rups van de buxusmot tuincursus online

Buxusmot bestrijden.

De buxusmot bestrijden, hoe pak je dat het beste aan.

De rups van de buxusmot kan hele hagen of buxusvormen in een mum van tijd kaal vreten. Omdat de buxus een dichte structuur heeft en de rups van binnenuit begint te eten wordt de rups in eerste instantie niet snel opgemerkt. Als de buxus kaal wordt is het al te laat. Lees snel verder om te zien hoe je de buxusmot kunt bestrijden of verjagen.

buxusmot vlinder tuincursus online

Hoe zie je wanneer de rups van de Buxusmot in je plant zit

Wat het eerst opvalt zijn de aangevreten bladeren, de rups begint meestal eerst aan de jonge toppen en daarna het oudere blad. Omdat er vaak veel rupsen zijn kan de plant snel worden kaalgevreten. Zie je niet direct een rups dan zijn er wel een aantal signalen die duiden op de aanwezigheid van rupsen. Zie je tussen de takken een soort spinrag dan is dat vaak van een rups,
soms zit de pop tussen dat spinsel. Iets anders wat opvalt is een groene moes van opgevreten blad, dit zijn de uitwerpselen van de rups die hoofdzakelijk uit buxusblad bestaan.

De Buxusmot hoe kan je die herkennen

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een onopvallend bruin-grijs vlindertje en familie van de grasmotten. Deze soort komt oorspronkelijk uit China en is per ongeluk een keer meegekomen met een zending buxusplanten, de buxusmot heeft zich intussen al behoorlijk verspreid over West- Europa.

De mot vliegt vrij snel en is te herkennen door de semi-transparante vuilwitte kleur en lichtbruine randen aan de vleugels (zie foto).
Tussen mei en september kan de mot 2 tot 3 generaties hebben, de eitjes worden gelegd tussen het blad en de rups eet van binnenuit ongemerkt van het blad. De rups is fel groen met zwarte  strepen aan de zijkant en zwarte punten bovenop, totale lengte ca. 2 cm, ook de kop is zwart. De rups overwintert als pop (zie foto hieronder) tussen de dichte takkenstructuur van de buxus. Ondanks dat Buxus voor veel dieren giftig is leeft de buxusmot specifiek op Buxus sempervirens, door de grote aantallen buxus (hagen) kan de mot zich snel verspreiden, voortplanten en is er veel voedsel.

Hoe kan je de Buxusmot (en rups) het beste bestrijden

  1. Het aantrekken van veel vogels kan de aantasting behoorlijk verkleinen, vooral mezen eten in het voorjaar zeer veel rupsen en brengen ook hun jongen ermee groot.
  2. We willen ze natuurlijk op een vriendelijke manier bestrijden, de buxusplanten inspuiten met een oplossing van pepermunt (Essentiële Oliën) kan de mot en rups verjagen. Herhaal dit een aantal weken (om de 7 dagen) om de geur in stand te houden.
    Kijk verder hoe je muntwater zelf maakt.
  3. Een nieuwe methode is met een speciale nematode die op de rups van de buxusmot parasiteert.

Spruzit van Ecostyle is een biologisch product (een extract van kamille) wat de rups dood, herhaal de behandeling een aantal keren en zorg dat de plant in zijn geheel nat is. Spuit ook van onderaf naar boven en tussen de buxusstruik zodat alles goed geraakt wordt.

Pas op: dit biologische product bestrijdt niet alleen de rups maar ook nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes of bijen. Spuit bij voorkeur in de vroege morgen of in de avond.

Is de Buxus al aangetast knip de struiken dan een flink eind in (zonder de vorm te verliezen) zodat de rupsen zich minder goed kunnen verstoppen en minder te eten hebben. De buxus zal wel weer opnieuw gaan uitlopen als de rupsen verdwenen zijn.

Controleer in april en mei de Buxusplanten op aantastingen van de buxusmot zodat deze zo snel mogelijk kan worden bestreden. Doe je niets dan wordt de plant geheel kaal gevreten en kan de Buxus geheel of gedeeltelijk afsterven.

Muntwater verjaagt de buxusmot

Pepermunt heeft een sterke geur die veel beestjes niet prettig vinden. Het is niet dodelijk maar ze gaan liever naar een andere plant als ze de lucht waarnemen. Door regelmatig te sproeien voorkom je vooraf dat de mot eitjes legt op jouw buxusplant.

Er zijn 2 manieren:

  1. Gebruik pure etherische muntolie (zeer geconcentreerd van bv doTERRA) en doe 6 tot 8 druppels op een liter water, even schudden en op de plant spuiten.
  2. Neem 5 scheuten van een muntplant of takken waar je muntthee van maakt en laat deze 2 dagen trekken in een liter water, overgieten in een spuitfles en je kunt de plant met muntwater behandelen.

Buxusmot aanpakken met aaltjes

Een nieuwe methode om  de buxusmot op een natuurlijke manier aan te pakken is met aaltjes of ook wel nematoden genoemd. Deze kleine wormpjes kiezen een specifiek slachtoffer uit en kunnen geen kwaad voor andere beestjes in de tuin.
Meer weten over aaltjes tegen de buxusmot (en rups)?

Ga niet aan de slag met chemische en giftige bestrijdingsmiddelen!

Alleen bovenstaande producten raad ik aan omdat allerlei andere middelen meer kwaad doen dan alleen de rups van de buxusmot bestrijden. Onterecht worden deze producten vaak aangeboden (in tuincentrum of bouwmarkt) als natuurlijk of biologisch terwijl ze dat niet zijn. Waarom zou je dat niet gebruiken als je van de buxusmot en rups af wil?

Chemische bestrijdingsmiddelen maken geen onderscheid en doden ook nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes en bijen. Erger nog ze maken ongemerkt nog veel meer slachtoffers in de bodem (waar het in loopt na een regenbui) en het oppervlakte water.

Je wilt toch niet de wormen, egels, vogels, vissen, kikkers en bijen vergiftigen?

Heb je nog tuinvragen laat het ons weten klik hier.

Met groene groet, Geral Overbeek.

33 gedachten over “Buxusmot bestrijden.”

  1. Loes de Bree Onderwerp: buxus Bericht inhoud: Mijn buxushaag is volledig kaalgevreten. Ik heb hem tot ong 15 cm ingekort en hij is nu helemaal kaal. Nu zie ik dat hij toch weer begint uit te lopen. Hoe voorkom ik een nieuwe vreetaanval van de buxusrupsen?

    1. Beste Loes,

      Er is eigenlijk geen goede methode om deze plaag te bestrijden. De mot komt stiekem in de nacht zijn eitjes leggen en de kleine groene rupsjes beginnen van binnenuit te eten. Als je buxus kaal begint te worden ben je al te laat en gaat de rups al bijna verpoppen, je loopt dus altijd achter de feiten aan.

      Waar ik zelf mee getest heb is een oplossing van muntwater. Veel insecten houden niet van knoflook maar vaak ook niet van munt. Als je de buxus regelmatig met munt besproeit zal de mot liever een buxusbolletje (of tuin) verder gaan.
      Het is wel wat moeite maar dan kan je de buxus wel behouden zonder gebruik van giftige middeltjes die toch niet helpen. Sproei alleen niet in de volle zon maar op een droge avond.

      Je kunt zelf een aftreksel van pepermunt maken. Doe een 10 tal scheuten in een emmer water en laat het minimaal 2 dagen staan. Water in een spuitfles en sprayen maar.
      Iets makkelijker is pure etherische olie kopen van bv doTERRA, paar druppels op een liter water en je kunt direct sproeien.

      Succes en met Groene Groet, Geral Overbeek.

  2. Ik ben aan het experimenteren met de pepermuntolie om de buxusmot bij mijn buxushaag vandaan te houden. Nu is mijn vraag:is de pepermuntgeur na een flinke regenbui verdwenen, of is deze nog sterk genoeg om z’n werk te doen? Ik sproei 2 à 3 keer per week.

    Gr.
    Claudia

    1. Beste Claudia,

      Met een regenbui kan het wel wat minder worden maar als je 2 keer per week sproeit zal de pepermuntgeur wel aardig blijven hangen.
      Gisteren zag ik dat de koolmezen met de hele familie de buxusrupsen zaten op te peuzelen. Hopelijk blijven ze dat doen zodat de rupsen op een natuurlijke manier in toom worden gehouden.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

    1. Beste Ellen,

      Dat ligt er aan waar de val van gemaakt is. Gaat het op een plakstrip op karton dan kan het in de groencontainer. Of je doet de gevangen motten in een verteerbare zak en dan in de groencontainer. Maak de zak wel luchtdicht zodat ze niet kunnen ontsnappen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  3. Ik heb heel veel buxussen te behandelen. In het voorjaar heb ik ze bestreden met eco van Conserve Garden, met resultaat. Ik ben echter bang dat ik daardoor ook de meesjes gedood heb. Nu is er een 2e plaag en ik wil niet opnieuw de fout maken om de mezen te doden. Kan ik met pepermuntwater ook de reeds aanwezige (vretende) rupsen met succes stoppen want het gaat behoorlijk vlug zie ik.
    Met dank voor uw raad, Christine

    1. Beste Christine,

      Wat heel goed werkt zonder andere beestjes te doden zijn de nematoden, dit zijn aaltjes die de rups parasiteren waardoor deze na een aantal dagen sterft.
      Met pepermuntwater besproeien heeft een werende functie maar zal de rups niet doden. Wil je de nematoden gaan toepassen dan zou ik geen muntwater gebruiken omdat de nematoden dat ook niet fijn vinden, ook het combineren met andere (giftige) producten heeft een nadelig effect op de werking van de nematoden.

      Giftige producten maken het probleem alleen maar erger omdat de natuurlijke vijanden zoals vogels er ook mee bestreden worden als ze de vergiftigde rupsen eten.

      De nematoden werken niet direct en het duurt ook een aantal dagen voordat het bezorgd word. Je kunt ze bestellen via: Aaltjes-tegen-Buxusmot
      Met groene groet, Geral Overbeek.

  4. munt olie lost niet op in het water. hoe los ik dit op?
    Of ……moet die juist niet oplossen en op de blaadjes blijven liggen?

    1. Beste heer of mvr Verhoeven,

      Zelf gebruik ik 100% pure etherische muntolie van doterra, dit lost prima op. Waarschijnlijk heb je een olie gebruikt waar wat munt aan toegevoegd is. Een olie op basis van slaolie of kokosolie is vrij vettig en blijft op water drijven.

      Je kunt ook een zestal munttakken een nacht in een liter water laten trekken, dat werkt ook prima.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  5. Ik heb heel wat buxussen in de tuin staan. Ik zag afgelopen week dat er denk ik buxcus mot in zit. Ik heb health mix gekocht en erop gesproeid. Een dag later heb ik schoonmaakazijn, groene zeep en water gemengd en op de buxcussen gespoten. Er kwamen allemaal witte kleine motten uit de bollen. Hoe vaak is het aan te bevelen om het spuiten te herhalen?

    1. Beste Truus,

      Het is beter om eerst te achterhalen wat de oorzaak is. Buxus health mix is een bladmeststof die geen plaagdieren bestrijdt maar de plant wel meer weerstand geeft.
      Schoonmaakazijn zou ik niet gebruiken op het blad van planten. Het huismiddeltje tegen bladluis is: 1/3 vloeibare zeep, 1/3 spiritus en 1/3 water makkelijker is om plantschoon of spruzit te gebruiken dat is beter afbreekbaar in de natuur.

      De Buxusmot is beter te bestrijden met aaltjes, zie je veel vraat dan vindt je ook vrij makkelijk de felgroene rupsen. Motten vreten niet aan de plant maar kunnen wel eitjes leggen voor de rupsen. Bekijk de info over de buxusmot en aaltjes via: aaltjes buxusmot
      Met groene groet, Geral Overbeek.

  6. hoe gebeurt de voortplanting: worden de eitjes bevrucht na het afleggen op de buxusstruiken. Wij vangen momenteel 40 tal motten per nacht en plukken alle rupsen uit de struiken.

    1. Beste Patrick,

      De buxusmotten leggen de eitjes diep in de buxusstruik, als de eitjes uitkomen dan eten de rupsen van binnen naar buiten al het blad weg.
      Als er veel motten zijn komt dat waarschijnlijk doordat er poppen van de rups uitkomen. Zoveel mogelijk rupsen en poppen weghalen beperkt de verspreiding.
      We hebben zelf goede resultaten met nematoden tegen de rups. Waardoor de rups na een aantal dagen stopt met eten en sterft.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  7. Ik heb ergens gelezen dat het afsterksel van tabak in Verdi de vorm ook helpt tegen de buxusmot. Is dit eens fabeltje zoals vele andere of werkt het echt en in welke verdunning zou je moeten toepassen.

    1. Beste Peter,

      Dat werkt inderdaad, je kunt ook tabaksplanten in je tuin zetten dan blijven de beestjes op afstand. Je kan ook een hand zware shag een dag laten trekken in een liter water en een druppel natuurlijke zeep erbij (groene zeep). Na het zeven kan je dit over de planten spuiten wat bladluis, motten en rupsen verjaagt.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  8. Helaas heb ik ook de buxusmot in mijn buxushaag zitten. Ik lees dat je de buxus kan snoeien maar wanneer? Met deze temperaturen (en voorlopig blijft het nog warm) lijkt het mij niet verstandig. Moet ik nu wachten tot het najaar? De buxushaag is al in een ver gevorderd stadium aangevreten.

    1. Beste Bianca,

      Je kan het beste de haag een aantal keer goed inspuiten met spruzit van ecostyle. Na een week spuit je de buxus in de avond of vroeg in de ochtend goed af met water en kan je nog een behandeling doen met nematoden (als de buxus is opgedroogd) die ruimen de laatste rupsen op. Wacht tot eind augustus voordat je de buxus terug snoeit omdat een kort geknipte buxus door de felle zon extra uitdroogt.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  9. Hallo allen wie zijn prachtige buxus koestert en wil behouden!

    Nieuwste ontwikkeling wat buxusmot bestrijding betreft, dit is volkomen biologisch! Speciale kalk[algen] 3x in het voorjaar/zomer lichtjes strooien over de buxus. De rupsen vreten dit op maar stikken hierdoor, geen nieuwe cyclus, dit werkt perfect. Dit i.c.m. buxusvallen en het vrouwelijke Feromoon erin om de mannetjes te lokken/vangen. Dit is het meest biologische en waarschijnlijk het goedkoopste middel tegen deze rot insecten. Via een grote buxustuinder uit Duitsland heb ik dit vernomen. Voor heel veel buxusvrienden is dit helaas te laat, veel hebben de aangevreten buxus er al uit gegooid. Maar de buxus is sterk, ook al zijn ze flink aangevreten, als je deze methode toepast herstellen ze wonderbaarlijk. Deze kalk heeft nóg een bijzondere eigenschap, het bestrijdt ook nog eens de buxus schimmel, dus twee vliegen in één klap. Deze tuinder is hier een aantal jaar geleden per toeval achtergekomen. Helaas weten veel te weinig buxusliefhebbers van deze methode. Als jullie interesse hebben, ik heb zowel kalk als vallen in huis. Kalk is zeer moeilijk aan te komen. Dus aanpakken die rupsen in het voorjaar van 2019! Ik hoor wel of hier interesse in is.
    Vriendelijke groet, Han Kastein

      1. Beste Peter,

        Gebruik hiervoor Fossiele zeewierkalk van Cocolieten. Kalkmeststof in poedervorm bv. van DCM.
        Te koop bij tuincentra of tuinvakhandel.

        Met groene groet, Geral Overbeek.

  10. Ria de Vries

    Ik gebruik nu XenTari, een biologische insecticide op basis van de Bacillus Thuringiensis stam Aizawai. Dit is niet schadelijk voor mens en milieu. Ook de natuurlijk vijanden van de rups zoals, sluipwespen, vliegen, bijen en mijten worden niet door het middel aangetast. (Dit staat in de bijsluiter)
    Nu vraag ik me af of dit ook voor vogels geldt, dit staat er helaas niet bij. Wie kan mij daar meer over vertellen?

    1. Beste Ria,

      XenTari (van Bayer)is niet toegelaten op de Nederlandse markt en tuincentra mogen het ook niet verkopen. De fabrikant vermeld dat het middel onschuldig is maar als een rups ervan dood gaat, gaat een bij of ander insect er ook dood van.
      Het is bij mensen irriterend voor ogen en handen dus het lijkt me ook niet goed voor vogels die een bespoten rups opeten, of hun jongen.

      Je wil toch niet de vogels vergiftigen om de buxusplanten te redden? Alleen nematoden tegen de buxusmot zijn veilig om te gebruiken.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  11. Beste Geral,
    Allereerst bedankt voor alle informatie, ben een stuk wijzer geworden wat betreft de buxusmot, ik heb ruim 50 buxussen waarvan div. ruim een meter hoog dus ben er op gebrand dat ik ze kan behouden. Met deltamethrin van protect garden goed in de planten gespoten zou bij contact dodelijk zijn maar drie dagen er na heb ik met de hand ong. 200 rupsen er uit gehaald dus dat is het niet. Vraag van mij is: wanneer en hoelang werken de aaltjes, is dat genoeg voor de hele zomer of meerdere keren herhalen, hoe breng ik ze aan, diep in de planten spuiten of er overheen nevelen.

    1. Beste Wim,

      Chemische bestrijdingsmiddelen en aaltjes gaat niet goed samen omdat de aaltjes dood gaan van de restanten die nog op de plant zijn achtergebleven. Je zou zeker 4 tot 6 weken moeten wachten voordat de aaltjes toegepast kunnen worden. Chemische bestrijdingsmiddelen raden wij ten strengste af omdat die dodelijk zijn voor vogels, kikkers, bijen, vlinders en egels.

      Een ander product wat ik kan aanbevelen is “Pireco Buxus Vitaal”, Pireco heeft een product ontwikkeld die het natuurlijk herstellend vermogen van de plant ondersteund en draagt daarbij indirect aan bij het beheersen van de buxusmot en de schimmel. Daarnaast is het product veilig voor mens, dier en milieu.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  12. Andre Peters harderwijk

    De buxesstruik kneuzen tussen je handpalmen en de rups is dood simpel wat ook goed werkt met een tennisracket vlak opde struik inslaan de meeeste rupsen zijn dan ook dood geneusd.

    1. Beste Andre,

      Het is in ieder geval een methode zonder gif. Het zou best goed kunnen werken maar ik ben bang dat de buxus-struik of haag ook wel wat kneuzingen oploopt.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  13. Hallo Geral,

    Helaas hebben mijn buxussen de rups niet overleefd. Ik heb de plant besproeid met wat middelen in de hoop ze dood te maken. Vervolgens de twee buxussen uit de pot in de groene container gegooid. Nu trek ik de groene container open en vliegen er 5 motten uit, de andere 50 bleven zitten omdat ik snel de deksel dichtgooide. Ik wil voorkomen dat deze beesten ontsnappen en nog meer schade aanrichten. Hoe kan ik dit het beste doen? Ze zitten dus allemaal opgesloten in de groene container.

  14. Misschien vloeken in de buxuskerk, maar waarom haal je ze er niet uit en vervangt ze door bijvoorbeeld ilex crenata? Dat kan volgens mij ook in etappes en is relatief goedkoop. Elke keer weer spuiten met muntolie is een hoop werk, aaltjes zijn, net als chemische insecticides, letterlijk de doodstek voor het insectenleven. Een beetje raar als je ook een insectenhotel hebt.

    1. Beste Joost,

      Het gebruik van biologische middelen is nooit de beste oplossing maar altijd nog beter als chemische bestrijding waar ook vogels, padden en andere dieren aan dood gaan.
      De beste manier is het biologisch evenwicht herstellen zodat plagen vanzelf in toom worden gehouden door de natuurlijke vijanden.

      Het gebeurt ook veel dat de mot steeds weer terug komt waardoor de buxus het uiteindelijk toch niet red. Vervangen door een ander soort plant zoals Ilex crenata is zeker een slimme optie.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  15. De eerste rupsen zijn al gezien!
    Ik ga ze te lijf met een mengsel van neemolie (10ml), zeep (bv dreft 10 druppels) en 1 liter water.
    Het is de kunst om de neemolie vloeibaar te maken met warm water en de zeep. Niet te hard schudden!
    Werkt heel goed en is niet giftig voor beesten.
    Neemolie is de olie die gewonnen wordt uit de vruchten van de neemboom (Azadirachta indica), een van de twee planten uit het geslacht Azadirachta. De plant komt van oorsprong uit Indië en Birma, in tropische tot sub-tropische regios.
    Op planten worden het verdund gebruikt in water, daar is wel een tenside voor nodig om de olie wateroplosbaar te maken, voor degene die echt enkel biologisch willen werken is daarvoor yucca-extract aan te raden, sommige geburiken ook een milde soort afwasmiddel.
    De aangeraden dosis ligt tussen 2 en 5 % neemolie in water en tenside of yucca-extract.

    https://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/27/biologisch-tuinieren/6031/neemolie

    1. Beste Y. Mol,

      Natuurvriendelijke middelen zijn een goede optie, het is echter beter om natuurlijke vijanden van de rups naar je tuin te lokken. Hierdoor ontstaat een natuurlijk evenwicht en is bestrijding met middeltjes niet meer nodig.
      Kippen, loopeenden, kauwtjes of koolmezen zijn gek op rupsen en kunnen een rupsenplaag in toom houden. Het plaatsen van een aantal nestkasten kan al veel uitmaken.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven