open tuinen tuincursus online

Open tuinen

In 2018 is er ook weer van alles te zien en te doen

Regelmatig plaatsen wij hier nieuwe of bijzondere open tuinen die een bezoek meer dan waard zijn.

Op deze pagina staan de volgende tuinen:  

*Hortus Haren (Groningen) altijd iets te beleven.

*Roger Bastin: (Aalbeek).

*BotanischeTuin (Utrecht) Fort Hoofddijk.

*Von Gimborn Arboretum (Doorn).

*Trompenburg (Rotterdam).

*De Stekkentuin (Noordoostpolder).

*Hortus botanicus (Amsterdam).

*Lianne’s Kijktuin voor Siergrassen (Groningen).

*Makeblijde Architektuurtuinen (Houten).

*Priona tuinen (Schuinesloot).

*Tuingoed Foltz (Groningen).

Hortus Haren:

Vlak onder Groningen in Haren vindt u de grootste botanische tuin van Nederland: de Hortus Haren. Op een oppervlakte van ca. 20 hectare groeien en bloeien planten uit alle streken van Nederland en de rest van de wereld. Het gehele jaar door is de tuin zeker een bezoek waard!

Een bezoek aan de Chinese tuin zeker de moeite waard: een levend stukje China met prachtige paviljoens, een waterval en het Meer van de Rode Karpers.

Bekijk de Laarmantuin (wilde plantentuin) eens met het arboretum (loofbomenbos) of het pinetum (naaldbomenbos) met zijn enorme mammoetbomen. Ook is er een unieke collectie wilde planten te zien en in het voorjaar bloeien de zeldzame orchideeën en stinzenplanten.

U vindt er rust en een tikje geheimzinnigheid tussen de heide en de jeneverbessen.

Neem ook een kijkje in de landentuinen: de Hortus heeft onder meer een Engelse tuin, een watertuin, agrarische tuinen, een kassencomplex en een bamboe- en grassentuin.

In de Keltische tuinen van Ogham loopt u door een tijdtunnel naar een andere wereld. Hier kunt u informatie over uw persoonlijkheid vinden in de imposante bomenhoroscoop.

Op de rotstuin kunt u een bergwandeling maken tussen prachtige planten. Bovenaan gekomen heeft u een fantastisch uitzicht over alle tuinen in de Hortus.

Bewonder ook de papegaaien, de bijenstal en het insectarium. Hortus Haren, altijd mooi, telkens anders.

Contact en bezoekadres:

Hortus Haren

Kerklaan 34

9751 NN Haren

Telefoon: (050) 537 00 53

Telefax: (050) 537 12 23

E-mail: [email protected]

—————————————————————————————————————

Kwekerij Bastin

Lavendeldagen 2018

zaterdag en zondag in juli

Gezellige markt met diverse producten om te ruiken en te proeven met natuurlijk een uitgebreide selectie lavendelplanten en andere mediterrane soorten.

Groente en fruit uit eigen tuin is een rijkdom.

  • Kom ideeën opdoen en koop de lekkerste planten
  • Kom proeven van allerlei lekkernijen zoals honing.
  • Ook is er een kweker met klein-fruit en fruitbomen.
  • Natuurlijk kunt u ook bij kwekerij Bastin mediterrane planten uitzoeken.

Kijk op de website voor meer info.

Bij kwekerij Bastin kunt u ook online heel veel soorten planten bestellen….

Roger Bastin is gespecialiseerd in mediterrane planten zoals Lavendel, Santolina en Salvia.

Adres kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29

6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)

Limburg, Nederland

telefoon: 045-5231475

fax: 045-8503329

www.bastin.nl

 —————————————————————–

Botanische Tuin Utrecht / Fort Hoofddijk

Fort Hoofddijk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 1963 is men vanuit de Universiteit Utrecht begonnen met de aanleg van de grote rotstuin. Deze tuin bevat een uitzonderlijke collectie rotsplanten die door de hoge ligging onder ideale omstandigheden kunnen groeien. Verder is er naast de grote rotstuin een systeemtuin, kassen met tropische planten, thematuinen en een winkel.

Het is mogelijk om een rondleiding met een gids te volgen maar ook een audiovisuele rondleiding (met MP3) is mogelijk. Ook een vrije rondwandeling is een bijzondere beleving.

Adres:

Fort Hoofddijk

Budapestlaan 17

3584 HD Utrecht

Stadsbus lijn 11 en 12

tel. 030-2535455 (publieksinformatie)

tel. 030-2531826 (overige vragen)

fax. 030-2535177

Internet: www.bio.uu.nl/bottuinen

e-mail [email protected]

Van 1 maart tot 1 december dagelijks geopend

10.00 – 16.30 uu

Toegangsprijzen:

Volwassenen  € 6,50 65+ en groepen > 15 personen € 5,00,

houders U-pas € 2,-.

kinderen t/m 12 jaar (onder begeleiding) en houders van een

Museumkaart gratis toegang.

——————————————————————-

Von Gimborn Arboretum (Doorn)

Oorspronkelijk is deze tuin in 1924 aangelegd als privétuin van dhr Max Von Gimborn, na zijn overlijden is de tuin met zijn unieke collectie verkocht aan de universiteit van Utrecht. De tuin is aangelegd als een Engelse landschapstuin van 27 Ha groot met doorkijkjes en sfeervolle waterpartijen. De tuin heeft een bijzondere collectie bomen, heesters en coniferen.

Het arboretum herbergt zelfs elf Nationale Plantencollecties: Aceraceae, Betulacaea,Coniferae,Ericaceae, Euonymus, Fraxinus, Laburnum, Magnolia,

Tsuga, Rhododendron en Syringa.

Kijk op de website voor de openingstijden of de mogelijkheden om een rondleiding met een gids te beleven.

NB.

Met ingang van 1 januari gaat het beheer over het Von Gimborn Arboretum over in de handen van een aparte Stichting, de Stichting Von Gimborn Arboretum.

Voor meer informatie over eventuele activiteiten en rondleidingen kunt u contact met deze stichting opnemen. U vind meer informatie op www.gimbornarboretum.nl

 —————————————————–

Trompenburg Tuinen & Arboretum 

Algemene informatie Arboretum Trompenburg.

De themawandelingen in Arboretum Trompenburg, ook wel zwaan-kleef-aan-wandelingen genoemd, zijn voor velen inmiddels een begrip. Via de themawandelingen volgt u de tuin door het jaar heen. We beginnen met de winterwandeling in februari met bloeiende kerstrozen en toverhazelaars en maken daarna een warme wandeling in de succulentenkas in maart. In april, juli en september extra aandacht voor de Nationale collecties in het Arboretum, beuken,

eiken en hosta’s.

Mei is de rododendron-maand, de tuin is dan een roze-witte bloemenzee.

In augustus mogen vijftigjarigen gratis mee met de zomerwandeling.

Zondagmiddagwandelingen:

Elke zondagmiddag om 14 uur kunt u mee met een gids van Trompenburg voor een gezellige en leerzame wandeling in de tuin.

De thema’s verschillen per maand.

Aanvang 14.00 uur

Deelname € 7,75 p.p.

Donateurs € 2,= p.p.

Duur: ca 1 uur

Reserveren is gewenst via: [email protected]

Naam: Trompenburg Tuinen & Arboretum. 

Bezoekadres Honingerdijk 86 (beneden)

3062 NX Rotterdam

Tel: 010-2330166

——————————————————————————————————

Kijktuin Lianne’s Siergrassen

UNIEK IN NEDERLAND!!!!!

Het grootste assortiment siergrassen in één tuin.

Ik ben door siergrassen gegrepen. Mijn doel: zoveel mogelijk soorten én toepassingsmogelijkheden laten zien. Daarom is bij de kwekerij een bezoektuin waar grassen laten zien wat ze in huis hebben!. Zo kunt u, als u een plant koopt, veel beter inschatten wat het uiteindelijke resultaat in de tuin is.

Siergrassenverzameling en kwekerij

In de tuin zijn meer dan 300 verschillende siergrassen te zien. Alle planten zijn voorzien van naambordjes. In de kwekerij vindt u een breed aanbod aan siergrassen die te koop worden aangeboden. Ik streef ernaar om alle siergrassen die in de kijktuin staan ook in de verkoop op te nemen. Mijn eigen grassen en moeilijk verkrijgbare soorten kweek ik zelf. Doordat er ook vele soorten direct van collega kwekers ingekocht worden kan er tegen een aantrekkelijk tarief geleverd worden.

Mochten er planten niet in voorraad zijn dan kan ik deze uiteraard altijd voor u bestellen. Onder siergrassoorten van deze site kunt u de verschillende siergrassen zoeken op naam en op kenmerken. Kenmerken zijn bijvoorbeeld: standplaats, hoogte en kleur.

Prairieplanten

Nieuw in de grassentuin is een aantal voorbeeld borders met prairieplanten. De aanleg vraagt wel wat extra bewerking maar het onderhoud is reuze makkelijk. Prairieplanten hebben een natuurlijk uiterlijk en zorgen voor een kleurrijk geheel. Veel prairieplanten trekken vlinders, bijen en andere insecten aan.

Een prairiebeplanting is in ieder seizoen mooi om te zien en gecombineerd met verwilderingsbollen en inheemse kruiden is het een aanwinst voor de biodiversiteit. 

In 2006 heeft de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse culturen mij benoemd tot Nederlandse plantencollectiehoudster van siergrassen.

De kijktuin is geopend van 1 april tot 1 november

op vrijdag en zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Lianne’s Siergrassen.

Jan Gosseswijk 31

9367 TE De Wilp

Telefoonnummer: 0594 – 644263

Emailadres: [email protected]

——————————————————————————————————                                                                                                            

Tuingoed Foltz – kwekerij en tuinen

Een honderd jaar oude Groningse boerderij in de schaduw van oude kastanjebomen. Een oude boomgaard die een nieuw leven is ingeblazen. Kleurrijke salviatuinen. Een sfeervol pottenterras. Een 3,5 hectare groot achterland. Moerbedden die baden in het zonlicht. Een oude houtwal en een jonge, 300 meter lange lindenlaan. In de verte een heuveltje en een natuurlijke poel. Hier en daar een eenzame stoel of een verdwaald ornament. Een balkende ezel, opvliegende duiven. En vooral rust.

Dat is Tuingoed Foltz. Prachtige tuinen en een bijzondere sfeer. Maar bovenal een zeer gespecialiseerde kwekerij met een breed aanbod vaste planten, kruiden en eenjarigen en unieke collecties Salvia (Nederlands collectiehouder), Agapanthus, Echinacea, Geranium, Hosta en Dahlia. Een tuinwinkel met potterie, zaden, ambachtelijk tuingereedschap en kastanjehouten hekwerk. Een brocanterie met oude ornamenten, heiligenbeelden, kristallampen en giet- en smeedijzeren hekwerken. En tijdens de tuinevenementen (zie elders op deze site): ontmoetingsplaats voor plantenfanaten uit binnen- en buitenland.

Een plek om te genieten. Van de tuinen, het enorme plantenaanbod, de sfeer en de rust. U bent van harte welkom op de kwekerij en natuurlijk op deze site.

Onze openingstijden in 2015 zijn:

Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur

1e en 3e zondag van de maand van 11.00 – 17.00 uur

Bezoek aan de kwekerij en de tuinen is op andere dagen mogelijk na telefonische afspraak.

Nadere informatie

Bel Andries Bierling, tel. (0598) 635 000 of stuur een e-mail met vermelding van uw telefoonnummer naar: [email protected]. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

———————————————————————————————————–

Arrangementen Tuingoed Foltz voor tuinclubs

Tuingoed Foltz is een geliefde bestemming voor tuinclubs en andere gezelschappen, te meer daar een bezoek aan de kwekerij en de tuinen goed te combineren is met een tocht langs de vele andere interessante tuinen en ‘groene bezienswaardigheden’ in de directe omgeving.

De tuinen van Foltz zijn van juni tot augustus op hun mooist. Dat is ook de periode dat het Groningse landschap met z’n rijke graanvelden en prachtige boerderijdorpen het beste tot z’n recht komt. In april en mei is de voorraad op de kwekerij het grootst.

Speciaal voor groepen biedt Tuingoed Foltz een tweetal arrangementen. Daarnaast kunnen uw eigen voorstellen na overleg vrijwel altijd worden gerealiseerd.

Arrangement 1 koffie/thee/koek + introductie en vrije bezichtiging

We ontvangen u met koffie/thee en Groninger notenkoek en geven u een korte introductie over de kwekerij en de tuinen. Daarna bent u vrij om naar hartelust rond te struinen op de kwekerij en op eigen houtje de tuinen en het achterland te verkennen.

Prijs: € 2,50 p.p. (voor groepen onder de 10 personen: basistarief € 25,00)

Arrangement 2 koffie/thee/koek + introductie en rondleiding

Na ontvangst met koffie/thee en Groninger notenkoek geven we u een introductie over de kwekerij en leiden u rond door de tuinen en het productiegedeelte. Uiteraard is er veel ruimte om vragen te beantwoorden en eventueel advies te geven.

Prijs: € 4,50 p.p. (voor groepen onder de tien personen: basistarief € 45,00)

Reservering en nadere informatie

De arrangementen worden uitsluitend na reservering aangeboden. Bel (0598) 635 000 voor nadere informatie. Op de achterzijde van deze brief vindt u een overzicht van andere interessante tuinen in de regio.

U bent van harte welkom!

Bob Foltz

Andries Bierling

—————————————————————————————————————- 

In “De Stekkentuin” te Espel en in de Goldhoorn Gardens te Bant

Nu open iedere vrijdag en zaterdag.

volop genieten van allerlei voorjaarsbolletjes en van deze wonderlijke kleurrijke Helleborussen.

In De Stekkentuin is tevens een schilderijenexpositie: de schilderessen zijn ter plekke aan het werk In De Goldhoorn Gardens kunt u ook een kijkje nemen in de gezellige life-style winkel in beide tuinen bent u van harte welkom van 10.00 -15.00 uur

gratis entree

Wies Voesten

Noordermiddenweg 13

8311 PZ  Espel

Noordoostpolder

Tel.: + 31(0)527 271327

mobiel:  06  30789303

E-mail: [email protected]

www.destekkentuin.nl

——————————————————————————————————

De Hortus Botanicus Amsterdam

Wandelen en luisteren naar biodiversiteit

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld.

Een unieke collectie planten groeien in de tuin en de kassen in totaal maar liefst 6.000 planten van ruim 4.000 soorten.  Aan de rand van het hectische Amsterdamse centrum in de Plantagebuurt ligt de Hortus. In de tuinen van de hortus vergeet u het hectische leven van de stad en waant u zich in een groene oase.

Oorspronkelijk was de Hortus een medicinale kruidentuin, opgericht in 1638

door het Amsterdamse stadsbestuur.  Kruiden waren destijds van levensbelang, als basis voor medicijnen. In de Hortus bekwaamden artsen en apothekers zich in de receptuur.

Ook nu nog is de Hortus van groot belang om kennis en specifieke plantensoorten te behouden voor de toekomst.

Planten in de hoofdrol 

Biodiversiteit wordt in een hoog tempo bedreigd. Steeds meer soorten van zowel planten als dieren worden zeldzaam doordat hun habitat verdwijnt. Binnen de collectie van de Hortus bevindt zich een groot aantal van deze bedreigde plantensoorten. Een selectie van 50 planten vormt de basis voor de tentoonstelling

Planten in de hoofdrol: biodiversiteit uit de hele wereld in het hart van Amsterdam. De planten vormen een route door de tuin, waarbij de verschillende verhalen over de kwetsbaarheid van deze planten en de ecosystemen waarin zeleven behandeld worden. Bij de tentoonstelling publiceert de Hortus een uitgebreide catalogus waarin het verhaal van elke plant beschreven wordt.

Openingstijden 

De Hortus is open:

maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur

zaterdag 10.00 – 17.00 uur

zon- en feestdagen 10.00 – 17.00 uur

In december en januari sluit de tuin om 16.00 uur.

In juli en augustus is de Hortus elke dag open tot 19.00 uur.

Gesloten is de Hortus op 1 januari, 30 september en 25 december.

Voor honden en andere huisdieren is de Hortus altijd verboden terrein.

Toegangsprijzen

Volwassene € 7,-

Stadspas/CJP/65+ € 3,50

Kind 5 t/m 14 jaar € 3,50

Stadspas kind € 1,-

Adres 

Hortus Botanicus Amsterdam

Plantage Middenlaan 2a

1018 DD Amsterdam

tel 020 – 625 90 21 of 020 – 625 84 11 (informatiebandje)

fax 020 – 625 70 06

e-mail [email protected]

——————————————————————————————————

Architektuurpark Makeblijde

Filosofie

Makeblijde laat zien, dat een hoogstaand resultaat wordt bereikt als alle belangrijke factoren zoals omgeving, bebouwing, ontwerpvisie, vakkundige realisatie en onderhoud serieus worden genomen.

Daarom hebben de uitvoerende partijen hun expertise al tijdens de ontwerpfase ingebracht en blijft de ontwerper tot en met het beheersplan voor zijn tuin bij het project betrokken.

Makeblijde vormt een experimenteel podium voor ontwerpers. Zo worden ontwerpers niet geselecteerd op basis van een voorgelegd ontwerp, maar op basis van eerdere prestaties en uitgevoerd werk. Eens geselecteerd door een onafhankelijke commissie, hebben de ontwerpers alle vrijheid en wordt hun creativiteit niet meer aan banden gelegd. Zo wordt vermeden dat compromissen tot een middelmatig resultaat leiden.

Informatie tuinen

Openingstijden Park

Het park en de tuinen kunt u  gratis bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

In het weekeinde is het park alleen op afspraak te bezoeken voor groepen van minimaal 25 personen.

Het park is ook toegankelijk voor rolstoelen.

Honden zijn in het park niet toegestaan.

De Tuinen

Het is een onmogelijkheid de tuinen in al hun schoonheid op deze website te tonen. De foto’s zijn dan ook een momentopname.

Park bezoek

Om het park in al zijn facetten te kunnen bewonderen kunt u tijdens uw bezoek aan het park gebruik maken van een documentatie map of een audioset.

Voedselbos in wording

Een deel van het park wordt opnieuw ingericht als voedselbos om zo te laten zien welke planten gebruikt kunnen worden en hoe bijzondere combinatie’s worden gemaakt.

Rondleidingen

Indien gewenst worden er rondleidingen door het park gegeven. Samen met de gids gaat u op ontdekkingsreis in de wereld van tuin- en landschapsarchitectuur en maakt u kennis met verschillende ontwerpfilosofieën.

Rondleidingen moeten altijd van tevoren gereserveerd worden.

Minimale deelname:  10 personen

Maximale deelname: 15 personen

Tijdsduur:                 45 minuten

Kosten:                    € 3,50 per persoon

Bezoekadres:

Architectuurpark Makeblijde

Oud Wulfseweg 3

3992 LT  HOUTEN

Auto: Ingang Oud Wulfseweg 3, Houten

Fietsers en voetgangers: Ingang aan de Lobbendijk, Houten

Postadres:

Architectuurpark Makeblijde

Postbus 460

3990 GG Houten

T 030 – 63 65 272

F 030 – 63 65 279

E [email protected]

W www.makeblijde.nl

—————————————————————————————————-

Priona Tuinen  in Schuinesloot   

1 mei tot 30 september geopend

Henk Gerritse heeft bijzondere tuinen achtergelaten, in zijn tuinen kan je zien hoe dynamisch wilde plantengemeenschappen zich ontwikkelen.

Op een natuurvriendelijke manier heeft hij van zijn tuinen zijn levenswerk gemaakt. De tuinen zijn uniek in zijn soort, er is zelfs een zevenbladtuin. Ook hier heeft hij eerst dit lastige kruid proberen uit te roeien maar uiteindelijk ontdekte hij een manier om door middel van bepaalde handelingen en het gebruik van sterkere planten dit kruid te accepteren en in toom te houden.

De tuinen zijn zo uniek dat er een stichting is opgericht om de tuinen ook in de toekomst in stand te houden.

Een bezoek is zeker aan te raden. Natuurlijke tuinen.

BOEK “BUITEN IS HET GROEN”

In het boek “Buiten is het groen” vertelt Henk over zijn ervaringen. Op een humoristische wijze vertelt hij over zijn visie en het onderhoud van zijn tuinen.

Ook kan Henk bevlogen vertellen over planten en alles wat daar omheen gebeurt.

Kijk voor meer informatie over dit boek op de pagina: Interessante lectuur

BEZOEKADRES PRIONA-TUINEN

Schuineslootweg 13

7777RE Schuinesloot (bij Slagharen)

Tel. 0523 681734

OPENINGSTIJDEN

1 mei t/m 30 september donderdag , vrijdag en zaterdag 10-17 uur,

op zon- en feestdagen 14-18 uur. Groepen v.a. 20 personen ook op afspraak

Toegang € 6,50, 65+ en CJP € 5,- kinderen 3-12 jaar € 2,50 Groepen

v.a 20 personen € 5,- p.p.

——————————————————————————————————————————–

VOOR MEER INFORMATIE OVER TUINEN DIE U KUNT BEZOEKEN KUNT U

KIJKEN OP ONZE ZOEKPAGINA : https://tuincoach.expertpagina.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven