Hydrangea Annabelle tuincursus online

Snoeien in de nazomer

Snoeien in de nazomer is niet voor alle planten nodig en het is vaak zelfs beter om niet te snoeien.

Naar aanleiding van een tuinvraag een aantal tips over het snoeien in de nazomer.

Simone van Thiel vraagt: Wanneer moet ik lavendel , vrouwenmantel en anabel ( hortensia`s ) terugknippen ? Moet ik de uitgebloeide knoppen van de Anabel laten zitten tot het voorjaar of wat moet ik e nu mee doen ?

Snoeien hortensia (Hydrangea Annabel)

De hortensia hoeft in de nazomer of najaar in principe niet gesnoeid te worden, het is zelfs beter omdat een gesnoeide hortensia gevoeliger is voor het invriezen bij vorst. De hortensia annabelle hoort bij de pluimhortensia’s die het beste in maart na de vorst gesnoeid kunnen worden. De scheuten die na de snoei gevormd worden geven dezelfde zomer nog bloemen in de toppen.
De meeste andere hortensia’s bloeien op meerjarige takken en kunnen beter niet kort worden gesnoeid maar snoei alleen de oudere takken weg in het voorjaar.

De annabelle kan soms gaan overhangen en andere planten verstikken of over het pad heen hangen, dus voor de netheid kan je de takken voor 1/3 insnoeien zodat de takken wat meer rechtop blijven staan. Laat de overige takken en bloemen gewoon staan omdat het een schitterend gezicht is met rijp of sneeuw in de winterperiode. Het belangrijkste is dat de hortensia beter bestand is tegen vorst als de takken pas na de winter worden gesnoeid.

Snoeien vrouwenmantel in de nazomer

De vrouwenmantel (Alchemilla mollis) kan direct na de bloei het beste worden gesnoeid. Knip dan de oude bloemstengels en eventueel het oudste blad kort af. Vanuit het hart groeien er al snel weer nieuwe bladeren en in de zomer weer nieuwe bloemen. In de nazomer kunnen de oude bloemstengels nog een keer worden afgeknipt maar laat de rest van het blad gewoon staan omdat dat de plant beschermt in de winter. Ook schuilen er allerlei beestjes tussen het dichte blad zoals lieveheersbeestjes en andere nuttige insecten.

vrouwenmantel snoeien tuincursus online                vrouwenmantel blad na de snoei tuincursus online

 

Snoeien lavendel in de nazomer

Voor lavendel (Lavendula angustifolia) zijn er 3 snoeimethodes namelijk de voorjaarssnoei, de zomersnoei en het afknippen van uitgebloeide bloemen. In maart kan de lavendel vrij kort worden geknipt zodat de plant mooi vol blijft en jonge scheuten blijft vormen vanuit de basis. De jonge scheuten die na de voorjaarssnoei uitgroeien maken in de zomer bloemen. Snoei de lavendel elk jaar om verhouting te voorkomen waardoor de plant van onderen kaal en lelijk wordt. Is de lavendel eenmaal verhout dan heeft kort snoeien vaak geen zin meer en komen er geen jonge scheuten meer van onder uit.

Een andere snoeiwijze is de zomersnoei, knip de lavendel direct na de bloei (juli of augustus) kort terug (ca. 15 cm van de grond) net zoals de snoei in het voorjaar. De plant is dan in de zomer even kaal maar vormt al vrij snel weer nieuw blad en korte groeischeuten. Door in de zomer al te snoeien maakt de lavendel voldoende blad om goed de winter door te komen en bloeit in het volgende seizoen ook iets eerder. Na de zomersnoei is de voorjaarssnoei niet meer nodig maar het effect is het zelfde omdat door deze snoeiwijze de plant jong en vitaal blijft.

In de nazomer of het najaar kan de lavendel eventueel licht gesnoeid worden. Knip alleen de oude bloemen en de langste toppen iets af zodat de plant er wat verzorgder uit ziet. Deze snoeiwijze is voor de plant niet noodzakelijk en kan ook in de winter zo blijven staan.

lavendula angustifolia snoeien tuincursus online

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven