akebia vrucht tuincursus online

Bijzondere bloem

Tuinvraag over een bijzondere bloem

Deze bijzondere bloem is geen bloem maar een vrucht van de Akebia quinata (schijnaugurk). Deze klimplant bloeit al vroeg in het voorjaar met robijnrode bloemen en is een makkelijke plant.

Susan Lensink vraagt: Weten jullie wat dit voor bloem is?

Meer bijzonderheden over de Akebia

Akebia quinata is een klimplant die makkelijk groeit op een zonnige of half beschaduwde plek. Normale tuingrond is prima als de grond maar niet teveel uitdroogt, gebruik van voldoende compost of een mulchlaag is aan te bevelen. De jonge scheuten groeien vrij snel en pakken zich vast door ergens om heen te winden, in het begin is opbinden aan een steun of klimrek wel nodig. Het blad is gedeeld en de plant is niet gevoelig voor ziektes. Deze klimmer is niet wintergroen maar houdt wel vrij lang in het najaar zijn blad.

akebia quinata zaadlijsten tuincursus online            akebia quinata klimplant tuincursus online

De bloei is vrij vroeg in maart of begin april net voordat het blad begint uit te lopen is de plant bezet met trosjes geurende bloemen. De kleur is vrij opvallend rood-bruin de geur lijkt wat op vanille. De mannelijke en vrouwelijke bloeiwijze zitten op één plant dus de plant kan makkelijk door hommels en bijen bestoven worden.

De beste kans op vruchten is er wanneer er meerdere planten bij elkaar staan zodat er kruisbestuiving kan ontstaan. Als de zomer lang genoeg is of de standplaats (bijvoorbeeld in een besloten stadstuin) beschut dan worden er soms vruchten gevormd die aan het eind van de zomer verschijnen. Eerst is de vrucht nog groen maar later krijgt deze een paarse of rode kleur. De Nederlandse naam van deze plant verwijst naar de vrucht en is dan ook schijnaugurk.

De Akebia wordt ook toegepast in voedselbos systemen waarbij je de Akebia in een boom of struik laat klimmen. De vroege en rijke bloei is goed voor de bijen en hommels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven