Tuinverlichting in de schijnwerper.

Hoe je met verlichting meer sfeer geeft aan de tuin.

Tuinverlichting is vaak een sluitpost bij de aanleg of aanpassing van de tuin. Ook kijkt men vaak alleen naar het armatuur en niet wat het effect is van een bepaalde tuinlamp. Vakkundig en doordacht aangelegde tuinverlichting geeft uw tuin net dat bijzondere effect of een speciale sfeer.

Een goed plan is het halve werk

De donkere maanden komen er weer aan dus het is nu een geschikt moment om eens te kijken wat de belangrijkste punten zijn van een doordachte tuinverlichting. Om een duidelijk beeld te krijgen wat mogelijk is en wat past bij uw wensen kunt u het beste een verlichtingsplan (laten) maken. Vraag eventueel een tuinontwerper of een verlichtingsspecialist om advies.

Heeft u al een tuintekening op schaal dan kunt u die gebruiken als onderligger. Neem een stuk transparant papier en neem de grove lijnen van het ontwerp over. Vervolgens gaat u bekijken waar licht gewenst is en welke elementen extra aandacht vragen als het donker wordt. Dat kan zijn een verhoging (trede), boom of een kunstwerk.

tuinlamp Dexter tuincursus online

Tuinlamp van Dexter tuindesign zorgt voor zacht sfeerlicht

U kijkt eerst wat belicht moet worden en wat het gewenste effect moet zijn. Het type lamp is dus (nog) niet van belang. Een tuin zonder verlichting is een donker gat wat niet prettig aanvoelt vooral als u vanuit de woonkamer direct op de tuin kijkt. Ook is het jammer als een fraaie tuin alleen overdag bewondert kan worden.

Veiligheid bij verlichting:

Een ander aspect is veiligheid. Dat kan zijn voor het aanlichten van een trede , waterpartijen of een slingerpad door de tuin om te voorkomen dat u struikelt of verdwaald in uw eigen tuin. Een ander punt is verlichting om ongenode gasten af te schrikken vaak wordt dan een bewegingsdetector gebruikt geschakeld op een schijnwerper. Deze verlichting is niet echt sfeervol maar wel doeltreffend.

Laagspannings-systemen van 12 of 24 volt is meestal vrij eenvoudig zelf aan te leggen, normale stroomaansluitingen in de tuin van 220 volt kan het beste door een erkende electricien worden uitgevoerd. In de tuin wordt voor de bekabeling speciale grondkabel gebruikt. Deze kabel heeft een extra beschermlaag waardoor er niet direct gevaar is als je de kabel per ongeluk mocht raken met een spa.

Energie besparende verlichting: 

Elke vorm van verlichting verbruikt energie maar de nieuwe led verlichting verbruikt vele malen minder dan een ouderwetse gloeilamp of de veel gebruikte halogeenverlichting. Een ander groot voordeel is dat led verlichting zeer lang mee gaat en geen warmte afgeeft. De mogelijkheden van led armaturen zijn bijna onbeperkt, de ontwikkeling daarin gaat ook snel zoals de kleur licht die in het begin van de led verlichting kil wit was maar nu al volop verkrijgbaar in de kleuren warm wit en zacht geel.

Ook de manier van schakelen is bepalend voor het stroomverbruik. Een schemerschakelaar zorgt dat de verlichting pas aan gaat als het bijna donker is. Met een tijdklok of timer kan je ook een bepaalde tijd instellen zodat de verlichting bijvoorbeeld na middernacht uitgeschakeld wordt.

tuinlamp op dakterras tuincursus online
Modern design van Dexter design

Verlichting en het milieu:

In ons volle Nederland is er veel licht zeker in stedelijke omgeving kijk maar eens naar de lucht bij schiphol of een kassengebied. Een nadeel is dat al dit strooilicht er voor zorgt dat dieren van slag raken en hun biologische klok ontregeld raakt. In het verlichtingsplan kunt u er rekening mee houden en lampen gebruiken die naar of langs de grond schijnen en niet in de lucht. Ook de verlichting (automatisch) uitschakelen als de verlichting niet nodig is beperkt de nadelige gevolgen.

Wilt u meer weten over tuinverlichting of een verlichtingsplan laten maken neemt u dan vrijblijvend contact (06-54614382) op met Geral Overbeek, hij helpt u graag verder.

Auteur: Tuinontwerper Geral Overbeek.

2 gedachten over “Tuinverlichting in de schijnwerper.”

 1. Ik zou zoveel mogelijk tijd nog willen doorbrengen in m’n achtertuin. Zeker nu ik voor de koude maanden een terrasverwarmer heb aangeschaft (I know, I know, het is niet zo verantwoord). Het enige wat mij nog ontbreekt is verlichting voor een inderdaad die donkere uurtjes na werk. Ik zou graag een seren belichting willen inpassen en een vriendin vertelde me dat haar man een downlight led verlichting had geinstalleerd bij hun in het tuinhuisje. Een lamp dat naar beneden schijnt en zo wel ecologisch verantwoord is voor dieren!

  1. Beste Annemieke,

   Bij de keuze van verlichting zou het beter zijn als de lamp niet in de lucht schijnt zoals met de veel gebruikte grondspots. Hiermee verlicht je de wolken en wordt het slaapritme van vogels en insecten verstoord.
   Wij adviseren om de tuinverlichting tot het noodzakelijke te beperken en armaturen te gebruiken die naar beneden schijnen en alleen het pad of de gewenste elementen belichten.

   Een goed uitgedacht verlichtingsplan is daarbij een goed hulpmiddel. Daarbij komt vaak naar voren dat het niet gaat om het soort lamp waar welk lichteffect er ontstaat.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven