mol uit de grond tuincursus online

Mol Bestrijden

Mol bestrijden op een vriendelijke manier

Heb je een mooi  groen en vlak gazon maar verschijnen er ineens van die  vervelende grondhopen die jouw groene tapijt ruïneren? Waarschijnlijk  is er dan een mol actief onder de grond.

Deze kleine zwarte gravers kunnen bij het zoeken naar eten flink wat aarde verzetten. Ze graven vele gangen om zich te kunnen verplaatsen onder de grond, om regenwormen en andere bodemdiertjes op te sporen.

Het graven van de gangen is niet direct een probleem maar de uitgegraven grond duwen ze  door de grasmat heen omhoog. De hopen kunnen soms flinke bulten vormen en het vervelendste is dat ze  voortdurend op een andere plek verschijnen.

Op zich is het goed dat de mol jouw tuin bezoekt het  is zelfs een goed teken, je hebt dus een gezonde bodem met regenwormen waar de mol gek op is. De mol houdt ook het aantal regenwormen en andere beestjes op een aanvaardbaar niveau, maar toch ben je meestal niet blij met een mol in je gazon.

Ondanks zijn gegraaf is een mol ook nuttig hij verslindt naast regenwormen ook: Engerling, Emelt, Veenmol en Ritnaalden die aan de wortels van het gras of planten in de tuin vreten.

molshopen in het gazon tuincursus online

Hoe leeft de mol

Om een mol  uit te kunnen schakelen is het handig om te weten hoe een mol leeft. Mollen leven als solitair en hebben een eigen territorium wat ze met hand en tand beschermen. Na de paring werpt de vrouwtjes mol in mei-juni 3-4 jongen na een week of 10 zijn de jongen groot genoeg en moeten ze een eigen territorium zoeken.

Als je een mol vangt of dood dan zal er (vooral in de zomer en nazomer) vrij snel weer een nieuwe mol het plekje innemen. Vang je de mol levend en laat je hem los in een naburig
weiland dan zal de mol in een mum van tijd weer terug zijn op zijn oude stek.

Komt een mol in een andere mol zijn territorium dan zal deze hem zeker verdrijven en komt de mol uiteindelijk weer terug in zijn eigen territorium.  Zwemmen kan een mol ook goed en ze kunnen ook een flink stuk lopen ook al ziet hij niet zo veel.

Het meest actief zijn ze in de nacht en vroeg in de morgen. Je kunt als je heel stil bent de grond zien bewegen als de mol actief is met zijn graafwerk.

Wat is een effectieve methode om de mol te verdrijven

De oudste methoden om mollen uit te schakelen is met een mollenklem, de ene is meer humaan dan de andere methode.

Het vol laten lopen van de gangen met water of uien en knoflook in de gang strooien is een ook een manier om te proberen, vooral knoflook werkt goed in de praktijk.

Ook mollenschrik van Ecostyle is een milieu vriendelijk middel. Dan zijn er ook nog de apparaten die een ultrasone toon of trilling geven waardoor de mol het hazenpad kiest. Mollen zijn gevoelig voor hoge tonen en een ingegraven fles die fluit in de wind is ook te proberen.

Het ene middel werkt soms wel, soms niet.

 

Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

1 gedachte over “Mol Bestrijden”

  1. De Xardin rookpatronen om mollen te verdrijven zijn tijdelijk niet leverbaar. Wat ook goed werkt is een teentje knoflook op een aantal plaatsen in de gang plaatsen daar houden mollen ook niet van en gaan op zoek naar een andere locatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

CONNECT OOK VIA FACEBOOK

TUINCURSUS CONTACTLINKS

Winkelwagen
Scroll naar boven