Taxuskever

Taxuskever Gaat Flink Tekeer in Nederlandse Tuinen

Steeds meer tuinen in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië worden belaagd door de Taxuskever

Om toch een oplossing te vinden die milieuvriendelijk is ben ik op zoek gegaan. Na veel omwegen heb ik een biologische bestrijding gevonden die heel effectief is en wat veel Kever-leed kan voorkomen. Wil je de taxuskeverlarve echt zo snel mogelijk bestrijden dan kun je hier Direct bestellen

  • Geral al mijn planten worden aangevreten wat moet ik doen? 
  • Hoe komt het dat mijn planten los liggen?
  • Waar zijn die nematoden tegen die taxuskever te koop?
  • Er zijn allemaal hapjes uit het blad van mijn planten maar ik zie geen beestjes?

Dit zijn zo wat vragen die ik regelmatig krijg over de Taxuskever

Hoe weet je of je de Taxuskever in de tuin bezig is

De Taxuskever of de gegroefde lapsnuitkever is een kleine ongeveer 1 cm lange, harde en bijna zwarte kever die zeer veel schade kan aanrichten in tuinen en plantsoenen.

De taxuskever eet hapjes uit de rand van het blad en bij voorkeur de wat hardere bladeren, de kever is te zien op Rhododendron, Hedera, Azalea, Camelia, Hortensia, Hulst, Viburnum tinus en Prunus laurocerassus. Omdat het bijna allemaal groenblijvende planten zijn blijven de hapjes ook zomer en winter zichtbaar, let dus op of de schade niet oud is om een goed beeld van de aantasting te krijgen.

Sinds een aantal jaren worden er steeds meer uitheemse lapsnuitkevers(bruin gevlekt)gevonden, sommige van deze uitheemse kevers leven soms wel tot 4 jaar.

De schade die ze aanrichten is hetzelfde als bij de inheemse taxuskever.

 

Wat voor schade geeft de inheemse taxuskever

De inheemse taxuskever breidt zich explosief uit en wordt ook steeds minder kieskeurig. Zijn levenscycles is een jaar, de larve overwintert in de grond en verpopt in mei juni. De kever is dan in de zomer actief en legt in augustus- september weer eitjes (de taxuskevers zijn bijna altijd vrouwelijk maar kunnen zich ongeslachtelijk voortplanten) in de grond zodat de larve weer aan de wortels kan gaan vreten.

Ruim 20 jaar geleden kwam de kever bijna alleen maar voor in de Taxus waar die ook zijn naam aan dankt. De schade van de taxuskever zijn de opvallende hapjes uit de rand van het blad. Bij aantasting aan de taxusnaalden blijft er bijna niets meer over van het loof.

De larve is nog schadelijker dan de kever maar doet zijn schadelijke werk onder de grond, ze eten aan wortels en de wortelhals. Vaak merk je dat een plant ineens los op de grond ligt en blijkt dan geen of weinig wortels meer te hebben de larve is gek op vlezige wortels van de Sedum, Heuchera soorten, Fuchsia en Saxifraga.

Overige planten waar de taxuskever en larve op voorkomen zijn

aardbei, bosbes,klimop, blauwe bessen, taybessen, kruisbessen, druiven, bramen, vijgen, kiwi’s, taybessen, frambozen, Citrus-soorten en kiwibessen (Actinidia arguta).

Ook veel sierplanten zoals rozen, Hydrangea (Hortensia), Primula, Rhododendron, Taxus, Hedera, Camellia, Cyclamen, Skimmia, Viburnum davidii, Prunus-soorten.

Heel graag gegeten plantensoorten zijn

Struikboontjes en Primula (sleutelbloem). Deze planten zijn geschikt als signaalplanten.

Plant of zaai ze in de nabijheid van andere gevoelige planten en u merkt direct of er volwassen kevers in de omgeving zijn.

Planten waar taxuskevers niet van houden

  • Bieslook (Allium schoenoprasum)
  • Knoflook (Allium sativum)
  • Tomatenplanten (Lycopersicon esculentum) 

 

Hoe kan ik de taxuskever en zijn larve effectief bestrijden

Het bestrijden van deze vreters is niet zo makkelijk maar niet onmogelijk. In Boskoop op de kwekerijen leggen ze vaak een aantal planken tussen de planten. De larve kruipt hier dan onder zodat ze makkelijk gevangen kunnen worden, ook het los laten van een paar kippen kan goed helpen.

Op kwekerijen werden ook wel chemische middelen gebruikt maar die zijn niet meer toegestaan en ook niet geschikt voor de siertuin en tevens heel slecht voor het milieu en bodemleven. De larve (5,5 tot 12 mm) is in de tuin wel te bestrijden met speciale aaltjes, deze kleine wormpjes (nemathoden) leven in de larve en blijven zich voortplanten tot alle larve opgegeten zijn.

Een nadeel van deze methode is dat de aaltjes een beperkte houdbaarheid hebben en alleen actief zijn bij een voldoende hoge bodemtemperatuur (mei tot september).

De larve is geelwit met een bruine kop en lijkt op een made.

De kever is eigenlijk niet makkelijk te bestrijden, hooguit kan men de kever vangen door kranten onder de struiken te leggen en te schudden aan de planten zodat ze eruit vallen. Dit klusje moet bij de inheemse taxuskever wel gebeuren als het donker is. Ze kruipen overdag in de grond en zijn s’ avonds en s’nachts actief.

Een nieuwe doeltreffende en milieuvriendelijke methode

In samenwerking met B. Cropscience heeft een Composteringsbedrijf een product ontwikkeld bestaande uit een compost waarin een unieke schimmel is geënt die ziekteverwekkend is voor alle soorten lapsnuitkevers.

Alle stadia van de inheemse en uitheemse taxuskever, de eitjes, de larve en de poppen worden bij aanraking door deze schimmel geïnfecteerd, waarna ze zullen sterven.

Op kwekerijen is meerdere jaren deze methode getest en de resultaten zijn zeer positief. Er zijn kwekerijen in Boskoop die een beter resultaat behalen met deze biologische methode dan spuiten met allerlei chemische en milieu-onvriendelijke middelen.

De combinatie met nemathode (aaltjes) in het najaar geeft een effect tot wel 95% vrij van kever en larve.

Hoe kan je “Compost Speciaal” het beste gebruiken

  • Behalve dat “Compost Speciaal” (helaas niet meer leverbaar) voeding brengt voor de planten en het bodemleven stimuleert, waardoor planten gezonder en meer weerbaar worden tegen plantenziektes, bestrijdt deze ook alle stadia van de lapsnuitkevers (de inheemse en buitenlandse soorten).
  • Het afstrooien van de gehele tuin (alleen de plantvakken) met een laag van 2 cm “Compost Speciaal” (helaas niet meer leverbaar) is al voldoende. Hoe groter het behandelde oppervlak des te meer kevers en larve worden er onderschept.
  • 1 maal per jaar herhalen van deze behandeling is voldoende om een bestaande plaag te bestrijden en een nieuwe plaag te voorkomen.
  • Het is aan te raden om bij droge periode’s de bovenlaag af en toe te besproeien. De schimmel word minder actief als de grond teveel uitdroogt en komt weer in actie als de bovenlaag voldoende vochtig en warm is.

Hoe kan je “Compost Speciaal” bestellen

“Compost Speciaal” (helaas niet meer leverbaar). het gebruik van nematoden is de enige oplossing.

Ervaringen met Taxuskevers die tuinbezitters aan mij vertellen

Naar aanleiding van een vraag van Marcel over vraat aan het blad van zijn fraaie Olijfboom gaf ik hem het advies om iets te proberen met kleefband. Dit werd vroeger veel gebruikt in de fruitteelt om insecten te vangen.

Hieronder mijn antwoord op zijn vraag:

Beste Marcel,

Om de kevers te onderscheppen is het zeker goed om rond de olijfboom “Compost Speciaal” (helaas niet meer leverbaar) te gebruiken. Het gebruik van aaltjes tegelijk met de “Compost Speciaal” is geen probleem, de werking van de aaltjes is in de zomer vrij beperkt omdat de larve nu gaan verpoppen om daarna kever te worden. Als de aaltjes geen eten (larve) meer kunnen vinden gaan ze dood.

De kevers kunnen een aardige afstand afleggen van de schuilplek naar de eetplek dus het kan best zijn dat ze bij de buren slapen en aan jullie Olijf komen eten. Een strook Compost Speciaal (1 meter breed) langs de scheiding bij de buren kan de kevers onderscheppen.

Maar als ze met de Compost speciaal (helaas niet meer leverbaar) dan in aanraking komen heb je ze ook te pakken. Wat je direct zou kunnen doen is het bespuiten (het beste s’avonds) van je boom met Spruzit-R van Ecostyle hierdoor mijden de kevers je boom omdat ze hem niet meer lekker vinden. Het werkt het beste voor bladluis ed. maar zal de schade aan je boom wel beperken. Let wel op: ook nuttige insecten en vlinders gaan dood door Spruzit.

Omdat de kevers ook langs de stam lopen zou je ook kleefband om de stam kunnen bevestigen, zo kan je zien of het Taxuskevers zijn die s’nachts langskomen.

Hij zag dus geen beestjes maar wel vraat en stelde mij de vraag: “Hoe weet ik dat het Taxuskevers actief zijn?”

Ik adviseerde om een oude fruittelers truc toe te passen met speciaal kleefband. Kan het ook met ductape? Ja hoor als de plakkant naar buiten zit werkt dat net zo. Een aantal dagen later stuurde hij me de foto van de boomstam met tape erom en uitleg.

Beste Geral,

Helaas heb ik alleen een foto met mijn telefoon gemaakt, niet al te goede kwaliteit dus. Er zaten er 3 vast vanmorgen, alle 3 leken ze op de terugweg(hoofd naar beneden).

Vanavond heb ik weer onder het gronddoek gekeken en zeker nog 15 stuks kunnen doden. Vanavond ook weer nieuw ducktape om de boom gedraaid! We zullen zien morgen.

Als ze weer vast zitten morgen, zal ik een foto met spiegelreflex camera maken. Overigens neemt de kleverigheid van het tape snel af naarmate het vochtig of stoffig wordt. Ik denk dat ik op zoek moet naar die vieze gele vliegen plakslierten.

 

Met vriendelijke groet, Marcel de Klerk

 

——————————————————————————–

 

Mijn eigen ervaring

Omdat het product nog zo nieuw is heb ik natuurlijk ook zelf een proef opgezet om te testen hoe de “Compost Speciaal” (helaas niet meer leverbaar) in de praktijk werkt.

Een plantvak waar Heuchera micrantha “Palace Purple” steeds werd aangevreten door de larve van de Taxuskever gebruikte ik als testvak. Iedere keer lagen er planten helemaal los (geen wortel meer) en groeide andere planten heel slecht met dof blad.

In het vroege voorjaar heb ik een dikke laag “Compost Speciaal” (helaas niet meer leverbaar) tussen de planten gestrooid. In de zomer zag ik al dat alle planten gezond bleven en fors groeide, in het najaar nog eens gecontroleerd en alle planten stonden nog vast en goed in het blad.

De vraag die ik wel eens krijg is

“Moet ik mijn hele tuin (de borders) afstrooien?” “Is behandeling van alleen de beschadigde planten niet voldoende?”

Begrijpelijke vraag maar het is het beste om zoveel mogelijk oppervlak te behandelen. Het is namelijk zo dat de kevers andere planten aanvreten dan de kevers bijvoorbeeld: De larve eet aan de wortels van de Sedum en de kever eet aan het blad van de klimop, ook kan de kever op een andere plaats slapen dan eten.

Het gehele oppervlak (en dat van je buren) afstrooien is het beste en het werkt wel 1 jaar lang…

 

—————————————————————————————————-

 

Meer informatie over de levenswijze van de Taxuskever kan je bekijken via de volgende link: taxuskever

Wil je het gehele rapport (als PDF) gratis downloaden?

Nieuwe bestrijding van de Taxuskever 2

  • Heb je nog vragen over deze vreetmonsters of wil je je ervaring delen laat dan hieronder een reactie achter.
  • Zijn er toch nog (tuin) vragen laat het gerust weten en ik help je graag verder.
  • Wil je op de hoogte blijven van alle online tuintips schrijf je dan in en je ontvangt direct 101 tuintips geheel gratis.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

75 gedachten over “Taxuskever Gaat Flink Tekeer in Nederlandse Tuinen”

  1. hoe kan ik compost speciaal bestellen en wat is de prijs?

    vr. groet, antonetta

    p.s. u schrijft dat die unieke schimmel ONDER ANDERE ziekteverwekkend is voor de lapsnuitkever. voor welke dieren nog meer? ook voor de onschadelijke?

    1. Tiina Borghardt

      Ik heb taxuskevers in mijn camelia maar die zitten in grote potten wat raad u mij aan om te doen fit jaar is het veel erger dan andere jaren de bloemen komen niet helemaal uit ze eten het liefst van de nieuwe blaadjes ik zie ze niet in mijn hortensia’s en rodendenderon ze zitten allemaal in potten help wat moet ik doen

      1. Beste Tina,

        Je kunt het beste compost speciaal gebruiken. Strooi eerst een laag van 1 cm over de grond van de pot en meng dat door de bovenlaag van de grond. De schimmel in de compost komt dan sneller bij de larve. Vervolgens strooi je de pot weer af met een laag van 1 cm zodat het een aangesloten laag is. De kever moet dan altijd door de compost en word dan gepakt door de schimmel.
        Je kan ook nog lijmband om de pot doen, dan onderschep je ook nog de kevers die van buitenaf komen en langs de buitenkant van de pot omhoog klimmen.
        Zorg ook dat de planten vrij staan anders kan de kever een omweg nemen en zo de compost speciaal ontwijken.

        Meer informatie, compost speciaal is niet meer leverbaar en

        Met groene groet, Geral Overbeek.

        1. Graag zou ik de prijs willen weren van deze compost. Ik heb er net een stuk of 6 op heterdaad betrapt in onze klimop. Na wat extra mest ging de klimop weer groeien en nu dus op heterdaad!

          1. Beste Nicole,

            De informatie van de Compost Speciaal kan je bekijken via: compost speciaal

            Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  2. Beste Antonetta,

    Bedankt voor je tuinvraag, stuur nog een infoblad,
    prijslijst en bestellijst via de email.
    De schimmel is selectief voor de lapsnuitkevers en
    Is niet schadelijk voor andere dieren en planten.

    Deze “Compost Speciaal” kan ook prima in combinatie
    Met aaltjes gebruikt worden.

    Heb je nog meer vragen stel ze gerust.

    Met groene groet, Geral Overbeek.

        1. Beste Jan,

          Ja, dat kan heel goed tussen de Hedera gebruikt worden. De compost kan eerst goed worden uitgestrooid en verdeeld. Daarna kan de compost die op het blad blijft liggen met een gieter of de tuinslang er af worden gesproeid.

          Met groene groet, Geral Overbeek.

    1. Beste Geral, Al jaaaren hebben wij klimop in de tuin die een muur
      bedekt, 2 kleurig’, erg mool. Op geven moment werd hij bruin’dor,
      praktisch de hele muur.
      Hij is toen verwijderd’ van de muur gehaald en aan de achterkant
      tussen de muur en klimop zaten een lelijk soort maden, het leken wel engerlingen. Nu opnieuw aangeplant , nieuwe grond etc, en na 4 jaar
      weer hetzelfde verhaal.Soort spinrag met daarin een jonge made .??
      Het blad van de klimop is niet aangevreten enkel bruin verdord.
      Is dit ook een taxuskever en wat kan ik ertegen doen ?
      Dank u wel voor uw antwoord.
      Met vriendelijke groet.
      Meg Horbach

      1. Beste Meg,

        De taxuskever maakt geen spinrag wel kan de larve van de taxuskever soms aan de wortelhals vreten waardoor de sapstroom verbroken wordt en de plant afsterft.

        Je zou kunnen proberen om aaltjes te gebruiken om de taxuskever larve te bestrijden, dit wordt ook wel nematoden genoemd. Kleine wormpjes die parasiteren op de witte taxuskever larve.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  3. Ik vraag mij af of taxuskevers ook dol zijn op de Photinia, in mijn tuinplant (staat in een heel grote pot) krijg ik allemaal gaten in het blad maar niet specifiek aan de rand van het blad. Ik kan zowel overdag als bij schemering geen kevers of ander ongedierte ontdekken in de plant of grond! Plant was veel te duur om zomaar dood te laten gaan. Gaarne uw advies.
    Bij voorbaat dank voor uw reactie.

    Mvg Ria

  4. Goedenavond,

    Wij hebben de taxuskever vermoedelijk in 2 olijfbomen zitten.
    De bladeren zijn aan de zijkanten aangevreten.
    Een tuincentrum in de buurt adviseerde ons het product Admire
    van Bayer op te lossen in water (volgens mengverhouding zoals
    aangegeven op de verpakking) en bij de stam van de boom te
    gieten. Dit zou de larve van de taxuskever bestrijden.

    Wij vragen ons nu af of bovenstaande maatregelen afdoende zijn.
    Wellicht dat de “Compost Speciaal” nog als extra middel ingezet
    kan worden.

    Horen graag van u.

    Met vriendelijke groet, M. Stolk
    Goedereede.

    1. Beste Manfred,

      Admire is een breed werkend middel wat helaas ook veel nuttige
      dieren dood.
      Het is ook dodelijk voor bijen en hommels en
      die hebben het al zo moeilijk. Dit middel zou ik dan ook
      niet adviseren….

      De werking op de larve van de Taxuskever is beperkt
      en de resultaten zijn wisselend ook afhankelijk van de
      bodemtemperatuur.

      “Compost Speciaal” is een volledig biologisch product
      (schimmel) wat specifiek op de Taxuskever (lapsnuitkevers)
      werkt en niet schadelijk is voor nuttige insecten, huisdieren
      of kinderen.

      “Compost Speciaal” werkt ook nog een jaar lang en
      schakelt larve, ei én kever uit.

      Stuur je het uitgebreide rapport over de Taxuskever en “Compost Speciaal”
      via de email, dan kan je alles lezen over de werking van “Compost Speciaal”

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Beste Harald,

        Je bedoelt denk ik lijmband om de stam? Door de plakkerige laag naar buiten op de stam te bevestigen blijven de taxuskevers op de lijmband vastzitten en kunnen ze niet bij de blaadjes komen.

        Met groene groet, Geral Overbeek.

    2. Susan Ottenschot

      Ik ben benieuwd hoe jullie en of jullie het probleem uiteindelijk hebben opgelost?? Wij hebben hier namelijk hetzelfde probleem met 2 grote olijfbomen… graag een reactie….

      1. Beste Susan,

        De meest natuurvriendelijke en duurzame manier om de taxuskever, in alle stadia, in bedwang te houden is door middel van compost speciaal.
        Een makkelijke manier om de taxuskevers te weren en spotten is door middel van kleefband rond de stam van de olijfboom.
        Als de kever in het donker omhoog loopt langs de stam dat blijft hij kleven.

        Meer info over deze producten kan je bekijken via: compost speciaal en lijmband-insectenvanger

        Met groene groet, Geral Overbeek.

        1. Compost speciaal is er niet meer.
          En ik weet niet wie er rijk van worstelaar sinds het milieu vriendelijk moet allemaal …zit er om de haverklap ongedierte in mijn planten..
          Nieuwe grond, plant dood en allerlei middelen die millieu vriendelijk zijn en niet helpen🤷‍♀️
          Dus hier hebben we het weer …stikstof en milieu-eisen
          Het voelt niet goed voor mij. G
          Heel mijn leven planten en ruinen gehad maar dit om de haverklap nog nooit..
          Dadelijk in de wanhoop maar stenen tuintjes😆

          1. Beste Wilma,

            De taxuskever is hardnekkig en nu kan je alleen nog de nematoden gebruiken om de larve te bestrijden.
            We zijn als mens gewend geraakt aan allerlei middeltjes voor problemen en het moet ook nog snel werken.

            In de natuur gaat het echter om evenwicht en balans die altijd ontstaat. Alleen kost dat meer tijd dan wij wensen en staan we er niet bij stil dat we het ecosysteem verstoren waardoor de planten kwetsbaar en zwakker worden.

            Ook de tuin is een stukje natuur en door het natuurlijk evenwicht zoveel mogelijk te optimaliseren kunnen plagen beperkt worden, zelfs de taxuskever.
            Begin bij het bodemleven, dat is de belangrijkste schakel in het ecosysteem. Voedt de bodem met organisch materiaal zoals compost en blad. Vermijd verder het gebruik van kunstmest en chemische middeltjes, dat is zeer schadelijk voor een gezond bodemleven.

            Als het bodemleven goed functioneert dan krijgen de planten niet alleen voldoende voedingsstoffen maar ook afweerstoffen om zich te weren tegen allerlei plagen.
            Een ander belangrijk punt is dat je de planten aanpast op de lokale omstandigheden van je tuin.
            Een voorbeeld: wordt de hosta opgevreten door de slakken plant dan een andere soort plant die sneller groeit of waar slakken niet van houden. Zo heeft een Hortensia het in de zomer zwaar als deze op een arme, droge plek in de volle zon staat, de kans op ziektes en aantastingen is daardoor veel hoger.

            Hopelijk geven deze tips je weer wat moed en ga je weer genieten van een groene en bloeiende tuin, van een tegeltuin wordt je toch ook niet blij.

            Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    3. Mijn klimop in de tuin is aangevreten. ‘s morgens vind ik overal uitwerpselen (bolletjes van een 2tal mm). Zou dit van de taxuskever kunnen ZIJN?

      1. Beste Johan,

        Dat zou kunnen. De makkelijkste manier is door kranten of een zijl onder de planten neerleggen, wachten tot het donker is en dan vervolgens schudden aan de plant.
        De kevers laten zich dan vallen en die hoor je als het goed is op het zijl tikken. Hou ook een zaklamp bij de hand om te zien wat er uit de planten valt.
        Is het de taxuskever dan is een behandeling met Compost Speciaal toe te passen.

        Uitwerpselen kunnen ook van slakken of rupsen zijn.

        Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  5. Hallo,

    Ik heb al een deel van mijn hederahaag moeten verwijderen en ben bang dat er nog meer gaat volgen.

    Waar, hoe en tegen welke prijs kan ik de Compost Speciaal bestellen?

    Vriendelijke groet,

    Ronald

    1. Beste Ronald,

      Heel vervelend dat de Hedera in je tuin zo belaagd word door de Taxuskever.
      Er zijn heel veel plaatsen waar de Hedera word aangevreten en er staat ook in bijna iedere tuin wel wat Hedera dus er is altijd wel wat te eten voor de Taxuskever, hoewel ze steeds minder kieskeurig worden.

      Wij kunnen “Compost Speciaal” leveren en afhalen in Woerden is ook mogelijk. Het grote voordeel is de lange werking (wel 12 maanden lang!!)en je kunt het het gehele jaar toepassen omdat de schimmel niet gevoelig is voor lagere temperaturen of vorst.

      Wanneer de Taxuskever of de larve actief worden staat de schimmel al in de startblokken en valt direct aan.

      Steeds meer professionele kwekers gaan deze methode gebruiken en ook door mij opgezette proeven geven een prima resultaat.

      Ik stuur je nog wel een email met een compleet rapport over de Taxuskever, een prijslijst en een bestelformulier.

      Heb je nog Tuinvragen laat het gerust weten..ik help je graag op weg naar meer Tuinplezier.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  6. M van Oosterhout

    Vorig jaar alle taxusplanten uit achtertuin weg moeten gooien door de taxuskever. Grond behandeld met aaltjes en de kevers kapot getrapt. We hebben nu een jaar niks in de tuin gehad maar er komt nog rgelmatig een eitje boven na een regenbui. Kunnen deze eitjes nog uitkomen? We willen in april graag iets nieuws zetten.

    Met vriendelijke groet,

    Monique

    1. Beste Monique,

      Bedankt voor je tuinvraag.
      Het eitje wat je in de tuin hebt gezien kan niet
      van de Taxuskever zijn omdat die met het blote
      oog niet te zien zijn.

      Het kunnen wel slakkeneitjes zijn dit zijn kleine gelige
      Balletjes.

      Om te voorkomen dat Taxuskevers of larve de nieuwe
      planten kunnen belagen zou ik voor het poten een laag
      van 2cm Compost Speciaal over de grond strooien.

      Het werkt 1jaar lang op larve, eitjes en de kever van de
      Taxuskever. Aaltjes werken alleen op de larve van de Taxuskever
      en zijn ook nog heel beperkt toe te passen plus dat je steeds
      opnieuw moet aanbrengen.

      Ik stuur ook nog een rapport over de Taxuskever en
      een prijslijst/bestelformulier per email.

      Heb je nog meer tuinvragen stel ze gerust.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  7. Beste Geral,

    Hoe lang moet ik wachten tot dat ik het resultaat van het behandeling met Campost Speciaal kan zien? Ik heb mijn planten maand geleiden behandeld, maar helaas wordt het niet beter.

    Alvast bedankt,
    Masha

    1. Beste Masha,

      De schimmel heeft wel even tijd nodig om zich goed te verspreiden, in testen word de optimale werking na ca 21 dagen bereikt maar dat hangt ook van
      de omstandigheden af in de tuin.

      Hoe krijg je het beste resultaat:
      Bedek zo veel mogelijk de bodem van de plantvakken in je tuin met Compost Speciaal, dit is niet om zoveel mogelijk te verkopen maar hoe beter de bodem is bedekt hoe minder kans de kever krijgt om de schimmel te ontlopen.

      Met droge periodes de bovenlaag van de grond vochtig houden zodat de
      schimmel actief blijft.

      Het beste kan je zien of het werkt als de nieuwe groeischeuten niet meer worden aangegeten. Aan het oude blad kan je dat niet zien omdat het beschadigde blad vaak lang aan de plant blijft zitten.

      Nog even geduld, de schimmel doet ongemerkt zijn best om alle kevers
      voor je uit te schakelen.

      Heb je toch nog vragen laat het gerust weten ik help je met plezier op weg.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  8. Geral,

    Onze klimhortensia wordt helemaal aangevreten aan de bladranden. Nu heb ik vanmorgen een taxuskever op het blad betrapt en een ander kroop via de muur weg bij de hortensia. Nu heb ik gelezen over compost speciaal. Dit zou een mooie oplossing zijn. Maar aangezien ik een kever weg zag kruipen via de muur vraag ik mij af of compost rondom de hortensia voldoende zal zijn. Heb je een tip hoe ik dit aan kan pakken?

    Daarnaast worden andere planten in de tuin ook aangevreten, maar in mindere mate dan de klimhortensia. Zo heeft onze vlinderstruik gaten in het blad (niet van de rand afgevreten) en van onze clematis (hagley hybrid) die door een hedera (onaangetast) klimt worden de bloemblaadjes vanaf de rand aangevreten. Dit lijkt mij dit niet door de taxuskever te komen, maar ik vind het wel toevallig dat alles tegelijk wordt aangetast. Wat zou dit kunnen zijn?

    m.v.g.

    Roechama

    1. Beste Roechama,

      De taxuskever kruipt overdag meestal in de grond weg waar het koel is en komt naar boven als het donker word om te eten van de planten.
      Door de Compost Speciaal op de bodem te strooien komt de kever in contact met de schimmel.

      De schade aan de vlinderstruik zou van een naaktslak kunnen zijn, ook deze komen pas s,avonds en s’nachts in actie.
      Es-cargot is een prima middel tegen slakken en is ook te bestellen via de webshop https://www.gardenspecials4u.nl/es-cargot

      Met groene groet, Geral Overbeek

      1. Bedankt voor de snelle reactie. Alleen heeft u volgens mij niet helemaal goed begrepen wat ik bedoel. De taxuskever kroop langs de muur bij de hortensia weg richting onze coniferen, de afscheiding tussen de buren en ons. Zoals het eruit zag komt hij niet op de grond rondom de hortensia, maar ergens anders vandaan. Ik ben dus bang dat als ik compost speciaal rondom de klimhortensia leg, de kever hier niet mee in aanraking komt omdat hij daar ver vandaan de muur opklimt..(misschien wel ergens bij de buren vandaan).

        En nog even terugkomend op de clematis. Heeft u enig idee welk dier alleen de bloem aanvreet?

        m.v.g.

        Roechama

        1. Beste Roechama,

          De Clematis word nog wel eens aangegeten door slakken.

          De taxuskever kan ook bij de buren slapen maar dat doen ze vrijwel altijd
          in de grond omdat dat koeler is. Ze kunnen wel flink klimmen zelfs tegen
          glas lopen ze op.

          Misschien moet dan je buurman Compost Speciaal strooien.
          Het komt ook wel voor dat de kever in de ene tuin slaapt en in de
          andere tuin komt eten.

          Succes en groene groet, Geral Overbeek.

      2. Bij mij vreet te taxuskever alles kapot, ook de vlinderstruik, de appelboom, hortensia, Portugese laurier en de rest ook…behalve de grassoorten. Ze zijn inmiddels niet alleen in de avond actief, want heb ze net om11 uur in de ochtend (volop zon) uit de vlinderstruik geplukt. Ze maken van het blad holletjes en zitten wel aan de onderkant van het blad, maar slapen niet.
        Eerst waren ze nog allen dol op de rohdondenderon, maar inmiddels niet zo kieskeurig meer.

        1. Beste Elisabeth,

          De taxuskever is normaal een nachtdiertje. Ze zijn niet kieskeurig en eten van vele soorten planten, dit is ook per tuin weer anders.
          Met Compost Speciaal is het evenwicht op een natuurlijke manier te herstellen zodat de kevervraat beperkt wordt.

          Met groene groet, Geral Overbeek.

  9. Goedemorgen,
    Ook wij hebben last van een plaag taxuskevers. Al meerdere keren aaltjes geprobeerd maar dit werkt niet afdoende, omdat waarschijnlijk verderop in de straat de mensen ze niet bestrijden. Wij hebben een groot perk waar ik de compost kan strooien maar we hebben ook een grasveld.

    Nu is mijn vraag of we hier ook de 2 cm compost kunnen aanbrengen of dat dit slecht voor het gras is.
    Als ik dit met mijn 2, wederzijdse, buren samen doe is dan mijn tuin (voorlopig) genoeg beschermd?

    Dank voor de snelle reactie.
    Groeten,
    Arthur Pauk

    1. Beste Arthur,

      Op het gazon hoef je geen Compost Speciaal te strooien daar zitten de Taxuskever
      en de larve van de taxuskever ook niet. Het ook niet goed als je het gazon met
      een laag compost bedekt.

      Het beste is om zoveel mogelijk van de plantvakken te bedekken zodat de kever of de
      larve altijd met de schimmel in de compost in aanraking komen.

      Bedenk ook dat de larve van andere planten eet dan de kever, daarom is de bestrijding
      met alleen aaltjes niet voldoen. De taxuskever kan dan nog ongestoord door alle tuinen
      lopen en van jouw mooie planten eten.

      Ook legt de kever weer eitjes waardoor je weer nieuwe kevers krijgt.

      Meer info en bestellen kan via de webshop klik op Compost Speciaal om naar

      Met groene groet, Geral Overbeek.
      de infopagina te gaan.

  10. e.dijkstra huisman

    Heb een taxus haagje dwars door de border. Ervoor staat een roodbladige lobelia,phlox en een agastache (summer love . Deze worden aan de steel opgevreten totdat er niets meer staat. De rode lobelia is heel erg . Nu begint de vibirnum en de Echinacea. Is dit nu de taxuskever?

    1. Beste mvr. Dijkstra,

      De Agastache, Lobelia, Echinacea en Phlox worden denk ik aangevreten door naaktslakken.
      Deze komen ook vaak s’avonds en s’nachts eten dus dan zie je ze niet zo snel.
      Vaak laten ze wel een slijmspoor achter op de grond of de plant wat je wel kan zien als
      de zon erop schijnt (dan glimt het)

      De Viburnum en Taxus staan wel op het menu van de Taxuskever duidelijk te zien door de
      hapjes uit de rand van het blad. Meer info kan je lezen in het volgende rapport: Rapport Taxuskever

      Meer weten over de werking van Compost speciaal ga dan naar deze infopagina: Compost Speciaal

      Ook over de bestrijding van naaktslakken hebben wij een speciale infopagina
      over de milieu- en diervriendelijke slakkenbestrijding:Escar-go

      Heb je nog meer vragen laat het gerust weten we helpen je met plezier op weg.

      Met groene groet, Geral Overbeek

      1. Beste Gerard.
        Ik heb rhodondenderon in potten staan .
        Ver uit elkaar .
        1 pot blijkt de taxi’s kever in te zitten.
        Speciaals compost gebruiken afdoende of moet ik grond verschonen alle planten uit pot.

        1. Beste Henk,

          Compost Speciaal kan je gewoon bovenop de kluit verdelen, de grond vervangen is niet nodig.
          Wat daarbij ook kan helpen is Lijmband rond de pot plakken zodat de kevers niet over de pot naar de plant kunnen lopen.

          Met groene groet, Tuincoach Geral Overbeek.

  11. Beste Geral,
    Ook wij hebben weer last van de vervelende taxuskever, hij houdt zich echter op in 1 border (tot nu toe), en vroeg me af of het wijs was om deze border af te graven en nieuwe grond te storten? Andere vraag die ik heb is hoeveel m2 kan ik afdekken met een zak van 40 liter?

    1. Beste Michel,

      Afgraven heeft geen zin, de larve heeft zelfs graag nieuwe losse grond.
      De kever kan flinke afstanden afleggen en is snel vanuit de tuin van de
      buren of het gemeentegroen weer je tuin ingelopen.

      Lokale bestrijding gaat wel goed met Compost speciaal, met een zak kan je 4m2
      behandelen en werkt een jaar lang tegen kever en larve.

      Succes en groene groet, Geral Overbeek.

  12. Wij hebben een soort “cottage garden”, 1 boom, een klein aantal heesters, een klein aantal bessenstruiken, verder veel bolgewassen, vaste planten en planten die zichzelf uitzaaien. Langs de paden hebben we een aantal kuipplanten en potten met fuchsia’s en aardbeien. De eerste ramp werd een paar weken geleden duidelijk toen de meeste overwinterde aardbeien in korte tijd van hun wortels afvielen. Hun aarde bleek vol te zitten met onmiskenbaar snuitkeverlarven. Bij grondig zoeken zijn ook een stuk of 10 volwassen dieren aangetroffen en gedood. Desondanks zijn er inmiddels door de hele tuin planten met aangevroten bladeren. Het betreft steeds duidelijk het vraatpatroon van snuitkever, geen slakken, rupsen, mineermotten, hagelschot, geen twijfelgevallen zelfs. Bijna elk plekje aarde is begroeid, compost hier tussendoor aanbrengen is onbegonnen werk. Aaltjes tegen de larven lijkt me weinig zin hebben, de meeste zullen inmiddels al pop of volwassen zijn. Ecostyle taxuskevervallen zouden een vermogen kosten en vragen ook om ligplaatsen op onbedekte aarde. Gif komt onze tuin niet in. Hoe kunnen we deze plaag keren voor de kevers de aarde vrij hebben gemaakt voor bovenstaande producten?

    1. Beste Maggy,

      Vervelend dat je tuin zo belaagt wordt door al die plaag(b)geesten.

      Ook al is de tuin geheel begroeidt de toepassing van Compost Speciaal is de meest doeltreffende omdat de schimmel in de compost zowel de kever als de larve van de taxuskever uitschakelt.

      Strooi de compost zoveel mogelijk tussen de planten zodat de bodem zoveel mogelijk met een laagje compost wordt bedekt. Na het strooien kan je met de tuinslang / sproeier de overtollige compost wegspoelen zodat de compost op de planten ook op de bodem komt.

      Om de kosten te sparen kan je het alleen toepassen rond de aangetaste planten maar hoe beter de grond bedekt is hoe groter de kans dat larve en kever de schimmel tegenkomen.

      Compost Speciaal is dé biologische en meest doeltreffende manier om de Taxuskever en larve te bestrijden.

      Meer info vindt je in de website via de volgende link: https://www.gardenspecials4u.nl/4411325/compost-speciaal-tegen-taxuskever

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

    2. Miralda Weijkamp

      wij gebruiken altijd gewone plankjes daar kruipen ze smorgens onder je pakt de plankjes op en ze hangen er dan onderste boven aan dan verwijder ik ze en maak ze dood de andere manieren zijn heel duur en als de buurt er niks aan doet blijven ze maar komen daarin tegen ze kunnen ontzettend ver lopen om te overnachten en eieren te leggen Als er een vorstperiode komt van -10 dan gaan ze pas dood .Ze kunnen overigens 4 jaar oud worden en per jaar zo een vier honderd eieren per jaar leggen .

  13. Ik heb in mijn tuin bruine vlekjes op de bladeren en ook bladeren met stukjes er uit alleen ik zie geen kevers.

    Kunnen die bruine vlekjes onstaan door dat die larven aan de wortellen zitten te eten. De hedra en de laurier hebben allemaal bruine vlekjes op de bladeren.

    1. Beste Grower,

      De bruine vlekjes duiden meestal op roest, dit is een schimmelziekte die vaak ontstaat als de plant een gebrek heeft of slecht groeit.

      Calcium tekort is vaak ook een van de oorzaken, gebruik daarom snel opneembare zeewierkalk bv Kalk AZ van Ecostyle hierdoor wordt het blad harden. Ook het blad bespuiten met het biologische Vital geeft het blad meer weerstand tegen ziektes.

      Strooi ook minimaal 2 keer per jaar organische mest bv Tuin AZ van Ecostyle.

      Beschadigde en afgevallen blad afvoeren omdat de schimmel op het dode blad overleeft en zich zo weer verspreidt.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  14. Wij hebben erg veel last van de taxuskever binnen in huis. Er zijn in de tuin nog geen planten dood. Is er een manier om ze uit huis te krijgen? Of vindt de bestrijding alleen buitenshuis plaats? En welke periode van het jaar is daar dan het meest voor geschikt?

    In onze voortuin hebben we alleen buxus en in onze achtertuin met name gras, hedera en taxus.

    1. Beste Jolanda,

      Als de taxuskevers in huis komen dan zitten er in de tuin waarschijnlijk ook wel heel wat met name in de Hedera en Taxus. Omdat de kevers overdag weg kruipen en s’avonds pas te voorschijn komen zie je ze vaak niet zo snel in de tuin.

      Probeer maar eens een keer door met een zaklamp door de tuin te lopen als het donker is, dan zal je waarschijnlijk wel zien lopen op de planten.

      In huis is er niet echt een middel voor om ze te bestrijden, in de tuin kan je ze wel bestrijden dan komen er waarschijnlijk ook minder naar binnen.

      Bestrijding buiten kan met Compost Speciaal of met Nematoden, waarbij de Nematoden alleen werken op de larve van de taxuskever en de Compost Speciaal werkt op kever, larve en eitjes.
      Bekijk meer info op de infopagina: https://www.gardenspecials4u.nl/4411325/compost-speciaal-tegen-taxuskever

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  15. Ik heb een verharde tuintje waarin enkel grote potten staan, totaal ongeveer 1 vierkante meter. Vorig jaar ben ik bosbes, aalbes en een vijgenboom verloren aan deze kever. Tijdens de zomer heb ik toen ongeveer 600 kevers verzameld, heb toen ook een behandeling met een systemisch grondinsecticide in alle potten toegepast. Vannacht ben ik op zoek gegaan en heb 65 kevers gevonden. De nieuwe vijgenboom vertoont toch enkele zorgwekkende symptomen, zoals een enkele jonge twijgen die niet uitlopen en een enkel verdrogend jong blad, vijgenblad wordt hier trouwens niet aangevreten.
    Ik moet betwisten dat de kever geen bieslook lust, gisteren leverde 1 klein potje van 10cm diameter, een vangst van 8 kevers op. Rozemarijn lijken ze hier niet te lusten, maar daar zit dan weer goudhaantje op.

    Tot hiertoe heb ik de kever en vraat gevonden op bosbes, framboos, aalbes, salie, radijs, sla, aardbei, bieslook, munt, phalaenopsis, ligustrum, kamperfoelie

    De buren hebben een groendak.

    1. Beste Dirk,

      De taxuskever is niet echt kieskeurig waarbij de larve weer andere voorkeur heeft dan de taxuskever.
      Insecticide zou ik niet gebruiken omdat daar ook alle nuttige beestjes van dood gaan en de kever heeft er niet eens last van.

      Compost Speciaal is een middel met een natuurlijke schimmel die de natuurlijke vijand is van specifiek de taxuskever in alle stadia maar niet schadelijk voor andere insecten en bodemleven.

      Meer info over deze methode kan je lezen via de volgende link: https://www.gardenspecials4u.nl/4411325/compost-speciaal-tegen-taxuskever-en-larve

      Succes met de bestrijding en groene groet, Geral Overbeek.

  16. hoi,..

    na hier te hebben gelezen neem ik aan dat ik ook last van de maden in mn plantenbak heb, er werd aardbeienplant genoemd en ook dit klopt, maar wat ik mijzelf nu afvraag, buiten het feit om dat ze de planten helemaal verpesten, is het niet schadelijk voor ons zelf?
    buiten het feit, dat ik het idee van maden al goor vind, denk ik wat nu als bv de aardbeien opkomen?? kan het dan geen kwaad om die te eten???
    en mijn andere fruitplantjes etc ,.

    alvast dank vh antwoord,..

    vr gr carolina

    1. Beste Carolina,

      Beestjes in de grond zoals de larve van de taxuskever hebben geen invloed op de plant in de zin dat het schadelijk is.
      Wel is het zo dat planten die gestrest zijn door de aanvallen van beestjes of schimmels minder goed smaken en minder voedingsstoffen kunnen bevatten.

      Met de schimmel in de Compost Speciaal wordt de taxuskever en zijn larve op een natuurlijke manier uitgeschakeld waardoor de plant weer gezond kan groeien. Door zoveel mogelijk de natuurlijke kringloop te stimuleren door het gebruik van compost en organische meststoffen kunnen natuurlijke vijanden meehelpen om plagen te beperken.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  17. Hallo,

    Wij hebben sinds het voorjaar een olijfboom die in de volle grond staat.
    Alle nieuwe blaadjes die uitkomen worden aangevreten of lijken in te drogen (ook sommige ouderen blaadjes en deze verkleuren donker aan de onderzijde) bij sommige ook een soort spinsel om de nieuwe blaadjes.
    Van de zomer heb ik wel eens een klein rupsje aan een draadje naar beneden zien hangen maar weet niet of dit van invloed is.
    Ook verliest de boom behoorlijk wat blad.
    De olijfjes die er aan zitten zien er verder goed uit.
    Heb ik hier ook te maken met een kever of met iets anders?

    Ik ben bang dat mijn boom het niet gaat overleven als ik hier niets aan doe.
    De boom is een ruwe boom met een stamhoogte van ongeveer 1.60 meter.

    Graag hoor ik wat de oplossing zou kunnen zijn.

    Vriendelijke groet, Y. Jansen

  18. Hallo,

    Wij hebben sinds het voorjaar een olijfboom die in de volle grond staat.
    Alle nieuwe blaadjes die uitkomen worden aangevreten of lijken in te drogen (ook sommige ouderen blaadjes en deze verkleuren donker aan de onderzijde) bij sommige ook een soort spinsel om de nieuwe blaadjes.
    Van de zomer heb ik wel eens een klein rupsje aan een draadje naar beneden zien hangen maar weet niet of dit van invloed is.
    Ook verliest de boom behoorlijk wat blad.
    De olijfjes die er aan zitten zien er verder goed uit.
    Heb ik hier ook te maken met een kever of met iets anders?

    Ik ben bang dat mijn boom het niet gaat overleven als ik hier niets aan doe.
    De boom is een ruwe boom met een stamhoogte van ongeveer 1.60 meter.

    Graag hoor ik wat de oplossing zou kunnen zijn en wat de kosten voor de compost speciaal zijn.

    Vriendelijke groet, Y. Jansen

    1. Beste Y. Jansen,

      Op veel plaatsen is er afgelopen maanden relatief weinig regen gevallen waardoor sommige planten door vochtgebrek eerder hun blad laten vallen.
      Een andere reden kan zijn te weinig zuurstof rond de wortels door te veel vocht. Staat de olijf op een kleigrond dan zakt het vocht ook nog langzaam weg. Een olijfboom kan beter tegen droogte dan een overvloed aan water.
      Misschien heb je misschien extra water gegeven omdat de boom slecht groeide?

      Als de taxuskever actief is dan worden de blaadjes aan de randen aangevreten, meer info kan je vinden op de volgende pagina: https://www.gardenspecials4u.nl/compost-speciaal

      De olijf behoort wel tot de favoriete planten waar de taxuskever van eet.
      Spinsel kan van rupsen zijn maar rupsen zijn vaak maar een beperkte periode actief terwijl de taxuskever het gehele jaar (met uitzondering van de winterperiode) van het blad eet.

      Als laatste zou ook het gebrek aan bodemleven de oorzaak kunnen zijn van de slechte groei. Is er nieuwe tuingrond opgebracht zoals in nieuwbouwwijken dan is het bodemleven niet of beperkt aanwezig waardoor veel processen in de bodem niet optimaal functioneren. De wortels werken samen met het bodemleven en zonder goed bodemleven kunnen de wortels niet voldoende voedingsstoffen opnemen. Hierdoor zijn de planten gevoeliger voor droogtestress en allerlei ziektes.

      Zou je het bodemleven een boost willen geven dan kan ik Biovin aanbevelen.
      In combinatie met een hoogwaardige compost zorgt biovin dat het bodemleven beter gaat functioneren en de planten beter en gezonder gaan groeien. Meer info over biovin is te bekijken via de volgende link: https://www.gardenspecials4u.nl/biovin

      Hoor graag of deze tips waardevol voor je waren en wat je hebt gedaan om het probleem aan te pakken.

      Laat het ook gerust weten als je nog meer vragen hebt.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  19. Hallo.
    Sinds 2 dagen zijn al mijn hortensia dood het gaan en de klimop ook. De buren zijn sinds een week bezig hun taxus aan het scheren kan het daardoor komen door kevers die erin zitten?

    1. Geral Overbeek

      Beste Linda,

      Sterft het blad geheel af of wordt het aangevreten? De taxuskever eet hapjes uit de rand van het blad en is ook op de hortensia en klimop vaak gesignaleerd.
      Het zou kunnen dat de larve aan de wortels vreet waardoor de plant afsterft.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  20. Rick de Koning

    Hallo,
    Ik heb ook last van de kever en zou graag het compost speciaal eens proberen. Kan je mij ook mailen aub? Bedankt.
    Gr Rick

  21. Beste Geral, al twee jaar voer ik strijd met de taxuskever en al twee jaar wint dat beestje ?
    Hij vreet van de sering, de aardbeienplantjes en de olijf; ik vind ze op de voordeur, zelfs in huis, en ‘s avonds schud ik er meerdere uit de sering (overdag trouwens ook).
    Ik gebruik al twee jaar de compost speciaal, dit jaar aangevuld met een aaltjes plankje, zonder resultaat, de blaadjes van de sering worden hapje voor hapje opgevreten… :(
    Onze tuin is vrij stenig dus de schuilplaats is niet bij ons.
    Ik ben daarom ook op onderzoek gegaan in de omgeving van onze tuin. De buren aan weerszijden hebben geen aangevreten planten. Maar het gemeentegroen rondom een speeltuintje aan de voorzijde van ons huis is wel behoorlijk aangevreten. Maar dat is al gauw 40 meter van de achtertuin én er zitten dus huizen tussen.

    Mijn vraag is of die beestjes daar vandaan kunnen komen?
    En zo nee waar ik nog aan kan denken. Het lijkt er echt niet op dat de haard in onze tuin zit. Maar hoe houd ik ze dan tegen? Ik heb geen (groene) randen waar ik de compost speciaal in kan aanbrengen.

    Ik hoop heel erg dat je de gouden tip hebt!

    Alvast veel dank,
    Groeten van Daan

    1. Beste Daan,

      Een tuin met veel steen is niet bevorderlijk voor de weerstand van de planten. Heb je helemaal geen grondvlak ofx border waar je de compost in kan strooien?
      Bomen zoals sering of olijf hebben vaak een opgaande stam. Langs de stam kan je lijmband-insectenvanger aanbrengen zodat ze niet meer langs de stam omhoog kunnen lopen. Ze kunnen een flinke afstand afleggen om de lekkerste blaadjes te vinden.

      De larve eet van andere planten als de kever, dus als er geen hapjes uit het blad te zien zijn kunnen er wel larven actief zijn.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  22. Mijn tip: Spruzit van Ecostyle spuiten. Het gewas goed bevochtigen ook aan de onderkant van de bladeren. Ik spuit zelf altijd als het donker gaat worden want dan komen ze tevoorschijn.

    1. Beste Nelleke,

      Spruzit is wel een biologisch middel wat weinig neveneffecten heeft, als je na de schemer spuit vliegen er ook minder insecten en bijen die geraakt kunnen worden.
      De taxuskever is inderdaad een nachtdiertje en gaat in het donker van het blad eten.
      In de praktijk merk ik dat Spruzit meer werend dan dodend werkt voor de taaie kever, aaltjes zijn nog het meest effectief omdat het een jaar lang de kever en de larve uitschakelt.

      https://www.tuincursus-online.nl/product/nematoden-tegen-taxuskever-larve-10m2/
      Met groene groet, Geral Overbeek.

  23. Hallo,
    Na een strijd van 4 jaar, is onze hedera haag van 20 meter bijna vrij van taxuskever en zijn eitjes. 3 jaar oprij met aaltjes gewerkt, iets wat de plaag voor 75% afnam. Tijdens het aaltjes-festijn, heb ik ook de jonge uitlopers van de hedera waaraan de eitjes kleefden, er steeds afgeknipt. Waarna ik de afgeknipte hedera eindjes een week in een emmer met water liet zwemmen. Deze combinatie werkt voor ons prima, aangezien wij hondenbezitters zijn en niet met compost of chemicaliën kunnen en willen werken.
    Misschien heeft iemand voordeel van deze tip.

  24. Hilde De Hondt

    Op de grond onder de klimop vind ik ‘s morgens honderden kleine donkere uitwerpselen (+- 3 mm). Klimop heel erg aangevreten. Ook rozemarijn ziet er slecht uit. Is het door de taxuskever of iets anders?
    Dank u

    1. Beste Hilde,

      Dat zou kunnen, er is een manier om het te achterhalen welke plaag actief is.
      1. wacht tot het donker is.
      2. leg onder of rond de plant een stukje zijl of kranten.
      3. neem een zaklantaarn mee.
      4. schud flink aan de plant.
      5. als het goed is en het is de taxuskever dan hoor je ze op het zijl vallen.
      6. zoek met de zaklantaarn de beestjes op die uit de plant zijn gevallen en maak een paar foto’s
      7. stuur mij eventueel de foto’s door dan kan ik achterhalen of het de taxuskever is.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  25. Geen enkele link naar compost speciaal schijnt nog te bestaan, ook de firma Pokon lijkt het niet meer te kunnen leveren.
    Omdat de taxuskevers onze tuin ‘ontdekt’ hebben zou ik toch graag ook de compost proberen. Waar kan ik die wel kopen of bestellen?
    Alvast bedankt.

    1. Beste Robin,

      Compost speciaal of taxuskevercompost wordt niet meer gemaakt omdat de leverancier er mee is gestopt. Iets met verscherpte regelgeving.
      Daarom kunnen wij het niet meer leveren. Als ook pokon het vergelijkbare product niet meer kunnen leveren dan is hun voorraad waarschijnlijk ook op.

      Het enige advies wat ik kan geven is gebruik 2 x per jaar de nematoden en probeer verder de natuurlijke kringloop zoveel mogelijk te versterken.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven