malva sylvestris tuincursus online

Snoeien van malva planten

Har Waterlander stelde de volgende vraag over de malva: 

Zou u mij kunnen zeggen hoe ik het snoeien van Malva planten (malva hyb. park rondell) moet aanpakken na de bloei?

Ik heb een groep van deze planten tegen de schutting staan en zijn inmiddels ruim 2 meter hoog geworden. Moet ik ze terugsnoeien en zo ja, op welke wijze en op welk tijdstip?

Volgens het bijbehorende kaartje zou in maart moeten worden gesnoeid maar er staat niet bij op welke manier dit moet gebeuren. Moet ik ze bovendien beschermen tegen vorst?

Snoeien van Malva planten hoe pak je dat aan

Malva en Lavathera zijn lang bloeiende planten met een vergelijkbare groeiwijze. Sommige Malva soorten en zeker Lavathera kan makkelijk 2 meter hoog worden hierdoor zijn ze wel gevoelig voor de wind en is een plantsteun vaak wel wenselijk. De planten blijven vaak tot eind oktober of begin november doorbloeien, alleen daarom zou ik ze nog niet snoeien in het najaar.

Om de planten wat minder gevoelig te maken voor wind of zware sneeuwval zou ik de langste toppen eventueel wat inkorten na de bloei begin november. Laat de rest tot in het voorjaar staan omdat de oude takken de beste bescherming zijn tegen vorst. Als er geen strenge vorst meer is kan half maart de oude takken worden afgeknipt en de vorstbescherming worden verwijderd.

 

malva sylvestris tuincursus online

Malva sylvestris

Malva en Lavathera beschermen tegen vorst

Beide planten zijn gevoelig voor vorst en nachtvorst daarom is het beter om de voet van de plant te beschermen met een dikke laag droog blad. De planten sterven in de winter helemaal af maar lopen in het voorjaar aan de basis van de plant weer opnieuw uit. Door de voet van de plant te beschermen kunnen de takken niet geheel invriezen en groeit de plant weer opnieuw uit vanaf de basis.

Met groene groet, Geral Overbeek.

10 gedachten over “Snoeien van malva planten”

 1. Har Waterlander

  Beste mijnheer Geral Overbeek,

  Heel erg bedankt voor uw snelle antwoord op mijn vraag over het snoeien en behandelen van malva’s
  Uw uitleg was heel helder en duidelijk. Ik zal het in de praktijk toepassen

  Met vriendelijke groet,

  Har Waterlander

 2. Har Waterlander

  Mijnheer Overbeek,

  Sorry voor de verkeerde naamaanduiding in mijn reactie op uw uitleg over
  het snoeien en behandelen van Malva’s

 3. Hallo Geral,
  Wat leuk dat ik je weer gevonden heb op, nu op deze site tuincursus.
  Ik wilde toevallig ook waten wat ik metmijn malva en lavathera moest doen. Het zijn hier in de Provence inmiddels enorm uitgegroeide hoge lelijke struiken, altijd een droge hete zomer. Zou ik ze toch voor de winter kunnen terugsnoeien?

  1. Beste Lia,

   Het is voor de planten beter om ze tijdens de winter te laten staan. Maar omdat het gevaar van vorst en in-rotten in de Provence heel klein is kan je ze nu ook wel afknippen.

   Je kunt de planten beter droogte bestand maken door bladaarde of compost rond de planten te verwerken, dit stimuleert ook het bodemleven waardoor de planten langer gezond blijven.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 4. Simone Groels

  Beste heer Overbeek, het is nu half juli en mijn malva heeft prachtig in bloei gestaan. De uitgebloeide planten zijn nu aan het verdrogen en sommige zaaddozen springen al open. Ik vind alleen het dorre uitgebloeide aangezicht van de planten in mijn border niet mooi. Wat raadt u mij aan om te doen? Kan ik al gaan terugsnoeien of is dat nog veel te vroeg?
  Met hartelijke groet,

  1. Beste Simone,

   Knip de lelijkste stengels voor het gezicht voor de helft af, laat verder zoveel mogelijk staan omdat de Malvabandspanner en de Distelvlinder hun eitjes op de Malva afzetten. Dit is een specifieke waardplant voor deze vlinders.
   Bij de Malva komt vaak ook nog een 2e groei voor en kan de plant in de nazomer nog doorbloeien.
   De zaden kan je eventueel op een andere plek uitzaaien.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 5. Marijke sterk

  Beste mijnheer Overbeek mag ik u iets vragen. Ik heb dit voorjaar diverse malva’s in mijn tuin geplant maar de op het kaartje vermeldde hoogte is niet conform de aangegeven hoogte. De lavatera Rosea zou 130 worden maar is hooguit 50 cm hoog en staat dus nu verscholen achter hogere planten. Ik zou hem daarom graag ergens anders zetten. Wanneer kan dat het beste? En kan dat ook met de malve sylvestris. Deze laatste heeft trouwens roet in t blad waar duidt dit op en wat kan ik het beste doen?

  1. Beste Marijke,

   Lavatera rosea kan inderdaad ruim 1 meter hoog worden. Het kan zijn dat de plant het eerste jaar nog niet volledig uitgroeit omdat de plant nog niet genoeg wortels heeft.
   Het kan ook zijn dat je een varieteit hebt gekocht (bedoeld of onbedoeld) die lager en compacter groeit. Bij tuincentra wordt er ook nog wel eens verkeerd gelabeld en dan heb je dus een andere plant als het etiket aangeeft.
   Planten verzetten kan je het beste doen in het najaar zo vanaf eind september, het is dan vochtiger en door de warmere bodem groeien de planten sneller vast.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 6. Goedemorgen,
  Ik heb een paar Malva’s gekocht zonder label, dus weet ik niet welke soort het is. De plant is heel snel uitgebloeid terwijl er werd gezegd dat hij tot september zou bloeien. Hoe kan dit en hoe kom ik achter de juiste naam en de verzorging van de gekochte Malva.

  Vriendelijke groet,
  Ineke van Kralingen

  1. Beste Ineke,

   Als je een foto van de bloem stuurt kan ik de soort wel achterhalen. Het eerste jaar kan de plant sneller uitgebloeid zijn omdat de plant eerst energie steekt in de wortelvorming.
   Het kan ook dat de plant na een pauze weer opnieuw in bloei komt. De malva kan wel tot de eerste nachtvorst doorbloeien mits deze op een geschikte plek staat met voldoende zon.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven