foto van gezond walnootblad uit de serie van Mijn Tuingeheim

Walnoot Zonder Ziekte

Ziekte’s voorkomen bij walnoten (Juglans regia).

foto van walnoten uit de serie van Mijn Tuingeheim

Over het algemeen heeft de walnoot weinig last van ziekte’s maar er kan soms wel wat mis gaan. De walnoot word een flinke boom en heeft dus behoorlijk wat ruimte nodig ca. 15 meter hoog en 10 meter breed.

Van oorsprong werd de boom vaak geplant bij landgoederen en boerderijen omdat de geur van      de boom muggen weert. Nadeel is dat het blad giftige stoffen bevat waardoor er geen andere planten onder de boom willen groeien.

Om verspreiding van ziektes te voorkomen is het belangrijk om afgevallen blad en vruchten zoveel mogelijk op te ruimen zodat schimmels in het blad (die overwinteren) weggehaald worden. Gebruik het blad ook niet voor een composthoop de schimmel kan blijven leven en word met de compost weer verspreid.

Plant de walnoot op de juiste plaats

De walnoot groeit het best op een goed ontwaterende bodem, te natte groeiplaatsen werken ziektes in de hand en de boom zal slecht groeien en vrucht geven. De grondsoort moet voor de noot vruchtbaar en kalkrijk zijn voor een goede groei en vruchten.

Poten op een helling of een terp heeft de voorkeur op nattere gronden. Te droge plaatsen zijn ook niet geschikt, lichte klei of doorlatende leemgrond is het beste.

De walnoot of okkernoot is gevoelig voor luchtgebrek bij de wortels, zorg er dus voor dat de boom niet te diep geplant word of plant op een kleine terp. Ook naderhand de grond om de boom ophogen kan de noot niet verdragen.

Luchtgebrek zorgt voor een slechte groei en snel vergelend blad. Door de verandering van de omstandigheden functioneert het bodemleven slecht waardoor weer de wortelgroei stagneert. De walnoot heeft dus een goede samenwerking met het bodemleven nodig om gezond en vitaal te blijven. Verbeteren van het bodemleven is de beste optie als er groeiproblemen of ziektes worden waar genomen.

Kies een sterke soort

Oudere rassen zijn gevoelig voor ziektes als bacteriebrand en brandvlekkerigheid (bladvlekkenziekte). Deze ziektes tasten zowel het blad als de vruchten aan. Kies bij het planten van nieuwe bomen bij voorkeur nieuwere rassen omdat deze beter bestand zijn tegen deze ziektes, informeer eventueel eerst bij een vruchtboomkweker.

Vraag altijd naar een geënte boom deze heeft ook een derde naam en betere eigenschappen. De wortel of onderstam dient geschikt te zijn voor de grondsoort waardoor de boom beter groeit en vrucht draagt.

Soorten die laat uitlopen zijn ‘Rote Donaunuss’, ‘Hansen’ en ‘Drjanovski’ hierdoor zijn ze minder gevoelig voor nachtvorst.

Sterke en goeddragende soorten zijn:
Juglans regie “Broadview” en Juglans regia “Buccaneer”. Het beste ras is Juglans regia ‘Amphyon’ zelf bestuivend, weinig vorstgevoelig en vroegdragend.

De meeste soorten dragen beter vrucht door kruisbestuiving, plant daarom liefst een 2e boom die geschikt is voor de bevruchting.

Nachtvorst bij de walnoot

Bij late nachtvorsten kan de knop bevriezen waardoor er dat jaar weinig of geen vruchten aan de boom komen. Meestal is de hoeveelheid vruchten vrij constant maar als er een jaar met meer vruchten dan normaal is kan de vruchtzetting het volgende jaar minder zijn (beurtjaren).

Snoeien van een walnoot

De walnoot kan het beste in de nazomer of in het najaar gesnoeid worden, omdat de boom kan gaan bloeden bij latere snoei waardoor de boom veel energie verliest.

Bij een jonge boom is wat correctie snoei soms nodig zoals kruisende takken of dubbele toppen. Verder heeft de walnoot in principe geen snoei meer nodig en zal vanzelf een evenwichtige kroon vormen.

Het beste is om in oktober de boom na te lopen op beschadigde, dode of gebroken takken. Te veel snoeien in de kroon geeft juist ongewenste groei. Heb je nog een tuinvraag over notenbomen of andere tuinvragen laat dan hieronder een reactie achter, ik help je graag op weg naar nog meer tuinplezier.

Ook hoor ik graag van je of je wat hebt aan deze tuintip.

Veel tuinplezier, Geral Overbeek.

166 gedachten over “Walnoot Zonder Ziekte”

  1. Beste,

    Mijn walnotenboom geeft geen noten meer.
    Ik heb een walnotenboom in de tuin van ca. 25 jaar. Het is een kleine soort noten, waarschijnlijk omdat hij door een noot in de grond te stoppen boom is geworden. Hij gaf elk jaar goed noten. Echter vorig jaar zo goed als niets. Ook duurde het lang eer hij volledig in het blad stond in vergelijking met notenbomen elders. Ook dit jaar is er nog weinig blad en ik heb geen katten gezien, dus er zullen wel weer geen noten komen. Hoe zou het komen dat hij niet meer bloeit? Tevens zie ik nu er blad aan zit dat niet alle takken bladeren hebben. Ik heb de meeste eruit geknipt en zie dat de takken dood zijn.
    De bladeren die aan de overige takken zitten zijn mooi groen en vertonen geen vlekken.
    Zou de boom aan het afsterven zijn?

    Groeten
    Henk Peters

    1. Beste Henk,

      Zoals je het beschrijft lijkt het of er wat aan de grond rond de boom is gebeurd.
      Is er misschien grond opgehoogd, zijn er wortels beschadigd of is de grondwaterstand veranderd?

      Afsterven van takken is vaak een teken dat er wortels zijn afgestorven door zuurstofgebrek of een ziekte.

      Laat me even weten wat er is veranderd.
      Door de late vorst kunnen wel de bloemknoppen bevroren zijn en ook veel andere bomen lopen dit jaar heel laat uit.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Beste Geral,

        Onze boom lijkt hetzelfde probleem te hebben. Bijna geen blad meer. Vorige jaar ook last gehad van vlekken (roest) op de bladeren.
        Ik weet dat gedurende de verbouwing de grond gedeeltelijk omgezet is (wellicht doordaar ook iets verhoogd), dus wellicht is dit de oorzaak in combinatie met een schimmel?
        Is de boom eventueel nog te helpen? Wellicht dat de boom vanuit zichzelf weer opbloeit?

        ik hoor graag van u.

        Mvg,

        Michael

      2. Beste geral. İk wil je vragen, wanneer noten gesproeid worden, of ze wel gesproeid moeten worden.?mvg. Yalvac

        1. Beste Yalvac,

          Bij langdurige droogte kan het geen kwaad om bomen af en toe wat water te geven. Is het grondwater makkelijk bereikbaar dan zal een oudere boom meestal zelf wel voldoende water kunnen opnemen.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    2. We hebben de afgelopen paar jaar flink wat watertekort gekregen door de hete zomers en dat is nu ook nog steeds niet op orde volgens het waterschap. Veel bomen hebben dit soort symptomen en er sterven er ook nu nog regelmatig daardoor.

      1. Beste Andre,

        Dat klopt er wordt door de mens steeds meer zoet water onttrokken uit de bodem vooral in lange droge periodes. In tijden dat er wel veel regen valt wordt het zo snel mogelijk afgevoerd om overlast te voorkomen, daardoor raken we kostbaar water kwijt en komen we te kort als het langer droog is.
        Er zijn best manieren om het regenwater langer vast te houden maar het is vaak door de hoge kosten dat het niet gedaan wordt.
        Ook grotere gebieden met bos beplanten kan er voor zorgen dat het water wordt vastgehouden, een natuurlijk bos werkt als een spons en kan rivieren weer laten stromen.

        Het onttrekken van grondwater is ook niet oneindig en boeren en industrie krijgen daar helaas vrij makkelijk toestemming voor.
        Bomen zijn daar uiteindelijk de dupe van, helaas.

        Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

    3. Mijn walnotenboom van ca. 6 jaar jong heeft onderin de stam een verticale scheur van ca. 10 cm in de bast.
      Als ik erop druk veert het iets in, dus er zit een ruimte onder.

      Moet ik dit behandelen ?
      Kan ik dit bijvoorbeeld dichtsmeren met bitumen ?

      1. Beste Tako,

        De beste optie is; niets doen.
        De boom zal naar verloop van tijd vanzelf wondweefsel maken om de scheur weer dicht te laten groeien. Elk middeltje wat je erop smeert zal dit natuurlijke proces vertragen.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    4. Mijn Walnoot is ruim 15 jaar en droeg elk jaar redelijk. Dit jaar heeft elke tak 1 noot en daarnaast veel waterloten. Wat kan de oorzaak zijn?

      Groeten,
      Leo Schuijt

      1. Beste Leo,

        Veel waterloten of groeischeuten duid op een piek in de groei waardoor de vruchtzetting wat minder kan zijn.
        Als er verder niets aan de groeiomstandigheden is veranderd zou ik me geen zorgen maken. Walnoten reageren altijd wel goed op het versterken van het bodemleven met een product als Biovin, dit zou je 2 x per jaar kunnen geven om de wortelgroei optimaal te houden.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  2. Beste Geral,

    WE hebben div. notenbomen op ons perceel staan. Jaren hebben ze goed noten gedragen. Vorig jaar bijna geen noot, ws door de late vorst. Dit jaar maar afwachten. Echter een notenboom zit weinig groei in en heeft op div. bladeren een bultje en aan de achterkant zit dan een soort van een schimmelvlek. Kan je mij vertellen wat dat zou kunnen zijn ? Kan je evt ook een foto sturen !! Wat het snoeien betreft raak ik wat in de war nl. weinig snoeien past bij een notenboom. In jouw verhaal zeg je in de herfst en vroeg in de winter evt. snoeien, doch een andere site zegt wanneer de boom vol in het blad staat correctie snoei toepassen, want dan de boom toch zijn energie kwijt in de aanwezige bladeren. Of zit het verschil in een en meerjarig hout ?
    Kan je hier iets mee ? Fijn als je ons op weg helpt. Ze zijn te mooi om er niets mee te doen. Bij voorbaat bedankt. Theo van Oostveen, Langbroek.

    1. Beste Theo,

      Wat betreft de schimmel op het blad dan zou je me een foto moeten sturen daar kan ik zo niets van zeggen alleen dat de meeste bladschimmels over het algemeen niet schadelijk zijn voor de gehele groei van de boom.

      Dat de groei achterblijft heeft meestal een oorzaak in het wortelgestel zoals het ophogen van de grond rond de boom, verandering van de grondwaterstand of andere veranderingen. Is er iets gebeurd rond de boom?

      Wat het snoeien betreft: een mooie gezonde notenboom die voldoende ruimte heeft behoeft in principe GEEN SNOEI..

      Wat ik aangeef is dat je de boom als je gaat snoeien in ieder geval vroeg genoeg in het najaar snoeit in verband met het bloeden. Zomersnoei kan ook net zo goed maar het effect van de energieverdeling in het blad is maar beperkt en heeft meer met de tijd van het jaar te maken.

      In het voorjaar krijg je veel groeireactie en na de zomer gaat de plant in rust dus krijg je veel minder groeireactie door het snoeien.

      Heb je toch nog vragen laat het gerust weten ik help je graag op weg naar meer Tuinplezier.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Beste Geral,
        Wij hebben een walnotenboom in de tuin staan die zo’n 14 jaar oud is. Gekregen als stek van een oudere boom.
        De boom krijgt pas laat in het jaar blad, vanaf half mei. Nu, 13 juni, groeien de bladeren nog steeds. Het bladerdek is niet heel vol.
        Ook hebben we nog geen noten in de boom gehad.
        Er groeit gelig mos op de stam.
        Gaat het goed met de boom??
        Wat kunnen we doen om deze beter te laten groeien?

        1. Beste Masja,

          Bij een walnoot is het beter om een speciaal gecultiveerde soort aan te planten. Deze gekweekte soorten zijn beter bestand tegen ziektes, vorst en een vroegere vruchtdracht.
          Het kan bij oude rassen of wilde soorten zo maar 20 of 30 jaar duren voordat de boom vrucht gaat geven.

          Het mos op de stam kan geen kwaad, het groeit op de stam en haalt de voeding uit de lucht.

          Een product om de groei te verbeteren is Biovin bodemverbeteraar, waarmee het bodemleven gestimuleerd wordt.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

          1. Beste Geral, dit jaar veel problemen met de notenboom, vroegtijdig veel noten die zwart waren afgevallen. En zaten heel veel noten aan maar door het probleem een hele slechte opbrengst.
            De noten die nu nog vallen zijn vies van binnen en hebben kleine wormptjes. Watkan dit zijn en wat doe ik eraan voor volgend jaar.

          2. Beste Leidy,

            Notenbomen hebben een speciale verbinding met het bodemleven en dan met name specifieke bodemschimmels. Als het bodemleven verstoort is heeft dat direct effect op de weerstand van de boom.
            Het enige wat echt helpt is het bodemleven verbeteren waardoor de boom meer weerstand krijgt tegen ziektes en aantastingen.

            Wat je kan doen is 2 x per jaar een behandeling met Biovin geven. Biovin is een natuurlijke bodemactivator die het bodemleven een boost geeft en zo de boom de juiste voeding en weerstand geeft.

            Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

      2. Daniëlla Kriekaard

        Beste Geral,

        Wij hebben zo’n 12 jaar geleden een walnotenboom met huis ervoor gekocht. :)
        Een prachtige boom! Iets wat scherft gegroeid maar ieder jaar volop in bloei en bizar veel noten.
        Nu heeft de buurman een rechtszaak aangespannen wat betreft de overhangende takken welke wij (het vonnis is uitgesproken vlak voor kerst en de einddatum dat alle overhangende takken gesnoeid moesten worden is 31 januari (vandaag dus..)
        Wij natuurlijk allang al blij dat de boom niet in z’n geheel verwijderd hoeft te worden, zijn wij direct op zoek gegaan naar een goede bomen snoeier. Deze is gister geweest en heeft meteen ook maar alle takken die aan de kant van de buren zaten verwijderd ???? Nu is onze prachtige boom helemaal verminkt. ???? en nét nu ook nog een flinke nachtvorst er over heen..
        Is er iets wat we kunnen doen?? Iets waar we de boom mee kunnen helpen? De boom is naar schatting al zo’n 50 tot 60 oud
        Ik heb er zo’n slecht gevoel over… en ben zooo bang dat de boom het niet overleefd.
        We hebben ons huis om de boom heen gebouwd en met alles rekening gehouden met onze boom en dan komt er effies zo’n bomenknuffelaar de boom om zeep helpen…????

        Met vriendelijke groetjes,

        Daniëlla Kriekaard

        1. Beste Daniëlla,

          Wat jammer dat jullie er geen expert bij hebben gehaald. De notenboom gaat net als de berk en de esdoorn in de winterperiode bloeden waardoor de boom veel energie kwijt raakt.
          Tussen half november en eind april kan de boom daarom beter niet gesnoeid worden.
          Als een boom gesnoeid moet worden dan is het gebruikelijk om de vorm van de kroon zoveel mogelijk in model te houden. Dat de bomensnoeier gehele takken weg heeft gehaald aan een kant dat noem ik prutswerk.
          De rekening zou ik ook niet betalen, er van uitgaande dat het duidelijk is gecommuniceerd wat de bedoeling was.

          De afgezaagde takken kan je er niet meer aan plakken dus het enige wat je kan doen is afwachten hoe de boom gaat reageren. Nachtvorst kan voor de boom geen kwaad.
          Het enige wat je zou kunnen doen is het bodemleven optimaliseren met Biovin-bodemactivator. Hierdoor kan je de vitaliteit van de boom optimaliseren.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  3. ben van egdom

    beste geral, wij hebben een prachtige walnotenboom van ca 10-12jaar oud. elk jaar mooie oogst, soms wat minder, soms wat meer. dit jaar echter vallen de jonge noten (zijn thans zo groot als een rijpe kers) met tientallen/honderden van de boom af, er zal dit jaar niet veel te oogsten vallen. wat is er mis??? groetjes, ben

    1. Beste Ben,

      Het is waarschijnlijk een schimmel of bacterie infectie.
      Dit kan ook de vruchten aantasten waardoor ze
      afvallen.

      Ruim blad en vruchten zoveel mogelijk op en voer het af.
      De ziektes kunnen in leven blijven en zelfs overwinteren
      in afgevallen blad.

      Ook de late vorst kan dergelijke schade veroorzaken, heb
      al van meerdere mensen gehoord van slechte vruchtvorming.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

    2. Tineke van 't Hof

      Hallo , we hebben onze walnoot boom nu 3 jaar dit jaar valt het blad nu al af. En er zit erg weinig blad aan. Wel noten weinig blad. Kan ik er wat aan verhelpen ?? Vr gt Tineke.

      1. Beste Tineke,

        In droge periodes in de zomer kunnen bomen soms wel wat blad laten vallen. Dit is om de verdamping te voorkomen zodat de boom niet helemaal verdroogd.
        Door het bodemleven te verbeteren krijgt de boom meer weerstand en kan er meer water in de bodem worden vast gehouden.
        Gebruik daarom onder de boom houtsnippers of compost en eventueel Biovin om het bodemleven een boost te geven.
        Dit zal waarschijnlijk niet direct resultaat hebben maar een gezond bodemleven is voor de langere termijn.

        Gebruik ook geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest omdat dit het bodemleven ernstig verminderd.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  4. Beste,
    Een paar jaar geleden kochten wij een huis met in het midden van de tuin een ( verwaarloosde?) walnotenboom. Mede door deze prachtige boom zijn wij verliefd geworden op dit plekje! Echter lijkt de boom niet lekker in zijn vel ( wortels;) te zitten.
    Sinds enkele maanden hangen zijn bladeren er futloos bij, ontstaan er lichter gekleurde blaasjes/bobbels op meerdere bladeren. En een flinke tak heeft al zijn bladeren verloren.
    Zou dit Walnootgalmijt kunnen zijn ( ik ben een leek, maar deze term vond ik via Google ook, en de beschrijving komt overeen)
    Zijn er bomendokters die onze boom kunnen genezen, of beter nog hoe kunnen wij zélf zorgen dat de boom niet dood gaat!???
    Een radeloze walnotenbomenleek
    ik heb foto’s gemaakt, waar zou ik deze heen kunnen mailen voor advies?

    1. Beste Cin,

      Een walnotenboom krijgt ziekte’s door een verminderde weerstand of het snel veranderen van de omstandigheden.
      Aanvallen van mijten, luizen en schimmels kunnen ook van jaar tot jaar verschillen. Het beste is om de boom te bemesten met organische mest en het oude blad zoveel mogelijk opruimen omdat ziektes daarin de winter kunnen overleven.

      Snoeien liefst met mate en dan bij voorkeur in de nazomer omdat de walnoot gaat bloeden als er te laat in het najaar of in het vroege voorjaar wordt gesnoeid.

      Met vriendelijke groet, Geral Overbeek.

      1. Anthon Geersing

        Beste Geral,
        We hebben een oudere walnoot in de tuin staan. 5 jaar geleden hebben we de boom radicaal gesnoeid omdat de takken ver overhingen. Daarna heeft de boom het tot 2 jaar terug heel goed gedaan. Vanaf afgelopen jaar merkten we een duidelijke afname in blad. Ook zijn de bladeren een stuk kleiner dan in het verleden.
        Na de bladval halen we het gevallen blad altijd weg. Ook is er aan de bodem eigenlijk niets verandert. Wat raad je aan?
        Mvg
        Anthon

        1. Beste Anthon,

          De walnoot is heel gevoelig wat betreft verstoring van het bodemleven. dat kan ontstaan door verarming van de organische stof, minder regen of verandering van de grondwaterstand.
          Door het gebruik van Biovin bodemvitalisator krijgt het bodemleven een oppepper, neemt de wortelactiviteit toe en wordt de plant vitaler. Breng ook jaarlijks een laag compost aan om het bodemleven te voeden en de grond vochtig te houden.

          Met groene groet, Geral Overbeek.

  5. Beste Geral

    De notenboom in onze tuin doet het steeds slechter
    Minder noten en dode takken, duidelijk minder bloei. De boom is ongeveer 80 jaar en gaf elk jaar veel noten en stond prachtig in volle bloei.
    Nu vertelde iemand dat het verschil kan komen omdat er een groot terras onder de boom ligt , (ligt er al een jaar of 8) waardoor de boom te weinig water krijgt. Kan dat de oorzaak zijn? Of is de boom gewoon ‘oud ‘aan het worden waardoor de notenhoeveelheid nu juist terugloopt?

    1. Beste Chantal,

      Een notenboom staat erom bekend dat de wortels heel gevoelig zijn en ophogen
      slecht kan verdragen. Dit komt door een verandering in de zuurstofhuishouding
      waardoor de wortels langzaam afsterven.

      Met groene groet, Geral Overbeek

      1. Goedenavond,
        Ik heb met veel belangstelling uw remedies voor zieke notelaars gelezen.
        U spreekt over bodemverbeteraar.
        Onze 30j oude notelaar ( die toenemende taksterfte heeft) staat in een gazon.
        Hoe moet de bodemverbeteraar in de grond, door overal gaten te prikken en het spul etin te proppen? Zoja, hoe diep en hoever uiteen?
        Of heeft u een betere metode?
        Met vriendelijke groeten,
        Francis

        1. Beste Francis,

          Biovin is het makkelijkste je zou met een riek om de 30 cm ondiepe gaatjes kunnen prikken onder de kroon van de boom. Vervolgens strooi je de biovin (fijn poeder) over de bodem. Het gaat dan deels in de ondiepe gaatjes wat dieper in de bodem en de rest wordt door het bodemleven (op de aarde) omgezet.

          Herhaal deze biovin-behandeling 2x per jaar om het bodemleven op peil te houden.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  6. Beste Geral,

    Bovenstaande omschrijvingen zijn ook van toepassing op onze boom; dit jaar geen noten en bruine randen aan de bladeren. Ik vermoed dat hij te weinig ruimte heeft door twee bomen die erg dichtbij staan (hoewel dit wel al jaren het geval is). Ik zal het afgevallen blad afvoeren en meer ruimte creeren rond de boom. Verder groeit er een klimop over de bodem onder de boom. Zou dit ook van invloed kunnen zijn?

    Hartelijke groet,
    Gwenneth

    1. Beste Gwenneth,

      Een walnoot (Juglans regia) heeft een gevoelig wortelgestel maar een begroeïng van klimop
      of andere bodembedekkers heeft geen nadelige gevolgen voor de groei.

      Alleen in droge periodes wat extra sproeien zou ik wel aanraden.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

    2. Beste Gwenneth,

      Klimop (Hedera) of een andere bodembedekker heeft geen nadelige invloed op de groei
      van de Notenboom. Het enige kan zijn dat deze planten in droge periodes ook wat
      vocht wegtrekken.

      3 Keer per week sproeien in droge periodes zou ik dan wel aanbevelen.

      Strooi ook jaarlijks een laagje compost en organische mest bij de wortels van de
      notenboom, dit bevorderd het bodemleven bij de wortels waardoor de plant meer
      voedingsstoffen op kan nemen en gezonder blijft.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  7. Ferdinand Meijerink

    Mijn vraag :
    Onze walnotenboom is ongeveer 25 jaar oud.
    Elk jaar zit de boom vol noten. Ook dit jaar.
    Sedert ongeveer vier a zes weken hebben een groot aantal noten (wel een derde van het totaal) een zwarte rotte plek. Het begon op de buitenkant van de groene bast en vrat zich daarna naar de noot zelf.
    Wat kan de oorzaak hiervan en wat kan ik doen om te voorkomen dat dit een volgend jaar weer gebeurt?

    1. Beste Ferdinand,

      In oudere rassen komt nog wel eens een bladschimmel voor die ook de noten kan aantasten.
      Bestrijding is er niet (is ook niet te doen een grote boom spuiten) wel kan je uitbreiding van
      de schimmel voorkomen door aangetaste noten en blad op te ruimen.

      Schimmels kunnen ook overwinteren in afgevallen blad dus ruim het zo goed mogelijk op en voer
      het blad af. Ook gecomposteerd blad niet gebruiken bij de notenboom.

      Wat je wel kunt doen is de boom rondom bemesten met organische mest bv.Hagenmest van Ecostyle.
      Door een goede bemesting heeft de boom meer weerstand waardoor de aantasting minder kan worden.

      Ga je uiteindelijk een nieuwe notenboom planten (hoop voor je dat het niet nodig is) kies dan
      een nieuw ras, die zijn minder vatbaar voor ziektes.

      Bladschimmels zijn het ene jaar erger dan het andere jaar. Meestal door de combinatie van
      vochtige lucht en voldoende warmte zoals dit jaar.

      Met groene groet, Geral Overbeek

  8. Sinds eind maart wonen we in een mooi huis met in de tuin een grote walnotenboom. Er zijn veel noten gevallen, maar helaas is de bast vergroeid met de vrucht. Valt hier iets aan te doen? We hoorden dat dit gekomen kan zijn door op een verkeerd moment van het jaar te snoeien, klopt dat? Hopelijk valt er nog iets aan te doen, zonde van de vele noten!

    1. Beste Josine,

      De groene schil van de walnoot (wat je waarschijnlijk bedoelt) laat vanzelf los van de schil van de noot als de noot goed rijp is.

      Waarschijnlijk heeft de boom de noten te vroeg laten vallen waardoor de noten nog niet rijp waren. Normaal gesproken vallen de noten wel spontaan uit de boom maar laat de buitenschil gemakkelijk los.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  9. Geachte Geral,
    mijn woninkje ligt in een hof,waar ik samen met de buren de zorg draag over de tuin.Nu is ,doordat ik een walnoot in de tuin heb gestopt,een boom ontstaan waarover onenigheid is.Hij word te groot(in 3jaar 3mtr.),wortels beschadigen riool of anderszins.Ik vind het zo jammer.De laagste takken zijn reeds verwijderd,men wil de hele boom wegdoen.Graag wil ik de bovenste kroon behouden.Aan de bladen zie je toch gauw genoeg of de grond niet meer geschikt is,kan hij alsnog weg.Op de tekening zie je dat er geen riool of anderszins onder de boom doorloopt.Kind van Japanse walnoot (1800)uit de Hortus Botanicus,Leiden.Mag ook niet zomaar weg.

    1. Beste Anne,

      Bomen en buren geeft nog wel eens problemen, vaak door schaduw of rommel door blad.
      Een walnoot heeft als voordeel dat de muggen weg blijven en je zou met de kunnen afspreken dat je voor hun het blad opruimt.

      Op den duur kunnen wortels wel schade veroorzaken, dat zou je kunnen voorkomen door speciaal wortelwerend doek rondom de boom te plaatsen. Door dit doek kunnen de wortels niet ongehinderd overal heengroeien.

      Door de boom eens in de 2 jaar wat in te snoeien zou je de schaduw werking kunnen beperken. Snoei dan in de nazomer of najaar anders gaat de boom bloeden.

      Een walnoot kan wel een grote boom worden (net als een kastanje of plataan)
      maar door regelmatig te snoeien kan je de kroon wel kleiner houden.

      Ik hoop dat je de boom kunt behouden en dat je wat kan met dit advies.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  10. Beste Geral,

    vorig jaar hebben we een jonge juglans buccaneer aangeplant,
    die direct leek aan te slaan.
    Echter afgelopen voorjaar toen hij alweer begon uit te lopen, hebben
    we nog n aantal nachten onverwacht vorst gehad en leek het gedaan met
    t boompje.
    Toch wilde ik hem nog een kans op herstel geven en heb hem laten staan.
    Net terug van vakantie blijkt hij vanonder met diverse takken/loten te zijn
    uitgelopen! Hoera! was de eerste reactie….maarrr….
    als ik het goed heb, hebben we een ent, en de uitlopers komen uit de stam
    waar hij op geent is.
    Ik weet niet wat voor ras oid de onderstam is, en mijn vraag dan ook is,
    kan ik hier nog een gezonde vruchtdragende boom uit verwachten?
    Als het nog een kansje heeft, moet ik dan ook snoeien zodat het niet een
    struik wordt maar een boom, of regelt de boom dat zelf uiteindelijk?
    Ik kreeg hem als stammetje zonder uitlopers.

    Alvast hartelijk dank voor je reactie!
    Met vr groet Nienke

    1. Beste Nienke,

      Bomen die in de kop afsterven gaan vaak onderaan de stam weer nieuwe scheuten maken om te redden wat er te redden valt. Als het onder de entplaats is dan zal het een gewone soort zijn die veel later vrucht geeft dan de gewenste soort.

      Je zou een rechte tak kunnen opbinden en daar een nieuwe stam van kunnen kweken maar er blijft altijd een rare kronkel in de stam zitten.
      Laat je alles groeien dan krijg je een struik in plaats van een stamboom.

      Het beste is waarschijnlijk met een nieuwe boom beginnen en de eerste jaren de kroon bedekken met speciaal doek tegen de vorstschade. Vooral als het blad net gaat uitlopen is de boom het gevoeligst.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Beste Geral,

        Hartelijk dank voor je reactie ,
        misschien dat we hem dan proberen te stekken,
        het is ook zonde om die mooie takken weg te knippen
        en dan te verspillen :),
        mocht je daar nog een tip voor hebben die zeker werkt,
        houd ik me van harte aanbevolen!

        Met vr groet Nienke

        1. Beste Nienke,

          De walnoot kan je het beste zaaien (noot zetten) of anders enten op een jonge (al opgekweekte) walnotenboom. Boomkwekers enten ook de gewenste soort op een walnoten onderstam.

          Of stekken lukt dat weet ik niet maar je kan het altijd proberen.

          Met groene groet, Geral Overbeek.

  11. Ik heb 22 jaar een walnootboom in mijn tuin. Hij is jong aangeplant. Er is acht jaar geleden een grindpad aangelegd op een meter van de boom en aan de andere kant van de tuinafscheiding. Ik hoorde vannacht een vreemd geluid en bij inspectie in de tuin zie ik dat de boom, die nooit is gesnoeid, een graad of 8 scheefstaat. Hij helt over naar het westen en het voornoemde grindpad ligt in het oosten.
    Ik weet dat er een enorm wortelstelstel aanwezig is bij een walnoot. Ik vind het vreemd dat dit is gebeurd.
    Ik heb drie vragen:
    1. Kan de boom zonder gevaar blijven staan of heb ik in de loop van de komende weken kans op omvallen?
    2. Zou dat grindpad oorzaak kunnen zijn?
    3. Zijn er problemen de komende tijd te verwachten en moet ik de boom als verloren beschouwen en omhalen?

    Mijn dank voor de aandacht,

    Mark Valk

    1. Beste Mark,

      Vanaf hier kan ik niet beoordelen of het gevaarlijk is of niet.
      Wat ik wel kan vertellen is dat een notenboom van die leeftijd een wortelgestel heeft wat dezelfde omvang heeft als de kruin aan takken heeft.
      Word hier een aanzienlijk deel van weggehakt dan is dat schadelijk voor de gezondheid en stabiliteit van de boom.

      Voor de zekerheid zou ik een bomenspecialist of boomchirurg om advies vragen en de buren inlichten zodat ze weten dat het gevaarlijk kan zijn. Ook zou ik ze schriftelijk aansprakelijk stellen als ze de oorzaak zijn van deze situatie.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  12. Beste Geral,
    Wij hebben een Broadvieuw van ong 3 jaar oud. Vorig jaar kregen we de eerste jonge noten echter deze vielen er allemaal op 1 na af rond mei. We hadden vaak halsbandparkieten in de tuin dus dachten we dat zij ze aangevreten hadden.
    Dit jaar zat de boom weer helemaal vol en we hadden een net gespannen tegen de vogels, echter wederom alle vruchten eraf dit weekeind. De vrucht zelf is in tact echter het steeltje lijkt ineens af te sterven. Wat kan hier de oorzaak van zijn ?

    1. Beste Stef,

      Vroege vruchtval kan veroorzaakt worden door bladvlekkenziekte, ruim zoveel mogelijk afgevallen blad op waarop de schimmel kan overleven en overwinteren.
      Bemesten met biovin kan ook goed helpen omdat dit het bodemleven bevorderd waardoor de boom meer weerstand krijgt tegen ziektes.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  13. Beste Geral,
    Wij hebben een prachtige notenboom in onze stadstuin. Aangezien hij wel heel groot werd, hebben wij de boom is twee jaar geleden door een tuinman laten snoeien. In het vroege voorjaar, terwijl ik nu lees dat dat niet goed is voor de boom. Niettemin had ik datzelfde jaar een prachtige oogst. Het jaar daarop vielen alle noten van de boom, volgens kenners te wijten aan een zeer koude westenwind. Dit jaar zat de boom vol, maar nu heeft de boom sinds de storm van afgelopen weekend alle noten laten vallen: vreselijk. De boom zit prachtig in het blad, geen vlekken of schimmel te bekennen. Ieder jaar ruim ik het afgevallen blad op. Wel hangt er al zes jaar een touw om de boom voor een hangmat voor de kinderen, die er veel gebruik van maken. Zou de boom daar last van hebben? Het touw, zie ik nu, groeit in de stam, is het beter om het touw weg te halen?
    Ik ben zeer benieuwd naar uw reactie.

    Met hartelijke groet, Barbara van der Rest

    1. Beste Barbara,

      Als er iets om de stam zit kan dat op den duur gaan afknellen doordat de stam langzaam dikker wordt. Hierdoor wordt de sapstroom verstoord wat natuurlijk niet goed is voor de boom. Het touw zou ik zo snel mogelijk verwijderen om erger te voorkomen.

      Het vroeg laten vallen van de vruchten kan meerdere oorzaken hebben, bladschimmels, gebrek aan voedingsstoffen, te hoge grondwaterstand of een verstoord bodemleven. Het bodemleven is een belangrijke factor voor een gezonde boom en vruchten, biovin is een product wat ik zou aanraden om het bodemleven een boost te geven.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Beste Geral, Het touw gaat er meteen af en we schaffen Biovin aan! Dank voor de snelle reactie! Hartelijke groet, Barbara

  14. Beste, we hebben 2 oude walnotenbomen van zeker 30 jaar oud als ze al niet meer dan 50 jaar oud zijn.. Zo’n 4 a 5 jaar geleden is er rondom de bomen een ondergronds waterbassin ingestort en hebben we dit opgevuld met zand. Dit voorjaar hebben we de grond rondom de bomen gefreezed ivm nieuwe graszoden die we gelegd hebben, en wellicht is de grond rondom iets opgehoogd (niet meer dan 7 cm gok ik) ivm egaliseren van de tuin. Bomen gaven de laatste jare al steeds minder blad en noten en veel dooie takken die eraf vielen, maar dit jaar zien ze er wel heel zielig uit met veel takken zonder blad. Onlangs zijn de bomen gesnoeid om ze hopelijk nieuw leven in te blazen… (nu zit er bijna helemaal geen blad meer in, maar voor het snoeien was het ook al niet veel). Wat kunnen we nu nog doen om de bomen een goede boost te geven, zodat ze het hopelijk gaan overleven en weer gezonde bomen kunnen worden? Of komt het niet meer goed… ? En kan je anders op dezelfde plekken nieuwe walnoten planten?

    Dank voo uw reactie, Annemiek

    1. Beste Annemiek,

      Beschadiging van de wortels door graafwerk en frezen zal de bomen geen goed doen, door te snoeien kan de balans wel weer terug komen en hebben ze hopelijk nog voldoende groeikracht om er doorheen te komen.

      Wij hebben goede ervaring met speciale bomencompost die de bomen een flinke oppepper kunnen geven. Deze compost bevat zeer veel bodemleven en schimmels die de activiteit van de wortels aanzienlijk verbeterd. Het bodemleven is essentieel voor de wortels van planten waardoor de uitwisseling van voedingsstoffen en afweerstoffen optimaal is en planten gezond kunnen groeien.
      De compost dient als een laag te worden aangebracht onder de bomen is dat mogelijk dan kunnen de bomen al na één seizoen weer beter gaan groeien en herstellen.

      Volledig vervangen van de bomen is een forse ingreep en herplant op dezelfde locatie is niet aan te raden als de groeiomstandigheden niet goed zijn.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  15. Beste Geral, wij hebben twee walnotenbomen in de tuin staan. Die hebben wij, 6 jaar geleden, als kleine plantjes uit Hongarije meegenomen. Omdat wij ze niet te groot wilden laten worden hebben wij ze al meerdere keren gesnoeid in de nazomer. Ze groeien goed en zien er mooi uit, echter hebben ze nog nooit noten gegeven. We hebben zelfs nog nooit katjes gezien. Zou het kunnen liggen aan de regelmatige snoei (elk jaar 1 keer) ?. Ik hoor het graag!

    Groeten, Aranka Varga

    1. Beste Aranka,

      Als de walnoten zaailingen zijn dan kan het makkelijk 10 tot 15 jaar duren voordat de boom bloem en vrucht gaat geven.
      Daarom worden walnoten vaak geënt en zijn er specifieke rassen die eerder bloeien en dus vrucht geven. Wat ook mee kan spelen is de bloeitijd van de mannelijke en vrouwelijke bloemen die valt bij sommige bomen niet tegelijk daarom worden er voor een beter resultaat vaak verschillende rassen bij elkaar gezet zodat ze elkaar kunnen bestuiven.

      Of het snoeien de oorzaak is hangt af van de mate van snoei, worden in het najaar alle jonge groeischeuten weggeknipt dan haal je ook de bloemknop in aanleg weg. De meeste rassen bloeien op de scheuten die in het vorige groeiseizoen zijn gevormd, als je de snoei om het jaar doet dan zou je wel bloem moeten krijgen.

      De plek van de boom heeft ook nog invloed op het resultaat omdat de bloemen gevoelig zijn voor late nachtvorst en nog wel eens bevriezen.

      Hopelijk helpen deze tips je op weg en kan je volgend jaar van je eigen walnoten genieten.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  16. Beste,
    Mijn walnootboom is 3 jaar. Dit jaar was er een plots uit elkaar vallen van de kruintakken. Hierdoor ontstaat een kruinloze boom. De takken zakken tot onder de 2 meter. Wat kan ik doen? Groeten.

  17. Beste Surkyn,

    Als de takken afsterven kan dat twee oorzaken hebben namelijk: de wortels zijn afgestorven waardoor het evenwicht verstoord is. Dit kan door teveel vocht in de bodem ontstaan of door vraat aan de wortels.

    De 2e oorzaak kan zijn een schimmelziekte waardoor de sapstroom verstoord is en de takken sterven daardoor af.

    Een walnoot kan het beste voor half november gesnoeid worden. Mijn advies zou zijn snoei eerst de dode takken weg en voer deze ook af omdat de ziekte in de tak kan zitten. Snoei de lagere goede takken voor 1/3 in zodat de boom gestimuleerd wordt om nieuwe scheuten en een nieuwe top te maken. Behandel de boom met “Vital” als het eerste blad is uitgegroeid hierdoor wordt het blad sterker en beter bestand tegen schimmelziektes.

    Bevorder het bodemleven door een “Bodemactivator” te strooien en een laag compost om de boom aanbrengen. Is teveel water een probleem dan is een drainage of afwateringsgoot nodig. Als de wortels te lang onder water staan krijgen ze te weinig zuurstof en sterven dan af.

    Als de boom nog vitaal genoeg is dan kan deze wel weer een nieuwe kroon opbouwen. Bovenin de boom komt het meeste zonlicht dus daar zal er normaal gesproken ook de snelste reactie komen.

    Met groene groet, Geral Overbeek.

    1. welke haagsoorten zijn minder gevoelig voor giftige stoffen die bladen en wortels afscheiden.in een straal van ca 10 meter sterft de haag telkens af . zowel de beukenhaag als de haagbeuk redt het telkens niet.

      1. Beste Bennie,

        Beuk is vrij gevoelig voor de zuurgraad en daarbij ook een specifieke samenwerking met bodembacteriën. Door gifstoffen van een blauwe regen bv. wordt het bodemleven gehinderd en groeit de beuk slecht.

        Wat je zou kunnen doen is een deel van de grond weg halen (de geul voor de nieuwe planten) en aanvullen met verse tuinaarde en compost. De nieuwe planten kunnen dan in eerste instantie goed wortelen voordat ze in contact komen met de gifstoffen.

        Planten die vrij sterk zijn als haag zijn: meidoorn, liguster of Portugeese laurier. Het blijft proberen wat het goed doet, je zou ook nog een aantal soorten kunnen mengen dan is niet de gehele haag weg maar zal de sterkste overleven.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  18. Beste Geral, onlangs hebben wij een huis gekocht met een enorme walnotenboom in de tuin. Hij is prachtig en het regent momenteel noten. Er is zo te zien een keer een flinke tak afgebroken en hij is onder nogal scheef gegroeid. Er vlak naast staan 3 grote berken. Het is nogal een wirwar van takken, er moet dus gesnoeid worden. Zou het helpen als we aan de scheefgegroeide kant een flinke zware tak weghalen en kan dat zomaar? De uitlopers van deze tak hangen helemaal op de grond.

    1. Beste Petra,

      Om in te schatten of de boom een (zware) tak kan missen zou ik de boom in zijn geheel moeten zien. Over het algemeen kan je beter niet een grote tak weghalen bij een grote volwassen boom.
      Via onze nieuwe website tuincursus-online kan je een tuinvraag insturen inclusief een aantal foto’s, gebruik dan de volgende link: https://tuincursus-online.nl/insturen-tuinvragen/

      Als de berken er erg dicht bij staan is daar waarschijnlijk ook wel snoei nodig of een van de berken misschien helemaal weg halen.

      De walnoot en de berk zijn beide bomen die gaan bloeden als ze te laat (na half november) gesnoeid worden, doe het dus voor die tijd of pas weer in het voorjaar als het blad is uitgelopen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  19. Hallo,
    Kan iemand mij zeggen wat er is met mijn walnoten. in 2 weken tijd zijn de omhulsels, het groene waar de walnoot in zit volledig zwart en vies geworden, de meeste zitten nog in de boom. Ze zagen er 3 weken geleden nog prachtig groen en stevig uit. De noten zijn wat klein 3 a 4 cm, maar lijken oké. Alleen zwarte smurrie zit er nog wat aan.

    Heel graag een reactie.

    1. Beste Will,

      In de walnoot komt vaak de bladvlekkenziekte voor waardoor het blad in de zomer verkleurd en uiteindelijk afvalt. Deze bladschimmel komt ook op de vruchten waardoor de bolster eerst vlekkerig en daarna geheel zwart wordt.
      De oorzaak is vaak doordat er een vochtige periode is en de grond te lang nat blijft.

      Om de verspreiding van de schimmel te beperken kan je het beste zoveel mogelijk blad, takken en vruchten opruimen omdat de schimmel daarop overwintert.
      Een andere optie is het optimaliseren van het bodemleven. Als het bodemleven optimaal functioneert krijgt de boom ook antistoffen tegen ziektes zoals deze bladschimmel binnen en is de aantasting beperkt of niet aanwezig. Gebruik daarvoor schimmeldominate humuscompost die het bodemleven een boost geeft waardoor de boom een optimale vitaliteit krijgt.
      Dit natuurproduct van organisch materiaal is verrijkt met nuttige schimmels en bacteriën die in de bodem zorgen voor het vrijmaken en uitwisselen van voedingsstoffen die de wortels nodig hebben.

      Meer informatie kan je lezen op de volgende pagina via de link: https://www.gardenspecials4u.nl/10905500/schimmeldominante-humuscompost

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  20. Beste,
    onze notenboom vertoont sindss enige tijd allemaal witte (schimmelvlekken…?) op zijn stam… wat kunnen we hieraan doen, vlekken hebben een omvang van een 10 a 15 cm…

    1. Beste Luc,

      Om een goed advies te kunnen geven zou het handig zijn om een aantal foto’s te maken en deze te plaatsen op: https://tuincursus-online.nl/insturen-tuinvragen/

      Ook zou het handig zijn om wat van de (veranderde) omstandigheden te vertellen zodat ik een beter beeld heb van de situatie. Denk aan veranderde grondwaterstand, snoei van de boom, kappen van bomen in de omgeving, grond ophogen of graafwerk in de omgeving van de boom.

      Een walnoot heeft een vrij gevoelig wortelgestel en bij verstoring uit dat zich door verminderde weerstand vaak in schimmelziektes.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  21. wij zijn bevriend met mensen uit Armenie en hoorden zojuist n voor ons vreemd verhaal over notenbomen.
    Zij beweerden dat mensen in Armenie sterk afgeraden werd om langere tijd, denk vooral aan mooi weer, onder n notenboom te gaan liggen luieren omdat dit ernstige hartproblemen kan veroorzaken. Reden hiervan zou zijn dat de boom i,p.v. zuurstof juist co2 zou uitstoten. Het klinkt ongeloofwaardig maar kan hier toch n kern van waarheid in zitten

    1. Beste Henk,

      Bomen en ook de notenboom nemen overdag CO2 op en geven zuurstof af een proces in het blad wat ook zonlicht nodig heeft om de fotosynthese te laten werken.
      In de nacht keert dit proces zich om en neemt het blad zuurstof op en scheidt CO2 af. De zuurstof heeft de boom nodig voor de verbranding van suikers waardoor de boom groeit.

      Dat het schadelijk is voor de mens lijkt me een misverstand of fabel. In de open lucht zal een boom in de nacht niet alle zuurstof uit de omgeving wegzuigen en overdag geeft elke plant (de een meer of minder) zuurstof af.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  22. Beste

    Sinds vorig jaar november wonen wij in een huis dat 2 notenbomen heeft. Echter, hebben wij nog geen noten gezien, ook geen bloempjes. Deze zouden toch een 14 jaar oud moeten zijn.
    De vorige eigenaar zei ons dat hij de bomen jaarlijks liet snoeien door een tuinman, rond de maand november. Kan het daaraan liggen?
    Door de verhuis ea hebben wij de notenbomen pas gesnoeid in februari-maart van dit jaar.

    Heeft u raad voor ons?
    Alvast bedankt!

  23. Beste Wendy,

    Snoeien kan je het beste doen in september of oktober omdat een walnoot gaat bloeden door de sterke sapstroom ook in maart is dat vaak nog aan de gang en wordt het pas minder als de boom weer nieuw blad heeft.

    De bloemen (en vruchten) komen op de scheuten die afgelopen seizoen zijn gegroeid na de winter gaat de boom bloeien en die bloemen groeien uit tot noten. Als je in het najaar of in het voorjaar alle jonge scheuten weg snoeit heb je geen bloemen en dus ook geen vruchten. Als de boom mooi is uitgegroeid heeft deze in principe geen snoei nodig om vruchten te geven. Het wordt wel een flinke boom dus hij heeft heel wat ruimte nodig.

    Mijn advies zou zijn ga niet meer snoeien en als de boom na de snoei in de zomer weer nieuwe scheuten heeft gemaakt dan kan daar in principe volgend jaar weer vrucht aan komen.

    Heb je nog vragen laat het ons gerust weten, wil je een foto sturen doe het dan via:
    https://tuincursus-online.nl/insturen-tuinvragen/ op deze pagina kan je 3 foto’s meesturen bij je tuinvraag.

    Met groene groet, Geral Overbeek.

  24. Beste,
    Ik heb een mooie notelaar in een stadstuin; De tuin is wel 20m lang maar slechts 4m breed en ommuurd.
    De notelaar heb ik zowat 15 jaar geleden geplant. Hij groeit nog veel en geeft elk jaar veel noten.
    Maar ik ben bang, als de groei verder gaat, dat de wortels gaan duwen op de muur van het naastgelegen magazijn. Dit gebouw ligt ook zowat 1.5m lager dan het niveau van mijn tuin.
    Hoe diep gaan de wortels van een notelaar? Zouden de wortels genoeg druk kunnen uitoefenen op de muur en mag ik eventueel afgraven naast de muur en wortels verwijderen?
    Alvast bedankt voor je advies!

    1. Beste Paepe Gerrit,

      Als de muur stevig is zullen de wortels er langs groeien en kan het geen kwaad voor de muur. Afgraven en weghalen van de wortels zal de notenboom geen goed doen en waarschijnlijk zal de boom het niet overleven. Een noot is wat dat betreft heel gevoelig.
      De wortels hebben ongeveer de zelfde omvang als de takken in de lucht om een idee te krijgen van de hoeveelheid wortels.
      Er is dus geen pasklare oplossing. Mijn advies zou zijn om met de buurman te overleggen en contact te houden of er schade ontstaat. Zolang het goed gaat van de boom genieten.

      Als er ter zijner tijd een nieuwe boom moet komen zou ik een boomsoort kiezen die niet al te groot wordt een walnoot is met de beuk, eik en kastanje wel een vrij grote boom voor deze smalle tuin. Laat het gerust weten als je een onafhankelijk advies voor een alternatieve boom nodig hebt.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  25. Beste,

    Wij hebben in het buitengebied een huis gebouwd. Daarbij hebben we een grote tuin met aansluitend nog een stuk weiland. Nu is het mijn bedoeling om een Juglans Regia Amphyon te planten, maar op de plek waar ik dat het liefst doe, loopt op ca 2 meter afstand een hemelwaterafvoer naar de sloot (op 60-70cm diepte). Bovendien loopt er in de buurt ook een waterleiding vanaf de puls die in het weiland geslagen is (ook op ca 70 cm diepte). Groeien de wortels hier (over een aantal jaar) makkelijk omheen, of moet ik een andere plek voor de boom zoeken?

    Alvast bedankt!
    Mvg Michiel

    1. Beste Michiel,

      Een walnoot kan wel diep wortelen (zeker 100 cm diep) maar zal van de leidingen geen last hebben en groeit er gewoon omheen.
      Wel kan het problemen opleveren als een leiding lek raakt en deze moet worden vervangen dan kunnen de wortels beschadigen.
      Zit het grondwater zeker 100 cm diep en is het klei of leemgrond dan kan de noot er prima groeien.

      De kroon en ook de wortelkluit kunnen een doorsnede van 10 a 15 meter bereiken, als het kan zou ik de boom dan zeker 7 meter vanaf de leidingen poten om problemen te voorkomen.

      Het kiezen van een geselecteerde varieteit is zeker aan te raden omdat de Amphyon wat later bloeit is deze ook minder gevoelig voor vorstschade en draagt ook sneller vrucht.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  26. Beste Geral,

    In het najaar van 2014 hebben wij een geënte walnoot Buccaneer laten planten. In het voorjaar van 2015 kreeg hij blad maar de lange uiteinden van de takken niet. Ook dit jaar zijn er geen knoppen aan de uiteinden alleen vlakbij de kroon. Kunnen wij deze dode stukken nu zonder gevaar wegsnoeien of moeten we wachten tot het najaar?

    Ben benieuwd.
    Alvast bedankt,

    Groetjes Marijke

    1. Beste Marijke,

      Je kan het beste wachten totdat de boom is uitgelopen in verband met de kans op het bloeden waardoor de plant nog meer energie kwijt raakt.

      Als er weer blad aan zit kan je ook goed zien welke delen dood zijn, snoei die delen weg tot waar de takken uitlopen.

      Veel problemen met de groei van notenbomen komt door een gebrek aan bodemleven of een te hoge grondwaterstand. Om het bodemleven te verbeteren kan ik de schimmeldominante humuscompost aanraden om de boom een boost te geven. via de volgende link: https://www.gardenspecials4u.nl/10905500/schimmeldominante-humuscompost kan je meer info lezen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

    2. Beste Marijke,

      Omdat de walnoot gevoelig is voor het bloeden kan je beter wachten totdat de boom gaat uitlopen. Als er weer blad aan zit kan je ook zien tot waar de takken leven, snoei de dode delen dan weg tot waar de takken uitlopen.

      Ik zou ook zeker bij de leverancier melden dat de boom niet goed aanslaat, wij geven zeker 1 jaar garantie op de kwaliteit en het aanslaan van bomen.

      Hopelijk is er nog hoop voor je boom en anders zou je opnieuw moeten beginnen. De walnoot is gevoelig voor ophogen, te diep planten of te hoog grondwater (minimaal 150 cm in de winter). Het verbeteren van het bodemleven kan de wortelgroei bevorderen, daarvoor is schimmeldominante humuscompost goed te gebruiken en geeft de boom een boost in de groei.
      Kijk op de volgende pagina door op deze link: https://www.gardenspecials4u.nl/10905500/schimmeldominante-humuscompost te klikken.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  27. Beste Geral,

    We hebben jouw advies opgevolgd en de boom onlangs gesnoeid. Hij loopt nu prachtig uit. Zo te zien krijgen we dit jaar zelfs een paar walnoten.

    Hartelijk dank nog.

    Groetjes Marijke

    1. Beste Marijke,

      Graag gedaan, hopelijk kan je nog lang van je notenboom genieten en van de noten natuurlijk.

      Groene groet, Geral Overbeek.

  28. Beste Geral,
    Uit het lezen van de vragen&antwoorden heb ik al veel informatie kunnen vergaren.
    Ik heb een walnotenboom van ca 20jr (exacte leeftijd onbekend) in de tuin staan. Deze heeft de afgelopen 8 jaar vol in blad gestaan en gaf elk jaar noten. De laatste 2 jaar wat minder en kleiner. Dit jaar staat hij veel minder vol onn zijn blad. En laat hij sinds 2wk zijn jonge vruchten vallen. Hij had voor het eerst allemaal bloeisel (langwerpig). Ik heb midden april de tuin omgespit en ca 6-8cm opgehoogd. Kan het daarmee te maken hebben? En wat is wijsheid? Evt aarde rondom de boom weer weghalen? Ook staan er sinds april varens naast de boom. Kan dat een oorzaak zijn? Graag ontvang ik uw advies. Hartelijk dank, Wik ps de boom is nooit gesnoeid. Is het goed om dit te doen in het najaar om zo weer kracht te geven voor volgend jaar?

    1. Beste Wik,

      Door het ophogen kan de zuurstof huishouding en het bodemleven verstoord zijn. Een walnoot is heel gevoelig voor die verstoring en kan niet tegen het ophogen van de grond. De varens hebben geen slechte invloed maar spitten is niet aan te bevelen. De opgehoogde grond zou ik weer weg halen..

      Om de boom en het bodemleven weer op gang te helpen zou ik rond de boom Schimmeldominante humuscompost gebruiken, dit geeft de boom echt een boost in de groei en hij zal ook weer beter vrucht gaan dragen.
      Meer info kan je bekijken via de volgende pagina van de webshop: https://www.gardenspecials4u.nl/10905500/schimmeldominante-humuscompost

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  29. Beste Wik,

    Snoeien is niet nodig om meer vruchten te krijgen, het probleem ontstaat bij het bodemleven waar schimmels en bacteriën een belangrijke rol spelen.

    Met groene groet, Geral Overbeek.

    1. Beste Geral,
      Bedankt voor de reactie en advies.
      Ik ga de opgehoogde grond rondom de boom verwijderen. En de compost aanbrengen.
      Hartelijke groet
      Wik

  30. Beste Geral, wij hebben een ca 80 jaar oude walnoot. Vorig jaar was er in de zomer veel blad verlies en dit jaar heeft hij erg weinig blad. Twee jaar geleden hebben wij dit huis gekocht en asfalt bestrating bij de boom verwijderd. Nu ligt er een pad met Klinkers rechts langs en grint links. Rond de boom hebben we grasmatten gelegd. Wij dachten dat alles beter zou zijn dan asfalt. Hebben we toch iets niet goed gedaan? Wat kunnen we doen om onze natuurlijke parasol weer goed in het blad te laten staan?

    1. Beste Marco,

      Asfalt onder een boom is zeker niet goed. Het kan zijn dat er wel wat wortels beschadigd zijn door het verwijderen van de asfaltlaag. Een walnoot is gevoelig voor iedere verstoring zoals grond ophoging of verandering van de waterstand.

      Het bodemleven rond de wortels is daarbij zeer belangrijk voor de gezondheid van de boom. Een strooisellaag is daarom beter dan bestrating of grind..

      Wat ik zou adviseren is een laag Schimmeldominante humuscompost rond de boom te strooien met andere woorden ter grote van de bladkroon.
      De schimmels en bacteriën in de compost geven de boom een flinke boost waardoor de groei en gezondheid verbeterd.
      Link voor meer info: https://www.gardenspecials4u.nl/10905500/schimmeldominante-humuscompost

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  31. Beste Geral

    Wij wonen sinds maart dit jaar zijn we verhuisd naar een appartement = benedenwoning. Complex zijn 3 lagen.
    In de tuin staat een walnotenboom, van horen zegge al sinds de jaren 50. Hij is jaren niet gesnoeid. Staat wat scheef. Niet echt veilig in bewoonde omgeving. Hij reikt tot de hoogte van het dak van het flatgebouw.
    De stam zit van onder tot boven vol met mos. In april/mei vielen er zwarte slierten uit de boom. Zijn dat de bloemen van de boom ? Ik heb geen andere bloemen gezien.
    De noten vallen er nu al af . Er zitten zwarte vlekken op de afgevallen noten. Er ligt geen grintpad, tegels, geen opgehoogde grond, geen (grond)werkzaamheden in de buurt. Wij wonen in Hilversum, het Gooi, geen natte klei dus
    De boom staat midden in een stuk tuin, er staan wat lage planten om heen, er is verder niets gebeurd met de boom of de tuin waar de boom in staat.
    Het blad is lelijk. Er zitten horizontale spleten/gaten in het blad. Veel takken zijn aan het eind kaal (niet die vlakbij de kroon), aan het eind zit wat blad met noten.
    Is dit een normale boom of is er iets aan de hand met de boom ?. Is de boom gewoon oud en op !?

    1. Beste Anneke,

      Dat een boom wat scheef staat of scheef is gegroeid dat kan geen kwaad. Als de boom steeds verder schuin gaat dan is er iets met de wortels aan de hand waardoor de stabiliteit afneemt of er misschien wel wortelrot is.

      Mos op de stam kan geen kwaad, dat groeit op bijna alle bomen en oude takken wat een natuurlijk proces is.
      De zwarte slierten zouden de oude bloemen kunnen zijn, de walnoot heeft soort katjes als bloemen.

      Vrucht en bladval maar ook de zwarte vlekken lijkt op een verminderde weerstand waardoor de boom vatbaarder is voor bladziektes die vaker voorkomen in zwakke walnoten. Kale takken is ook een teken dat de boom minder vitaal is, of dat ouderdom is kan ik zo niet zeggen.

      Het veranderen van de waterstand kan ook slecht zijn voor een walnotenboom.

      Voor een goede analyse zou de boom ter plekke bekeken moeten worden en kunnen we blad en bodemmonsters nemen om een goed inzicht te krijgen.

      Waar we vaak goede resultaten mee hebben is het gebruik van schimmeldominante humuscompost dit is een natuurlijk product wat het bodemleven en vooral de schimmels verbeterd. Hierdoor kan een oude boom een flink stuk vitaliteit terug krijgen. Meer info over deze compost is te bekijken op de volgende pagina: https://www.gardenspecials4u.nl/schimmeldominante-humuscompost

      Neem gerust contact op voor meer informatie of een advies op maat.

      Met groene groet, Mijntuingeheim Team.

      1. Bedankt voor je reactie Geral
        Wij gaan de boom de komende maanden in de gaten houden voor wat betreft de noten en het blad. Na de zomer gaan we ‘m snoeien vanwege de vele kale takken en kijken hoe hij dan in het voorjaar weer uitloopt en hoe de boom er dan bijstaat.
        We overwegen ook om de compost te gaan bestellen.
        Zonodig vragen wij je advies.
        Groeten

  32. Beste Geral,

    Onze boom lijkt hetzelfde probleem te hebben. Bijna geen blad meer. Vorige jaar ook last gehad van vlekken (roest) op de bladeren.
    Ik weet dat gedurende de verbouwing de grond gedeeltelijk omgezet is (wellicht doordaar ook iets verhoogd), dus wellicht is dit de oorzaak in combinatie met een schimmel?
    Is de boom eventueel nog te helpen? Wellicht dat de boom vanuit zichzelf weer opbloeit?

    ik hoor graag van u.

    Mvg,

    Michael

    1. Beste Michael,

      Er zijn wel een aantal manieren om de vitaliteit van de boom te verbeteren.
      Je kunt in het najaar al het blad opruimen en afvoeren om te voorkomen dat de schimmel overwintert maar dan pleeg je roofbouw op het bodemleven die juist voor meer weerstand kan zorgen.

      Mijn advies zou zijn om een behandeling met Biovin te doen wat het bodemleven sterk activeert en vervolgens een laag met schimmeldominante humuscompost onder de boom aan te brengen. De schimmels vormen een belangrijke schakel in het vrijmaken van voedingsstoffen en antistoffen tegen bijvoorbeeld schadelijke bladschimmels. Klinkt wat tegenstrijdig maar zo werkt het in natuurlijke processen. Meer info over de humuscompost kan je bekijken via de volgende link: https://www.gardenspecials4u.nl/schimmeldominante-humuscompost

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  33. Beste Geral,

    Grote problemen met onze walnotenboom!

    Het huis dat wij kochten is van 1962, de boom zou er echter al “groot” gestaan hebben eer er gebouwd werd. Dus zijn leeftijd is een vraagteken. Zijn stam is 220cm diameter en we schatten hem zo ‘n 16-17m hoog. Wij wonen nu 8 jaar hier en hebben de eerste 4 jaar een schitterende oogst gehad, kruiwagens vol. De kruin was in de zomer altijd mooi vol en bood een aangename schuilplaats voor de hitte. De jaren erna werd de oogst minder talrijk alsook de bladeren. De laatste 2 jaar merken we veel dode takken op, veel minder bladeren en een zeer geringe oogst. De noten van de vorige 2 jaren waren ook niet even mooi vanbinnen en zo lekker als anders.
    De boom heeft altijd achteraan, midden in de tuin gestaan, nooit verzet, nooit een tuin met beplanting aangelegd, dus enkel gazon.
    Zou hij opknappen van een goede snoeibeurt door een kenner?
    Of denk je dat hij eerder op zijn einde is?

    Alvast bedankt voor uw advies.

    Groeten,
    Jessica

    1. Beste Jessica,

      Het zou kunnen dat de boom langzaam aan zijn einde komt.
      Een volwassen boom snoeien heeft een averechts effect en raad ik niet aan met uitzondering van het verwijderen van de dode takken in verband met vallende takken.

      Waar goede resultaten mee zijn bereikt bij bomen die slecht groeide of veel dood hout kregen is Schimmeldominante Humuscompost.
      Dit is een grove compost waar veel goede schimmels in voorkomen die het bodemleven een flinke boost geven waardoor de wortels beter gaan groeien en de gewenste voedingsstoffen krijgen.
      Meer info over Schimmeldominante Humuscompost kan je bekijken via de volgende link: https://www.gardenspecials4u.nl/schimmeldominante-humuscompost

      Met groene groet, Team Mijn Tuingeheim.

  34. Beste Geral,
    Onze notenboom is 42 jaar oud en vormt het pronkstuk van onze tuin.
    Er lag een border onder de boom die we vorig seizoen hebben weggehaald. Er ligt nu grint. Het is niet opgehoogd, wel afgegraven en er ligt als eerste laag puin.
    Vorig jaar niets aan de hand, nu zie ik duidelijk aan de uiteinden bladvlekkenziekte.
    Mijn vragen:
    Moeten we grint en puin weg laten halen en er weer planten onder laten groeien?
    Kunnen we volstaan met uw advies: bemesten?
    Is bladvlekkenziekte fataal?
    Met vriendelijke groet,
    Connie

  35. Beste Connie,

    Elke verstoring bij de wortels van een walnoot heeft schadelijke gevolgen omdat de walnoot met een speciale bodemschimmel samenleeft die bij verstoring afsterft.
    De walnoot heeft daardoor minder weerstand en is dan vatbaarder voor ziektes zoals bladschimmmels.

    De plant zal niet direct dood gaan aan de bladvlekkenziekte maar de boom ziet er natuurlijk minder gezond uit en het kan ook de vruchten aantasten.

    Om de boom weer vitaal te krijgen moet het bodemleven worden verbeterd. Als er onder de gehele boom grind ligt dan kan het bodemleven niet verbeterd worden.

    Het bodemleven is in de bovenste 20 cm het meest actief en kan met schimmeldominante compost en/of Biovin worden verbeterd.
    Het grind en puin voorzichtig afgraven en speciaal bomenzand daar voor in de plaats terugbrengen en dan afdekken met schimmeldominante humus compost is de beste optie.

    Meer informatie over deze producten kan je bekijken op: https://www.gardenspecials4u.nl/biovin of https://www.gardenspecials4u.nl/schimmeldominante-humuscompost

    Met groene groet, Geral Overbeek.

    1. Beste Geral,
      Een paar maanden geleden hebben we helaas onze ongeveer 100jarige notenboom moeten kappen, omdat hij helemaal hol bleek te zijn en enorm schuin stond. Nu willen we op ongeveer die plek weer een nieuwe noot zetten. Kan dit?

      1. Beste Lieke,

        Wat jammer dat de notenboom gekapt moest worden. Ook al zou de stronk zijn weg gefreest er zitten nog veel wortels in de grond. Deze wortels zullen in de loop der tijd afsterven en gaan verrotten wat niet goed is voor de groei van een nieuwe boom.
        Het beste kan je de nieuwe boom poten buiten de oude kroonomvang. Op die plek zaten de meeste haarwortels en dus ook de bacteriën en schimmels die de groei kunnen bevorderen, dit kan de nieuwe boom helpen.

        Kies voor de nieuwe boom bij voorkeur een geselecteerde variëteit, bijvoorbeeld Juglans regia “Broadview” die goed ziekteresistent is en een goede productie geeft. “Mars” deze soort draagt al op vroege leeftijd vruchten en is goed vorstbestendig, “Jupiter” is een ras wat niet zo groot word (ca. 6 m. hoog) geeft grote noten en is zelfbestuivend.

        Met groene groet, Geral Overbeek.

  36. Barbel Cuppens

    Beste Geral

    Ik heb je advies in bovenstaande berichten gelezen…

    In onze tuin staan 2 oude notenbomen. Bij de aanleg van onze tuin in het najaar van 2015 werd onze tuin op advies van onze tuinarchitect omgespit en opgehoogd met teelaarde. Aan het begin van afgelopen zomer (juni 2016) verloren beide bomen al hun bladeren. Onze bomen hebben nog steeds geen bladeren op dit moment, die van de buren wel. Heeft het nog zin om de aarde af te graven en het bodemleven te verbeteren of zijn onze bomen verloren?

    Dank je wel alvast.
    Vriendelijke groet
    Barbel
    ps. we hebben hele discussies gevoerd met onze tuinarchitect, maar zij schuift alle verantwoordelijkheid van haar af…

    1. Geral Overbeek

      Beste Barbel,

      Spitten en de grond ophogen is niet bevorderlijk voor een notenboom, dat zou een tuinspecialist wel moeten weten.
      Hoe dik is de laag grond die is opgehoogd?

      Het bodemleven verbeteren met Biovin is zeker te proberen. Bomen kunnen als bescherming soms het blad laten vallen omdat een deel van de wortels beschadigd is en het evenwicht in de vochthuishouding is verstoord. Als de boom vitaal genoeg is kan deze nog wel herstellen dus ik zou niet te snel gaan kappen.

      Als je me wat meer details kan toesturen kan ik de situatie beter inschatten en een goed advies geven.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  37. vandaag 29 mei liggen er onder m’n jonge walnoot die nu voor het derde jaar na planten (14_16) plotseling de jonge vrucht beginselen laat vallen 18 mm x 10mm.
    wat kan dit zijn?
    de boom heeft vorig jaar voor de eerste keer redelijk gedragen

    Hans Riede

    1. Beste Hans,

      We hadden dit jaar nog laat nachtvorst en daar is de walnoot wel gevoelig voor. Het zou dus de oorzaak kunnen zijn dat de bloemen bevroren zijn en nu afvallen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  38. Beste Geral,

    Onze notelaar is nu 23 jaar oud. De laatste twee jaar vertoont hij dode takuiteinden en is het bladerdek met 50% verminderd. Sinds een viertal maanden is er een gaatje van een halve centimeter in de stam, op een meter hoogte. Ik kan er een stuk metaaldraad insteken tot ongeveer 15cm omhoog. Er loopt bruin vocht uit. In november heb ik de boom (Juglans Regia, specificatie bloei na ijsheiligen) een kuur gegeven met goed verteerde stalmest. Enig idee van oorzaak of remedie?

    Hartelijk dank,

    Vriendelijke groeten

    Johan

    1. Beste Johan,

      Een notenboom is zeer gevoelig wat betreft de wortelgroei. Taksterfte en bladval heeft bijna altijd met de wortelgroei te maken. Stalmest is niet de optimale bodemverbeteraar.
      Wij hebben goede ervaringen met Biovin dit is activator voor het bodemleven. Het bodemleven kan er voor zorgen dat het evenwicht in de bodem weer herstelt wordt.

      Andere oorzaken kunnen zijn een verandering van de grondwaterstand of ophogen van de grond rond de boom.

      Een gaatje in de stam kan niet direct kwaad als de wortelgroei en de sapstroom nog goed kunnen functioneren.

      Mijn advies zou zijn om Biovin of Schimmel dominante humuscompost toe te passen om het bodemleven een boost te geven.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  39. Beste Geral,

    We hebben net een huis gekocht met hierbij een tuin met enorme walnotenboom. De leeftijd is onbekend maar zeker erg oud.

    Helaas zien we dat er vlekjes op de bladeren zitten en zijn de noten zwart van binnen en deels ook van buiten. Ook zijn de bladeren wat lichter van kleur.

    Van de vorige bewoners hebben we gehoord dat ze drie jaar geleden een speelhuisje hebben neergezet onder de boom (beetje aan de buitenrand) en daarna onder de hele kroon kunstgras (er lag eerst gras).

    Wat raadt u ons asn?
    Het speelhuisje laten we liever staan. Is het voldoende om eerst het kunstgras te verwijderen?
    Welke bemesting raadt u aan? En wanneer kunnen we dat het beste doen?

    1. Beste Marianne,

      Een walnoot is heel gevoelig met zijn wortels omdat de walnoot met specifieke bodemorganisme samenleeft. Als er iets in de bodem veranderd dan is de samenwerking met die bodemschimmels niet meer optimaal en kan de walnoot ziek worden. Meestal door bladschimmels, dit verklaart de vlekjes op het blad.
      Ophogen van de grond, graafwerkzaamheden of het afdekken met kunstgras heeft een negatief effect op het bodemleven.

      Als je het kunstgras verwijderd zou je het beste een laag schimmeldominante humuscompost kunnen aanbrengen. Dit zijn soort houtsnippers met een hoog gehalte aan bodemschimmels die de boom via de wortels weer meer vitaliteit geven. Wil je liever geen laag houtsnippers dan zou ik Biovin gebruiken dit is een biologische meststof die het bodemleven stimuleert. Meer informatie kan je lezen als je op de blauwe link klikt, dan kom je op de infopagina van onze webshop.

      In het najaar is de bodem warm, hierdoor is ook de wortelactiviteit het hoogste. Pas biovin of de humuscompost zo snel mogelijk toe dan kan de boom voor de winter nog nieuwe haarwortels maken en in het voorjaar weer vitaler het groeiseizoen in gaan.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  40. Beste Geral,

    In onze tuin staat een mooie Walnotenboom. We wonen hier nu 4 jaar en genieten elkaar van de walnoten. Af en toe zat er eens een zwarte noot tussen. De buiten kant zag er dan goed uit maar vanbinnen zwart en verrot. Dit jaar weer veel walnoten maar helaas ook veel zwartenoten, van buiten een mooie noot en vanbinnen dus zwart en verrot. Hoe zou dit kunnen?
    Enig idee wat dit zou kunnen zijn?

    Hartelijke groet, José Westerhof

    1. Beste Jose,

      De walnoot is gevoelig voor schimmelziektes. De aantasting van schimmels komt weer door een verminderde weerstand. Het bodemleven is bij een walnoot heel belangrijk en als er iets aan de omstandigheden veranderd. Dat heeft direct effect op het bodemleven en indirect weer op de wortelgroei.

      Wat ik zou aanbevelen is het optimaliseren van het bodemleven met Biovin. Biovin is een plantaardig product met een hoog gehalte aan microorganisme die het bodemleven activeren. Hierdoor krijgt de boom meer voedingsstoffen maar ook meer antistoffen binnen om zich te kunnen weren tegen schimmelziektes.

      Biovin bodemverbeteraar is te koop via onze webshop waar je nog meer informatie kan vinden over dit product.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  41. Beste Geral,

    Ik wil onder mijn 22 jarige walnotenboom kunstgras leggen.
    Hiervoor is 15 cm bovenlaag afgegraven.
    Bij het afgraven van het tuinpad langs de boom is een wortel van 5 cm dik kapot getrokken
    De boom heeft eind september 2017 een drastische snoeibeurt gehad(rondom 11/2 mtr. van de kroon).
    Een wortel van 12 cm dik, die half boven de grond lag is een laagje afgezaagd met een kettingzaag over een lengte van een halve meter, volgens de snoeier blijft de sapstroom intact.
    Op het afgegraven gedeelte onder de boom is reeds 15 cm waterdoorlatend brekerzand aangebracht voor het kunstgras.

    Nu lees ik hierboven (te laat) dat mijn boom dat niet fijn vind.
    Als in nu om de 1/2 mtr. pvc pijpjes van 50 mm rond over het hele wortelgebied in de grond boor tot in de zwarte laag, aan de bovenzijde in het kunstgras een snede maken waardoor water, voeding(vloeibaar Biovin) en zuurstof naar de wortels kan.

    Mijn vraag is, is dit misschien de redding van de boom of heeft u voor mij nog een ander voorstel?

    De noten van het afgelopen jaar hadden allemaal een zwarte bast.

    Met vriendelijke groet,

    Luc

    1. Beste Luc,

      Een notenboom heeft met zijn wortels een specifieke symbiose met het bodemleven (bacteriën en schimmels). elke verstoring heeft effect op de weerstand van de boom zoals afgraven, ophogen of het weghalen van wortels. Het verbeteren van de wortelgroei en het bodemleven kan door middel van biovin over het gehele worteloppervlak of een strooisellaag met organisch materiaal zoals houtsnippers. Pleks-gewijs met een aantal pijpjes wat meststoffen toedienen heeft maar een gering effect. Bij een volwassen notenboom is water geven niet noodzakelijk omdat de boom met zijn wortels over een groot oppervlak water kan opnemen.

      Verstoring van de zuurstofhuishouding, waar de bodemorganisme heel gevoelig voor zijn, is ook niet op te lossen met een paar luchtpijpjes. Een laagje afzagen van een wortel is niet echt goed voor de boom omdat een beschadigde wortel makkelijk kan gaan rotten. Drastisch snoeien van een volwassen boom zou ik niet zo snel doen omdat dit de balans tussen wortel en takken verstoord, zeker als de boom daarvoor jarenlang niet gesnoeid is.

      Als er onder de gehele kroon kunstgras ligt zou je iets kunnen verbeteren door in de drupzone (buitenrand van de kroon waar de haarwortels groeien) luchtpijpjes te plaatsen en daar 2 keer per jaar biovin in te doceren.
      Kan verder niet echt een oplossing geven omdat het kwaad al geschied is, hoop voor je dat de boom voldoende weerstand heeft om deze ingreep te boven te komen.

      Met groene groet, Geral Overbeek

  42. Wim van Prooijen

    Beste Geral,
    We hebben een huis gekocht met notenboom in de tuin van ca. 3 meter hoog.
    Hoe kan ik nagaan hoe oud de boom is? Op welke leeftijd gaat een notelaar normaal gesproken vruchten dragen?
    We kijken daar zo naar uit!
    Vriendelijke groet,
    Wim van Prooijen

    1. Beste Wim,

      Als de noot pas 3 meter hoog is dan zal deze ca. 3 tot 5 jaar oud zijn. Is het een speciale variëteit (met een 3e naam) dan kan deze al noten geven, een gewone soort meestal pas na 5 tot 7 jaar.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  43. Beste we hebben hier een notelaar staan van 25 jaar oud , bij de renovatiewerken aan het huis , zijn er 2a 3 wortels afgetrokken in de grond , nu met het warme weer zijn er plots zeer veel bladeren afgevallen , maar de boom geeft wel redelijk veel vruchten , wat kan ik doen voor de notelaar nog te redden , nu plots veel water geven aan de stam alle dagen ? Of gewoon hopen dat het sterk genoeg is ? Mvg David

    1. Beste David,

      Het verwijderen van wortels bij een noot is niet bevorderlijk voor zijn gezondheid. Door droogte kunnen bomen blad laten vallen om de verdamping te voorkomen dat is een natuurlijk proces. 2 keer per week wat water geven als het langdurig droog blijft is wel goed.
      Waar wij goede ervaringen mee hebben is Biovin, dit is een biologische bodemverbeteraar die het bodemleven optimaliseert. Daardoor neemt de vitaliteit van de wortelgroei en boom duidelijk toe.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  44. Yvonne Labrujère

    Dag Geral, onze notenboom is denk ik nu 35 jaar oud. Wij hebben 4 jaar geleden een terras op een paar meter afstand gelegd. Aan de kant van het terras is een flinke tak afgebroken en omdat aan die kant al weinig takken zaten is de boom aan de andere kant in verhouding erg zwaar. Hij helt dan ook die kant op. Verder zat er al een snoeigat aan de kant van het terras waar al zolang we hier wonen ( 4 jaar) een zwam in groeit. De boom heeft heel veel noten gegeven. Ineens zie ik nu dat bijna helemaal rondom de voet van de boom grote scheuren in de bast zitten. Ze wijken zo ver van de boom af dat ik mijn hand er onder kan schuiven. Ik heb foto’s gemaakt. Kan ik die sturen? Help!

  45. Dag Gerald, dank voor de uitgebreide uitleg. In onze tuin staat een oude walnoot die ooit (ik schat een jaar of 10 geleden maar ik weet het niet want we wonen hier pas een jaar) is afgezaagd, een halve meter boven de grond. De stronk heeft een doorsnee van ongeveer 50 cm en heeft veel nieuwe takken gemaakt waarvan sommige al zo’n 10, 15 cm doorsnee hebben. Zouden deze takken ooit nog walnoten kunnen geven? En kunnen we ze gewoon laten doorgroeien of is het beter ze weg te halen en er slechts 1 of 2 te laten staan?
    Vriendelijke groet,
    Tineke

    1. Beste Tineke,

      Na het afzagen staat de boom in de herstelmodus (groeischeuten) en steekt alle energie in het opnieuw opbouwen van een boom. Ik verwacht dat het zo maar zeven jaar of langer kan duren voordat er weer bloemen en vruchten aan kunnen komen.

      Als er veel takken op staan dan zou je een aantal dunne er eventueel tussen uit kunnen snoeien dan krijgen de overige takken meer energie.

      Snoei (als je dat wil doen) in ieder geval voor half november in verband met het bloeden.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  46. Dag Geral
    Onze notenboom (leeftijd weet ik niet , omdat we pas 4 jaar op deze plek wonen) gaf het eerste jaar dat we hier wonen veel
    mooie noten
    De boom heeft tijdens de verbouwing een kleine beschadiging aan de schors opgelopen
    3 jaar geleden werden de bladeren en bolsters Een beetje zwart
    Vorig jaar de helft zwarte bolsters en noten
    En dit jaar alle noten en bolsters zwart
    Is de boom nog te redden of is omzagen en op dezelfde of andere plek een nieuwe boom planten een oplossing
    Rondom de boom staat veel mos
    Graag advies
    Met vriendelijke groet
    Wil

    1. Beste Wil,

      De zwarte aanslag is een soort schimmel. Schimmelziektes ontstaan door een gebrek aan weerstand en dat wijst weer op een minder evenwichtig bodemleven.
      Een walnoot heeft een bijzondere samenwerking met het bodemleven wat vrij snel verstoord raakt. Dat kan zijn door een andere grondwaterstand, grondwerk rond de boom of ophogen van de grond.

      De beste (en enige) manier om dat te verbeteren is met Biovin Bodemverbeteraar, dit geeft het bodemleven een boost waardoor de boom weer meer weerstand krijgt tegen schimmelziektes. Ook Schimmeldominante humuscompost (als bodembedekking te gebruiken) is goed voor het bodemleven omdat bomen in hoofdzaak met nuttige schimmels in de bodem samenwerken.
      Haal zoveel mogelijk het aangetaste blad en vruchten weg om nieuwe aantasting te beperken. Door het weghalen van het organisch materiaal moet dat wel gecompenseerd worden met compost.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  47. Miriam Fransman

    Beste Geral Overbeek.

    We hebben een prachtige 100 jaar oude walnoot in de tuin. We wonen hier nu 3 jaar. Heet eerste jaar was de noten opbrengst gigantisch. Het 2 jaar door vost geen noten. Dit jaar zijn erg veel vruchten in het voorjaar af gewaaid, waardoor de opbrengst ook minimaal is. Mijn vraag is of het zinvol is om de bodem onder de boom te verbeteren? Zo ja waarmee? Hij staat in het gras. Geen veranderingen wat betreft de bodem. Wel is het zo dat een paar jaar het blad onder de boom is Blijven liggen. En ook weet ik niet of de vorige bewoners deze weghaalde. Ook hebben we droge zomers gehad. Wat kan de oorzaak zijn van het vroeg verliezen van de jonge vruchten?
    Kan ik nog iets doen om deze geweldig mooie boom zo gezond mogelijk te houden?
    Vriendelijk bedankt.
    Groeten Miriam

    1. Beste Miriam,

      Een walnoot heeft een bijzondere samenwerking met het bodemleven wat vrij snel verstoord raakt. Dat kan zijn door een andere grondwaterstand, grondwerk rond de boom of ophogen van de grond. Langdurige droogte kan ook de oorzaak zijn.

      De beste (en enige) manier om dat te verbeteren is met Biovin Bodemverbeteraar, dit geeft het bodemleven een boost waardoor de boom weer meer weerstand krijgt. Ook Schimmeldominante humuscompost (als bodembedekking te gebruiken) is goed voor het bodemleven omdat bomen in hoofdzaak met nuttige schimmels in de bodem samenwerken.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  48. stephan volders

    Beste ,

    Ik heb ook een walnoten boom , ooit gekregen van een nonkel . ondertussen is mijn boom al wel een jaar of 20 en een meter of 6 hoog schat ik . Elk jaar heb ik veel noten maar het probleem is wel dat deze allemaal zo goed als leeg zijn of met een verdroogde vrucht er in .
    en als ik dan geluk heb dat er een vrucht in zit is deze soms gedeeltelijk rot.
    Een paar jaar eerder was het zelfs zo dat de noten al groen op de grond vielen in begin augustus en vaak zwarte vlekken vertoonden. Dit jaar heb ik daar veel minder last van gehad maar het blijven nog steeds noten zonder vrucht. Kan ik hier iets tegen doen of is het beter boom afzagen en een nieuwe plaatsen.

    1. Beste Stephan,

      Er kunnen 2 oorzaken zijn:
      1. De groeiomstandigheden zijn niet optimaal waardoor het bodemleven niet goed in balans is. Bodemleven en wortels werken samen en bij een minder of beperkt bodemleven heeft de boom minder weerstand. Dit zou je kunnen verbeteren met Biovin bodemverbeteraar of Schimmeldominante compost.
      2. De boom is ontstaan uit een zaailing waardoor de kwaliteiten en kenmerken variabel zijn. Bij het kiezen van een nieuwe boom kan je beter een veredelde soort kopen bijvoorbeeld: Juglans regia “Broadview” of Juglans regia “Buccaneer”
      Het gaat dan om de derde naam wat willen zeggen dat de notelaar speciaal is geselecteerd, gekweekt en een specifieke naam heeft gekregen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  49. Beste Geral,

    we hebben een probleem met onze notenbomen dat ik hier in de talrijke posts nog niet ben tegengekomen. In onze tuin staan 2 notenbomen die we destijds van de gemeente geschonken hebben gekregen als geboortebomen. Ze hebben dus ook een emotionele waarde voor ons.

    Ik ken het juiste type van de boom dus niet, maar met wat ik her en der op internet heb gevonden vermoed ik als leek dat hier 2 buccaneers staan. Beide bomen waren circa 2 meter toen we ze kregen. De ene is geplant in maart 2007 en de andere in maart 2009. Die van 2007 schat ik nu 8 meter hoog en die van 2009 is maar een meter of 4. Die groeit duidelijk trager, geen idee hoe dat komt. Beide bomen hebben voldoende ruimte en ze hebben de hele dag zon. De grond is hier droog en betreft arme zandgrond. Op een halve meter diep begint de zandgrond ook al geel te zien. Ik denk niet dat hier veel voedingsstoffen in de grond zitten. Bij het planten destijds heb ik bij elke boom potgrond toegevoegd in het plantgat, nl. 1 of 2 zakken van 25 liter. Voor zover ik dat kan beoordelen lijken beide bomen gezond te zijn. Ik denk niet dat er schimmels of ziektes in zitten.

    Er zijn twee problemen. Het kleinste probleem is dat de boom van 2009 beduidend trager groeit dan die van 2007. Het is volgens mij nochtans hetzelfde ras en hij staat in dezelfde tuin / omstandigheden. Misschien heeft die van 2009 bij het planten maar één zak potgrond gehad en die van 2007 twee? Ik weet het niet meer, maar dat kan de verklaring toch niet zijn?

    Het grootste probleem is echter dat we niks hebben aan de noten omdat ze zo houterig zijn vanbinnen. De noten zijn vrij klein en moeilijk open te krijgen. Als de schaal open gedaan wordt blijkt het inwendige van de noot ook erg schaalachtig te zijn. De noot is helemaal ingekapseld in schaal. Er zit niks lucht tussen de noot en de schaal. Normaal zit langs binnen de noot met een vliesje ertussen, maar dat is bij ons dus niet zo. Bij ons is het allemaal heel houterig en om de noot eruit te krijgen moet je het allemaal zo stuk kloppen allemaal dat er niks eetbaars meer overblijft. De boom van 2007 geeft misschien 50 noten, die van 2009 de helft.

    Is het probleem dat we een slecht type van notenboom hebben? Of is de arme zandgrond het probleem? Ik heb al een paar keer uw verwijzingen gezien naar een bodemverbeteraar maar die lijkt in grote hoeveelheden aangekocht te moeten worden en lijkt ook nogal duur. Zou het aanbrengen van potgrond bovenop het wortelstelsel een goed idee zijn en zoja hoeveel dan? Of maak ik dan de fout van op te hogen zoals ik hier in de posts lees en is dat net contraproductief? Aan paardenmest kunnen we ook vrij makkelijk raken. Is dat een optie?

    Ik kijk uit naar uw reactie. Hopelijk krijgen we het opgelost en hebben we dit keer in de herfst eens noten waar we iets aan hebben. Groeten vanuit België

    1. Beste Martijn,

      Een notenboom heeft wel wat jaren nodig om goed productief te worden. Juglans buccaneer zou naar een jaar of tien wel goed vrucht kunnen dragen. Waar noten slecht tegen kunnen is zure grond en zandgrond bevat weinig organische stof. Potgrond bevat weinig organisch materiaal daarom zou je beter ieder jaar een dunne laag houtsnippers kunnen aanbrengen in combinatie met Biovin, het is een grote zak maar daar kan je wel een aantal jaren mee vooruit.
      Door het organisch materiaal op peil te houden bevorder je het bodemleven waar de wortels mee samen werken en wordt ook de zuurgraad in balans gebracht.

      Als de bomen beter kunnen samenwerken met het bodemleven zijn ze minder gevoelig voor droogte en schimmelziektes. Verhouting van de vrucht heeft daar hoogstwaarschijnlijk mee te maken. Het verschil in groeikracht kan komen door een storende laag plaatselijk in de grond of een afknellende wortel waardoor de wortelcapaciteit beperkt wordt, daar is niets aan te doen.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  50. Norbert Gotzhein

    Goedemorgen,

    In onze tuin hebben wij een walnotenboom die nog steeds geen blaadjes of knopjes heeft. We vrezen dat hij dood is/gaat. Is hier nog iets aan te doen? De boom is nu ca. 15 jaar oud en heeft tot nog toe elk jaar bladeren en noten gehad. De afgelopen jaren kregen de bladeren echter wel bulten erop en waren er veel noten met schimmel.

    We hebben vorig jaar april nieuwe grasmatten rondom deze boom gelegd (bodem niet opgehoogd!) welke goed besproeit moesten worden. Zou te veel water hiermee te maken kunnen hebben? Eind februari en begin maart is er dit jaar ook flink wat regen gevallen.

    Afgelopen herfst heb ik ook nog kalkkorrels gestrooid.

    Graag doe ik een beroep op u om raad en advies te ontvangen. Want we willen deze boom graag behouden. Hopelijk kan hij door de juiste voedingsinjectie weer door met bloeien en groeien.

    1. Beste Norbert,

      Een walnoot loopt vaak wel vrij laat uit, zie je ook geen knoppen of kleine groeipunten?
      Walnotenbomen zijn heel gevoelig met betrekking tot veranderingen rond de boom. Ook de verandering van border naar gazon kan al de zuurstofhuishouding veranderen waardoor het bodemleven beperkt kan worden.
      Teveel water kan ook de zuurstofhuishouding beperken dus sproei in droge periodes maximaal 2 tot 3 keer per week.

      Het enige wat je zou kunnen doen is het toedienen van Biovin-bodemverbeteraar om het bodemleven een boost te geven.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. Beste Geral,
        Wat mooi om te lezen dat u al jaar en dag advies geeft over Okkernoten hier onder dit artikel. Ook ik heb een vraag en hoop dat u ons kunt bij staan.

        November 2019 kochten wij een huis met een oude walnoot in de tuin. Naar de leeftijd moet ik gissen, maat de omtrek van de stam is 225cm. De woning zelf is uit 1943, dus misschien is de boom ook zo oud. Ik schat de boom zo’n 15-20 meter hoog. Ooit stonden er drie, maar twee zijn er gerooid. Een om meer licht te krijgen in de tuin, de andere omdat die problemen had, wat precies weet ik niet.

        In de herfst trof ik paddenstoelen tegen de stam op, helaas heb ik daar geen foto van genomen.
        Na de stormen van afgelopen winter trof ik veel dood hout onder de boom.
        Nu het lente is en alle bomen om me heen vol in bloei staan valt het me op dat de walnoot weinig blad heeft. De bladeren die er zijn hebben een oranje gele tint, alsof het herfst is. Wel zie ik groene bloesemtrosjes hangen.
        Onder de boom groeit gras en op zo’n zes meter van de stam een stenen terras.
        Uiteraard kan ik foto’s toezenden.

        De boom oogt dus niet erg vitaal. We zouden het doodzonde vinden als deze prachtige boom zou sterven, dus ik vraag me af of en hoe ik hem kan redden.

        Ik hoor het graag!
        Met vriendelijke groet,
        Matthijs

        1. Beste Matthijs,

          Dat is een oude walnoot. Er zijn helaas veel omstandigheden waardoor de boom zijn vitaliteit verliest.
          Als er zwammen op de stam groeien dan is dat een teken dat de vitaliteit zeker niet optimaal is, dit wil nog niet zeggen dat de boom direct dood gaat.

          Het probleem kan al ontstaan zijn door het ophogen van de grond of het aanleggen van het terras. Elke verstoring van het bodemleven heeft uiteindelijk nadelige gevolgen voor de vitaliteit van de boom. Langdurige droogte, verhoging of verlaging van het grondwaterpeil kan ook nadelig zijn.

          Het enige wat je nog kan doen is het bodemleven optimaliseren met compost, Biovin of schimmeldominante humuscompost.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  51. Beste Geral,

    Wij hebben een grote walnoten boom (10 meter hoog) in de tuin. In het najaar vallen de vele noten op de grond maar daarom heen zit nog die groene vrucht/schil. Met erg veel moeite krijg je die eraf (krijg je vieze zwarte handen van) en dan zit de walnoot erin maar deze is ook zwart en niet eetbaar… Wat zou het probleem kunnen zijn met onze boom?

    We hebben de grond niet opgehoogd,
    het is hier klei grond,
    het blad is verder gezond,
    en zeker niet te nat

    Ben erg benieuw naar je reactie, alvast bedankt!

    Met vriendelijke groet,

    Marijke

    1. Beste Marijke,

      Het zou vruchtrot kunnen zijn en dat is een soort schimmel. De groene schil zou er normaal gesproken vanzelf af moeten komen eventueel na het drogen van de vruchten.
      De beste manier om dit te verbeteren is door het bodemleven te optimaliseren. Het bodemleven (nuttige schimmels, bacteriën en andere bodemorganisme) werkt samen met de wortels en wisselen naast voedingsstoffen ook afweerstoffen uit.
      Hierdoor krijgt de walnoot meer weerstand tegen schadelijke schimmels en geeft de boom weer gezonde vruchten.

      Een middel wat wij daarvoor aanbevelen is Biovin, dit is een bodemverbeteraar met veel microorganisme die het bodemleven verbeteren.
      Meer info over biovin.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek

  52. Beste Geral,

    Mijn Broadview van 10 jaar oud geeft al 7 jaar erg spaarzaam noten, wat al erg mooi was voor zo’n jonge ent. De boom groeide ieder jaar ongeveer 1meter lange scheuten dus de boom is nu 7 meter hoog en heeft een mooie gelijkmatige kroon. Dit jaar begon het mooi met bergen katjes en veel bloemen. Ik zag na een paar weken al dat het vol zat met jonge vruchten. Na de bestuivingsperiode zijn de onbevruchte bloemetjes gevallen en is de groei van de bevruchte bloemetjes begonnen. De jonge noten zijn nu zo’n 2 to 4 cm groot.

    Vanmorgen lagen er twee emmers vol op de grond.

    Nu weet ik mijn grondwaterstand, die erg laag is, is de afgelopen dagen lekker gestegen, door de regen die we zo hard nodig hebben. Ik kan niet veel aan de grondwaterstand doen. De grond rond de boom is onbeplant en het blad word altijd keurig opgeruimd. Op wat galbulten na is de boom kern gezond. Het valt niet mee om te zien hoeveel vruchten er nog hangen maar ik zie dat er nog wat in zit. Kan het zijn, omdat de boom het eigenlijk zo goed doet, de boom vruchten laat vallen omdat er “teveel” inzitten? De steeltjes, van de gevallen noten, zijn fris groen en zien er gezond uit. Hoeveel noten kunnen er aan een trosje zitten? Drukken ze elkaar weg? Ik had graag wat foto’s mee gestuurd maar daar is geen mogelijkheid voor.
    Met vriendelijke groet,
    Jeroen (Leeuwarden)

    1. Beste Jeroen,

      Meestal zitten er 2 of 3 vruchten bij elkaar. Als er veel in zit dan laat de boom vanzelf soms al een deel vallen om de energie beter te verdelen. Als de vruchten er gezond uit zien zou ik me niet ongerust maken.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek

  53. Simon de Witt

    Beste Geral.

    Ik heb 2 walnootbomen van ongeveer 8 jaar oud, gekocht bij een bekende walnoot kweker uit Overschild.
    Vele jaren hadden de bomen last van bladziekte en vielen bladeren af en zwarte vruchten, ik wist eerst niet dat dit bladziekte was totdat ik er over las.
    Afgelopen herfst alle bladeren opgeruimd, een paar kruiwagens paardenmest onder de bomen gegooid en vaak het houtas van de kachel er onder gestrooid.
    Waar ik afgelopen jaren bladziekte had en weinig noten, hangen er honderden walnoten aan de bomen, hele trossen en geen ziekte.
    Hoop dat het zo blijft en misschien een tip voor andere mensen.
    Houtas blijkt veel voedingstoffen en mineralen te bevatten, misschien net wat de bomen misten.

    Vriendelijke groet, Simon de Witt.

    1. Beste Simon,

      Bedankt voor het delen van je ervaring. De basisregel die ik altijd toepas bij ziektes van planten en bomen is het bodemleven voeden. Organische paardenmest en mineralen uit de houtas voeden het bodemleven en daardoor verbeter je de vitaliteit van de boom. Wij hebben zelf goede ervaring met houtcompost en biovin, heb zelf geen paarden..

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  54. Hallo ik heb een Walnotenboom van ong. 15 jaar oud en altijd veel noten gehad maar sinds een paar jaar krijg ik zwarte bolsters waar de noten inzitten en ook verrot en wormpjes zitten erin waarschijnlijk van de Walnootboorvlieg larve gelezen op internet.
    Wat is hier tegen te doen en de boom wordt ieder jaar gesnoeid om hem niet te groot te laten worden.
    Graag uw reactie en advies.

    1. Beste Ad,

      Meer vogels naar je tuin lokken door nestkasten op te hangen kan het aantal insecten beter op peil houden.
      Wat ook zou kunnen helpen is het verbeteren van het bodemleven zodat de boom via het bodemleven ook afweerstoffen binnen krijgt die de beestjes kunnen weren.
      Wij gebruiken Biovin om het bodemleven te verbeteren.

      Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

  55. Beste Gerard,
    Ik heb een paar walnoten in de grond gestopt en daar zijn boompjes uit gekomen. Nu zijn er 2 bomen die een hele korte stam hebben , van 1 meter, en wel veel lange, wijde takken. Wat kan ik doen om een hogere stam te krijgen?

    1. Beste Jacqueline,

      Afhankelijk van het aantal takken kan je bijvoorbeeld van de 6 opgaande takken de 2 onderste wegknippen tot bij de stam.
      Zorg er in ieder geval voor dat je een doorgaande top en minimaal 3 tot 5 gesteltakken hebt.
      Als de boom is gegroeid na 1 of 2 jaar dan kan je weer 2 a 3 onderste takken weghalen. Zo komt de boom steeds hoger op zijn stam te staan.

      Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

  56. We hebben een jonge walnotenboom met dubbele top. Vanaf 30cm naar 2 stam. Is het verstandig 1 weg te halen? En zo ja, kan dat nu nog of wachten tot najaar?

    1. Beste Esther,

      Het beste is om 1 top weg te halen, de top die het meest recht staat op de stam zou ik laten staan.’
      Snoeien kan je doen als de plant in het blad staat of anders in het najaar voor half november.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  57. Mario Peeters

    Beste Geral,

    In 2016 hebben we een Broadview aangeplant in onze tuin. Het rare is dat deze Broadview alle jaren zeer laat uitloopt. De bladzetting begint pas eind mei/begin juni. In het begin dacht ik dat dit was omdat de boom pas geplant was, maar dit blijkt nu alle jaren zo te zijn. Zo ook weer dit jaar: we zijn 18 mei en de boom is nog steeds niet aan het botten. We hebben tot op heden ook nog geen enkele vrucht gehad op de boom, waarschijnlijk omdat al de andere notenbomen uit de buurt geen stuifmeel produceren op het moment dat onze Broadview vrouwelijke bloemen heeft (gewoonlijk vanaf eind juni).
    In dezelfde tuin staat nog een notenboom die ik zelf als zaailing plantte in 2005. Deze zaailing staat momenteel al goed in het blad en heeft al vrouwelijke bloemen en hangende mannelijke katjes net zoals de notenbomen bij de buren.

    Is het normaal voor een Broadview dat deze zo laat uitloopt?

    Alvast bedankt voor uw antwoord en vriendelijke groeten,
    Mario

    1. Beste Mario,

      Broadview is een vrij nieuw ras en dat is geselecteerd om de late bloei. Veel walnoten bloeien vroeger maar zijn daardoor gevoeliger voor late nachtvorst waardoor de bloemen bevriezen en je dus geen vruchten hebt.
      Het is op zich niet vreemd dat de boom de eerste jaren nog niet veel bloemen en/of vruchten heeft, je zal dus nog even geduld moeten hebben.
      Juglans regia Broadview staat wel bekend als trage groeier maar wordt daardoor wat minder groot.

      Deze soort kan wel vruchten geven als de bloemen niet bestoven zijn. Het is wel beter als er bijvoorbeeld een Juglans regia “Buccaneer” in de buurt staat (of bij de buren) zodat er kruisbestuiving kan ontstaan.
      Het inzaaien van wilde bloemen kan ook helpen om insecten en bijen te lokken die voor een betere kruisbestuiving kunnen zorgen.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  58. Onze walnotenbomen van ongeveer 10 jaar oud laten dit jaar opvallend veel vruchten vallen. Er lijken zo wie zo al minder vruchten aan te hangen dan voorgaande jaren. Maar als het vallen zo doorgaat houden we straks geen noten meer over vrees is. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? En hebben meer mensen hier last van dit jaar (door nat voorjaar misschien?)?

    1. Beste Nocole,

      De opbrengst van noten is per jaar verschillend en kan ook door de weersomstandigheden beïnvloed worden.
      Walnoten zijn gevoelig voor late nachtvorst en een te natte bodem. Het enige wat je kan doen om de boom sterker en vitaler te maken is door het bodemleven te optimaliseren.
      Strooi daarom 2 keer per jaar een laag hoogwaardige compost (eventueel aangevuld met Biovin) onder de boom om het bodemleven te voeden en sterker te maken.
      Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest raad ik af omdat dit heel schadelijk is voor het bodemleven.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  59. Beste Geral,

    Met veel interesse las ik alle artikels met uw expertise over notenbomen. Wij zijn hier thuis immers wat in paniek. 5 jaar gelden hebben we gebouwd op een stuk grond waar een notenboom van 15 jaar stond. We installeerden ook een terrasje (kiezels) onder de kruin. Nu begint de boom rot te vertonen aan de bast. Ik heb ondertussen online veel gelezen en heb niet de indruk dat we te maken hebben met een honingzwam. (geen aanwezigheid van rhizomorfen) Ik besef nu wel dat wat we toen hebben gedaan heel slecht was voor de boom. Kunnen we nog iets doen om de boom te helpen/redden? De boom zelf doet het nog heel goed (behalve de schade aan de bast). hij heeft veel bladeren en noten en groeit nog lustig door. Hartelijk bedankt voor je hulp, Lennart (foto’s meesturen lukt niet via het formulier…)

    1. Beste Lennart,

      Als de boom nog goed groeit zou ik me nog geen zorgen maken. Oude bomen kunnen wel eens wat stamrot hebben maar dat is niet direct een probleem.
      Het terras is in verhouding niet zo groot, wel zou ik 2 x per jaar onder de boom (op het gras) Biovin bodemverbeteraar strooien.
      Dit product verbeterd het bodemleven en houd de boom vitaal.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  60. Beste Geral,
    Kan het kwaad om rondom de stam van een ca. 60 jarige walnotenboom een terras aan te leggen van gewassen schelpen?
    Het grondpeil wordt niet verhoogd.

    1. Beste Wim,

      Het bodemleven (schimmels en bacteriën) zijn heel gevoelig bij een walnoot. Door de schelpen zal de zuurgraad veranderen (meer kalk) wat weer nadelig is voor het bodemleven.
      Mijn advies zou zijn om geen schelpen maar houtsnippers of boomschors te gebruiken wat het bodemleven juist stimuleert.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    2. Beste Geral, wij hebben een walnotenboom van zo’n 18 jaar oud staan, 3 jaar geleden gekocht en laten aanplanten. Geeft wel elk jaar een paar noten, maar vaak is de schil al zwart gebarsten. De blaadjes met steeltjes vallen er al vroeg af. Nu zag ik ook een rond gaatje in de stam waar vocht uit loopt. Er lijken kleine witte larven in te zitten. Wat kan ik nog doen om deze boom te redden? Hartelijke groet JaapJan

      1. Beste JaapJan,

        De algemene vitaliteit kan verbeterd worden door het bodemleven te verbeteren met Biovin.
        Larve in de stam zou een soort houtworm kunnen zijn maar het kan ook zijn dat de larve de gaatjes in de boom als schuilplaats gebruikt.
        Larve’s en rupsen hebben een hekel aan munt en knoflook. Je zou een knoflook-water kunnen maken door een paar teentjes knoflook 2 dagen te laten trekken in een liter water. Daarna spuit je met een plantenspuit een paar keer dit knoflookwater in het gaatje.
        De boom heeft hier geen last van maar de beestjes zoeken liever een ander schuilplekje.

        Beschadigingen aan de stam kan de boom vanzelf wel weer herstellen doordat er nieuwe bast over de wond groeit.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  61. Dag Geral Overbeek,

    De walnotenboom is 25-30 jaar oud en staat in een klein/middelgroot tuin in een appartementencomplex. De laatste keer dat de boom gesnoeid is was ergens eind 2016. Ik vroeg mij af hoe vaak je een walnotenboom moet snoeien? Kan ik nog jaren wachten met snoeien? Deze walnotenboom is twee kanten op gegroeid en heeft hierdoor 2 grote boomstammen gekregen, en precies in de scheiding tussen de boomstammen zit er een scheur waar soms sap uitvloeit, is dit schadelijk en kan die scheur kwaad? Verder vroeg ik mij af hoe sterk de wortels van een walnotenboom is? Kan de wortels van een walnotenboom schade toebrengen aan o.a. de riolering? We moeten afwegingen maken om de walnotenboom te laten staan of juist alleen te snoeien en hoe vaak we dit dan moeten snoeien.

    Ik hoop een reactie van u te ontvangen.

    Vriendelijke groet,

    Pari

    1. Beste Pari,

      Mooi dat jullie een fraaie walnoot in de tuin hebben, wist je dat een walnoot de muggen verjaagt?
      Een grote boom heeft in principe geen snoei meer nodig, mits er voldoende ruimte is om de boom te laten uitgroeien. Walnoten kunnen uiteindelijk flinke grote bomen worden.
      De scheur in de stam daar kan je niet zoveel aan doen, het kan op termijn ook wel weer vanzelf dicht groeien. Alles wat je er aan doet maakt het alleen maar erger.

      Wat de boom aan takken in de lucht heeft dat heeft de boom even veel aan wortels in de grond. Lopen er in dezelfde omgeving leidingen dan kunnen wortels daar mogelijk schade aan toebrengen. Het snoeien heeft geen invloed op de groei van de wortels en de daardoor mogelijke schade.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  62. Beste , wij hebben een Jonge geënte walnootboom 3 jaar geleden geplant. Nu 3de jaar op rij komen de bladeren er pas in juni aan en eigenlijk groeit hij amper… wat zou de reden zijn? Dank voor de reactie! Mvg Bart

  63. Eef Diepenbroek

    Heb al 26 jaar walnootboom in de tuin en altijd een goede opbrengst gehad maar de laatste 3 jaar worden de bolster noten zwart volgens mij is het bacteriebrand
    Is daar wat tegen te doen ben bang van niet en dat ik weg moet halen
    Groetjes Eef

    1. Beste Eef,

      Ziektes in een walnotenboom ontstaan door veranderde omstandigheden en door een verstoring in het bodemleven. Door het bodemleven te optimaliseren kan de boom weer weerstand opbouwen om zich te weren tegen ziektes.
      Wij hebben goede resultaten bereikt door het toepassen van het product Biovin wat het bodemleven een boost geeft.
      Ook een laag compost (1 cm dik) of houtsnippers helpt om het bodemleven te optimaliseren.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  64. Hallo,

    Ik heb twee grote, oude boterlaars die acht tot tien meter van elkaar staan en zijn volgroeid, volwassen, matuur (20-25m) Ze hebben prachtige kronen en geven wanneer mogelijk een grote oogst.
    In maart heb ik zelf besloten om beide notelaars te snoeien. Er hingen brede, grote takken op ongeveer 80-100 cm hoogte die tot de kroon groeide om zonlicht op te vangen en maakte volgens mij niet deel uit de ‘echte’ kroon van de boom, hun diameter was tussen 10-16 cm doorsnede, deze heb ik dus begin maart afgesnoeid met een vlijmscherpe handzaag. Het bloedde enorm, dagen tot weken aan een stuk. Uiteindelijk kwamen beide noterlaars terug op gang en gaven kilo’s ntloten dit jaar, maar mijn vraag is nu dat ik enkele laaghangende stammen heb verwijderd (1-5 takken van 10-15 cm doorsnede) kan het kwaad voor de notelaar? Ik heb nogal veel laaghangende, kruisende hout verwijderd (perfect voor de houtkachel) maar ben ik nu te aggressief geweest? Meeste wonden zijn dichtgegroeid maar er zijn twee wonden die nu een klein beetje rottend hout vertonen, maar heb geleen dat boom zelf dieper in de stam kan afgrendelen.

    Kun jij mij informeren, waar nodig, aub?
    Met vriendelijke groeten,

    1. Beste Sam,

      Dat de notenbomen goed vrucht hebben gegeven kan ook een teken zijn dat ze het moeilijk hebben door de ingreep. Laag hangende takken kunnen het beste zo vroeg mogelijk verwijderd worden. Snoei noten altijd in het najaar voor half november om het bloeden te voorkomen.
      Als de boom vitaal genoeg is dan zal de wond vanzelf weer herstellen en overgroeien.
      Geef de boom een dunne laag compost en eventueel biovin om het bodemleven te verbeteren.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  65. Hallo,
    Wij willen graag een Walnoot Broadview laten groeien in onze klinkerbestrating. Ik heb gelezen dat de Walnoot niet tegen verharding kan. Zou het lukken als we een boomrooster in de bestrating aanbrengen met daarin de Walnoot in goede grond? Dan krijgen de wortels in ieder geval nog lucht. Bedankt alvast!
    Mvg,
    Patrick

    1. Beste Patrick,

      Dat zou in het begin nog wel goed gaan maar de problemen ontstaan waarschijnlijk op de langere termijn als de boom groter wordt.
      Weet niet wat de kenmerken van de locatie zijn maar mijn advies zou zijn om een ander soort boom te kiezen die wel geschikt is voor die situatie.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  66. Beste Geral

    Ook ik zou erg graag mijn vraag stellen over de prachtige notenboom in deze tuin.
    Ik ben hier 3 jaar geleden komen wonen, de tuin bevat een pracht exemplaar mooie notenboom met dikke noten. De notenoogst is rijkelijk, maar ze komen niet uit hun “schil”. Dit jaar had ik daarom 5 goede noten, en alle andere waren beschimmeld langs binnen.
    Ik vraag me echt af hoe dat komt? Onder de boom groeit een (ondertussen heel grote) sier laurier en een camelia. Ik heb ergens vaag gehoord dat laurier en een notenboom niet goed samengaan, klopt dit? De grond is ook bedekt met oude bladeren en noten.
    Blijkbaar gaf de boom vroeger de beste grote noten.
    (hoe) Zouden we dit terug kunnen verkrijgen?

    Alvast heel erg bedankt!
    Vriendelijke groeten
    Aster

    1. Beste Aster,

      Allereerst waarom ontstaan schimmels. Schimmels op de vruchten en ook op het blad is een teken dat de groeiomstandigheden niet optimaal zijn. Heel vaak is dat te herleiden naar het bodemleven bij de wortels van de boom, bijvoorbeeld als er iets is veranderd zoals het ophogen van de grond of graafwerkzaamheden onder de boom.
      Schimmels en bacteriën kunnen ook nog wel eens overwinteren in het afgevallen blad of vruchten, je zou eens kunnen proberen om in het voorjaar (voordat de boom uitloopt in maart) het blad en de oude vruchten op te harken.

      Wat ik ook zou adviseren is het gebruik van Biovin wortelactivator, dit is een natuurlijke meststof die het bodemleven activeert waardoor de boom meer weerstand krijgt tegen ziektes.
      Snoei de walnoot niet meer na half november totdat de boom weer blad heeft in verband met het bloeden. Hierdoor kan de boom ook verzwakken en vatbaarder worden voor schimmels.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  67. Beste Geral, ik heb een prachtige walnoot boom met hele dikwandige grote noten. Toen wij hier 38 jaar geleden kwamen wonen was de boom al groot.
    Dit jaar kwamen er alleen een paar mini bladeren aan sommige takken, verder bleef hij kaal.
    Ik heb de stam nauwkeurig bekeken maar alles ziet er goed en stevig uit, geen losse schors of schade. De laatste jaren was de oogst wel minder en vrij slecht. Heeft u enig idee of hij nog te redden is?

    1. Beste H. Brouwers,

      Als de boom midden in het groeiseizoen bijna geen blad heeft dan is dat geen goed teken.
      Het enige wat je nog zou kunnen proberen is het bodemleven verbeteren door het gebruik van Biovin. Of de boom daarmee nog te redden is dat weet ik ook niet.
      Kan op basis van deze korte omschrijving geen onderbouwd advies geven. Weet de lokale omstandigheden niet en ook niet of er rond de boom gegraven is. Ook de aanpassing van het grondwaterpeil kan van invloed zijn.

      1. Vercauteren Griet

        Beste Geral
        Wij hebben een stukje grond kunnen kopen met daarop een walnootboom van 125 jaar oud. Het is echt een prachtige boom met holle stam, het blad ziet er gezond uit en er is nog groei aan de takken. Door de vorige eigenaars werd er wel regelmatig met machines over de boomspiegel gereden (grasmat) waardoor wij denken dat de bodem verdicht is. We hebben gelezen dat de walnoot daar gevoelig aan is omdat er oppervlakkig veel kleine wortels zitten. Daarom zouden we de grasmat afsteken en een boomspiegel met mulch maken. Denkt u dat dit een goed idee is of zou dit meer kwaad dan goed doen?
        Alvast bedankt voor uw antwoord en vriendelijke groeten!
        Griet

        1. Beste Griet,

          Elke verstoring kan nadelig zijn voor het bodemleven. Ook het afsteken van de grasmat kan een nadelig effect hebben.

          Als u een laag van 5 tot 7 cm houtsnippers onder de boom strooit over het gras dan zal het gras vanzelf afsterven. De wortels groeien net zo ver als de breedte van de kroon van de boom.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven