INFO OPDRACHTEN BOEK

Extra info bij de opdrachten van het boek The Garden In You

groen doet je goed tuincursus online

Info opdrachten boek The Garden In You is een infopagina speciaal voor de lezers van het boek en geeft achtergrond informatie voor de opdrachten en specifieke onderwerpen uit het boek.

The Garden In You laat je ontdekken welke tuin bij jou past, ontdek de tuin in jou…..

Wat zijn jouw tuinvragen?

  • Hoe breng ik sfeer in mijn tuin
  • Waar moet ik mee beginnen
  • Welke vorm geeft meer ruimte
  • Wat doet kleur met je emotie
  • Hoe maak je de tuin onderhoudsarm

Is iets niet duidelijk of mis je informatie die je verder zou kunnen helpen laat het ons direct weten via email of een bericht onderaan deze pagina.

We helpen je met Passie op weg naar meer Tuinplezier. 

Welke informatie kan je vinden op deze infopagina:

Opdracht 1 : Maak je eigen Moodboard
Opdracht 2 : Maak je persoonlijke inventarisatielijst
Opdracht 3 : Geef jouw tuin een vorm
Opdracht 4 : Kies een verharding die in jouw tuinstijl past
Opdracht 5 : Less is more
Opdracht 6 : Welke boom kies jij
Opdracht 7 : Programma van eisen

–  Vragen waar je mee worstelt als je een nieuwe tuin wil
–  Kinderen ontdekken het leven in de tuin

–  Stel je vragen als iets niet duidelijk is of laat eerlijk weten wat je ervan vindt.

Opdracht 1:  Maak je eigen Moodboard Verzamel de elementen, kleuren en texturen die jouw tuin bijzonder maken.

Doe deze opdracht bij voorkeur voor jezelf en breng (bv in een gezin) al de uitkomsten later samen en bepaal dan welke elementen belangrijk zijn in het geheel. Doe dit serieus maar volg je eerste gevoel en besteed er niet overdreven veel tijd aan omdat in het ontwerpproces er nog wel wat kan veranderen.

Een moodboard is om je smaak en gevoel wat tastbaar te maken.

Verzamel voor een A4 of een A3 papier afbeeldingen of monsters van materialen of voorbeelden die je gevoelsmatig aanspreken.Het moodboard is bedoeld om sferen, kleuren en texturen te verzamelen die de sfeer van jouw ideale tuin weergeven. Het maakt niet uit of je echte materialen (van stalen uit winkels) of afbeeldingen gebruikt uit folders, vakbladen of internet.

Begin eerst eens met een kleurenpallet  en verzamel de kleuren en kleurtinten die jij het mooist vindt. Daarna ga je op zoek naar de materialen die je mooi of prettig vindt en de materialen die de gewenste sfeer uitstralen. opvragen van documentatie van tuinmaterialen is ook handig of bezoek de website van die bedrijven als je papier wilt sparen.

Probeer nog niet exact dat ene plaatje of materiaal te zoeken maar gebruik bijvoorbeeld een tuinbeeld om aan te geven dat je kunst wilt toepassen of een afbeelding die symbolisch een gevoel weergeeft.

Knip geen schommel uit maar spelende kinderen en voor een oosterse sfeer kan je een boeda als symbool gebruiken of het ying yang teken.
Maar ook een vakantieherinnering kan je houvast bieden, de een houdt van wandelen in de bergen en de ander is gek op het strand en de zee.

Pas in een later stadium ga je bepalen welke materialen precies voldoen aan het sfeerbeeld en de gebruikerseisen.

Hieronder een aantal voorbeelden van een moodboard of sfeerboard.
(dit zijn enkele voorbeelden van internet)

Opdracht 2:  De inventarisatielijst geeft je overzicht en aanknopingspunten, vul ook de sfeer en de andere belangrijke onderdelen van jouw tuin in.

Deze checklist geeft een overzicht van alle elementen in de tuin zodat je niets kan vergeten. Bedenk altijd goed of je datgene echt nodig hebt om de gewenste tuinsfeer te bereiken.

Enkele voorbeelden: wat is de grond, welke elementen worden behouden of hergebruikt, wil je privacy, welk type verharding heeft je voorkeur, wil je tuinafval composteren, is een barbeque gewenst en welke kleuren hebben je voorkeur.

Deze Basis Checklist is een pdf- bestand wat je kunt downloaden op de computer maar vanuit het pdf- bestand kan je het ook uitprinten als je het liever op papier hebt. Klik op de onderstaande link om het bestand te openen of ga op de link staan en klik met de rechter muisknop en selecteer “Opslaan als”:

BASIS- CHECKLIST VOOR DE HERINRICHTING VAN UW TUIN 1 – voor samenvoegen

 

Opdracht 3:  Geef jouw tuin een vorm en kijk hoe de ruimte ontstaat, probeer ook hoe verschillende vormen werken op de ruimte van jouw tuin.

Een handige manier is door het uitknippen van vormen van diverse afmetingen en door deze vormen te verschuiven op het basisontwerp (platte grond van de tuin) krijg je het gevoel hoe deze vorm de ruimtewerking beïnvloed.

1.  ronde, ovalen en vloeiende vormen

Ronde en vloeiende vormen komen heel natuurlijk en zacht over, bij het gebruik van cirkels kan je beter een aantal grote cirkels kiezen dan vele kleine omdat het heel onrustig overkomt.

 2. rechthoeken en vierkanten

Rechthoeken en vierkanten zijn goed te gebruiken voor een evenwichtige ruimtewerking met een moderne en strakke vormgeving.

De meest gebruikte vorm voor de inrichting van de tuin omdat deze vorm goed te begrijpen is.

3. diagonale vormen en lijnen

Diagonale lijnen lijken langer in een kleinere tuin, door een diagonale vormgeving ontstaan punten en hoeken. Let op dat er geen kleine en onhandige punten overblijven. De vormgeving is in de basis wel strak maar oogt wat minder evenwichtig, plaats de diagonaal bij voorkeur in een hoek van 30 tot 45 graden ten opzichte van de gevel.

 4. S-lijnen voor een natuurlijke vormgeving

Een ontwerp met een s-lijn als basis geeft een natuurlijke en vloeiende inrichting die er voor zorgt dat er verschillende delen ontstaan die er voor zorgen dat de tuin niet  in een keer te overzien is. Het duurt ook langer om een s-lijn te volgen dan een rechte lijn waardoor de tuinbeleving spannender wordt.

Op de foto zie je ook soort eilanden van groen in een verharding van grind waardoor je tussen de plantvakken door kan slingeren.

5. C-lijnen geven de tuin openheid of juist intimiteit

C-lijnen als basis naar het huis gericht geeft een besloten gevoel en intimiteit, andersom geeft deze vormgeving het effect van openheid wat goed past als er contact is met het omliggende landschap.

C-lijnen kunnen gecombineerd worden met rechte lijnen of zichtassen en vormen zo een combinatie tussen rechte en vloeiende vormgeving. Dit werkt ook mooi als overgang van woning naar het landschap.

6. Zichtlijnen geven houvast

Zichtlijnen zijn niet aan een vorm gebonden maar geven de tuin wel diepte, ruimtewerking of verbindt de onafhankelijke onderdelen en ruimtes in de tuin. Plaats aan het eind van een zichtas een bijzonder element zodat er iets is waar de zichtas of lijn naar toe leidt. Deze manier van ontwerpen werd gebruikt bij kastelen en landhuizen zodat de landheer zijn tuin goed kon overzien. Paleis het Loo is een mooi voorbeeld.

Opdracht 4:  Kies een verharding die in jouw tuin past.

Kies 1 of hooguit 2 type verharding die in de sfeer van jouw tuin passen.

Verharding is in de meeste tuinen een essentieel onderdeel en kan ook zeker meewerken om de juiste sfeer te creëren. De verharding is echter noodzakelijk kwaad om met droge en schone voeten van A naar B te komen of om prettig te zitten in de tuin op het terras.

Kies daarom een bestratingsmateriaal wat rustig is van structuur en kleur zodat de aandacht naar de beplanting gaat die veel belangrijker is om de tuin sfeer te geven.

– Betonstenen zijn de goedkoopste verhardingsmaterialen maar hebben het nadeel dat ze snel vergrijzen dus niet kleurvast zijn.

betonklinkers
la linia betonsteen

– Betonstenen met een speciale toplaag van bv natuursteen hebben de voordelen van een betonsteen maar dan met een duurzame en kleurvaste toplaag. bv Geocolor of La Linia.

– Gebakken klinkers zijn duurzaam en kleurvast omdat de stenen door en door van hetzelfde materiaal gemaakt zijn. De stenen worden met de jaren mooier en kunnen ook heel goed worden hergebruikt ook al is er af en toe een hoekje af gebroken.

Zoek je een specifieke vorm of kleur dan is er ook een ruime keuze in nieuwe gebakken straatklinkers.

gebakken klinkers
keramiek tegel

–  Keramiek is een gebakken tegelverharding die de uitstraling heeft van natuursteen maar de voordelen van betontegels. De steen is hard, krasvast en onderhoudsarm maar met een groot scala aan kleuren en structuren. Er zijn zelfs keramiek tegels die de structuur hebben van houten planken.

Omdat de keramiek tegel dunner is dan een betontegel is er een goed aangelegde onderlaag noodzakelijk.

–  Natuursteen is er in vele variatie’s, kleuren en hardheid. Ook deze soort stenen worden door het gebruik mooier en hebben vaak een heel natuurlijke uitstraling en zijn kleurvast.

Door de grote variatie in materiaal zijn ook de eigenschappen heel verschillend. Van poreus marmer of zandsteen tot knalhard graniet. Win een goed advies in over het gebruik en de verwerking om lang van het mooie materiaal te kunnen genieten.

natuursteen tegel
split of grindverharding

–  Split of grind is eigenlijk ook natuursteen maar dan als gebroken steen in diverse gradatie’s en kleuren. Een groot voordeel is de goede waterdoorlatendheid en de natuurlijke uitstraling. Met een stabiele en doorlatende onderlaag is een splitverharding zeer goed als oprit of rijweg te gebruiken.

Er zijn bijzonder veel soorten verkrijgbaar dus het hoeft niet altijd spierwit grind te zijn.

Omdat er steeds meer verharding komt in stedelijke omgevingen kan het regenwater niet in de bodem zakken en kunnen de riolen overbelast raken. Wil je een duurzame verharding, kies dan een waterdoorlatende steen, waterdoorlatende bestratingsvoegmortel zoals te zien op de foto, halfverharding of infiltratiesystemen zodat het regenwater gebufferd of geïnfiltreerd kan worden.

bestratingsvoegmortel voorkomt onkruid tuincursus online

Opdracht 5:  Less is more. “Schrap alle elementen uit je tuinontwerp die je kunt missen zonder afbreuk te doen aan het ontwerp”.

Meestal zijn we snel geneigd om te veel elementen of soorten beplanting te gebruiken omdat we het moeilijk vinden om te kiezen. Te veel variatie komt meestal heel onrustig over waardoor we te veel worden afgeleid.

Kies dan liever een mooi beeld dan meerdere kleine, probeer ook de ruimte vorm te geven in plaats van de ruimte te vullen met spullen.

Wat kan jij schrappen zonder afbreuk te doen aan het ontwerp?

Opdracht 6:  Welke boom kies jij. “Kies een boom die past in jouw tuin en tuinsfeer”.

“In iedere tuin hoort een boom” dat durf ik te zeggen omdat een boom de tuin een extra dimensie geeft. Een boom zorgt voor een soort plafond en beslotenheid van bovenaf. Door een boom krijg je ook meer dieptewerking, doordat de stam een referentiepunt vormt in ons kijkveld met ruimte voor, onder en achter de boom.

Een groot voordeel van een boom is de schaduw die een boom geeft en waaronder het veel koeler is dan onder een parasol of zonnescherm. Bomen in de stedelijke omgeving voorkomen hittestress en zijn een veilige schuilplaats voor veel soorten vogels.

Hieronder een aantal voorbeelden van bomen voor kleine en grote tuinen.

Een boom zorgt ook voor leven in de tuin. In een omgeving zonder bomen zijn veel minder vogels die in de boom een schuilplaats, nestplaats en voedsel kunnen vinden.

Wat vaak mis gaat is de keuze van de boomsoort, in de jaren 70 was de blauwe Ceder (Cedrus atlantica “Glauca”) een veel gekochte soort maar de kleine blauwe conifeer word een gigantische boom die echt te groot is voor een kleine voortuin.

Win eerst goed advies in bij een boomkweker of tuinontwerper om te voorkomen dat de boom te groot wordt voor de plek.

Voor een kleine tuin is er zeker ook een boom te vinden die niet uitgroeit tot een woudreus, denk maar aan een krentenboom of de fluweelboom.

In een kleinere tuin past ook een vormboom heel goed omdat je zo’n boom door snoei in model kan houden. Een ander alternatief is een halfstam boom zoals het amandelboompje die een korte stam heeft en ieder jaar wordt teruggesnoeid waardoor het een compacte boom blijft.

Krentenboom (Amalanchier lamarckii) blijft een kleine boom en heeft veel sierwaarde zoals een vroege bloei en een prachtige herfstkleur.

De valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos “Sunburst”) is een boom voor kleine tuinen. De boom heeft grillige takken die breed uitgroeien en zelfs bij donker weer lijkt het of de zon schijnt door zijn geel groene blad. Het is ook goed mogelijk om deze boom af en toe in model te snoeien.

Een website waar je een compleet overzicht van bomen kunt bekijken is

Plantentuin Esveld (klik op de naam om naar de website te gaan) maar ook boomkwekers zoals Boomkwekerij Ebben of Boomkwekerij Johan van Overbeek hebben veel keus.

Zou je het fijn vinden om meer te leren over bomen? Dan is een cursus Beplantingsplan Tekenen een logische stap.

Opdracht 7:  Met bovenstaande opdrachten heb je het “Programma van Eisen” bijna klaar.

Het programma van eisen is een overzicht van alle componenten die samen jouw tuin vormen, ben je er nog niet helemaal uit dan kan dit voorbeeld goed werken.

Download onderstaand pdf-bestand en neem de tijd om te bedenken wat je echt wilt…

PROGRAMMA VAN EISEN

Vervolgstap naar jouw droomtuin

Zou je het fijn vinden om meer te leren over tuinontwerpen, het opzetten van een beplantingsplan of het onderhouden van je tuin?

Dan is een van de praktische tuincursussen of workshops een logisch vervolg waarbij we je met passie en plezier helpen.

Kijk op de overzichtspagina welke tuincursus het beste bij je past: Overzicht masterclasses en workshops

Vragen waar je mee worstelt als je een nieuwe tuin wil aanleggen:

Wat moet ik kiezen?

In het boek laten we zien met wat voor onderdelen en materialen de tuin is opgebouwd. Door stap voor stap het boek door te lezen en de opdrachten uit te voeren ontdek je wat er allemaal mogelijk is. Waar moet ik beginnen?

Een goed plan is het halve werk, volg de aanwijzingen in het boek en we loodsen je stap voor stap door het proces waarbij je de kenmerken van JOU DROOMTUIN ontdekt. Het programma van eisen is het startpunt, als dat uitgewerkt is vormt dat de rode draad naar de reis van Jou nieuwe tuin. Hoe weet ik welke tuinsfeer bij mij past?

Door het maken van een inventarisatie en een moodboard komt er een sfeerbeeld bovendrijven wat het handvat vormt van JOUW TUINONTWERP. Aan de hand van voorbeelden en opdrachten kom je er achter welke sfeer jou tuin gaat krijgen.

Vragen staat vrij: Wil je een tuinvraag stellen stel je vraag dan via Tuinvragen en we beantwoorden je vraag met plezier.

————————————————————————–

Kinderen ontdekken het leven in de tuin.

Als kind was ik dol op hutten bouwen van kleden en touwen of een paar oude palen uit papa’s schuur. Uren was je zoet om alles bij elkaar te vinden en te vormen, als het dan klaar was ging ik voldaan in de hut mijn eigen gemaakte plekje bekijken.

Mijn ouders hadden in mijn kinderjaren een huisje bij zee, wij gingen dan met vrienden uit de buurt de duinen in en zochten dan een plek waar niemand ons kon zien, onze geheime plek. Van aangespoelde balken en planken die we op het strand vonden maakte we ons eigen hutje, liefst ook nog met een zijl als dak zodat we konden schuilen bij een regenbui.

Bij het ontwerpen van tuinen voor gezinnen vind ik het heel belangrijk om de wensen van de kinderen in het plan op te nemen, het is tenslotte ook hun tuin. De opdracht die ik meegeef is dat alle gezinsleden voor zichzelf een lijst maken wat hun wensen zijn voor de tuin, daarbij mogen ze alles opschrijven en kinderen vinden dat vaak heel leuk dat ze mee mogen denken over hun tuin.

Een mooi voorbeeld was bij een gezin die een paar jaar in een huis woonde met een bestaande tuin, ze hadden al een en ander verwijderd maar vroegen mij voor een tuinontwerp en een totale herinrichting. De kinderen hadden de leeftijd van 12, 9 en 7.

Ze begonnen vol enthousiasme aan de opdracht, de oudste wilde graag een rekstok, de jongen van 9 wilde graag aardbeien en frambozen en de jongste wilde een rondje kunnen rennen en vissen bij de sloot. Al deze wensen heb ik in het tuinontwerp samengebracht zodat er eenheid, sfeer, variatie, hoekjes en speelplekken ontstonden. De kinderen (maar ook de ouders natuurlijk) genieten nog elke dag van hun tuin en vooral de kweekbakken  van 1 x 1 meter (ieder een eigen bak) zijn een groot succes, waarbij ze kunnen ontdekken hoe alles groeit en bloeit.

Wat mag er in een kindvriendelijke tuin niet ontbreken:

* Speelplekken zoals trampoline, klimrek, glijbaan of kinderhuisje.

* Verstop plekken zoals een bamboe-bosje om een hut te bouwen.

* Ruimte om rond te rennen (tikkertje)of fietsen.

* Diverse zitplekken zoals losse hout-blokken, traptrede’s  of een verhoogde rand.

* Zand en water om lekker te knoeien (vies worden hoort er ook bij).

* Planten, bomen en een waterelement om de natuur te ontdekken.

* Vogelhuisje en/of voederplek om zomer en winter vogels te bekijken.

* Veilige omgeving zodat ze ongestoord kunnen spelen en ontdekken.

Kinderen die in een natuurlijke omgeving kunnen spelen zijn gezonder, creatiever, leren inschatten (door hutten en dammen bouwen) en ontwikkelen respect voor de natuur. Wat ook zeker belangrijk is dat kinderen die zich in de tuin kunnen uitleven (in de positieve zin) door in de tuin te spelen, uren zoet zijn waardoor de ouders ook intenser van de tuin kunnen genieten.

 

 

 

The Garden In You doet meer…..

Met dit boek steunen wij de Stichting Fosdis door van ieder boek een deel te schenken voor dit goede doel. Stichting Fosdis is een doelgerichte organisatie die direct hulp biedt aan gehandicapte kansarme jongeren in Indonesië. De weggestopte jongeren worden op weg geholpen zodat ze weer vol in het leven staan en een vak leren zodat ze weer meetellen.

https://tuincursus-online.nl/logo fosdis foundation

 

Nog meer Tuinontwerp-Tips

Als je echt aan de slag wilt om je tuin te gaan tekenen dan kan je nog meer informatie  vinden op de volgende pagina: klik op de link Tuinontwerp-Tips

of schrijf je in voor een inspirerende cursus of workshop op maat, kijk voor een compleet overzicht op: Tuincursus-Online/overzicht

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven