brem snoeien tuincursus online

Snoeien van Brem

Alles wat je moet weten over het snoeien van bremstruiken

Het snoeien van brem (Cytisus scoparius) gaat vaak mis waardoor deze mooie sierheesters uit elkaar valt, afbreekt of in z’n geheel omvalt.

 “Wil jij ook weten hoe je een bremstruik mooi houdt met een gigantische bloemenzee op de koop toe”

Snoei direct na de bloei de bloemtakken terug zodat de jonge scheuten vanuit de basis opnieuw uitlopen. Als de brem niet gesnoeid wordt dan zal deze snel verhouten en verouderen.

Dit is een natuurlijk proces wat door het op tijd snoeien wordt uitgesteld zodat je langer van de bloeiende brem kan genieten.

Welke soorten kan je het beste direct na de bloei snoeien:

Deze snoeimethode geldt voor:

  • de gewone brem of bezembrem (Cytisus)
  • de verfbrem ( Genista).
  • Beide soorten bloeien in dezelfde periode, zo in mei – juni.

Wanneer moet je de bremstruik snoeien

Zodra de plant is uitgebloeid knip je de bloemtakken direct terug tot de basis van de tak maar zorg dat er wel voldoende jonge scheuten overblijven waar de bloemknoppen voor het volgende seizoen op worden gevormd.

Op de jonge scheuten worden in de zomer al de knoppen gevormd voor het volgende seizoen, snoei je later in het seizoen dan snoei je ook veel knoppen weg waardoor je minder bloemen krijgt.

Door ieder jaar direct na de bloei te snoeien blijft de bremstruik mooi vol en zal ook overdadig bloeien op de jonge vitale takken.

Hoe gaat het mis als je niet op tijd snoeit

Omdat de brem na de bloei op de bloei-tak weer nieuwe groeischeuten maakt word de tak steeds langer. Het gevolg is dat de struik onderin kaal word en verhout zoals in de video ook te zien is: Brem snoeien in beeld

Op de kale verhouten takken loopt de brem slecht weer opnieuw uit en worden de takken uiteindelijk topzwaar waardoor ze zelfs af kunnen breken.

In de natuur blijft de brem doorgroeien tot de plant afsterft. Uit zaad komen er doorlopend weer nieuwe bremstruiken tot ontwikkeling. In de tuin werkt dat niet zo en moeten we de brem door snoei steeds verjongen waardoor de brem langer mooi blijft.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

65 gedachten over “Snoeien van Brem”

    1. Beste Froukje,

      Voor veel bloeiende sierheester is direct na de bloei snoeien het beste met uitzondering van bv najaarsbloeiers zoals de vlinderstruik.

      Als je te laat snoeit kan de brem geen nieuwe scheuten meer maken waar ook de bloemknoppen op komen. Hierdoor heb je volgend seizoen geen bloem.
      Als je de bloemtakken van de brem direct na de bloei insnoeit gaat de plant daarna in de zomer nieuwe scheuten maken waar het volgend voorjaar weer bloemen op komen.

      Als de brem niet al te groot is zou ik wachten met snoeien tot volgend jaar mei,

      Met groene groet, Geral Overbeek.

    1. Beste Willem,

      40 cm boven de grond snoeien is wel heel kort. Bij een meerjarige brem snoei je direct na de bloei alle zijtakken ( die bloem geven) zodat de nieuwe bloemtakken vanuit de basis van de plant komen. Als je niet snoeit groeien de toppen steeds verder door en verhout de plant sneller.

      Succes en groene groet, Geral Overbeek

      1. Ik heb mijn gele brem verplaatst in de tuin, maar deze is nu bruin aan het worden. Is het verstandig deze terug te snoeien? Ondanks het dan voor de bloei is ipv erna

        1. Beste Lot,

          Brem heeft een lange penwortel en is niet zo goed te verplaatsen, de takken halveren kan misschien helpen om de schok van het verplanten te overleven. Kijk het nog even aan tot in de zomer en geef af en toe wat water.

          Met groene groet, Geral Overbeek.

          1. Beste Klaas,

            Een brem op stam snoei je het zelfde als een struik maar dan wat hoger omdat de plant hoger (op stam) staat.

            Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

      2. Hallo, mijn brem is ongeveer 65cm groot, heb hem twee jaar en nog nooit gesnoeid. Hij is nu toch al een maand geleden uitgebloeid. Is het best die nu nog wat te snoeien of wacht ik tot volgend jaar na de bloei?

        1. Beste Greet,

          Als je de brem zo snel mogelijk snoeit dan heeft de plant nog wel voldoende tijd om nieuwe scheuten te vormen. Direct na de bloei is het beste maar niet snoeien zou ik niet aanraden.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek

  1. Beste lezer
    We hebben de gele brem nu voor het tweede jaar en nog nooit gesnoeid maar hij bloeit al de hele winter zelfs nu nog in januari.
    Wat is uw advies hiervoor ,
    Groetjes Mieke

    Ps.we genieten er wel heel erg van zo in de winter zo’ n mooie bloei

    1. Beste Mieke,

      Heel bijzonder als de brem nu bloeit (normaal bloeit brem in mei) daarom denk ik dat je geen brem maar een Mahonia bedoelt.

      Mahonia heeft trossen gele bloemen in de toppen van de takken en begint vaak al in november te bloeien. Mahonia heeft stekelig hard blad en brem heeft lange dunne scheuten maar weinig of geen blad. In de volgende youtube video kan je de Mahonia media Wintersun zien: https://youtu.be/PvWSjVNlUUQ

      Ook Mahonia kan je direct na de bloei snoeien (april – mei), als je de langste scheuten fors inkort worden er op de stam weer nieuwe scheuten gemaakt die volgend jaar winter weer bloem kunnen hebben.

      Stuur me eventueel een digitale foto.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  2. Hoe te vermeerderen.????

    Is het mogelijk om een bremstruik te delen, te stekken. Zo ja hoe en waarmee kan je dat doel bereiken.

    1. Beste Henry,

      Brem is te vermeerderen door middel van zaad of winterstek.
      Neem vanaf november een jonge twijg die aan de basis al iets verhout is met een lengte van ca. 25 cm. Snij de onderzijde schuin af met een scherp mes en steek de stek voor de helft in de grond die eerst los is gemaakt. Direct in een pot gevuld met stekaarde stekken kan natuurlijk ook.
      Bescherm de stek tegen strenge vorst en hou de bodem vochtig door af en toe wat water te geven (als het niet vriest).
      Na 1 jaar kan je de aangeslagen stekken op rooien en op de gewenste plaats poten.

      Bij het zaaien is het resultaat variabel en kan je een bijzondere kleur of groeivorm krijgen, bij het stekken krijg je exact dezelfde plant als waar je de stek vanaf hebt genomen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

    2. Beste Gerard,
      Sinds een paar maanden ben ik verhuisd. Bij mijn nieuwe woning staat een brem prachtig te bloeien op dit moment. Helaas is deze door de vorige bewoners waarschijnlijk nooit gesnoeid, want de brem voldoet aan jouw beschrijving van een doorgegroeide struik die naar onder toe al flink verhout is. Kan ik er nog wat aan redden om vanaf nu te gaan snoeien en hoe pak ik dat dan aan, of moet ik de natuur zijn gang maar laten gaan?
      Alvast bedankt voor je reactie.

      Met vriendelijke groet,
      Marita

      1. Beste Marita,

        Het beste is om de brem direct na de bloei te snoeien. Dit voorkomt ook dat de plant topzwaar wordt en omvalt.
        Snoei dus de bloeistengels weg maar zorg wel dat er voldoende groene scheuten overblijven. Knip je te ver tot het oudere bruine hout dan zal de plant slecht weer opnieuw uitlopen.

        Als de onderkant eenmaal kaal is dan kan je daar niets meer aan veranderen. Zet er eventueel een dikke stok bij als je het idee hebt dat de plant dreigt om te vallen.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    1. Beste Monique,

      Als de brem erg groot wordt kan je nu wel de langste toppen inkorten zodat de struik wat compacter wordt. Probeer daarbij wel wat jonge scheuten te sparen zodat je volgend jaar nog wel wat bloem hebt.

      Als je nu nog snoeit zal de plant niet meer de kans hebben om nieuwe groeischeuten te maken waar de brem volgend jaar bloemen op vormt.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Hallo,
        Ik heb vorig jaar een brem gekocht maar die niet gesnoeid, ik wist toen nog niet dat dat moest maar mijn brem blijft dit jaar maar groeien en bloeien….wat kan ik hier het beste mee doen? Hij wordt wel erg groot…..

        1. Beste Pien,

          Als de brem erg lang wordt kan je er rustig 1/3 van de langste takken af halen. Laat de minder lange takken staan dan kan de brem daar nog wel bloemknoppen op vormen voor volgend jaar.
          Snoei dan volgend seizoen direct na de bloei alle bloeischeuten kort zodat de nieuwe bloeitakken vanuit de basis gevormd worden en de plant compact blijft.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    1. Beste Willem,

      Ja, de wilde brem kan net als de gekweekte brem het beste direct na de bloei worden gesnoeid. Is de struik al wat ouder dan zal de onderkant al verhout zijn en kan je minder ver in snoeien.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  3. Dag,

    Ik heb een brem die bijna een boom is geworden. Een lange stam, tak, met een paar uitlopers. Het is een prachtige parasol, maar de brem wordt nu echt te hoog en te zwaar. Aan de onderkant is de brem helemaal verhout. Hoe kan ik het uitlopen van nieuwe scheuten aan de onderkant bevorderen, zodat ik de brem in z’n totaal kan inkorten?

    1. Beste Erik,

      Als de brem verhout is zal deze waarschijnlijk niet meer uitlopen op het oude hout en kan alleen gesnoeid worden tot waar er nog jonge groene takken zijn.

      Een ander alternatief is met een nieuwe bremstruik beginnen en daarna elk jaar kort snoeien zodat de brem jong en vitaal blijft.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  4. Wie kan mij raad geven..
    Heb een spaanse brem op stam.
    Vorig jaar mooi in de bloei ..
    Maar staat er nu wat verloren bij

    1. Beste Hilbrand,

      De Spaanse brem bloeit pas in mei of juni dus er is nu misschien nog niets aan te zien omdat de brem pas nieuwe scheuten maakt na de bloei.
      Dat is ook de rede dat deze brem het beste direct na de bloei gesnoeid kan worden. De nieuwe groeischeuten komen dan vanaf de basis waardoor de struik vol en compact blijft. Zeker bij een brem op stam is ieder jaar snoeien na de bloei aan te raden.

      Heb je nog vragen laat het ons gerust weten.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  5. Wij hebben dit jaar een brem op stam gekocht. Hij is nu haast uitgebloeid en er groeien nu een “boontje” achtige aan bij de uitgebloeide bloemen. Snoei ik die ook weg?

    1. Beste Ruud,

      Ja, ook de boontjes worden weggeknipt zodat de brem weer vanuit de basis nieuwe scheuten kan maken waar volgend jaar de bloemen aan komen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  6. Esther Hoogstraten-Nederpelt

    Ik heb een rode brem die nu nog prachtig bloeit. Die ga ik na de bloei snoeien. Helaas staat hij een beetje in de verdrukking tussen een paar hortensia’s, dus ik wil hem verplaatsen. Kan ik dat dan ook na de bloei doen, of moet ik wachten tot het najaar?

    1. Beste Esther,

      Als je na de bloei terug snoeit heeft de plant minder blad waardoor de plant minder vocht verdampt. Het verzetten gaat bij brem niet zo goed omdat de plant een penwortel heeft. Wil je hem toch verzetten doe het dan direct na de bloei of in het vroege najaar (september -oktober).

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  7. De brem die bij mij in de tuin staan gaan de bladeren helemaal hangen en worden bruin en dan zwart, nu heb ik hen maar helemaal gesnoeid moet ik er nog meer aan doen, en wat zou dit kunnen zijn De andere brem staat er helemaal goed bij ik zelf kan niet ontdekken waaraan het zou liggen graag advies.

    1. Beste Jeanne,

      Kan niet direct bepalen waar dat aan kan liggen. Het kan een aantasting zijn van bladluis of een larve in de grond die aan de wortels eet.
      Plaatselijk verzadiging van water daar kan een brem ook slecht tegen omdat het van oorsprong een plant is die op droge plaatsen groeit.

      Brem is een plant die niet zo lang leeft dus als de struik al wat ouder is en hij is niet regelmatig gesnoeid dan kan een brem ook door veroudering afsterven.
      Even afwachten of de brem volgend jaar weer gaat uitlopen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

    1. Geral Overbeek

      Beste Rita,

      Zoals je in de video kan zien is de beste tijd om de brem te snoeien direct na de bloei. Als je vroeg in het voorjaar gaat snoeien knip je de bloemknoppen weg die in mei uitkomen.
      Als je ieder jaar na de bloei de brem snoeit (eind mei of begin juni) dan heb je ieder jaar bloei en een mooie volle bremstruik.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  8. T.G Bruggeman

    Onze brem is 2 jaar oud en bloeit nog niet wat moet ik er aan doen ( ik heb hem nu terug gesnoeid ) ??
    Gegroet Dorus

    1. Beste Dorus,

      Wachten tot volgend jaar dan zou de brem (in mei) op de nieuwe scheuten bloemen moeten vormen. Staat de plant wel op een zonnige plek? Brem is een liefhebber van zon en een droge plek. Op een schaduw plek zal de bloei tegenvallen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  9. Hallo, ik heb meerdere brenstruiken in tuin staan. Een prachtige rood gele. Gisteren heeft n voorbijganger 2 takken bruut afgebroken, 22 aug dus. Kan ik deze 2 takken nu ook stekken? Dus 25 cm lang, schuin afsnijden in grond steken? Moet ik bovenkant takken met blad inkorten vanwege vochtverlies?

    dan tweede vraag, andere gele brem heeft gal. Er zitten verspreid over takken, vooral aan uiteinden, kleine zilvergroenkleurige grillige balletjes aan. Op internetvond ik dat t gal is. Helaas geen remedie. Wat kan ik tegen deze gal doen?

    1. Beste Ria,

      Als de takken nog groen zijn dan kunnen ze wel wortel maken. Zijn de takken al verhout (meerjarig) dan zal dit niet snel wortelen. Een deel van de bovenkant insnoeien voorkomt de verdamping dus dat is wel goed.
      Gallen kunnen geen kwaad voor de plant, de galmug kan zelfs nuttig zijn omdat ze soms bladluizen eten. Als je het niet mooi vindt kan je ze er uit knippen. Spuiten of bestrijden heeft als er eenmaal gallen in zitten geen effect dus dat kan je achterwege laten.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  10. Beste geral, dank voor je antwoord.
    Mbt stekken.Aan de afgebroken takken zitten heel veel zijtakken. De tak zelf waar hij is afgebroken is wel dik hout, is zo,n 2 cm doorsnede. Ik neem dus aan, mooie groene zijtakken pakken tbv stekken?
    onderin hieltje of schuine snede? Op internet vind ik allebei de opties.
    hoe lang duurt t voordat t geworteld is?

    mbt gal, ik vind t wel lelijk, vorig jaar heb ik t er eruit gesnoeid, em t is dit jaar alleen veel heftiger terug gekomen en breidt zich nu ook andere brem uit. Is er echt niets anders te doen dan eruit knippen?

    1. Beste Ria,

      Je kan de scheuten schuin afsnijden en eventueel wat stekpoeder erop doen. Geef de stekken regelmatig water zodat de grond vochtig blijft. In het voorjaar kan de stek al geworteld zijn maar ik zou de stekken nog een jaar in de pot laten staan zodat er een goede wortelkluit gevormd kan worden.
      De stekken die in de zomer niet uitlopen zijn meestal niet geworteld.

      Je kunt nooit weten wanneer de galmug of galwesp zijn eitjes gaat leggen dus het is niet te doen om dit kleine beestje te bestrijden. Als je de gallen eruit knipt dan verklein je lokaal wel het aantal nakomelingen. Dit insect is echter ook een onderdeel van de natuurlijke kringloop en heeft de brem nodig voor zijn nageslacht. Veel tuinvogels leven van dit soort mugjes dus het helpt misschien om je tuin voor de vogels wat interessanter te maken, bijvoorbeeld door nestkastjes op te hangen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  11. clara andriessen

    Beste Geral,

    Op de Veluwe zie ik behalve brem ook hoge prikkelige struiken met een zelfde soort gele bloem als de brem heeft en hij bloeit in de winter. Wat zou dit kunnen zijn?

    1. Beste Clara,

      Dat zal dan waarschijnlijk de Ulex europeus zijn of op zijn Hollands Gaspeldoorn.
      Deze plant heeft gemene stekels maar de bloei lijkt sterk op een gewone brem. Ook deze plant houdt van zonnige en droge standplaats.
      info: Gaspeldoorn

      Met groene groet, Geral Overbeek

  12. Daphne Vostermans

    Wij hebben sinds een week of 6 een stuk of 12 cytisus “Lena” buiten voor onze raam geplant. (In een grote gemetselde “bak” met afwatering) Helaas zijn nu al 10 planten zwart/bruin gekleurd. Is er nog iets wat we hier aan kunnen doen of kunnen we ze nu al afschrijven?

    1. Beste Daphne,

      Cytisus “Lena” krijgt een rood-oranje bloem en is winterhard. Er kunnen een aantal oorzaken zijn waardoor de planten dood gaan:
      1. Het is een ander soort brem dan het kaartje aangeeft en er worden zeker in het voorjaar bremsoorten aangeboden die niet winterhard zijn.
      2. De planten zijn toch bevroren (nachtvorst) doordat ze in een kas zijn opgekweekt en nog niet afgehard zijn.
      3. De grond blijft te lang nat (ondanks de afvoergaten in de bak) omdat brem eerder van zonnig en droog houdt dan van nat en koud.
      4. De kwaliteit van de planten was slecht of de planten waren nog niet goed geworteld.

      Mijn advies zou zijn: ga met de planten terug naar het plantencentrum of tuincentrum en vraag om soortechte planten die goed afgehard zijn.
      Het voordeel is dat de planten bijna bloeien dus dan kan je in ieder geval de bloemkleur zelf controleren. Heb je er geen vertrouwen in dan kan ik plantencentrum Esveld in Boskoop aanbevelen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  13. Ik had een prachtige witte Brem die nogal groot was geworden. Nu heb ik die waarschijnlijk veel te kort gesnoeid. Alleen het oude kale hout is nu nog over.
    Kunnen er jonge scheuten komen op het oude hout of moet ik hem wegdoen.

    1. Beste Ineke,

      Bij het snoeien van een brem kan je het beste alleen de lange scheuten inkorten maar dan wel zodat er nog groene takken overblijven.
      Is de brem jarenlang niet gesnoeid dan zal deze behoorlijk verhout zijn en waarschijnlijk slecht weer uitlopen. Is de plant wat jonger, zeg 2 a 4 jaar oud dan kan de brem best nog wel uitlopen op het oudere hout.

      Ik zou het nog even een paar maanden afwachten en kijken of er nog wat nieuwe scheuten gevormd worden.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  14. Beste Geral, dank voor je antwoord op m’n vraag. Ik ga zeker nog wachten en vooral hopen dat er nieuwe scheuten uitlopen! Hij was zo mooi, het zou jammer zijn als ik hem moet verwijderen.

  15. Hallo Ger,
    Vorig jaar een gele brem op stam gekregen, mooi gebloeid ,maar daarna niet gesnoeid en nu Januari Zijn de meeste takken zwart. Is hij nog te redden, ik heb het dus helemaal verkeerd gedaan.Calla.

    1. Beste Calla,

      Het beste is om rustig af te wachten tot het voorjaar als de planten weer gaan uitlopen, gaat de brem in mei weer bloeien snoei dan direct na de bloei de bloemtakken voor de helft terug.
      Loopt de plant niet meer uit dan zal je met een nieuwe plant moeten beginnen. Nu is de plant in rust dus kan je er niets van zeggen of hij het nog gaat doen, nog even geduld.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  16. Beste Geral,

    Ik heb in maart dit jaar een jonge brem geplant. De bloei is nu bijna voorbij en ik wil hem gaan snoeien. Voor mij is het niet duidelijk wat ik wel en niet kan weg knippen, alle artikelen en filmpjes op internet gaan over oudere bremmen. Mijn brem heeft takken tot 40 cm boven de grond met bloemen op de laatste 10 cm. Vanaf 35 cm boven de grond zijn nu nieuwe scheuten gegroeid van 10-30 cm. Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is. Kunt u mij vertellen wat ik weg kan knippen? Alvast bedankt!

    1. Beste Nadine,

      Het beste is om de bloemtakken er af te snoeien. Je neemt een bloemstak en knipt iedere tak af waar de (uitgebloeide) bloemen ophouden.
      Als je dat ieder jaar doet dan krijg je op een gegeven moment plukjes en kan je toeven met bloemtakken in een keer af knippen. Bij een jonge struik heb je dat waarschijnlijk nog niet.
      Vanuit de basis van de bloemtak groeien na het snoeien weer nieuwe scheuten die volgend voorjaar weer gaan bloeien.

      Succes en met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  17. Onze gele brem heeft dit jaar 2x gebloeid. Ik heb ‘m daarna niet gesnoeid (wist nog niet dat dat moest). Ik vind het niet erg dat de plant groot is geworden, onze tuin kan het hebben, maar nu is de hele struik ineens kaal en bruin geworden. Door eerdere reacties denk ik dat ‘ie te lang te nat heeft gestaan… Kan ik de plant nog redden door hem op een andere plek in de tuin te zetten? En moet ik ‘m dan misschien toch al terug snoeien of wacht ik beter eerst af of de plant weer uitloopt in het voorjaar!

    1. Beste Eveline,

      Als de brem bruin en dor is geworden dan is de plant niet meer te redden.
      Kies eventueel een nieuwe plant uit en zet deze dan op een warme, droge en zonnige plek in de tuin.

      Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

  18. Hallo, Mijn brem heeft bruine delen door de strenge vorst. moet ik wachten tot na de bloei en alles in een keer wegsnoeien of kan ik de bruine takken al weg snoeien?
    Alvast bedankt,
    Petra

    1. Beste Petra,

      Wacht nog even tot de plant gaat uitlopen of bloeien dan kan je goed zien welke delen dood zijn. De beste bloeitijd is direct na de bloei.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  19. Beste Geral,

    Ik heb een grote tuin en als afscheiding van een voetpad staan een tiental brems. Als ik de brem raak vind ik op mijn kleren tientallen hele kleine beestjes. Is dat normaal of moet ik iets ondernemen?

    Groet

    1. Beste Huub,

      De meeste beestjes zijn er maar tijdelijk en gaan ook gewoon weer weg. Het zou ook bladluis kunnen zijn die kan je op een aantal manieren reduceren.
      1. Zorg dat de leefomstandigheden optimaal zijn door middel van biologische bemesting of geef Biovin voor een optimaal bodemleven. Hierdoor is de plant sterker en minder vatbaar.
      2. Lok vogels naar je tuin, hang nestkastjes op voor koolmezen die geven de bladluizen aan hun jongen en houden zo de plaag in bedwang.
      3. Laat ook wat takken (takkenril) wat boomstammen en blad liggen. Hier kunnen lieveheersbeestjes in overwinteren en als dank verorberen ze de bladluizen.
      4. Hang een oorwormenpot op. Dit is een bloempot met hooi erin die je op zijn kop in de buurt hangt. Overdag schuilen de oorwormen daar in en s’nachts gaan ze op jacht naar bladluizen.

      Zo zie je dat je met natuurvriendelijk tuinieren de plagen in bedwang kunt houden zonder gif.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  20. Goedenavond Geral.

    Ik heb een vrij grote brem staan die helemaal scheef gegroeid is en nu mijn (jonge(re)) magnolia helemaal overschaduwd.
    Nu was ik eerst zinnens om de brem te verplaatsen, maar ben huiverig geworden door de eerdere reacties van jou.
    Dan moet hij dus flink worden teruggesnoeid, maar moet ik takje voor takje gaan knippen of kan ik met de heggenschaar aan de gang? Hij is nu bijna klaar met z’n bloei

    Met vriendelijke groet en dank
    R Fransz

    1. Beste Renee,

      Bij het snoeien van een brem kan je het beste steeds een bosje pakken en dan 2/3 afknippen. Er moet altijd voldoende jong groen overblijven waar de plant weer op uit kan lopen. Knip je tot de dikkere takken dan loopt de plant meestal slecht opnieuw weer uit.
      De plant met een heggenschaar in model knippen werkt niet zo goed omdat je steeds moet kijken hoever je de scheuten terug kan knippen.
      Staat de hoofdstam erg scheef dan kan je de plant ook met een paal en een boomband rechtop zetten.

      Succes en met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  21. Ik heb een kamerbrem die vorige zomer 3x vlak achter elkaar gebloeid heeft. Ik heb ’em daarna niet gesnoeid, omdat ik niet wist dat dat nodig was. Hij is inmiddels een stuk groter en ik heb me afgevraagd of de plant nog leefde. Sinds een paar maanden zitten er hier en daar weer blaadjes aan, maar van een mooie volle plant is geen sprake en van bloei in maart en april al helemaal niet. Ik heb ’em vanmiddag flink teruggesnoeid tot aan het begin waar ook nog jonge blaadjes zitten. In de toppen zaten ook blaadjes en die heb ik op water gezet, in de hoop dat die gaan wortelen. Maar nu lees ik net dat die stekken gelijk in stekgrond kunnen worden gezet. Klopt dat?

    1. Beste Els,

      Een kamerbrem wordt snel opgekweekt om als bloeiende sierplant te verkopen. Dat is ook geen winterharde tuinplant en niet vergelijkbaar met de brem die in de tuin gebruikt wordt.

      Stekken is te proberen. Gewortelde stekken kunnen alsnog in stekgrond gezet worden dat maakt niet uit.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    1. Beste Marlies,

      Er zijn verschillende soorten brem. In de tuin is de meest gebruikte soort de bezembrem of een cultivar van de gewone wilde brem. Dan is er nog de verfbrem die wat kleiner blijven en bij tuincentra wordt ook vaak de kamerbrem als tuinplant verkocht. Deze laatste is niet winterhard en kan bij vorst makkelijk in zijn geheel bevriezen.
      gaat het om een bezembrem (cytisus praecox of cytisus scoparius) dan zou ik even afwachten tot het voorjaar. Dan kan je beter zien of de plant weer gaat uitlopen en groeien.

      Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven