hazelaarstruik in het voedselbos tuincursus online

Video Voedselbossen in Ontwikkeling

Documentaire over een voedselbos in ontwikkeling

In de onderstaande mini-documentaire krijg je een mooi beeld van het idee Voedselbos. Waarom we dit systeem veel meer moeten gaan toepassen. Een voedselbos is goed voor de bodem. Na de aanplant is het in hoofdzaak geduld hebben wat de natuur voor ons opbouwt. Ingrepen zoals, ploegen, wieden, maaien en bemesten verstoren het ecosysteem wat fantastisch mooi in elkaar zit.

De bodem sterft een zachte dood

Grootschalige landbouw en monoculturen zijn trucjes van de mens om zoveel mogelijk te produceren. Neem bijvoorbeeld mais: ieder jaar wordt de grond los geploegd en er wordt een dikke laag drijfmest door heen gemengd. Liefst ook nog aangevuld met kunstmest om het gewas nog sneller te laten groeien. Het bodemleven doet nog een beetje mee maar ieder jaar deze aanslag is eindig en de bodem sterft een langzame dood.

Niemand die het ziet, niemand die het door heeft en niemand die zich er druk om maakt omdat je er niets van ziet. Maar het gebeurt wel en er zijn steeds meer kunstgrepen nodig om deze manier van werken in stand te houden met alle gevolgen van dien.

Dit is dan het voorbeeld van grootschalige landbouw maar in het klein gebeurt hetzelfde met de tuin. Een gazon is ook een stukje monocultuur waar heel veel kunstgrepen voor nodig zijn om dat in stand te houden. Het kan ook anders.

Waarom voedselbossen zo waardevol zijn

Een voedselbos systeem is compleet anders met als groot voordeel dat het zich ontwikkelt met de natuurlijke kringloop. De bodem wordt jaar op jaar gevoed en het bodemleven werkt nog harder mee. Elke bewerking verstoort het natuurlijk evenwicht maar dat bespaart juist veel arbeid. Het enige waar je veel van moet hebben is geduld…..

Ook al heb je geen bos of een grote lap grond, in iedere tuin kan je dit systeem toepassen. Deze manier van werken heeft alleen maar voordelen voor grote of kleine tuinen:

 • Grondbewerking is niet meer nodig
 • Bemesting is niet meer nodig
 • Chemische bestrijding hoeft niet meer
 • Maaien is overbodig
 • Onkruid wieden is verleden tijd
 • Oogst gezonde en verse gewassen met optimale voedingswaarde
 • Gehele jaar fruit, blad en wortels oogsten
 • Vogels, insecten, vlinders, bijen en andere dieren vinden het fijn in een voedselbos
 • Gesloten kringloop dus er is geen afval
 • Er is geen energie verspilling
 • Een voedselbos systeem heeft een gunstig effect op de omgeving
 • Mensen voelen zich prettig in het groen
 • Planten zuiveren de lucht en geven verkoeling
 • De biodiversiteit van wilde planten verbeterd

Voedselbos Het Groene Hart is nog in ontwikkeling

Binnenkort gaan we starten met een voedselbos in het groene hart. Wil jij meer leren over de natuurlijke systemen, het bodemleven, schimmels en de plantensoorten van het voedselbos? En wil je meewerken aan dit unieke systeem, neem dan contact op met Geral Overbeek voor meer informatie.

Voedselbos het groene hart is al te bezoeken daar kan je meer over lezen via Voedselbos in de polder.

Speciaal over de natuurlijke systemen hebben wij een lezing samengesteld om die kennis te delen. De Eetbare Tuin en Voedselbossen

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

2 gedachten over “Video Voedselbossen in Ontwikkeling”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven