Onkruid de baas

Ben jij onkruid de baas in je eigen tuin?

Dan bedoel ik niet wie bepaald welke planten er in de tuin moeten komen of wie de barbecue bedient. Ook niet wie welke werkzaamheden mag doen…..

Ik bedoel ben jij de baas OVER je tuin. Een tuin is een dynamisch geheel van lijnen, ruimtes, sferen en planten.

Als je zoals ik kan lezen en schrijven met planten dan hoef je niet verder te lezen.

Maar als je nog niet de fijne kneepjes beheerst kan het zo maar zijn dat je niet meer eigen baas in je tuin kan zijn. Kan je me nog volgen? Ik zal je een voorval vertellen.

Jaren geleden was ik bij een klant die best een flinke tuin had. Het huis waar ze kwamen wonen werd eerst flink opgeknapt en toen de verbouwing bijna ten einde was belde ze mij voor een tuinontwerp.

De oude tuin stond vol met bomen en was volledig uit zijn krachten gegroeid, een complete chaos dus. We mochten de klus gaan klaren en na veel noeste arbeid begonnen we de tuin weer op te bouwen.

Een speelse vormgeving met veel bloemen en vooral planten die lekker dicht groeien zodat het onderhoud binnen de perken zou blijven. De tuin werd aangepakt
in het najaar een ideale periode voor het planten omdat de bodem nog warm is, hierdoor groeien de nieuwe planten snel vast.
In het volgende seizoen konden de planten al een fraai resultaat geven en snel dichtgroeien zodat het onkruid weinig kans heeft om zich uit te breiden.

In het volgende voorjaar toen alles begon te groeien belde de klant teleurgesteld op. “Er komen helemaal geen planten boven de grond” vertelde de man, die heel enthousiast het tuinonderhoud op zich had genomen.

“Vreemd zij ik het is toch al eind april dan zouden er toch al heel wat planten uitgelopen moeten zijn”. “Maar vertel eens wat over de situatie” zei ik.

Ja zei de man: “eerst zag ik wel allemaal groene blaadjes op komen dus heb ik lekker de schoffel erdoor heen gehaald zodat het onkruid weer mooi weg was voordat het de hele tuin weer overwoekert raakt”.

“Ooooo nu snap ik het “zei ik.

“Heb je een goede zaag”? Vroeg ik de man. “Ja waarom” was zijn antwoord. Ik zal je uitleggen wat je moet doen: “Pak je schoffel en de zaag, zaag dan de schoffel in stukken van 30 cm”

Maar dan kan ik niet meer schoffelen!!! Was natuurlijk zijn antwoord.

Dat is precies de bedoeling, met de schoffel heb je niet alleen het onkruid weggehaald maar heb je ook alle jonge planten onthoofd…..

Dus niet meer schoffelen maar eerst wachten tot de planten gaan uitgroeien (nadat wij nieuwe hadden geplant) en daarna ga je wieden met de hand en met
een Engelse riek.

Waarom is schoffelen zo slecht dan hoor ik je denken. Met een schoffel hak je niet alleen het onkruid los maar beschadig je ook ongemerkt veel wortels van de sierplanten die juist snel moeten uitgroeien zodat ze de bodem bedekken en het onkruid onderdrukken.

Hoe blijf je baas in eigen tuin?

  • Begin niet te snel met wieden als je niet weet of het een sierplant of onkruid is.
  • Gebruik geen hak/ schoffel als je vaste planten en bodembedekkers in je tuin hebt.
  • Zet planten in de tuin die snel de bodem bedekken dan heeft onkruid geen kans.
  • Zorg dat de tuin in het najaar al onkruidvrij is dan begin je het nieuwe seizoen schoon.
  • In het voorjaar (voordat de sierplanten gaan uitgroeien) grondig onkruid wieden geeft je een voorsprong voor de rest van het seizoen
  • Doe regelmatig een rondje door de tuin dan blijft de klus overzichtelijk.
  • Voorkom dat onkruid gaat bloeien en zaad maken anders krijg je steeds meer.
  • Gebruik een Engelse riek (4-tand) om wortelonkruiden zoals paardenbloem weg te halen.
  • Bemest 2 keer per jaar met organische mest zodat de sierplanten gezond blijven en de bodem goed bedekken. Zie ook het artikel over mesten.
  • Laat de bodem geheel begroeien met sierplanten en bodembedekkers, mooie rulle aangeharkte zwarte aarde is een ideale plek voor onkruiden dat wil je toch niet?

Maar hoe weet ik wat onkruid is en wat een sierplant?

Een vraag die ik heel vaak hoor, daarom heb ik een jaar lang foto’s gemaakt van onkruiden.

In een handig boekwerk heb ik deze foto’s samen gebracht en zo kan je aan de hand van de duidelijke foto’s zien hoe onkruiden eruit zien. Natuurlijk heb ik ook bij ieder soort onkruid beschreven hoe je die het beste kunt bestrijden.

Dit boekwerk kan je direct downloaden en eventueel zelf uitprinten om mee te nemen in de tuin als je gaat onkruid wieden.

“Onkruid wieden voor dummys” bevat een schat aan informatie wat het tuinleven nog leuker maakt omdat je weet wat je moet doen. Zo word je weer baas in eigen tuin en kun je optimaal genieten van een verzorgde en sfeervolle buitenruimte…

Cover Onkruiden herkennen voor dummys een uitgave van Mijn Tuingeheim.

Onkruid wieden voor dummys kost normaal €35,= maar bespaart je heel veel kopzorgen en ergernis.

Maar ik help je graag op weg zodat je echt van je tuin kunt genieten dus zou € 27,= al beter klinken toch?

Laat ik eens gek doen door je het bijna kado te doen voor slechts €17,=

Bestel hier je eigen exemplaar maar wacht niet te lang, deze aanbieding is slechts 1 week geldig Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Heb je nog tuinvragen plaats ze op Tuincursus-Online.nl dan helpen we je met plezier op weg….

Ik zou het tof vinden als je me laat weten wat je van dit naslagwerk vind of wat jouw ervaringen zijn met je strijd tegen het onkruid.

Met groene groet vanuit het groene hart, Geral Overbeek.

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven