De buxusmot bestrijden, hoe pak je dat het beste aan.

De rups van de buxusmot kan hele hagen of buxusvormen in een mum van tijd kaal vreten. Omdat de buxus een dichte structuur heeft en de rups van binnenuit begint te eten wordt de rups in eerste instantie niet snel opgemerkt. Als de buxus kaal wordt is het al te laat. Lees snel verder om te zien hoe je de buxusmot kunt bestrijden of verjagen.

buxusmot vlinder tuincursus online

Hoe zie je wanneer de rups van de Buxusmot in je plant zit

Wat het eerst opvalt zijn de aangevreten bladeren, de rups begint meestal eerst aan de jonge toppen en daarna het oudere blad. Omdat er vaak veel rupsen zijn kan de plant snel worden kaalgevreten. Zie je niet direct een rups dan zijn er wel een aantal signalen die duiden op de aanwezigheid van rupsen. Zie je tussen de takken een soort spinrag dan is dat vaak van een rups,
soms zit de pop tussen dat spinsel. Iets anders wat opvalt is een groene moes van opgevreten blad, dit zijn de uitwerpselen van de rups die hoofdzakelijk uit buxusblad bestaan.

 

 

 

De Buxusmot hoe kan je die herkennen

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een onopvallend bruin-grijs vlindertje en familie van de grasmotten. Deze soort komt oorspronkelijk uit China en is per ongeluk een keer meegekomen met een zending buxusplanten, de buxusmot heeft zich intussen al behoorlijk verspreid over West- Europa.

De mot vliegt vrij snel en is te herkennen door de semi-transparante vuilwitte kleur en lichtbruine randen aan de vleugels (zie foto).
Tussen mei en september kan de mot 2 tot 3 generaties hebben, de eitjes worden gelegd tussen het blad en de rups eet van binnenuit ongemerkt van het blad. De rups is fel groen met zwarte  strepen aan de zijkant en zwarte punten bovenop, totale lengte ca. 2 cm, ook de kop is zwart. De rups overwintert als pop (zie foto hieronder) tussen de dichte takkenstructuur van de buxus. Ondanks dat Buxus voor veel dieren giftig is leeft de buxusmot specifiek op Buxus sempervirens, door de grote aantallen buxus (hagen) kan de mot zich snel verspreiden, voortplanten en is er veel voedsel.

Hoe kan je de Buxusmot (en rups) het beste bestrijden

  1. Het aantrekken van veel vogels kan de aantasting behoorlijk verkleinen, vooral mezen eten in het voorjaar zeer veel rupsen en brengen ook hun jongen ermee groot.
  2. We willen ze natuurlijk op een vriendelijke manier bestrijden, de buxusplanten inspuiten met een oplossing van pepermunt (Essentiële Oliën) kan de mot en rups verjagen. Herhaal dit een aantal weken (om de 7 dagen) om de geur in stand te houden.
    Kijk verder hoe je muntwater zelf maakt.
  3. Een nieuwe methode is met een speciale nematode die op de rups van de buxusmot parasiteert.

Spruzit van Ecostyle is een biologisch product (een extract van kamille) wat de rups dood, herhaal de behandeling een aantal keren en zorg dat de plant in zijn geheel nat is. Spuit ook van onderaf naar boven en tussen de buxusstruik zodat alles goed geraakt wordt.

Pas op: dit biologische product bestrijdt niet alleen de rups maar ook nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes of bijen. Spuit bij voorkeur in de vroege morgen of in de avond.

Is de Buxus al aangetast knip de struiken dan een flink eind in (zonder de vorm te verliezen) zodat de rupsen zich minder goed kunnen verstoppen en minder te eten hebben. De buxus zal wel weer opnieuw gaan uitlopen als de rupsen verdwenen zijn.

Controleer in april en mei de Buxusplanten op aantastingen van de buxusmot zodat deze zo snel mogelijk kan worden bestreden. Doe je niets dan wordt de plant geheel kaal gevreten en kan de Buxus geheel of gedeeltelijk afsterven.

 

Muntwater verjaagt de buxusmot

Pepermunt heeft een sterke geur die veel beestjes niet prettig vinden. Het is niet dodelijk maar ze gaan liever naar een andere plant als ze de lucht waarnemen. Door regelmatig te sproeien voorkom je vooraf dat de mot eitjes legt op jouw buxusplant.

Er zijn 2 manieren:

  1. Gebruik pure etherische muntolie (zeer geconcentreerd van bv doTERRA) en doe 6 tot 8 druppels op een liter water, even schudden en op de plant spuiten.
  2. Neem 5 scheuten van een muntplant of takken waar je muntthee van maakt en laat deze 2 dagen trekken in een liter water, overgieten in een spuitfles en je kunt de plant met muntwater behandelen.

Buxusmot aanpakken met aaltjes

Een nieuwe methode om  de buxusmot op een natuurlijke manier aan te pakken is met aaltjes of ook wel nematoden genoemd. Deze kleine wormpjes kiezen een specifiek slachtoffer uit en kunnen geen kwaad voor andere beestjes in de tuin.
Meer weten over aaltjes tegen de buxusmot (en rups)?

Ga niet aan de slag met chemische en giftige bestrijdingsmiddelen!

Alleen bovenstaande producten raad ik aan omdat allerlei andere middelen meer kwaad doen dan alleen de rups van de buxusmot bestrijden. Onterecht worden deze producten vaak aangeboden (in tuincentrum of bouwmarkt) als natuurlijk of biologisch terwijl ze dat niet zijn. Waarom zou je dat niet gebruiken als je van de buxusmot en rups af wil?

Chemische bestrijdingsmiddelen maken geen onderscheid en doden ook nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes en bijen. Erger nog ze maken ongemerkt nog veel meer slachtoffers in de bodem (waar het in loopt na een regenbui) en het oppervlakte water.

Je wilt toch niet de wormen, egels, vogels, vissen, kikkers en bijen vergiftigen?

 

Heb je nog tuinvragen laat het ons weten klik hier.

Met groene groet, Geral Overbeek.