bodemonderzoek tuincursus online

Waarom is een bodemonderzoek belangrijk

Informatie over bodemonderzoek en bemesting :

Waarom is een bodemonderzoek belangrijk voor de planten in mijn tuin?

Een bodemonderzoek geeft inzicht in de toestand van de bodem in uw tuin. Planten hebben voldoende voedingsstoffen nodig om gezond te kunnen groeien en bloeien. Ook de structuur van de bodem en de hoeveelheid organische stof is belangrijk. U kunt de grond bekijken en een inschatting maken wat in uw omgeving goed groeit, maar om een goed beeld te krijgen is een bodemonderzoek essentieel.

Hoe gaat dat in de praktijk?

Door op verschillende punten verspreid door de tuin grond te prikken komt in het bodemonderzoek een gemiddelde score in beeld van het bemonsterde deel. Heeft u een deel in de tuin wat afwijkt (b.v. slechte groei of natter dan de rest) dan is het aan te raden om dat deel apart te onderzoeken en in een extra zak op te sturen. De meeste planten groeien in de bovenste bodemlaag
(30-40 cm) en tot die hoogte wordt de grond meestal gestoken. Wilt u weten wat er aan de bodem bij bomen mis kan zijn dan moet de bemonstering tot wel 100 cm diep gedaan worden.

De zak met bemonsterde grond wordt opgestuurd naar een laboratorium waar men bekijkt hoe de toestand van de bodem is. Men kijkt naar de zuurgraad (PH) , het gehalte organisch stof, de hoeveelheid meststoffen (N.P.K.), en sporenelementen zoals Magnesium Zink en Ijzer.


bodemonderzoek geeft inzicht tuincursus online

 

Het is niet alleen belangrijk om te weten hoeveel er in de grond aanwezig is maar ook of de elementen beschikbaar zijn voor de planten. Als de zuurgraad hoog is (PH) dan is kalk in de grond ook hoog en worden de voedingselementen (N.P.K.) gebonden door de kalk en lossen ze niet of slecht op in het water, waardoor de planten de elementen niet op kunnen nemen. Naast een verslag van het onderzoek krijgt u ook een advies om de situatie aan te passen en een advies voor de bemesting om de situatie te verbeteren.

Een mooi voorbeeld is een Skimmia: deze groeit het best op een zure grond (lage PH) waardoor de voedingsstoffen makkelijk oplossen en beschikbaar zijn. Plant men deze plant op een kalkrijke grond ( hoge PH) dan lossen de voedingsstoffen slecht op en komt de plant voedingsstoffen te kort (die wel in de bodem aanwezig kunnen zijn).

skimmia met gebrek in blad tuincursus online

Skimmia met Magnesium-gebrek waardoor vergeling in het blad.

Uitslag van het bodemonderzoek wordt genoteerd in een overzichtelijk schema.

De opgestuurde grondmonsters worden in een laboratorium onderzoch door middel van testen en proeven. Na een aantal weken ontvang je een rapport van de resultaten met een bemestingsadvies.

Dit geeft een duidelijk beeld van de bodem wat betreft de voedingselementen, de bodemstructuur, het organische stof gehalte en de hoeveelheid bodemleven.
Met dit inzicht weet je wat er gedaan moet worden om de bodem optimaal in conditie te krijgen. Bodembewerking of een overdadige bemesting verstoord het biologisch evenwicht in de bodem. Daarom is het beter om het bodemleven te verbeteren door gebruik van organische stof in de vorm van compost.

Het bodemleven is in staat om de structuur te verbeteren, de waterhuishouding te optimaliseren en kan voedingsstoffen vrij maken voor de plant.

Bemestingsadvies op maat:
Omdat wij uitgaan van een bemesting met biologische meststoffen is een bemestingsadvies op basis van organische meststoffen van Ecostyle.

TOT SLOT:

Voor een duurzaam bodemleven is het gebruik van organische meststoffen zeer aan te raden. Organische meststoffen stimuleren het bodemleven wat samenwerkt met de wortels van alle planten waardoor de opname van voedingsstoffen optimaal is en de plant gezond groeit en bloeit.

Kunstmest werkt wel sneller omdat het makkelijk oplost in water, maar als de plant het niet opneemt spoelt het naar de diepere lagen en vervuilt het ons grondwater. Omdat kunstmest een soort gezuiverd zout is remt het de ontwikkeling van micro-organisme en bodemleven waardoor de vitaliteit van planten op de lange duur achteruit gaat en planten ziek worden.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven