bouganville glabra tuincursus online

Bouganville met gekruld blad

Bouganville met gekruld blad wat kan je eraan doen

Een Bouganville met gekruld blad en bladeren die ineens verwelken duidt op een verstoring van de sapstroom. Hoe komt dat en wat kan je eraan doen.
Nisa vraagt: De bouganville die ik dit voorjaar heb gekocht heeft zijn bladeren, vooral de nieuwe, helemaal gekruld. Is dat normaal of mankeert hem iets?

bouganville met gekruld blad tuincursus online

 

Wat is de oorzaak van verwelken van het blad

Er zijn een aantal oorzaken waarom het blad gaat krullen of verwelken die ik hier verder zal omschrijven.

 1. De pot waar de plant in staat heeft niet voldoende of geen afvoergaten hierdoor raakt de grond verzadigd met water. Waar water zit kan geen zuurstof zijn en de wortels hebben ook zuurstof nodig om te ademen. Zorg dus altijd voor voldoende afwatering.
 2. De wortels worden aangevreten door een insect (bv de taxuskever) waardoor een deel van de wortels verloren gaan en de plant verdroogd omdat er niet genoeg wortels meer zijn om voldoende water en voedingsstoffen op te nemen. Bekijk of er larve of andere beestjes aan de wortels vreten en gebruik bv Compost speciaal om de larve van de taxuskever op een verantwoorde manier te bestrijden.
 3. In een Bouganville komt nog wel eens de trips voor, een klein beestje die onderaan het blad de plantensappen wegzuigt. Spuit de plant goed af met een zachte waterstraal (trips houdt van droogte) of bespuit met het biologische Spruzit.
 4. Is het blad plakkerig dan is er bladluis of dopluis aanwezig die plakkerig sap afscheidt, meestal zitten die aan de onderkant van het blad. Behandel deze dan ook met Spruzit van Ecostyle.
 5. Een gebrek aan voedingsstoffen of bodemleven. Het bodemleven zet voedingsstoffen in de grond om in hapklare brokken voor de wortels, de wortels geven in ruil weer suikers aan de bacteriën en schimmels in de grond. Een goed gezond bodemleven (ook in een pot) zorgt er dus voor dat de plant voldoende vocht, voeding en antistoffen binnen krijgt. Gebruik bij voorbaat puur organische meststoffen zoals biovin en compost om het bodemleven te voeden. Kunstmest en chemische middelen raad ik af omdat deze het bodemleven doden en maar beperkt op korte termijn werken.

 

Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

2 gedachten over “Bouganville met gekruld blad”

 1. Mijn Bougainville staat nu voor het derde jaar weer in bloei. De “bloemen” worden echter door de behangersbij aangevreten en daarna trekken de bloem blaadjes zich samen. Het gevolg daarvan is dat er dan een soort spint / witte vliegjes in die aangevreten bloemen gaat zitten. Spuiten heeft geen zin.
  Ik haal die bloemen zo veel als mogelijk weg.
  Is er een oplossing voor dit probleem?

  1. Beste Kees,

   Waardevol dat de behangersbij in jullie omgeving leeft, ik zou alleen daarom niet gaan spuiten met wat voor middeltje dan ook.
   Als je het goed bekijkt is spuiten voor een plaag nooit zinvol omdat je daarmee alleen de symptomen (beestjes) en niet de werkelijke oorzaak weg haalt.

   Het is daarom beter om de groeiomstandigheden te verbeteren. Werk 2 x per jaar een ruime hoeveelheid compost door de bovenlaag, zorg voor een goede ontwatering (bouganville houd niet van natte voeten) en geef in droge periodes 2 x per week royaal water.
   Wat ook goed werkt is het bodemleven verbeteren met Biovin wortelactivator. Biovin stimuleert het bodemleven en dat verbeterd weer de wortelgroei en de opname.
   De plant zal beter en gezonder groeien en via het bodemleven krijgt de plant ook afweerstoffen binnen om plagen (beestjes) te weren.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

CONNECT OOK VIA FACEBOOK

TUINCURSUS CONTACTLINKS

Winkelwagen
Scroll naar boven