Plagen in de tuin voorkomen

Plagen in de tuin wat kan je er aan doen:

Beestjes in de tuin is leuk maar niet als er zoveel komen dat ze alle planten verorberen. Door de warme zomers en import uit verre landen komen er steeds meer plagen in de tuin voor.
De planten kunnen vaak wel een aanval van plaagdieren overleven, bijvoorbeeld de spinselmot die in korte tijd hele bomen kaal kan vreten en ook nog bedekken met een laag spinrag. Als de rups aan het begin van de zomer uitvliegt dan is de boom in korte tijd weer bedekt met vers groen blad alsof er niets gebeurd is.

Meest voorkomende plagen in de tuin

Bladluizen
Bladluizen komen vooral voor in het voorjaar als de nieuwe knoppen uitlopen. De jonge knoppen zitten vol suikers die de bladluis graag uit de plant zuigt. In de loop van het voorjaar wordt de aantasting van bladluis vaak minder omdat er steeds meer vijanden actief zijn die de bladluis weer lekker vinden. Beestjes die bladluis eten zijn, oorworm, lieveheersbeestje (en zijn larve), koolmezen en sluipwespen. De oorworm kan je lokken door een potje te vullen met stro en dat tussen de planten op zijn kop op te hangen.

Naaktslakken
Naaktslakken zijn vaak in grote aantallen aanwezig en vallen massaal het blad van de Hosta aan om het in korte tijd in een gatenkaas te veranderen. Als je tuin gevarieerd is met diverse soorten planten, rommelhoekjes en voldoende beschutting dan blijft de schade van naaktslakken beperkt omdat vogels, egels en padden heel graag slakken eten en dus meehelpen om het aantal slakken te reduceren. Wil je zelf ook wat slakken reduceren gebruik dan alleen de diervriendelijke slakkenkorrels Escar-GO, daar gaan wel de slakken door dood en niet de andere hulpjes (dieren) die ook graag slakken eten. Koperen ringen of kopertape (voor potten) zijn ook slakkenwerend zodat de plant niet door de slak belaagd wordt.

Er zijn ook nematoden die specifiek de naaktslak eten, dat is net weer iets beter dan het gebruik van diervriendelijke korrels omdat daar alle slakken van dood gaan.
Wist je dat er ook slakken zijn die andere slakken en slakkeneitjes eten? Ook de glimworm eet specifiek naaktslakken, dit is de larve van het vuurvliegje wat je in de avond wel eens ziet rond vliegen met een lichtgevend achterlijf. Hoe natuurlijker je tuin hoe groter de kans dat de glimworm in jouw tuin komt helpen.

Taxuskever
Door de verstoring van het bodemleven of geheel geen bodemleven (vaak in nieuwbouw) kan de taxuskever of lapsnuitkever ongestoord zijn gang gaan en veel planten voorzien van lelijke hapjes.
De kever zal je niet vaak zien omdat hij pas gaat eten als het donker wordt (ga maar eens kijken met een zaklamp). De larve van de taxuskever doet ook stiekem zijn ding in de grond waar de witte larve ongemerkt de wortels afvreet totdat de plant afsterft en los op de grond ligt. Door het bodemleven te stimuleren (met speciale parasitaire schimmels) kan de kever op een natuurlijke manier in bedwang worden gehouden. Compost speciaal is een product wat goed werkt tot wel 1 jaar lang. In deze compost bevind zich de schimmel die de larve én de taxuskever bestrijdt.

Rupsen
Rupsen van de spinselmot of de buxusmot kunnen flink wat schade veroorzaken, ook al is de vlinder sierlijk en onschuldig. Heb je veel vogels in de tuin dan kunnen ze flink wat rupsen voor je verorberen, koolmezen en pimpelmezen brengen hun jongen in hoofdzaak groot met rupsen. Zorg voor voldoende groene bomen, heesters en nestkastjes zodat de mezen zich thuis voelen in je tuin dan helpen ze graag mee om de rupsenplaag in bedwang te houden. Als de rups zijn buik vol heeft gaat hij verpoppen en veranderd in een vlinder die geen schade meer geeft. Bestrijding met giftige middelen heeft dan ook geen zin omdat de aantasting vaak maar tijdelijk is.

Bladschimmels
Op het blad komen soms hardnekkige bladschimmels voor, de meest voorkomende is meeldauw. Er zijn natuurlijke middelen zoals Vital om het blad harder te maken zodat de schimmels minder kans hebben om zich op het blad te vestigen. De dieper liggende oorzaak is vaak te vinden in de bodem, een gebrek aan bodemleven, te veel of te weinig vocht in de bodem allemaal omstandigheden die een optimale wortelgroei tegengaat. Besteed daarom altijd veel aandacht aan de bodem zodat de plant optimaal wortelt en groeit. Door de samenwerking tussen bodemleven (schimmels en bacteriën) en de wortels heeft de plant een natuurlijke weerstand tegen ziektes.

Engerling en Emelt
Bodeminsecten kunnen ongemerkt aan de wortels vreten, zo vreet de emelt aan de wortels van het gazon zodat er bruine plekken in de grasmat ontstaan. De engerling is de larve van verschillende soorten kevers en vreet aan de wortels van grassen, vaste planten en zelfs bomen. Bestrijding zou kunnen met de natuurlijke vijand van deze larven, de nematoden, een miniscuul aaltje wat parasiteert op deze larven.

Met groene groet, Geral Overbeek.

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven