roos tuincursus online

Rozen met weinig blad

Ik heb rozenstruiken met weinig blad en veel bloemen

Jacklin Savert heeft een vraag over haar rozen in de tuin.

Mijn rozen op stam staan tussen buxussen. Dit jaar hebben ze heel weinig blad ze bloeien wel goed , niet overmatig . Wat kan ik hier aan verbeteren ?

Rozen die weinig blad hebben maar wel bloemen staan te droog of de rozen hebben te weinig energie. Veel planten laten als bescherming het blad vallen om de verdamping te voorkomen als het in de zomer een lange tijd droog is. Bomen kunnen soms wel de helft van hun blad verliezen omdat ze gebrek aan water hebben.

De oplossing is te vinden in de bodem, door het bodemleven te verbeteren kan er in de bodem meer vocht worden vastgehouden zodat de rozen meer vocht ter beschikking hebben. Het bodemleven zorgt er ook voor dat de wortels de juiste voedingsstoffen ter beschikking krijgen waardoor ze optimaal groeien en bloeien. De vitaliteit neemt toe waardoor de plant natuurlijke afweerstoffen heeft om ziektes af te weren.
Het bodemleven bestaat uit mollen, wormen, duizendpoten, kevers, larven, springstaarten, schimmels, bacteriën en ééncellige diertjes. Al deze grotere en heel kleine organisme zorgen in een evenwichtige samenwerking voor een gezonde bodem waar voedingsstoffen worden omgezet en uitgewisseld. Schimmels en bacteriën werken samen met de wortels om suikers, water en andere voedingsstoffen uit te wisselen.

Wat kan je doen om een gezond bodemleven te krijgen

Probeer zoveel mogelijk de natuurlijke kringloop in stand te houden en laat al het afgestorven materiaal liggen of breng het terug na compostering. Blad, compost en humus zijn de basis voor het bodemleven. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest omdat deze chemische stoffen heel schadelijk (vaak dodelijk) zijn voor het bodemleven. Bemest daarom met puur biologisch meststoffen, compost en gebruik natuurlijk mulch-materiaal. De rozen zullen je dankbaar zijn.

Meststoffen zoals Biovin of Bodemactivator zijn geschikt om het bodemleven te verbeteren, blijf dit ook toepassen want eenmaal terug naar chemische middelen kan het opgebouwde bodemleven weer vernietigen.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

4 gedachten over “Rozen met weinig blad”

  1. Beste Willem,

   Ik weet niet waardoor de blaadjes van de roos al uitvallen.
   Een mogelijke oorzaak kan zijn:
   1. Te veel vocht in de bodem waardoor de wortels te weinig zuurstof kunnen opnemen.
   2. Er vreet een beestje aan de wortels waardoor de roos te bescherming wat blad laat vallen.
   3. Er is een holte (door verzakking) ontstaan waardoor de wortels geen contact meer met de grond hebben.

   Je zou voorzichtig rond de plant wat grond kunnen wegscheppen om te ontdekken wat het kan zijn.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven