herfstblad op het gazon tuincursus online

Bladruimen in de Tuin..is dat Echt Nodig!

Bladruimen is niet altijd nodig!

Bladruimen is in sommige tuinen een hele klus maar is het altijd nodig om je hele tuin bladvrij te maken. Blad is de natuurlijke voeding van je planten en het is zonde om al deze gratis compost in de container te deponeren.

In een korte video laat ik je zien waar je wel en waar bladruimen niet nodig is.

 

In het najaar komt er heel wat blad naar beneden

Laat blad tussen de planten zo veel mogelijk liggen, het vormt een natuurlijke bescherming tegen vorst en het grootste deel van het blad is na de winter al verteerd. Dat scheelt ook weer materiaal wat je niet hoeft op te ruimen.

Zoals in de video moet het blad wel weggehaald worden bij groenblijvende planten en grassen, bodembedekkers en ook het gazon natuurlijk. Groenblijvende planten hebben in de winter ook licht en lucht nodig en zullen verstikken en bruin worden als er een aantal maanden een dikke laag blad op ligt.

Er zijn nog meer voordelen aan een laagje blad in je tuin

Een laag blad in je tuin vormt ook nog eens een schuilplaats aan allerlei dieren en insecten die je daar zeker dankbaar voor zijn.

Vogels als de merel vroeten graag tussen het blad op zoek naar worden en andere beestjes. De egel overwintert ook graag op een rustige plaats onder een ruime laag blad en eet als dank graag de naaktslakken in je tuin op.
Nog belangrijker dan de beestjes en vogels boven de grond zijn alle beestjes onder de grond. Het bodemleven wordt werkelijk gevoed door al het organische materiaal dus ook blad is eten voor schimmels, nematoden, mijten, bacteriën en nog veel meer. Er is zoveel over deze wonderlijke en verborgen wereld te vertellen dat je er met gemak een cursus over kunt maken. Iedereen die tuiniert zou moeten weten hoe het bodemleven functioneert en hoe het gestimuleerd kan worden. Daarom is de Masterclass Bodemleven en Composteren voor iedereen aan te raden.

 

Met groene groet en veel tuinplezier, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven