zevenblad woekert voort tuincursus online

Kruid wat geen onkruid is.

Wat verstaan we nou precies onder onkruid?

Er zijn tuiniers die het verschil niet kennen en de sierplanten uit de tuin trekken omdat ze denken dat het onkruid is. Maar wanneer spreken we dan echt over onkruid…

grote brandnetel als onkruid tuincursus online

 

Onkruiden zijn planten die niet gewenst zijn op de plek waar ze spontaan gaan groeien. Heb je alleen rozen geplant dan zijn alle andere planten tussen de rozen dus onkruid omdat wij mens die (wilde) planten niet wenselijk vinden. Maar als het niet wenselijk is zou je een sierplant als geranium of violen ook onkruid moeten noemen. Onkruid is dus meestal een ongewenst kruid of plant die van nature in die omgeving groeit. Wil je onkruiden leren herkennen dan is dit een handig boek.

Wat wij als ongewenst beschouwen wordt alleen bepaald door het gecultiveerde idee wat wij als tuinbezitter bedacht hebben. Zo kan een brandnetel in een Engelse border onkruid zijn maar in een natuurtuin een ideale vlinderplant (voor de rupsen). Zevenblad wordt door veel mensen als lastig onkruid bestempeld maar in een tuin met eetbare planten is het zevenblad een voedzame bladplant voor heerlijke frisse salade’s of een pittige pesto. Het is maar hoe je er over denkt.

Eindeloze strijd of genieten van het buitenleven

Een mooi verhaal is van een ervaren tuinliefhebber die jarenlang strijd heeft gevoerd tegen het zevenblad in zijn tuin. Het wortelde werkelijk overal doorheen, dwars door de kluiten van de Hosta en zelfs door de fijne wortelkluit van de ligusterhaag. Hij spitten eens heel de tuin leeg en schepte alle grond met wortel en al weg. Nieuwe en schone grond erin, alle planten schoon gemaakt (wat een vreselijke klus was) en wat niet schoon te krijgen was maar weg gegooid.

Alles zag er zevenblad vrij weer mooi uit maar het duurde nog geen half jaar of het zevenblad stak weer de kop op omdat hij was vergeten om de wortels onder het tuinpad weg te halen en daar vandaan groeide het zevenblad weer vrolijk verder. Zelfs het gebruiken van onkruidbestrijdingsmiddel op de bestrating mocht niet baten.

zevenblad bloem tuincursus online

Na een jarenlange strijd heeft hij noodgedwongen het zevenblad gedoogd in de borders en de witte schermbloemen zijn best mooi. Maar hij gaf zich nog niet helemaal gewonnen… hij ging op zoek naar planten die nog sterker of sneller groeien dan het zevenblad. Denk aan Persicaria amplexicaule en hogere Geranium soorten waardoor het zevenblad er nog wel hier en daar doorheen piepte maar niet meer alles verdrong. Zelf heb ik een hoek die vergeven was door het zevenblad laten begroeien door klimop (als bodembedekker) en de klimop maakt zoveel blad dat het zevenblad te weinig licht krijgt om te groeien en langzaam verstikte. Natuurlijke concurrentie dus.

akkkerdistel bloem tuincursus online

 

Onkruid de baas samen met de natuur

De beste manier om onkruid de baas te worden is om te zorgen dat de bodem geheel bedekt is met planten net zoals in de natuur. Bodem bedekkende planten zijn daarom heel geschikt voor een onderhoudsarme tuin. Zie je liever zwarte grond dan blijft het proces zich steeds weer herhalen en zal je eindeloos moeten schoffelen, aan jou de keus.

Bekijk het eens anders, waarom zou je niet genieten van de vrolijke gele paardenbloem of de dieppaarse akkerdistel waar de hommels en vlinders ook nog gek op zijn.
Hang je schoffel in de wilgen en geniet van al het moois wat spontaan ontstaat, aan jou de keus.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven