Beplantingsplan voor kleur en evenwicht

Een beplantingsplan volgt vaak als het tuinontwerp is uit gekristalliseerd, in deze tekening wordt aangegeven waar welke planten komen te staan. Heel handig als naslagwerk en om het uitgedachte beplantingsplan in stand te houden.

De beplanting is het belangrijkste onderdeel van een tuin en bepaalt de sfeer, versterkt de vormgeving en bepaalt of men zich prettig voelt in de tuin.

bloemen in de tuin tuincursus online

Beplanting bepaald de sfeer

Een tuin zonder planten heeft geen sfeer maar is een ruimte gevuld met steen en hout die niet echt uitnodigd om lang in te vertoeven. Dan heb ik het nog niet eens of alle negatieve effecten van een tuin zonder planten.
Gebruik je planten uit de omgeving (inheems of streekgebonden planten) dan sluit je tuin naadloos aan op de omgeving zeker als je in het buitengebied woont. Vogels, bijen en andere dieren voelen zich ook snel thuis met herkenbare planten. Planten uit het middelandse zee gebied noemen we mediteraan, gebruik je dit type planten in je tuin dan creëer je een sfeer die je het gevoel geeft van de vakantieperiode in het zuiden van europa. De keuze van het soort planten heeft dus een grote invloed op de uitstraling en de sfeer van je tuin.

Beplanting geeft de tuin vorm

De vormen van beplanting hebben een grote invloed op de ruimtewerking. Heb je een vormgeving met rechte hoeken dan kan je dat accentueren door het toepassen van bij voorbeeld blokvormige beplanting van taxus of buxus. De vorm wordt als het ware versterkt door de beplanting. Is de vormgeving juist speels met rondingen of bogen dan kan dat versterkt worden met door gebogen hagen of een losse natuurlijke beplanting. Het tegenovergestelde effect kan ook worden toegepast, zo kan je harde lijnen juist afzwakken door wollige of bolvormige beplanting te gebruiken.

Beplanting geeft de tuin kleur

De beplanting kan zo worden gecombineerd dat er in alle seizoenen wat bloeit of te beleven valt van het vroege voorjaar tot ver in de winter, een grondig vooronderzoek van de beplanting geeft vele jaren plezier. Combineer ook met bladkleuren, bloemvormen en bladvormen. Als er even geen bloei is kunnen contrasten in het blad de tuin toch levendig houden. Bijvoorbeeld fijn grasachtig blad van een Iris naast het grove grijze blad van de Hosta.

Beplanting beperkt het onderhoud

Waar vaak niet bij stil wordt gestaan is hoe beplanting uitgroeit. Zet je alleen maar opgaande heesters en bomen in de tuin dan zal de bodem nooit helemaal begroeien waardoor er eindeloos onkruid blijft opkomen. Het type beplanting bezorgt je dus veel werk. Is de beplanting evenwichtig opgebouwd met vaste planten, bodembedekkers, sierheesters en bomen dan zal de bodem geheel bedekt zijn met planten. De beplanting dekt de bodem geheel af waardoor er geen kale grond is waar onkruidzaden zich kunnen ontwikkelen. Als de beplanting na 1 of 2 seizoenen geheel gesloten is heb je heel weinig werk aan de tuin.

Beplanting brengt de tuin tot leven

Zonder planten geen leven in de tuin waardoor het buitenleven veel minder leuk wordt. Zijn er grote heesters en bomen in je tuin en in de buurt dan komen er vanzelf vogels om te nestelen of voedsel te zoeken. Heb je planten met bloemen en vruchten dan komen er bijen, vlinders en andere insecten regelmatig langs, dat is toch een genot om naar te kijken?
Dieren in de tuin helpen ook mee om plagen in bedwang te houden, zo eten egels naaktslakken, kikkers muggen en koolmezen eten rupsen. Een gevarieerde beplanting en wat rommelhoekjes biedt ook schuilplaatsen voor de winterperiode, de beestjes zijn er dankbaar voor.

Wij hebben de kennis in huis om u te adviseren welke plant waar moet komen en waar die plant ook het beste kan groeien, de mogelijkheden zijn als volgt:

1.      Advieslijst van planten die op een bepaalde plek het beste passen. (vanaf € 45,=)

2.      Totaal beplantingsplan als vervolg op het perfecte tuinontwerp (vanaf € 350,=)

3.      Beplantingshandboek waar alleen de planten die u in uw tuin heeft staan beschreven worden, inclusief een compleet onderhoudsadvies(per maand) hoe u de beplanting het beste kunt verzorgen (prijs afhankelijk van het aantal planten).

4.      Beplantingsadvies ter plekke in uw tuin. We lopen dan gezamenlijk door de tuin en wij adviseren wat u het beste kunt doen om de beplanting zo aan te passen dat het naar uw zin is en wat het beste past in de stijl van uw tuin. (prijs op uurbasis)

Workshop beplantingsplan maken. Aan de hand van een stappenplan laten wij zien wat er mogelijk is in de wereld van de planten en gaan we samen aan de slag om een sfeervolle beplanting samen te stellen.

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven