Tuingeluk voor iedere tuin

“Wat is tuingeluk: Een tuin waar je blij van wordt, een tuin waar je graag bent en een tuin waar je met beperkt onderhoud een prima resultaat bereikt”

tuingeluk door tuincursus online

Ben van Ooien van de “Tuinen van Appeltern” heeft op 25 september 2010 de campagne “Tuingeluk” gelanceerd.
Ook wij van Overbeek-Gardendesign ondersteunen deze campagne van harte en passen deze punten eigenlijk al vele jaren toe.  Het geheel bestraten van je tuin geeft je als tuinbezitter beslist geen tuingeluk ook al lijkt het nog zo gemakkelijk…..zo’n tuin vol verharding is geen tuin maar een oersaai en levenloos plein.

Ook is een geheel bestrate tuin veel duurder dan een tuin met voldoende groene planten en het onderhouden van plantenbakken vragen vaak meer aandacht dan je denkt.

Om optimaal tuingeluk aan je tuin te beleven zijn er vier voorwaarden waar de tuin aan moet voldoen:

1. Voldoende beplanting,
2. voldoende hoogte,
3. voldoende privacy en
4. een passende energiebalans.

Levende planten die er toe doen.

In de tuin moeten we ons op ons gemak voelen, een goed ingerichte tuin heeft een natuurlijke uitstraling waar je graag wilt zijn. Beplanting is een zeer belangrijk onderdeel van de tuin. Ik zeg altijd:   “De beplanting is de finishing touch van een mooie evenwichtige tuin”.

“De mens voelt zich van nature meer op zijn gemak in een groene beschutte omgeving, dat zit nou eenmaal in onze genen”.

Een van de voorwaarden is dat minimaal 2/3 van de tuin groen (vijver gazon planten) is en dat de helft daarvan hoger is dan 90 cm, dit geeft de tuin geborgenheid. Ook ontstaat er dan meer diepte en hoekjes om te ontdekken.

Is je tuin vrij klein dan kan je de wanden van de tuin groen maken met klimplanten, hagen of zelfs met verticaal begroeide wanden. Aan de mogelijkheden kan het niet liggen, vraag daarom advies aan een tuinspecialist als je er zelf niet uitkomt. Maar ook groen in de lucht door middel van bomen of een begroeide constructie kan dan uitkomst bieden.

Privacy in je buitenkamer.

Privacy in de tuin is ook belangrijk omdat het niet prettig is als je steeds wordt bekeken door buren, voorbijgangers of andere mensen. Ook al voelt dat voor iedereen anders aan het is gewoon lekker om je eigen beschutte hoekje op te kunnen zoeken.

“Als je in de tuin zit wil je ongestoord kunnen genieten en niet steeds verplicht zijn om je buren te begroeten, ook al heb je nog zo’n goede verstandhouding”.

Door het creëren van beschutte hoekjes of het tactisch plaatsen van een boom kan een vervelende inkijk eenvoudig worden afgeschermd.
Als er op de erfafscheiding een schutting of muur geplaatst wordt (of al is)laat deze dan begroeien met klimplanten en geniet van de geurende bloemen en het frisse groen.

Een groene haag is eigenlijk beter voor de wind en vogels, de wind wordt gefilterd door takken en bladeren waardoor het veel prettiger voelt dan wind die over een muur heen valt.
Een luchtig hekwerk met klimplanten neemt weinig ruimte in er is mooi om te zien.

Vogels en andere dieren in de tuin maken mij altijd blij en dan denk ik wat leuk dat de tuin zo is ingericht dat zij er ook graag komen om te scharrelen, eten of nestelen.

Wat ik ook een groot voordeel vindt is dat bijvoorbeeld mezen het aantal spinnen en rupsen in bedwang houden. Zelfs bladluizen gaan ze te lijf, die zullen wel lekker zoet zijn door al die suikers uit de plant.

Ook de egel help ik graag een handje door wat blad te laten liggen of wat rommelhoekjes te laten met wat takken als schuilplaats. Als dank eet de egel die dikke naaktslakken op en ook een veldmuis lust hij graag. Boom en groene wanden zorgen voor privacy

De energiebalans.

Een ander punt waar veel tuinbezitters mee zitten is het onderhoud van de tuin. Niet iedereen heeft groene vingers of de tijd om de tuin tip top te onderhouden.

“Als er bij de inrichting van de tuin rekening wordt gehouden met de beschikbare tijd voor onderhoud hoeft dit geen probleem te zijn”.

Als voorbeeld: een gazon dient in het groeiseizoen iedere week gemaaid te worden en dan hebben we het nog niet eens over verticuteren, beluchten, bemesten en doorzaaien.
Een plantvak met bodembedekkende planten kost in een doorsnee tuin hooguit één uurtje per maand onderhoud.

In de praktijk merken wij vaak dat tuinbezitters na een herinrichting of tuinaanleg wel (weer) zin hebben om de tuin op orde te houden, maar het moet ook op de langere termijn te behappen zijn.

tegeltuin zonder beplanting tuincursus online
de levende tuin met groene planten tuincursus online

Het zelfde huis, dezelfde grijze tegels maar je voelt je toch prettiger in de rechter tuin?
Er is altijd wat te zien, het is vrolijk en vriendelijk om te zien, dat is tuingeluk.

Voorbeelden in de praktijk.

In de tuinen van Appeltern zijn ook een aantal tuinen aangelegd waar je goed kunt zien wat het verschil is tussen een tuin met steen en tuin met weinig of veel groen.
Meer info over de tuinen van Appeltern: www.appeltern.nl

Kijk ook eens op de website www.tuingeluk.info voor meer informatie over de campagne Tuingeluk.

Vraag gerust advies bij  een goede tuinontwerper of hovenier wij helpen jou graag verder.

Of laat een reactie of tuinvraag achter onderaan deze pagina, ik help je graag op weg naar meer tuingeluk.

“Een tuin dient om te genieten van het buitenleven”

Ik wens je veel Tuingeluk, Geral Overbeek.

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven