ziekte camelia tuincursus online

Mijn Camelia wordt geel en bloeit slecht?

Tuinvraag door Mvr. A.van den Berg Mijn Camelia krijgt geel blad en bloeit ook nog slecht.

Ik heb een tweetal vragen over de camelia plant:

 • Ik heb een aantal camelia’s in de tuin. Het blad is echter lichtgroen i.p.v. donkergroen en heeft af en toe wat bruine randen. Wat kan ik hier aan doen?
 • Het ene jaar zitten er veel knoppen en soms een ander jaar bijvoorbeeld maar drie. Hoe komt dit en wat kan ik er aan doen?

Antwoord op de tuinvraag door tuinexpert Geral Overbeek

Een Camelia heeft wat specifieke eisen aan de standplaats. De grond mag niet uitdrogen maar mag ook zeker niet te nat (luchtig en ontwaterend) zijn, de grond moet ook voldoende humus bevatten en zuur zijn (geen kalk). Vergeling en bruine bladranden kan wijzen op een te kalkrijke grond waardoor de plant niet voldoende voeding kan opnemen (dit heeft ook invloed op de bloei ).

Een meststof met kalium en magnesium kan dit enigszins ondervangen, ook Rhododendron-mest is geschikt. Aanpassen van de zuurgraad in de bodem kan het beste door veel tuinturf door de bovenste 30 cm te werken. Is er in de tuin kleigrond dan is het beter om de plant in een grote pot te zetten.

Aan de ochtendzon heeft de Camelia een hekel omdat de temperatuur door de zon snel kan oplopen terwijl de wortels nog in het ijs kunnen staan (s’winters). Een plek tegen een West- of Zuidmuur in de halfschaduw is het beste, ook heeft de Camelia dan bescherming tegen de koude Oosten wind in de winter. Na de bloei kan de plant eventueel licht worden in-gesnoeid om de struik in vorm te houden, maar is voor de bloei niet noodzakelijk.

Het bodemleven is de basis voor gezonde planten

Aanbevolen producten zijn: 
 • “Op Maat” 2-10-20 van Ecostyle voor het aanvullen van een Kaliumtekort (belangrijk element voor vrucht en bloemvorming).
 • “Bladgroen-Plus-Kieseriet” van Ecostyle bevat Stikstof, Magnesium en IJzer wat er voor zorgt dat vergeelde gewassen zich weer snel herstellen.
 • PH-Bodemtest van Ecostyle om de zuurgraad te bepalen.
 • Deze organische meststoffen zijn bij een goed gesorteerd tuincentrum verkrijgbaar en kunnen veilig en makkelijk gebruikt worden.Uit praktijkvoorbeelden komt naar voren dat het bodemleven een grote invloed heeft op de opneembaarheid van voedingsstoffen. Als met blad en compost het bodemleven geoptimaliseerd word is de zuurgraad minder belangrijk. Een 100% biologische meststof die het bodemleven perfect verbeterd is Biovin. Dit product heeft in de praktijk voor bijzondere resultaten gezorgt.

Met groene groet, Geral Overbeek.

8 gedachten over “Mijn Camelia wordt geel en bloeit slecht?”

 1. Ik heb 2 camelia’s gekocht,en heb ze even in de kamer gezet,nu na 2dagen vallen de knoppen er af.Kan ik ze nu in de tuin planten.Er is nu nog nachtvorst en ik denk dat de overgang te groot is.

  1. Beste Joke,

   Camelia is vrij gevoelig voor droogte of temperatuurveranderingen. In de tuin kan je de plant het beste aan de zuidwest kant van het huis planten, de ochtendzon in de winter daar kan de plant niet tegen omdat hij in de winter groen blijft. Het kan geen kwaad als de plant wat blad verliest, hou de kluit wel lichtvochtig. Wacht nog heel even tot de nachtvorst voorbij is en bewaar de plant bij voorkeur in een koele schuur of garage. Plant de Camelia op een plek in de halfschaduw en werk een ruime hoeveelheid cocosaarde door de grond bij het planten.

   Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

   1. Mijn Camelia doet het ook slecht. Maar tuinturf vind ik een slecht advies. Bij het opgraven van Veen komt veel CO2 vrij, en verlies aan biodiversiteit en landschappen worden vernietigd.Zoek naar alternatieven.

    1. Beste Clasien,

     Daar heb je helemaal gelijk in en daarom raad ik tuinturf en potgrond (waar vaak een groot deel tuinturf in zit) af.
     Uit de praktijk weet ik dat er een andere manier is om de omstandigheden voor de Camelia te verbeteren/ optimaliseren. Zelf doe ik dit al jaren bij een rhododendron op kleigrond. Normaal gesproken zou een rhodo na een jaar of 4 langzaam aftakelen omdat de kleigrond veel te kalkrijk is, rhododendron, azalea en camelia houden juist van een zuurdere grond.

     Dit is met tuinturf iets te corrigeren maar dat werkt vaak maar matig en we willen geen natuur leegroven natuurlijk.

     Wat wel goed werkt is het volgende: verzamel al het blad uit de tuin of desnoods uit de straat en gooi dat in een dikke laag van ca. 20 cm onder de Camelia, dek het vervolgens af met cocoscompost of cocosaarde (cocosvezel/compost is een recyclingproduct wat voorheen geen bestemming had). Je kan ook een andere biologische compost gebruiken natuurlijk. Het blad waait hierdoor niet weg, blijft vochtig en verteerd vrij snel.

     Ik doe dit elk jaar in maart en de rhododendron groeit en bloeit er fantastisch op. Wat je hiermee bereikt is dat er veel organisch materiaal voor het bodemleven beschikbaar is, het bodemleven (schimmels, bacteriën en andere microorganisme) zorgen er voor dat alle benodigde voedingsstoffen bij de plant terecht komen waardoor de plant goed groeit, bloeit en gezond blijft. Ondanks dat de zuurgraad niet optimaal is.

     Organisch materiaal voed het bodemleven en het bodemleven geeft de voeding in hapklare brokken door aan de plant die daardoor sterk en gezond blijft.

     Succes en met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 2. We hebben 7jr geleden het huis gekocht met de 2 japonica boompjes in de tuin. Ze deden het prachtig. We hebben ze 3 jr geleden beiden 1 mtr naar rechts in de zelfde border moeten verschuiven. 1 doet het nog steeds prachtig. De ander is heel veel blad kwijt. (Die ook niet meer terug groeien,droge stokjes) en bloemen vinden we nog niet eens belangrijk op dit punt. We hebbn geprobeerd:
  Rhodondenderon mest
  Spijkers
  Bloemen compost van de goedbloeiende boom.
  Veel regenwater
  Niet meer omheen harken.

  De vraag is heeft u nog tips want we geven het bijna op ;)

  1. Beste Maaike,

   Je bedoelt met japonica boompjes waarschijnlijk Camelia japonica? Japonica is een 2e naam dus dat kan van alles zijn namelijk.
   Als een wat oudere plant verzet wordt dan verliest de plant altijd een deel van de wortels, ook wordt het bodemleven verstoord wat tijd nodig heeft om te herstellen.
   Bij het verplanten ontstaat door het verlies aan wortels een onbalans tussen blad (verdamping) en wortels (opname van vocht). Hierdoor kan de plant uitdrogen omdat er meer water verdampt dan de wortels (die nog over zijn) kunnen opnemen.

   Bij het verplanten is het dus beter om ook een deel van de takken weg te snoeien zodat de hoeveelheid blad en wortels beter in balans komen.

   Wat ik zou adviseren is snoei na de bloei 30% van de takken weg en je zou daarbij nog cocoscompost en Biovin over de grond kunnen strooien. Biovin is een organische meststof die het bodemleven activeert.

   Succes en met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 3. hallo,

  bij het verhuizen enkele jaren geleden heb ik mijn camelia’s mee verhuist en verplant.
  de bladeren vallen af, hij groeit precies maar weinig, en bloemen doet hij ook niet veel.
  daarvoor was hij zoooo mooi daarom dat ik hem had meegenomen.
  dode takjes en precies iets groenachtig op de takjes wat volgens mij niet veel goeds kan betekenen.
  wat kan ik nog doen?, of gewoon uitgraven en weggooien en andere zetten.

  mijn buurman heeft net zijn grote heel mooie camelia laten afzagen, kan ik daar nog iets van redden?, takken in water zetten en later hopelijk planten ??

  groetjes
  ann

  1. Beste Ann,

   Camelia is een plant die het beste groeit in een humusrijke wat zure bodem. Wat je zou kunnen doen is een dikke laag afgevallen blad onder de Camelia aanbrengen en dit afdekken met een laagje compost.
   Door de verhoging van het organische materiaal (blad en compost) verbeterd het bodemleven en daardoor krijgt de Camelia de gewenste voedingsstoffen om goed te groeien en bloeien.
   Een ander voordeel is dat de wortels door deze laag koel en vochtig blijven.

   Wat ook kan helpen om het bodemleven te verbeteren is het gebruik van Biovin bodemactivator.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven