heesterroos tuincursus online

Vermoeide Rozen of Rozenmoeheid

Vermoeide rozen of rozenmoeheid wat kan je daar aan doen.

Rozenmoeheid wat is dat eigenlijk, het is een piepklein aaltje wat de wortels aanvreet waardoor de rozen slechter gaan groeien. Maar waarom vreet dat aaltje, ook wel nematode genoemd, aan de wortels.

heesterroos

 

 

 

 

Wat kan je doen aan rozenmoeheid

Op plekken waar al langer rozen staan lukt het vaak niet nieuwe rozen aan te planten. Om deze zogenoemde rozenmoeheid te verhelpen wordt geadviseerd om de grond 60 cm diep af te graven en een laag nieuwe grond op te brengen. Ook kun je afrikaantjes zaaien en deze in het najaar onder spitten. Beide maatregelen zijn echter kostbaar en tijdrovend en moeilijk toepasbaar in een bestaand rozenperk. Een alternatief is de behandeling van de nieuwe aanplant met Mycorrhiza’s.

Wat doet Micorrhiza tegen rozenmoeheid.

Mycorrhizza is een product wat het bodemleven stimuleert waardoor de schadelijke aaltjes in aantal worden teruggedrongen en de schade afneemt. Het bodemleven is uiterst belangrijk en de problemen in de groei zijn bijna altijd terug te voeren naar een gebrek of verstoring van het bodemleven of ook wel microbiologie genoemd.

Een gezonde beplanting begint dus met een gezonde bodem waarbij alle bodemleven samenwerkt en leeft met de wortels zodat de plant gezond en weerbaar is tegen ziektes.

Hoe gaan dit in zijn werk

 • Bij het herplanten van rozen is het vervangen van de grond niet meer nodig.
 • Ook het aanplanten van afrikanen is niet meer nodig, of je moet ze erg mooi vinden.
 • Het plantvak goed schoonmaken en de bodem verbeteren met cocoscompost en Siertuin AZ (100% organische mest) vormt een goede basis.
 • Een maand wachten tot de mest goed is ingewerkt en eventueel besproeien zodat de mest goed oplost en inwerkt.
 • Bij het planten van de nieuwe rozen word een speciale Mycorrhiza toegepast zodat de wortels optimaal functioneren met het bodemleven waardoor ze weerstand hebben tegen de rozenmoeheid.
 • Gebruik beslist geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen omdat deze niet alleen de bodem en het milieu vergiftigen maar ook nuttige insecten en het noodzakelijke bodemleven doden.
 • Biovin is een 100% biologisch product wat het bodemleven een boost geeft, gebruik dit jaarlijks als bemesting voor een perfect resultaat zonder bestrijdingsmiddelen.

Het resultaat gezonde goed groeiende en bloeiende rozen.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

4 gedachten over “Vermoeide Rozen of Rozenmoeheid”

 1. Beste Geral,
  Mijn tuin in de Provence is omringd door druivenstokken en daardoor worden de rozen ook besmet met van alles. Helaas zijn ze allemaal aangetast en vertoont het blad, wat er inmiddels af is, zwarte vlekjes en valt ook vroegtijdig af. De stokrozen hebben volgens mij dezelfde ziekte. Ik heb hiervoor een product gekocht en de rozen verschillende keren bespoten, het lijkt echter wel of het niet veel helpt. Het is een combinatieprodukt, ook tegen schimmel en roest. Nu hark ik zoveel mogelijk rozenblad weg en verbrand dat en ik bespuit ook de grond onder de rozenstruiken. Mijn vraag is, is er een speciaal gericht produkt voor deze kwaal en handel ik goed, óf moet ik alle struiken verwijderen. Het betreft hier grote klimrozen en diverse struikrozen. Drastisch terugsnoeien is een optie in het voorjaar?
  Alvast bedankt voor je antwoord. Vriendelijke groeten Lia

  1. Beste Lia,

   Rozen zijn over het algemeen wel gevoelig voor bladziekte’s. Opruimen van het blad kan ik zeker aanbevelen omdat veel schimmels in afgevallen blad kunnen overwinteren.
   Je zou het nieuwe blad kunnen behandelen met Vital van Ecostyle, dit middel maakt het blad harder en weerbaarder voor ziekte’s. Veel ziekte’s hebben te maken met weerstand van de plant, zijn de omstandigheden niet optimaal dan is de plant vatbaarder.

   De weerstand kan verhoogd worden door het bodemleven te verbeteren, is het bodemleven optimaal dan is de plant veel beter beschermd tegen bladziekte’s.
   Wat goed werkt is de toepassing van “Biovin” dit is een biologisch product wat een positieve invloed heeft op het bodemleven en de opname van voedingsstoffen. Bekijk het productblad via de volgende link: https://www.planthealthcare.eu/files/Productbladen/Biovin.pdf

   Bespuiten met chemische schimmeldodende middelen heeft vaak maar weinig effect en kan je pas toepassen als de schimmel al actief en zichtbaar is.

   Biovin hebben we nog niet in onze webshop staan maar kunnen we eventueel wel leveren.

   Hopelijk kan je hiermee vooruit, begin zo snel mogelijk met de bodemverbetering omdat het even tijd nodig heeft om de samenwerking met het bodemleven op gang te brengen. Het toepassen van bodemverbeterende processen is een bewuste keuze waarbij de toepassing van chemische middelen en kunstmest de werking weer teniet kan doen.

   Succes en groene groet, Geral Overbeek.

 2. Claudia Lageweg van Exel

  Soms worden aaltjes juist aangeraden tegen plagen zoals kevers. Is het datzelfde aaltje dat de rozen juist aantast?! Wat is dan wijsheid?

  1. Beste Claudia,

   Aaltjes in de rozen zijn een ander soort aaltjes dan aaltjes voor de taxuskever. Er zijn aaltjes die wortels eten, zoals bij de rozen en er zijn parasitaire aaltjes die leven op kevers of larven.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven