Hoe doe je dat en waar moet je op letten

Tineke van der Molen heeft een tuinvraag over het verplanten van een perenboom: Wij hebben een perenboompje in de tuin staan van het huis dat wij vorig jaar gekocht hebben. We hebben hem nog geen vrucht zien dragen. Volgens de zoon van de overleden ex-bewoner zou het om een stoofpeer gaan… Maar hij staat niet naar onze zin en we zouden hem graag zo’n anderhalve meter verderop neer willen zetten. Daar stond een sering, maar die is omgewaaid met de zomerstorm. Hoe en wanneer zouden we dit het beste kunnen doen?

 

perenboom verplanten tuincursus online

Een perenboom (of andere boom) verplanten hoe pak je dat aan

De beste manier is om eerst de boom een aantal malen rond te steken, begin daar al mee 2 jaar voor het verplanten. Door in september of oktober met een scherpe spade de wortels door te steken activeer je de wortelgroei op die plaats en maak je een compactere wortelkluit. Een jaar later doe je dat nog eens op dezelfde manier op de hoogte van de rand van de kroon omdat in die zone de meeste haarwortels groeien. Heeft de kroon een doorsnede van 3 meter dan steek je 1.5 meter vanaf de stam rondom de wortels af.

 

Het verplanten van de perenboom kan gebeuren

Het najaar is de beste periode omdat de bodem dan warm is en het bodemleven het meest actief.

Hierdoor groeien ook de wortels het snelste weer aan. Graaf rondom de boom een sleuf iets ruimer als bij het rondsteken (ca. 1.70 van de stam gemeten) . Ga 2 steken diep en steek dan schuin naar onder de wortels onder de kluit door. Beweeg voorzichtig de stam van de boom heen en weer om te zien of alle wortels al door zijn.

Als de kluit los is graaf je een nieuw plantgat op de plaats waar de boom moet komen, maak dit gat voldoende ruim en diep genoeg zodat de kluit er in een keer in past. Sleep de boom naar het nieuwe plantgat of verplaats de boom met een minigraver als de kluit te zwaar is.

 

De perenboom een nieuwe start geven

Zorg dat de kluit even hoog staat als in de oude situatie of iets hoger, staat de kluit hoger vul de grond dan aan tot iets boven de kluit. De boom staat dan op een kleine heuvel, hierdoor loopt het regenwater van de boom af wat vooral bij zware kleigronden is aan te bevelen.

Meng ook bij het aanvullen van de grond wat compost of cocos-compost door de grond, dit maakt de grond voedzaam en luchtig waardoor de wortels makkelijk groeien. Plaats ook 2 boompalen met boomband om de boom in het begin extra steun te geven, deze palen kunnen na een aantal jaren weer weg als de wortels goed vastgegroeid zijn.

Als laatste is het goed om de perenboom wat extra mest te geven, strooi dit bovenop de kluit en niet in het plantgat. Gebruik organische mest (bv fruit-AZ van Ecostyle) aangevuld met Bodemactivator of Biovin om het bodemleven te verbeteren.

 

Het evenwicht herstellen in de perenboom

Omdat de boom door het verplanten veel wortels kwijt is geraakt kan je het beste na het verplanten de boom terugsnoeien. Knip rondom ongeveer 30% van de takken af waardoor er weer een beter evenwicht ontstaat tussen wortels en takken. Hierdoor kan de boom minder snel uitdrogen als de perenboom in het volgende seizoen vol in blad staat. Geef ook in de winter af en toe water als er weinig regen valt, mits het niet vriest natuurlijk.

Deze plantwijze is op alle bomen en struiken toe te passen, vooral bij grotere oude bomen en struiken is een aantal keren rondsteken aan te bevelen waardoor de kans op aanslaan na het verplanten velen malen groter is.

 

Wat is jouw tuinvraag? Heb je nog tuinvragen laat het ons weten we helpen je met plezier op weg.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.