perenboom verplanten tuincursus online

Perenboom verplanten

Hoe doe je dat en waar moet je op letten

Tineke van der Molen heeft een tuinvraag over het verplanten van een perenboom: Wij hebben een perenboompje in de tuin staan van het huis dat wij vorig jaar gekocht hebben. We hebben hem nog geen vrucht zien dragen. Volgens de zoon van de overleden ex-bewoner zou het om een stoofpeer gaan… Maar hij staat niet naar onze zin en we zouden hem graag zo’n anderhalve meter verderop neer willen zetten. Daar stond een sering, maar die is omgewaaid met de zomerstorm. Hoe en wanneer zouden we dit het beste kunnen doen?

 

perenboom verplanten tuincursus online

Een perenboom (of andere boom) verplanten hoe pak je dat aan

De beste manier is om eerst de boom een aantal malen rond te steken, begin daar al mee 2 jaar voor het verplanten. Door in september of oktober met een scherpe spade de wortels door te steken activeer je de wortelgroei op die plaats en maak je een compactere wortelkluit. Een jaar later doe je dat nog eens op dezelfde manier op de hoogte van de rand van de kroon omdat in die zone de meeste haarwortels groeien. Heeft de kroon een doorsnede van 3 meter dan steek je 1.5 meter vanaf de stam rondom de wortels af.

Het verplanten van de perenboom kan gebeuren

Het najaar is de beste periode omdat de bodem dan warm is en het bodemleven het meest actief.

Hierdoor groeien ook de wortels het snelste weer aan. Graaf rondom de boom een sleuf iets ruimer als bij het rondsteken (ca. 1.70 van de stam gemeten) . Ga 2 steken diep en steek dan schuin naar onder de wortels onder de kluit door. Beweeg voorzichtig de stam van de boom heen en weer om te zien of alle wortels al door zijn.

Als de kluit los is graaf je een nieuw plantgat op de plaats waar de boom moet komen, maak dit gat voldoende ruim en diep genoeg zodat de kluit er in een keer in past. Sleep de boom naar het nieuwe plantgat of verplaats de boom met een minigraver als de kluit te zwaar is.

De perenboom een nieuwe start geven

Zorg dat de kluit even hoog staat als in de oude situatie of iets hoger, staat de kluit hoger vul de grond dan aan tot iets boven de kluit. De boom staat dan op een kleine heuvel, hierdoor loopt het regenwater van de boom af wat vooral bij zware kleigronden is aan te bevelen.

Meng ook bij het aanvullen van de grond wat compost of cocos-compost door de grond, dit maakt de grond voedzaam en luchtig waardoor de wortels makkelijk groeien. Plaats ook 2 boompalen met boomband om de boom in het begin extra steun te geven, deze palen kunnen na een aantal jaren weer weg als de wortels goed vastgegroeid zijn.

Als laatste is het goed om de perenboom wat extra mest te geven, strooi dit bovenop de kluit en niet in het plantgat. Gebruik organische mest (bv fruit-AZ van Ecostyle) aangevuld met Bodemactivator of Biovin om het bodemleven te verbeteren.

Het evenwicht herstellen in de perenboom

Omdat de boom door het verplanten veel wortels kwijt is geraakt kan je het beste na het verplanten de boom terugsnoeien. Knip rondom ongeveer 30% van de takken af waardoor er weer een beter evenwicht ontstaat tussen wortels en takken. Hierdoor kan de boom minder snel uitdrogen als de perenboom in het volgende seizoen vol in blad staat. Geef ook in de winter af en toe water als er weinig regen valt, mits het niet vriest natuurlijk.

Deze plantwijze is op alle bomen en struiken toe te passen, vooral bij grotere oude bomen en struiken is een aantal keren rondsteken aan te bevelen waardoor de kans op aanslaan na het verplanten velen malen groter is.

Wat is jouw tuinvraag? Heb je nog tuinvragen laat het ons weten we helpen je met plezier op weg.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

24 gedachten over “Perenboom verplanten”

 1. Ik ga een peerenboom van 15 jaar oud, peerdragend overplanten omdat ik mijn tuin aan t renoveren ben..
  Hebt u een advies hoe te handelen? Met dank

  1. Beste Paul,

   Het beste zou zijn om de boom een aantal keer rond te steken maar dat heeft geen zin meer als je de boom dit seizoen wilt verplanten. Het beste kan je de kluit net zo groot maken als de doorsnede van de kroon. Graaf eerst rondom een sleuf van 2 steken diep en knip of zaag de wortels die je tegenkomt voorzichtig door. Steek nu rondom schuin naar onderen en voel waar de wortels zitten door de boom voorzichtig te kantelen. Als de kluit los genoeg komt kan je deze wat verder kantelen en onder de kluit doorsteken en eventueel daar nog dikke wortels doorzagen.
   Verplaatsen met een graafmachine doe je bij voorkeur door de boom op te tillen door een strop om de stam te bevestigen, let wel op dat de stam niet beschadigd.

   Zet de boom even diep in de grond en plaats 2 boompalen om de boom in de eerste periode rechtop te houden. Verwerk 2 a 3 zakken cocoscompost rondom de wortels en vermeng de compost met de uitgegraven grond.

   Het is ook aan te raden om een wortelactivator te gebruiken zoals Biovin zodat het bodemleven de wortelgroei kan activeren. Snoei 1/3 van de takken af (ook de beschadigde takken) om het verlies van de wortels enigszins te compenseren en de verdamping te beperken. De beste periode om de boom te verplanten is tussen half september en begin november, dan is de grond nog warm maar de luchtvochtigheid is vrij hoog en zal de boom het snelst weer nieuwe wortels maken.

   Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

 2. Hoi Geral,

  Ik wil wat laagstam fruitbomen verplaatsen. Nu heb ik begrepen dat ik nu (oktober) de boom rond moet steken en de boom dan in januari/februari moet verplaatsen. Klopt dat of kan ik beter nu rond steken en over een maand verplaatsen? Moet ik na het rond steken worteldoek in de geul doen?

  Alvast bedank!
  Groetjes,
  Naomi

  1. Beste Naomi,

   Het rondsteken is bedoeld om de wortelvorming te activeren. Het najaar is een goede periode omdat na de zomer de grond nog warm is waardoor de wortelactiviteit hoger is.
   Als je nu zou rondsteken dan is dat niet na een paar maanden voldoende geworteld. Het is beter om na het rondsteken nog een groeiseizoen te wachten en volgend seizoen eind oktober of begin november te verplanten.

   Je hoeft geen worteldoek te gebruiken maar het is wel handig om een aantal bamboestokjes te plaatsen op de hoogte waar je hebt gestoken. Dan weet je volgend jaar waar je de kluit kan afsteken.

   Meng bij het planten een halve zak cocoscompost in het plantgat en de andere helft meng je door de grond waarmee je de kluit aanvult.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 3. Beste
  Kan je een pereboom verplanten in april , voor het ogenblik is hij nog vast in de grond , of laten wij hem beter staan ?

  1. Beste Walter,

   Het beste moment om een boom te verplanten is eind oktober, dan is de bodem nog warm en zal de boom sneller weer wortels maken. Is de boom al heel oud dan is de kans klein dat hij weer opnieuw gaat groeien. Bij het verplanten van een grote perenboom is het beter om al een aantal keer rond te steken.Dit is specialistisch werk wat je het beste door een boomspecialist kan laten doen.

   April is al te laat omdat de knoppen al snel gaan uitlopen en de peer snel kan verdrogen.
   Laten staan is voor de boom de beste optie.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

   1. Hallo,
    Ivm een verbouwing hebben wij onze kleine perenboom (2 jaar oud) uit de tuin moeten halen en in een grote pot geplaatst.
    Nu zijn al na 1 dag de bladeren erbij gaan hangen en na 3 dagen werden de blaadjes bruin en droog. Is het boompje nog te redden?
    Groet,
    Marielle

    1. Beste Marielle,

     Door het verplanten is de perenboom een aantal van zijn wortels verloren. Daardoor is het evenwicht verstoord en laat de boom als bescherming het blad vallen om zo de verdamping en verdroging te voorkomen.’
     Geef 2 keer per week wat water en wacht rustig af tot het voorjaar. De boom zal ondertussen weer nieuwe wortels maken (juist in het najaar) en in het voorjaar weer opnieuw uitlopen.
     Om de wortelvorming te stimuleren kan je wat compost over de bodem strooien en wat biologische tuinmest geven.

     Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 4. Beste,
  Wij hebben in onze nieuw aangelegde tuin in januari drie oude perenbomen (60 jaa) gepoot. Ze hebben bloesem gehad en zitten nu mooi in het blad. Wel lijkt het dat ze haast geen peren gaan vormen (wat we overigens geen probleem vinden). Hoe het best om te gaan in deze zomerse periode om de voorkomen dat de bomen alsnog het loodje gaan leggen? Veel/weinig extra water nodig in droge periode’s, welke bemesting nog toepassen? (De bomen staan in de volle grond met daarop worteldoek en een grindlaagje). Met vriendelijke groet, Driesje Draaijer

  1. Beste Driesje,

   2 of 3 keer per week een paar gieters water is voldoende, teveel water is ook niet goed.
   Als bemesting zou ik biovin (meer info: biovin ) aanbevelen, dat bevorderd het bodemleven en daardoor de wortelgroei.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 5. Beste,
  Ik heb een perenboom van 1 jaar oud die ik graag wil verplanten.

  Geldt hierbij dezelfde regel van voorsteken of kan ik deze in 1 keer verplaatsen omdat het nog een ‘jonkie’ is?

  Alvast bedankt.

  1. Beste Niki,

   De perenboom zou ik pas eind oktober of begin november verplanten. dan begint het blad te vallen en is de bodem nog warm. Doordat de grond nog lang warm blijft in het najaar is de wortelactiviteit optimaal. Een jonge boom hoeft niet eerst te worden rond gestoken.

   Graaf een ruime kluit uit en zet de boom snel in het nieuwe plantgat. Meng eventueel een zak cocoscompost door de uitgegraven grond daarin wortelt de boom nog beter.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 6. Beste Gerald,

  Wij hebben een Giesser Wildeman perenboom gekocht en gisteren ontvangen. Wanneer is deze het beste te planten? Moeten we opletten met nachtvorst? Hij is zon 2.5 meter hoog….
  Mvg Léon Verweij

  1. Beste Leon,

   De boom kan je het beste zo snel mogelijk planten in de volle grond. De nachtvorst kan alleen schadelijk zijn voor de bloemen maar verder is de peer goed winterhard.
   Meng bij voorkeur wat cocoscompost door de uitgegraven grond die je vervolgens weer bij de wortels schept.

   Na het planten een emmer of gieter water geven zodat de grond goed bij de wortels komt.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 7. Hoi, wij hebben een 3 week terug een perenboom gekocht bij iemand die er vanaf moest. Mooi groot gat gemaakt en de grond mooi fijngemaakt. Nu laat hij alleen zijn blad hangen en krijgen sommige bladeren zwarte randjes. De boom krijgt elke dag een paar gieters water. Wat doen we verkeerd?

  1. Beste Djiro,

   Een grote boom verzetten terwijl deze al in blad staat of net uitloopt is een risico. De boom heeft door het verzetten wortels verloren dus kan daardoor minder water opnemen. Het blad gaat gewoon vocht verdampen waardoor de balans verstoort is en het blad gaat slap hangen.
   Regelmatig water geven is het enige wat je kan doen, elke dag kan teveel zijn omdat de wortels dan constant in een met water verzadigde bodem zuurstof tekort komen.
   Zolang de bodem nog vochtig is zou ik 2 keer per week 2 gieters geven en geduldig afwachten.
   De boom moet eerst weer nieuwe wortels maken en kan misschien wel al zijn blad laten vallen, dat is niet erg omdat de boom zo de verdamping via het blad beperkt.

   Je kan ook nog een deel van de takken inkorten zodat de hoeveelheid blad afneemt. Het was beter geweest om in het najaar of vroege winter te verplanten, nu kan je alleen maar afwachten tot de boom voldoende wortels heeft gemaakt.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 8. H C B Raanhuis

  Begin september wordt bij de zorgboerderij waar ik vrijwilliger ben , een schuur gesloopt waar een leipeer (10 jaar) tegenaan staat.
  Hoe groot is de kans van slagen als ik deze wil verplanten?

  1. Beste Hennie,

   Dat hangt er van af hoe groot de kluit is en hoe goed je de wortelkluit kan overzetten.
   Het is niet de meest ideale periode en na 10 jaar kan de peer al een behoorlijke wortelgestel hebben. Een peer wortelt normaal gesproken wel vrij oppervlakkig dus niet met diepe penwortels.

   Ik zou het proberen met een graafmachine om zoveel mogelijk rond te graven en een kluit van 100 cm doorsnede vrij te maken. De kans is denk ik 50% maar voor een mooie leiboom zou ik het wel proberen.

   Snoei na het verzetten direct 30% van de groeischeuten weg om de verdamping te voorkomen, meng een aantal zakken cocoscompost in het plantgat en geef de peer Biovin om het bodemleven weer op gang te brengen.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 9. Hoe zie ik of mijn pereboom dood is. Nog geen blad in de boom te zien. Jeetje in de vast is bruin, geen groen. Wie kan mij helpen.

  1. Beste Jeanette,

   Het zou best kunnen dat de jonge toppen zijn bevroren door de nachtvorst. je zou nog even geduld moeten hebben maar de boom gaat dan later gewoon weer uitlopen.

   Met groene groet, Tuincoach Geral Overbeek

 10. Beste Geral,

  We hebben een laag stam perenboom met alleen een wortelpruik die uit een koelcel kwam drie weken geleden geplant. Er komen mooie groene blaadjes aan en wat bloesem. De bloesem verwijder is omdat ik niet wil dat de boom nu gaat bloeien. Is dat de juiste manier?

 11. Hallo,

  Ik heb gratis perenbomen kunnen bemachtigen in september dit jaar. Ze zijn allemaal aangeslagen maar nu 3 november zit er nog volop blad aan. 2 van deze boompjes wil gaan verplanten. Nu is mijn vraag: kan ik dat nu al doen of moet ik wachten tot het blad eraf is?

  1. Beste Betsy,

   Als je de bomen nu al verplant is de kans groter dat ze voor de winter nog nieuwe wortels maken.
   Het blad valt er al snel af en zal in deze periode weinig vocht meer kunnen verdampen.

   (Ver)planten in de winter kan ook prima maar in het najaar is de bodem nog warm en zal de wortelgroei nog plaats kunnen vinden, daarom is het najaar een geschiktere periode.

   Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven