Steeds meer tuinen in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië worden belaagd door de Taxuskever

Om toch een oplossing te vinden die milieuvriendelijk is ben ik op zoek gegaan. Na veel omwegen heb ik een biologische bestrijding gevonden die heel effectief is en wat veel Kever-leed kan voorkomen. Wil je de taxuskever of zijn larve echt zo snel mogelijk bestrijden dan kun je hier Direct bestellen

 • Geral al mijn planten worden aangevreten wat moet ik doen? 
 • Hoe komt het dat mijn planten los liggen?
 • Waar is die speciale compost tegen die taxuskever te koop?
 • Er zijn allemaal hapjes uit het blad van mijn planten maar ik zie geen beestjes?

Dit zijn zo wat vragen die ik regelmatig krijg over de Taxuskever

 

Hoe weet je of je de Taxuskever in de tuin bezig is

De Taxuskever of de gegroefde lapsnuitkever is een kleine ongeveer 1 cm lange, harde en bijna zwarte kever die zeer veel schade kan aanrichten in tuinen en plantsoenen.

De taxuskever eet hapjes uit de rand van het blad en bij voorkeur de wat hardere bladeren, de kever is te zien op Rhododendron, Hedera, Azalea, Camelia, Hortensia, Hulst, Viburnum tinus en Prunus laurocerassus. Omdat het bijna allemaal groenblijvende planten zijn blijven de hapjes ook zomer en winter zichtbaar, let dus op of de schade niet oud is om een goed beeld van de aantasting te krijgen.

Sinds een aantal jaren worden er steeds meer uitheemse lapsnuitkevers(bruin gevlekt)gevonden, sommige van deze uitheemse kevers leven soms wel tot 4 jaar.

De schade die ze aanrichten is hetzelfde als bij de inheemse taxuskever.

 

 

Wat voor schade geeft de inheemse taxuskever

De inheemse taxuskever breidt zich explosief uit en wordt ook steeds minder kieskeurig. Zijn levenscycles is een jaar, de larve overwintert in de grond en verpopt in mei juni. De kever is dan in de zomer actief en legt in augustus- september weer eitjes (de taxuskevers zijn bijna altijd vrouwelijk maar kunnen zich ongeslachtelijk voortplanten) in de grond zodat de larve weer aan de wortels kan gaan vreten.

Ruim 20 jaar geleden kwam de kever bijna alleen maar voor in de Taxus waar die ook zijn naam aan dankt. De schade van de taxuskever zijn de opvallende hapjes uit de rand van het blad. Bij aantasting aan de taxusnaalden blijft er bijna niets meer over van het loof.

De larve is nog schadelijker dan de kever maar doet zijn schadelijke werk onder de grond, ze eten aan wortels en de wortelhals. Vaak merk je dat een plant ineens los op de grond ligt en blijkt dan geen of weinig wortels meer te hebben de larve is gek op vlezige wortels van de Sedum, Heuchera soorten, Fuchsia en Saxifraga.

 

Overige planten waar de taxuskever en larve op voorkomen zijn

aardbei, bosbes,klimop, blauwe bessen, taybessen, kruisbessen, druiven, bramen, vijgen, kiwi’s, taybessen, frambozen, Citrus-soorten en kiwibessen (Actinidia arguta).

Ook veel sierplanten zoals rozen, Hydrangea (Hortensia), Primula, Rhododendron, Taxus, Hedera, Camellia, Cyclamen, Skimmia, Viburnum davidii, Prunus-soorten.

 

Heel graag gegeten plantensoorten zijn

Struikboontjes en Primula (sleutelbloem). Deze planten zijn geschikt als signaalplanten.

Plant of zaai ze in de nabijheid van andere gevoelige planten en u merkt direct of er volwassen kevers in de omgeving zijn.

 

Planten waar taxuskevers niet van houden

 • Bieslook (Allium schoenoprasum)
 • Knoflook (Allium sativum)
 • Tomatenplanten (Lycopersicon esculentum) 

 

 

Hoe kan ik de taxuskever en zijn larve effectief bestrijden

Het bestrijden van deze vreters is niet zo makkelijk maar niet onmogelijk. In Boskoop op de kwekerijen leggen ze vaak een aantal planken tussen de planten. De larve kruipt hier dan onder zodat ze makkelijk gevangen kunnen worden, ook het los laten van een paar kippen kan goed helpen.

Op kwekerijen werden ook wel chemische middelen gebruikt maar die zijn niet meer toegestaan en ook niet geschikt voor de siertuin en tevens heel slecht voor het milieu en bodemleven. De larve (5,5 tot 12 mm) is in de tuin wel te bestrijden met speciale aaltjes, deze kleine wormpjes (nemathoden) leven in de larve en blijven zich voortplanten tot alle larve opgegeten zijn.

Een nadeel van deze methode is dat de aaltjes een beperkte houdbaarheid hebben en alleen actief zijn bij een voldoende hoge bodemtemperatuur (mei tot september).

De larve is geelwit met een bruine kop en lijkt op een made.

De kever is eigenlijk niet makkelijk te bestrijden, hooguit kan men de kever vangen door kranten onder de struiken te leggen en te schudden aan de planten zodat ze eruit vallen. Dit klusje moet bij de inheemse taxuskever wel gebeuren als het donker is. Ze kruipen overdag in de grond en zijn s’ avonds en s’nachts actief.

 

Een nieuwe doeltreffende en milieuvriendelijke methode

In samenwerking met B. Cropscience heeft een Composteringsbedrijf een product ontwikkeld bestaande uit een compost waarin een unieke schimmel is geënt die ziekteverwekkend is voor alle soorten lapsnuitkevers.

Alle stadia van de inheemse en uitheemse taxuskever, de eitjes, de larve en de poppen worden bij aanraking door deze schimmel geïnfecteerd, waarna ze zullen sterven.

Op kwekerijen is meerdere jaren deze methode getest en de resultaten zijn zeer positief. Er zijn kwekerijen in Boskoop die een beter resultaat behalen met deze biologische methode dan spuiten met allerlei chemische en milieu-onvriendelijke middelen.

De combinatie met nemathode (aaltjes) in het najaar geeft een effect tot wel 95% vrij van kever en larve.

 

Hoe kan je “Compost Speciaal” het beste gebruiken

 • Behalve dat “Compost Speciaal” voeding brengt voor de planten en het bodemleven stimuleert, waardoor planten gezonder en meer weerbaar worden tegen plantenziektes, bestrijdt deze ook alle stadia van de lapsnuitkevers (de inheemse en buitenlandse soorten).
 • Het afstrooien van de gehele tuin (alleen de plantvakken) met een laag van 2 cm “Compost Speciaal” is al voldoende. Hoe groter het behandelde oppervlak des te meer kevers en larve worden er onderschept.
 • 1 maal per jaar herhalen van deze behandeling is voldoende om een bestaande plaag te bestrijden en een nieuwe plaag te voorkomen.
 • Het is aan te raden om bij droge periode’s de bovenlaag af en toe te besproeien. De schimmel word minder actief als de grond teveel uitdroogt en komt weer in actie als de bovenlaag voldoende vochtig en warm is.

 

Hoe kan je “Compost Speciaal” bestellen

“Compost Speciaal” leveren wij in een bigbag van 1000 liter voor de behandeling van ca. 100 m² tuin.

 

Ervaringen met Taxuskevers die tuinbezitters aan mij vertellen

Naar aanleiding van een vraag van Marcel over vraat aan het blad van zijn fraaie Olijfboom gaf ik hem het advies om iets te proberen met kleefband. Dit werd vroeger veel gebruikt in de fruitteelt om insecten te vangen.

Hieronder mijn antwoord op zijn vraag:

Beste Marcel,

Om de kevers te onderscheppen is het zeker goed om rond de olijfboom “Compost Speciaal” te gebruiken. Het gebruik van aaltjes tegelijk met de “Compost Speciaal” is geen probleem, de werking van de aaltjes is in de zomer vrij beperkt omdat de larve nu gaan verpoppen om daarna kever te worden. Als de aaltjes geen eten (larve) meer kunnen vinden gaan ze dood.

De kevers kunnen een aardige afstand afleggen van de schuilplek naar de eetplek dus het kan best zijn dat ze bij de buren slapen en aan jullie Olijf komen eten. Een strook Compost Speciaal (1 meter breed) langs de scheiding bij de buren kan de kevers onderscheppen.

Maar als ze met de Compost speciaal dan in aanraking komen heb je ze ook te pakken. Wat je direct zou kunnen doen is het bespuiten (het beste s’avonds) van je boom met Spruzit-R van Ecostyle hierdoor mijden de kevers je boom omdat ze hem niet meer lekker vinden. Het werkt het beste voor bladluis ed. maar zal de schade aan je boom wel beperken. Let wel op: ook nuttige insecten en vlinders gaan dood door Spruzit.

Omdat de kevers ook langs de stam lopen zou je ook kleefband om de stam kunnen bevestigen, zo kan je zien of het Taxuskevers zijn die s’nachts langskomen.

Hij zag dus geen beestjes maar wel vraat en stelde mij de vraag: “Hoe weet ik dat het Taxuskevers actief zijn?”

Ik adviseerde om een oude fruittelers truc toe te passen met speciaal kleefband. Kan het ook met ductape? Ja hoor als de plakkant naar buiten zit werkt dat net zo. Een aantal dagen later stuurde hij me de foto van de boomstam met tape erom en uitleg.

Beste Geral,

Helaas heb ik alleen een foto met mijn telefoon gemaakt, niet al te goede kwaliteit dus. Er zaten er 3 vast vanmorgen, alle 3 leken ze op de terugweg(hoofd naar beneden).

Vanavond heb ik weer onder het gronddoek gekeken en zeker nog 15 stuks kunnen doden. Vanavond ook weer nieuw ducktape om de boom gedraaid! We zullen zien morgen.

Als ze weer vast zitten morgen, zal ik een foto met spiegelreflex camera maken. Overigens neemt de kleverigheid van het tape snel af naarmate het vochtig of stoffig wordt. Ik denk dat ik op zoek moet naar die vieze gele vliegen plakslierten.

 

Met vriendelijke groet, Marcel de Klerk

 

——————————————————————————–

 

Mijn eigen ervaring

Omdat het product nog zo nieuw is heb ik natuurlijk ook zelf een proef opgezet om te testen hoe de “Compost Speciaal” in de praktijk werkt.

Een plantvak waar Heuchera micrantha “Palace Purple” steeds werd aangevreten door de larve van de Taxuskever gebruikte ik als testvak. Iedere keer lagen er planten helemaal los (geen wortel meer) en groeide andere planten heel slecht met dof blad.

In het vroege voorjaar heb ik een dikke laag “Compost Speciaal” tussen de planten gestrooid. In de zomer zag ik al dat alle planten gezond bleven en fors groeide, in het najaar nog eens gecontroleerd en alle planten stonden nog vast en goed in het blad.

 

De vraag die ik wel eens krijg is

“Moet ik mijn hele tuin (de borders) afstrooien?” “Is behandeling van alleen de beschadigde planten niet voldoende?”

Begrijpelijke vraag maar het is het beste om zoveel mogelijk oppervlak te behandelen. Het is namelijk zo dat de kevers andere planten aanvreten dan de kevers bijvoorbeeld: De larve eet aan de wortels van de Sedum en de kever eet aan het blad van de klimop, ook kan de kever op een andere plaats slapen dan eten.

Het gehele oppervlak (en dat van je buren) afstrooien is het beste en het werkt wel 1 jaar lang…

 

—————————————————————————————————-

 

Meer informatie over de levenswijze van de Taxuskever kan je bekijken via de volgende link: taxuskever

Wil je het gehele rapport (als PDF) gratis downloaden?

Nieuwe bestrijding van de Taxuskever 2

 • Heb je nog vragen over deze vreetmonsters of wil je je ervaring delen laat dan hieronder een reactie achter.
 • Zijn er toch nog (tuin) vragen laat het gerust weten en ik help je graag verder.
 • Wil je op de hoogte blijven van alle online tuintips schrijf je dan in en je ontvangt direct 101 tuintips geheel gratis.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.