tuincursus-online.nl/kleine tuin met kleuraccenten

10 TIPS Voor een Kleine Tuin

Heb jij een kleine tuin en zoek je naar ideeën om deze groter te laten lijken

Of om de tuin gewoon handig in te richten? Hieronder lees je 10 praktische tips voor een kleine tuin. Soms zijn maar een paar aanpassingen nodig om je tuin te transformeren tot een sfeervol geheel. Geschikt voor ieder type tuin en ieder budget.

tuincursus-online.nl/kleine tuin met kleuraccenten

 Kleine tuin inrichten, goede voorbereiding

1 Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je je kleine tuin aanpakt, is het goed om na te denken over hoe je jouw tuin wilt gebruiken. Ben je fan van tuinieren? Of lig je graag met een boekje in de zon? Heb je kinderen die buitenspelen of richt je jouw kleine tuin in als stijlvolle siertuin? Ga na waar de zon schijnt en waar schaduw is. Zo ontdek je waar je een zitje in de zon of juist uit de zon creëert. Dat is ook handig om te bepalen waar je planten en bloemen het beste plant.

2 Heeft jouw kleine tuin een functie als doorgang, met een tuinpad van de achterdeur naar een steegje of voordeur? Maak een langwerpige, smalle tuin visueel aantrekkelijk én praktisch tegelijkertijd. Plaats planten en bomen die een aangename geur afgeven. Grind op het tuinpad is in dit soort tuinen een goed idee. Het zorgt ervoor dat schoenen moddervrij blijven en het is direct een low-budget beveiligingssysteem voor je huis.

tuincursus-online.nl/kleine tuin overzichtelijk en compact

Een oase op je balkon!

3 Heb je geen kleine tuin, maar wel een balkon? De meeste balkons zien er niet erg uitnodigend uit. Verander dit met een paar kleine aanpassingen en creëer je eigen oase! Start met het kiezen van een natuurlijke afscheiding, zoals een geweven Hazelaar. Zet twee grote tuinpotten neer op het balkon in plaats van allemaal kleine. Dit zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Ga voor tuinmeubelen die inklapbaar of eenvoudig te verplaatsen zijn. Zo hou je ruimte over voor een heerlijk ligbed.

4 Ook al is je tuin nog zo klein, dan nog kun je deze omtoveren naar een tuin met stijl en sfeer. Een tip is het investeren in hoge kwaliteit tuinmeubelen. Want een mooie tuinset straalt luxe uit. Het zorgt er bovendien voor dat je nog meer geniet van je kleine tuin. Let ook op de accessoires. Probeer één kleurenpalet aan te houden en dan het liefste in lichte kleuren zoals wit, lichtgrijs, crème, beige of camel. Die kleuren zie je terug in de parasol, tuinkussens en potten.

tuincursus-online.nl/kleine tuin met symmetrie

Symmetrie in een smalle kleine tuin

5 Een lange, smalle tuin leent zich perfect voor een klassieke inrichting. Denk aan symmetrie, proportie en herhaling. Verdeel de tuin in verschillende kamers, voor, midden en achter. Een trap of afstapje zorgt voor extra diepte. Plaats je tuintafel en stoelen eens achterin de tuin in plaats van in het begin.

6 Heb je het idee dat bomen teveel ruimte in een kleine tuin innemen? Nergens voor nodig. Bomen zijn belangrijk voor ons bestaan en de planeet. Ze zorgen voor zuurstof, dus plant er zoveel je kan. In een kleine tuin is dit een kwestie van goed kiezen. Achterhaal wat voor grond er in jouw tuin ligt. Zo weet je welke boom het goed doet. Met een paar kleine bomen kun je in een kleine tuin vaak juist extra diepte creëren. En een mooie boom is altijd decoratief.

tuincursus-online.nl/kleine tuin waarbij vormen de ruimte indelen

Een eyecatcher in de kleine tuin

7 Door in jouw kleine tuin te kiezen voor een mooie schutting, rode bakstenen muur of betonnen afscheiding zorg je voor een eyecatcher. Heb lef en maak van jouw saaie schutting een spraakmakende afscheiding die past bij jouw stijl en sfeer. Neem daarbij wel in overweging dat rustige kleuren de tuin groter doen lijken dan felle, bonte kleuren.

8 Struiken, hagen en hoge grassen brengen in de kleine tuin structuur en orde aan. Zo zijn hoge hagen ideaal voor het creëren van privacy. Kleine hagen doen het goed om tuinkamers te maken, zonder dat de tuin kleiner aanvoelt. Kies voor struiken en hagen die passen bij de stijl van jouw tuin. Denk aan een klassieke buxus, of juist moderne bamboe.

tuincursus-online.nl/grote tegels geven rust en ruimte

Rust en eenvoud werken het beste

9 Rust en eenvoud werken meestal goed in een kleine tuin. Beperk het aantal planten dat je plaats en de functies en materialen in je tuin. Een bonte eclectische sfeer komt in een kleine tuin snel rommelig over. Ga daarom voor één sfeer en één kleurenpalet.

10 Denk je dat groot niet past in een kleine tuin? Niets is minder waar. Door soms te kiezen voor groot lijkt een kleine tuin vaak optisch groter. Neem tuintegels; des te groter de tegels, des te meer rust en ruimte ze geven. Wees ook niet bang om een paar grote potten te plaatsen. Maar let er altijd op: alles met mate!

Laat hieronder je reactie achter of stel ons de tuinvraag waar je mee zit. Iedere tuin groot of klein is om te toveren tot een sfeervole buitenruimte… 

Kan je hulp gebruiken bij het inrichten of ontwerpen van je tuin? kijk dan voor meer informatie op: Masterclass en Workshops

Met groene groet, Geral Overbeek.

40 gedachten over “10 TIPS Voor een Kleine Tuin”

 1. Leuke tips! De eye-catcher vind ik ook een hele goede, een opvallend vormgegeven tuinmeubel staat ook erg mooi, maar dan moet je inderdaad verder de tuin redelijk eenvoudig en rustig laten.

  1. Beste Jessica,

   Less is more zeg ik altijd, het gaat om het vormgeven van de ruimte en niet om het vullen van de tuin met spullen.

   Beter enkele mooie elementen dan van alles wat. In het boek The Garden In You laten we ook stap voor stap zien hoe de tuin ingericht kan worden met de juiste sfeerelementen zodat de tuin echt bij je past.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 2. Blijft altijd leuk puzzelen met je tuin, dit op de eerste plaats gezet! Ik probeer het meestal niet in chronologische volgorde te doen. Ik kijk eerst voor tegels en een tuinset en dan ga ik me pas bezig houden wat er aan groen en bloem in moet komen. Vaak doe ik dit omdat er altijd elementen in je tuin meerdere jaren mee zullen blijven gaan!

  1. Beste Marlies,

   Hoe je het ook aanpakt maakt niet zoveel uit als je er maar voor zorgt dat de tuin bij je past en een prettige sfeer heeft.
   Een terras en paden vindt ik zijn noodzakelijk maar als je in de tuin zit ervaar en kijk je naar de planten om je heen. Iedere tuin is weer een uitdaging en zeker in een kleine tuin is de indeling van de ruimte nog belangrijker.

   Is de tuin erg klein compenseer het gebrek aan plantruimte dan door het toepassen van muurbegroeiing (Vertiplant), bomen of een begroeide pergola.

   Met groene groet, Geral Overbeek

 3. Hallo, ik heb een vraag. Onze tuin is ongeveer 54 m2 groot. Het terras wordt gemaakt van een keramische tegel van 60×60 cm, terras is groot 5 x 6 m.
  Het pad naar de poort achterom is 5 m lang. Is het mooier om dit pad ook van dezelfde keramische tegels te doen (1,2m breed) of is het beter om dit in een andere, kleinere tegel te maken? mvg Yvonne

 4. Beste Yvonne,

  Door het pad een andere structuur (kleinere tegel) of kleur te geven ervaar je de ruimte anders. Gebruik bij voorkeur maar 2 soorten verhardingsmateriaal anders wordt het onrustig. Als het terras een andere uitstraling heeft als het pad ervaar je duidelijk wat het terras is. Een mooi voorbeeld is een antraciet tegel voor het terras en een rode klinker voor de paden, je hebt dan een mooi contrast in kleur en structuur.

  Is het een lang recht pad dan zou je de tegels van het terras nog een keer kunnen herhalen op een mooi punt zodat je het lange pad even onderbreekt en een gevoelsmatige rustplek of klein zitje creeërt.

  Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  Ps: je zou ook kunnen overwegen om in plaats van inveegzand bestratingsvoegmortel te gebruiken tussen de tegels, dan krijg je harde voegen en geen onkruid.

  1. Beste Tara,

   Daar wordt ik nou blij van als tuinbezitters lol hebben in hun tuin, vindt het leuk als ik daar aan kan bijdragen.
   Deel de link met je vrienden worden ze ook blij van hun tuin.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 5. Beste Geral,

  dank je wel voor de leuke tips. Je hebt het over een lange smalle tuin maar wat doe je met een nagenoeg vierkante tuin (7 bij 9 ) met een poort in de hoek achterzijde en terras bij het huis?

  Met vriendelijke groet,

  Christel

  1. Geral Overbeek

   Beste Christel,

   Bij een meer vierkante tuin is het mooi om de terrassen ook vierkant of rechthoekig te maken. Kies voor het hoofdterras een maat van 4 x 4 meter dat plaats je bijvoorbeeld rechts voor en daar schuin tegenover (links achter) maak je een terras van 3 x 3 meter. Je kan de terrassen wat van elkaar scheiden door een lage haag er tussen van bijvoorbeeld Lavendel en de terrassen verbind je door middel van 1 of 2 stapstenen. De overige vlakken richt je in met een gevarieerde beplanting en eventueel een kleine boom.

   Je kunt ook eerst de plattegrond van de tuin uittekenen. Daarop geef je ramen, deuren en de poort aan. Knip nu op de dezelfde schaal als je plattegrond de maat van de terrassen uit een stuk papier. met de uitgeknipte stukken kan je dan gaan schuiven tot het naar je zin is.

   Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

   ps: Kom je er niet helemaal uit dan is een workshop op maat misschien wel een leuk idee. Dan kom ik naar je toe en gaan we samen aan de slag om een tuinontwerp op maat te maken.
   Kijk voor meer info op: workshop Tuinontwerpen

  2. Beste Geral,

   Wij hebben een tuin van 5 breed en 9 diep. Een houten vlonder over de breedte van ongeveer 3 meter met hiernaast schuttingen. Hier staan veel klimplanten. Hortensia’s, roos, diverse clematissen. Na de vlonder beginnen tegels met daarnaast hedera afzettingen. Hierbij heb ik op de overgang van vlonder en tegel een vierkante meter tuinbak neergezet. Ik wil hem echter niet voor moestuinieren gebruiken maar voor beplanting. Ik heb nog weinig vaste planten die groen blijven in de winter en bijna al mijn vaste planten hebben grote bloemen. Ook bloeit mijn tuin eigenlijk pas vanaf mei tot en met oktober. Wellicht is er in de overige periode ook wat moois?! In de vierkante meter zitten nu alleen viooltjes, maar ik ga deze gauw wegdoen. Ik zag het niet zitten om hem alleen te vullen met eenjarige zomerbloeiers. Mijn kleuren in de tuin zijn wit, roze, lila en soms wat feller blauw. Ik hoop dat je een tip hebt over wat ik in de vierkante meter kan planten. Heel benieuwd! Ik hou van moderne maar toch Engelse cottage aandoende planten. Beetje kruising tussen modern/strak en romantisch. Hoop dat je genoeg info hebt…

   Groetjes
   Nancy

   1. Beste Nancy,
    Op basis van deze gegevens kan ik geen beplantingsadvies geven.

    Misschien is een online tuincoaching-gesprek een goede optie om een gericht advies te geven.
    Neem gerust contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

    Met groene groet, Geral Overbeek.

 6. Hoi, ik heb een vraag. Wij hebben een kleine tuin op het zuiden waar het erg warm wordt. Nu wil graag wat meer natuurlijke schaduw creëren. Kan dat met een of twee dakplatanen? Onze tuin is 7 bij 5 met achterin nog een schuur van circa 2 bij 3.

  1. Beste Wilma,

   Een dakplataan is zeer geschikt voor warme droge plekken en geeft heerlijke schaduw. Voor de afmeting van je tuin zou ik het bij 1 boom houden omdat ze best fors kunnen worden.
   Omdat een plataan flink kan groeien is 1 of 2 keer per jaar snoeien wel noodzakelijk. Het enige nadeel is het behaarde blad wat irritatie kan geven aan huid of luchtwegen, meestal heb je alleen last als je gaat snoeien. Een alternatief zou dan zijn de dakmoerbei (Morus alba) deze heeft ook vrij grof blad maar niet deze beharing.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 7. Hi,
  Zou jij kunnen zeggen welke kleur schutting je het gevoel geeft dat je tuin wat groter is dan in werkelijkheid. We denken zelf aan groen of grijs, maar zijn bang dat dit juist teveel op je af zal komen. Planten komen er wel weer mooi tegen uit.

  1. Beste Lingrid,

   Blauw is de kleur die het meeste diepte geeft aan je tuin. Een felle kleur blauw is wel erg aanwezig en zou ik in de meeste gevallen niet aanbevelen. Je zou dan een grijs-blauwe teint kunnen nemen die redelijk licht is met een blauwe toon erin. Mintgroen is ook een mooie zachte kleur of lavendelblauw als je een iets warmere uitstraling wilt.
   Je kunt voor de beplanting het contrast opzoeken met geel bloeiende planten maar het geeft nog een extra gevoel van diepte als je achterin de border ook blauw bloeiende planten toepast. Denk dan aan Aconitum, Agastache foeniculum, Agapanthus of blauwe lupine.

   Is het schuttingvlak vrij groot dan zou je ook nog meer dieptewerking kunnen krijgen door het plaatsen van een tuinposter, heb hierover een blogbericht geschreven wat je via de volgende link kunt bekijken: https://tuincursus-online.nl/tuinposter-geeft-diepte/

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 8. Beste Gerard, wij hebben een brede ondiepe tuin van 6,5 bij 5m en willen hier een schuur van 2.5×2 in plaatsen. Wat zou dan je advies zijn?

  1. Beste Gerda,

   Een interessante vraag die ik niet op basis van alleen de maten van de tuin en de schuur kan geven.
   Er zijn diverse omstandigheden die van invloed zijn op de beste indeling zoals het gebruik van de tuin, bezonning, huidige elementen in de tuin en eventuele toegangspoort.
   Stuur me gerust wat foto’s of een schets van de huidige indeling van je tuin. Dan geef ik met plezier een gericht advies.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 9. hallo wij krijgen straks een brede ondiepe tuin. 10×7. kunnen we dit het beste met 1 tegel doen voor rust of 2 soorten? idee is 60×60. nog tips voor de indeling?

  1. Beste Marvin,

   Zou in eerste instantie voor 1 soort bestratingsmateriaal gaan. Afhankelijk van de zon in de tuin zou ik in de tuin 2 terrassen maken zodat je met de zon kan meebewegen of juist de schaduw opzoeken. tussen de terrassen een variatie aan planten zodat je altijd op het groen uit kijkt.

   Verder is het lastig om zonder gegevens enig idee te geven voor de indeling. Mijn advies is wel om minimaal 50% van het oppervlak met beplanting in te richten zodat het regenwater makkelijk weg kan en er een prettige atmosfeer in de tuin ontstaat waar in elk seizoen wat te beleven is.

   Kijk ook eens op de volgende informatiepagina: https://tuincursus-online.nl/tuinontwerp/ of neem contact op voor een vrijblijvend ontwerpgesprek.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 10. Beste Geral,
  Onlangs zijn wij verhuisd naar (groter) huis met een (kleinere) tuin van
  7,50 cm x 4,80 cm, waar acherin ook nog een schuur staat van 200 cm x 300 cm.
  Ik ben een enorme liefhebber van tuinieren en veel groen om me heen en heb ook altijd een flinke tuin gehad met vijver en meerdere zitjes.
  Echter ik klap helemaal dicht nu, werkelijk geen idee wat ik hier mee aan moet. Ik hou dus van veel groen om me heen dus een weelderige beplanting.
  Er moet in de tuin gegeten kunnen worden met 8 mensen.
  Zou u mij advies kunnen geven in deze?
  Ik had zelf al bedacht dat bamboe een mooie groene wand zou kunnen zijn voor de (bestaande) schuttingen die er al staan.
  Hartelijke groet, Miriam

  1. Beste Miriam,

   Hoe kleiner de tuin hoe slimmer je om moet gaan met de beschikbare ruimte. Je zou kunnen uitgaan van 2 lange banken en een lange tafel, dat neemt het minste ruimte in maar je kunt dan wel met 8 mensen zitten. Het terras kan je dan bijvoorbeeld 3 x 3,5 meter groot maken, plaats je het tegenover de schuur dan hou je nog 2 plantvakken over om de tuin met voldoende groen te kunnen inrichten.
   Een haag van niet woekerende bamboe geeft een natuurlijke en speelse groene wand maar neemt door zijn groeiwijze wel veel ruimte in. een afwisseling van klimplanten kost veel minder ruimte.

   Hopelijk heb je nu wat houvast en anders kan je nog een beroep op mij doen als tuinontwerper. Kan je helpen in de vorm van een uitgekiend tuinontwerp of een workshop bij jou thuis. meer info via: https://tuincursus-online.nl/tuinontwerp/

   Met groene groet, Geral Overbeek.

   1. Beste Geral.
    Ik ben verhuist naar een appartement op de benedenverdieping met tuintje van 7 mtr breed en 6meter diep. Er ligt al een houten terras. Ik mag geen tegels leggen . ,maar wil geen gras. Enig idee wat een licht materiaal is om de rest van de tuin te bedekken?
    Met vriendelijke groeten.
    Karin.

    1. Beste Karin,

     Begrijp de vraag niet. Waarom wil je de tuin bedekken en hoe wil je de rest van de tuin gebruiken?
     Wil je over dat tuindeel kunnen lopen, wil je er op kunnen zitten of wil je alleen maar het (on)kruid weg houden?

     Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

 11. Ramona wetzelaer

  Beste Geral,
  Wij hebben een kleine ommuurde stadstuin van 9×3,5 m. We twijfelen of we de lange witte muur helemaal moeten laten begroeien met klimplanten. Op dit moment is deze muur verdeeld met drie, iets uitstekende, pilaren. Tussen deze pilaren hebben we bovenaan klimop aan een hekwerk laten groeien om inkijk te voorkomen.
  Wat laat een tuin dan groter lijken: zoals we het nu hebben met een witte muur of juist een groene begroeide muur?
  Hartelijke groet, Ramona

  1. Beste Ramona,

   Dat hangt deels van de situatie en de omgeving af hoe het ruimtelijk oogt. De indeling van de tuin en de korte achterwand zijn daarin ook bepalend.
   Als de tuin vrij zonnig is kan al dat wit wel erg reflecteren, persoonlijk vind ik dat niet prettig. Blauw bloeiende planten steken mooi af tegen de witte achtergrond en een blauwe kleur geeft een gevoel van diepte.
   Wat je zou kunnen proberen is om afwisselend een deel van de muur te laten begroeien, dan word het wit wat minder aanwezig maar hou je tussen de planten door wel de frisse uitstraling wat ook wel ruimtelijk oogt.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 12. Beste Geral,

  Met veel interesse je verschillende tips gelezen. Zou je ook eens mee willen denken over het volgende: een brede niet al te diepe tuin op het zuiden ( 11×8) waarbij de aangrenzende achterburen 65 cm hoger liggen. Betreft nieuwbouw. Hoe diepte te creeren en rekening houden met het hoogteverschil? We denken aan een terras aan huis en in een hoekje bij de erfafscheiding.

  1. Beste Diederik,

   Op basis van deze beperkte gegevens kan ik geen advies geven. Om een zinnig advies te kunnen geven zijn er meer gegevens nodig zou als zonligging, uitzicht, privacy en natuurlijk jullie wensen.
   Kan jullie als ervaren tuinontwerper diverse mogelijkheden bieden om tot een gericht tuinplan te komen. Een online adviesgesprek zou een mooie start kunnen zijn maar ook een workshop bij jullie thuis (kan ik direct een beeld van de tuin krijgen) behoort tot de mogelijkheden of een professioneel tuinontwerp als je het direct goed wil aanpakken.”

   Neem gerust contact met me op om eens vrijblijvend te overleggen wat het beste bij jullie past.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 13. Bedankt voor deze inspirerende blog met mooie tuinfoto’s. Wij zijn net verhuisd naar een nieuwbouwwijk waar we weer zo’n pijpela van een tuin hebben en op zoek naar voorbeelden. Die tip van grind als inbraakbeveiliging is goud waard. Een ervaring over onze vorige tuin wilden we nog delen: plant er geen kastanjeboom in. Erg mooi, maar hij groeit als een gek en jij & je buren zitten in no time in de schaduw!

  1. Beste Natalie,

   Heel fijn dat de info jullie heeft geholpen en veel plezier met jullie nieuwe tuin.
   Wat betreft de boom: bedenk vooraf hoe groot een boom kan worden om problemen te voorkomen. Een krentenboom of bolacacia blijft klein en is geschikt voor een kleine tuin, een kastanje, walnoot of eik beginnen wel klein maar worden uiteindelijk zeer grote bomen.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 14. Ik heb tuin die ik deel met buren van het hof waar ik woon. Het is een heerlijk beschaduwde tuin. Mijn buurvrouw verzorgt de tuin met veel liefde, maar volgens mij sproeit ze te vaak. In een sterk beschaduwde tuin is volgens mij twee keer per week in sproeien in de hoogzomer voldoende. Wat zegt de expert?

  1. Beste Ivan,

   Normaal gesproken is 2 x per week een half uur sproeien voldoende. Het hangt wel af van een aantal factoren: is de grond waterdoorlatend, is er een goede humuslaag, is het nieuwe beplanting, is het soort planten geschikt voor de plek?

   Elke tuin en situatie is anders dus het is lastig te zeggen wat in jullie situatie goed of fout is. Veel planten staan liever even wat droger in plaats van constant met de wortels in een met water verzadigde grond.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 15. Ik ben verhuisd naar een rijtjeswoning waarin de woning over de hele diepte van de tuin is uitgebouwd met een woonkeuken en wasruimte/bijkeuken. Binnen plaats genoeg, maar van de tuin is nu nog maar een heel smal stuk (3m breed, maar wel 13m diep) over dat ook nog eens helemaal vol ligt met grindtegels. Ik snak naar groen! Maar met al mijn groene vingers krijg ik hier geen inspiratie…Kies ik voor symmetrie en leg ik het pad naar de achteruitgang tussen twee borders, maak ik wel of geen “kamers”, en hoe beplant ik zo’n tuin evenwichtig (niet te veel verschillende soorten planten) waarvan de linkerhelft in de schaduw van de aanbouw ligt en de rechterhelft in de volle zon, met planten die ook nog eens geschikt zijn voor de droge zandgrond van hier? Nog tips?

  1. Beste Chantal,

   Van iedere tuin is een sfeervolle ruimte te maken.
   Voor het opbouwen van een evenwichtig tuinontwerp zijn een aantal stappen nodig.
   1. Hoe ga je de tuin gebruiken pad, zitplek,ed.
   2. Wat zijn de zichtlijnen en de relatie met de binnenruimte (waar wil je op uit kijken)
   3. De indeling van de ruimtes zodat er iets gebeurt in de tuin (hoekjes, overgangen, zon/schaduw, privacy)

   Ik kan je op een aantal manieren helpen: Totaal ontwerp, waarbij ik aan de hand van jullie wensen een tuinontwerp en/of beplantingsplan maak. De workshop op maat is ook een optie, dan kom ik naar je toe en gaan we samen aan de slag om een tuinplan te maken.

   Wil je meer weten neem dan contact op voor een vrijblijvende belafspraak waarbij ik alles nader uit kan leggen en al tips kan geven.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 16. Saskia Verenjans

  Hi Geral,

  Mooi om al je adviezen te lezen en een interessant blog.
  Ik heb een ondiepe tuin van 8 breed bij 6 diep. We hebben een hoekhuis zodat we ook aan de zijkant nog een pad langs het huis hebben lopen van 110 breed lang 8 meter
  Alle varianten zie ik voorbij komen: de tuin symmetrisch houden en 1 kleur pallet, et.
  Ik wil graag aan ons huis achterzijde een glazen veranda maken die geheel open Jan. Dit ter verlenging van onze woonkamer maar ook om buiten met binnen te betrekken. Ik houdt van een mediterraan tuintje maar zal het ook rustig moeten houden omdat hij klein is.
  Nog een ander probleem is dat er een schutting geplaatst Is en in het midden een poort zit die lager ligt dan onze tuin want het aangrenzend trottoir van de gemeente ligt zo laag. Moet ik dan met tredes gaan werken( lagen) of met oplopende paden.
  Sorry voor de vele vrage, ik heb ideeen genoeg is maar weet niet hoe

  1. Beste Saskia,

   Op basis van deze omschrijving kan ik je geen deskundig advies geven. Bij het ontwerpen of herinrichten van een tuin maak ik altijd een uitvoerige inventarisatie en is het handig om de tuin ook ter plekke te bekijken.
   Dat zou kunnen door het maken van een tuinontwerp wat ik voor je kan verzorgen of door middel van de “Workshop op Maat”. Dan kom ik naar je toe en gaan we samen aan de slag om aan de hand van je tuinwensen een plan te maken.
   Wil je eerst je tuinplan bespreken en kennis maken met mijn manier van werken dan is een “Online Tuincoaching” ook een mooie start.

   Hieronder vindt je de links waar je meer info vindt over de Tuincoaching die ik kan bieden om jouw droomtuin te ontwikkelen.

   https://tuincursus-online.nl/product/workshop-op-maat-dagdeel/
   https://tuincursus-online.nl/product/tuinspreekuur-voor-online-tuincoaching/

   Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven