Clematis cartmanii Joe uit de serie van Mijn Tuingeheim.

5 Klimplanten Voor Groene Muren

Klimplanten  voor groene muren geven het hele jaar kleur

Klimplanten zorgen voor groene wanden in de tuin en nemen vrij weinig ruimte in beslag en kunnen het hele jaar door kleur en geur in je tuin brengen. Let ook bij klimplanten op dat je ze toepast op de meest geschikte plek in de tuin. Dit zorgt voor een schitterend resultaat en voorkomt teleurstellingen. Plant een Clematis nooit in de volle zon en bedek de voet van de plant, zorg dat een Kamperfoelie voldoende vocht kan opnemen of meng voldoende compost door de grond, als laatste de Klimhortensia die zelfs op de noordgevel het nog goed doet maar plant hem iets van de muur af of meng voldoende compost door het plantgat zodat de kluit vochtig blijft.

Onderstaande soorten zorgen voor jaarrond kleur en zijn deels groenblijvend.

1. Roza “New Dawn”

Een doorbloeiende klimroos (6-10) met geurende bloemen die lichtroze zijn als ze uitkomen en verbloeien naar wit. Verder sterk en gezond. Ook een topper is roza “Schneewitchen” met eindeloze bloei van roomwitte trossen en een gezonde groei.

2. Clematis cartmanii “Joe”

Is vroegbloeiend (3-5) licht geurend en groenblijvend gezond blad. Een nieuwe Clematissoort die echt een aanvulling is voor het assortiment, er zijn diverse bloemtinten in wit en roze.
Plant ook deze Clematis diep genoeg en zorg dat de kluit niet uitdroogt (plant er een Hosta of Alchemilla voor om de zon af te schermen). Clematis grijpt zichzelf vast door met het blad ergens omheen te draaien.

3. Lonicera periclymenum “Belgica Select”
Is sterk geurend in de avond met bloemtrossen in de kleur geel-violet (6-7) gevolgd door felrode bessen (giftig). Ook deze klimmer kan lang doorbloeien met de rode bessen als toegift, de vogels zijn er gek op. Snoei ook regelmatig wat takken dieper weg zodat er van onderuit weer jonge scheuten ontstaan.

4. Jasminum nudiflorum (winterjasmijn)
Vormt een waterval van gele bloemen in de winter (12-2). Mooie groene twijgen en fijn blad. De winterjasmijn is goed winterhard in tegenstelling tot de steeds populairder wordende italiaanse jasmijn (witte bloem)die toch nog wel eens bevriest. Jasminum heeft geen hechtwortels dus moet in het begin worden opgebonden.
Snoei direct na de bloei de lange bloemstengels terug tot aan de hoofdtakken.

5. Hydrangea petiolaris (klimhortensia)
Blijft niet groen in de winter maar is wel een makkelijke en sterke klimmer. De klimhortensia heeft wel hechtwortels waarmee de plant zichzelf aan muur of schutting vasthecht. De bloei valt in juni tot juli de plant is dan bedekt met prachtige witte bloemschermen. Snoei direct na de bloei of in het vroege najaar anders gaat de hortensia bloeden.

Hoe te planten

De mooiste volgorde is eerst Roza “New Dawn” daarnaast Jasminum nudiflorum daarna Clematis “Armandii Snowdrift” en als laatste Lonicera periclymenum “Belgica Select”.

Alle soorten kunnen zeker 2 meter breed en hoog worden. Voor een sneller resultaat kunnen 2 stuks per soort worden toegepast. Heb je weinig ruimte om planten in de grond te zetten dan zijn klimplanten ideaal omdat ze weinig ruimte innemen en toch voor groene en kleurrijke wanden zorgen. Ook op balkons en daktuinen kan je veel groen creëren met klimplanten in plantenbakken.

Steuntje in de rug

Deze klimplanten hebben geen hechtwortels en hebben dus een klimrek nodig om ze aan vast te binden bv een groen of zwart geplastificeerd gaaspaneel.
Tijdens de groei moeten de nieuwe scheuten steeds worden vastgezet.

Het planten van nieuwe klimmers

Maak de grond goed los en meng er compost of cocoscompost door, geef ook een handje organische mest voor een snelle wortelvorming. Het najaar is de beste periode omdat dan de grond nog warm is en de wortels het snelste vastgroeien.

Zet de planten ook direct vast aan het klimrek liefst met bindbuis in plaats van binddraad met ijzer erin. Als de stam of tak gaat groeien word deze dikker en
kan gaan afknellen als er is opgebonden met (ijzer) binddraad.

Heb je nog tuinvragen of een andere reactie laat het ons weten door hieronder een bericht te plaatsen, we helpen je met plezier op weg.

Direct je eigen klimplanten uitzoeken kan ook klik op de volgende link: Planten online

 

Veel tuinplezier, Geral Overbeek.

9 gedachten over “5 Klimplanten Voor Groene Muren”

  1. Wees voorzichtig met het planten van de gewone Hedera helix tegen een houtenschutting die op of tegen de erfgrens staat. Deze woekeraar groeit er dwars doorheen en kan overlast bezorgen bij de buren.
    De bruidssluier (Polygonum baldschuanicum) moet je niet tegen de gevel laten groeien daar deze de woning kan kraken door tussen de spouwmuur te kruipen.

    1. Beste Jaap,

      De klimmers die je noemt zijn inderdaad enthousiaste groeiers maar ik wil dat wel even wat nuanceren. Hedera helix kan hard groeien maar kan door regelmatig knippen best in de hand worden gehouden. Als de takken ergens doorheen groeien is er nog niets aan de hand maar als de takken na verloop van tijd dikker worden ontwikkelen zich flinke krachten waardoor schade kan ontstaan.

      Dat klimplanten de muur zouden beschadigen is een fabel, in diverse onderzoeken is het tegendeel bewezen. De hechtwortels zitten tegen de muur en veroorzaken geen schade, het is alleen vervelend om te verwijderen als je de klimop weg haalt. Een muur kan alleen beschadigen als de muur of de voegen in slechte staat zijn dan kan een scheut van de klimop in de scheur groeien en bij het dikker worden van de scheut de scheur groter maken.

      Pas wel op bij dakranden en houtwerk omdat de scheuten daar tussen kunnen groeien en schade veroorzaken. Tijdig snoeien is aan te raden, dan kan je genieten van alle voordelen die klimplanten bieden.

      De bruidsluier is een zeer snelle groeier dus pas deze plant toe op plaatsen waar de plant voldoende ruimte heeft, bijvoorbeeld een vrijstaande pergola in de tuin. De overdaad aan witte bloemen is een genot om te zien en bijen en andere insecten maken er dankbaar gebruik van. Vergeet ook niet de vogels die graag hun nest bouwen in de wirwar van takken.

      Kies de juiste plant voor de meest geschikte plaats en snoei op tijd om de planten in toom te houden. Heb je vragen over klimplanten of andere tuinvragen plaats je reactie hieronder, we helpen je met plezier op weg.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  2. Ik heb een bruidssluier gekocht om een poort te laten begroeten. Ik moet de plant nu geleiden langs de zijpaal van de poort. Is het verstandig om gaas vast te zetten langs de hele hoogte van de steunplan van de poort zodat de plant daaraan omhooggevallen kan klimmen? Ik begrijp uit het artikel dat het misschien te weinig is als ik hem hier en daar opbind. Alvast bedankt voor een reactie!

  3. Nu nog een keer, maar mét leesbril op en de autocorrectie uit :-)
    Ik heb een bruidssluier gekocht om een poort te laten begroeien. Ik moet de plant nu geleiden langs de zijpaal van de poort. Is het verstandig om gaas vast te zetten langs de hele hoogte van de steunpaal van de poort zodat de plant daaraan omhoog kan klimmen? Ik begrijp uit het artikel dat het misschien te weinig is als ik hem hier en daar opbind. Alvast bedankt voor een reactie!

    1. Beste Ellen,

      Bindt de jonge toppen van de plant steeds aan het gaas. Als de plant eenmaal een begin heeft klimt hij vanzelf verder.

      Gebruik bij voorkeur bindbuis, dit is zacht en flexibel en beter dan ijzerdraad wat sneller afknelt.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  4. Ik heb een klimhortensia gekocht om tegen een muur te laten groeien. Nu begrijp ik dat ik die de eerste jaren nog een handje moet helpen met klimmen. Nu is mijn vraag of deze plant liever horizontale leidraden heeft of toch verticale?
    Het lijkt me dat hij horizontale hulp nodig heeft, maar ik wil het graag toch zeker weten.
    Alvast bedankt.

    1. Beste Jo,

      Je kunt vanaf 1 punt onder de draden in een waaier laten lopen naar bv 6 punten bovenaan de muur.

      Of je spant horizontaal draden zodat je de verticaal groeiende takken daar aan vast kunt binden totdat de hechtwortels zich hebben vastgezet op de muur.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  5. Wij hebben in oktober 2021 een haag van Toscaanse jasmijn geplant tussen ons en de buren. We merken echter dat een groot deel van deze planten echt niet goed groeien (bruin blad, verdord), omdat zij weten van de strengere winters en vooral de noordoostenwind. De jasmijn die wel heel goed groeit, zijn de planten die beschut staan tussen de twee huizen. We leiden de jasmijn langs een open hekwerk (dus niet tegen een muur of beschutting) en hij wordt vergezeld van de kleine maagdenpalm als bodembedekker. Stilaan lijkt de jasmijn wel terug uitschieters te krijgen, maar doordat ik de dode takken fel heb moeten terugsnoeien, groeit deze uiteraard heel traag. Zo krijgen we allesbehalve een kleurrijke en welriekende privacyhaag. Ik vroeg me dus af op welke manier ik de Toscaanse jasmijn toch nog kan beschermen tijdens de winterperiode zodat deze beter begint te groeien (hoewel we ook al merkten dat de plantjes die niet beschut stonden ook al minder groeiden tijdens de zomermaanden)? Of is het een kwestie om stilaan toch over te gaan op een andere plant? Hierbij denken we dan bijvoorbeeld aan een kamperfoelie? Belangrijk is dat de informele haag binnen kortere tijd voor voldoende privacy zorgt, wintergroen is en goed tegen de invloed van de noordoostenwind en Belgische winters kan.

    Bedankt alvast voor jouw feedback!

    1. Beste Sofie,

      De Toscaanse jasmijn kan slecht tegen de koude noord/oostenwind. In de winter zou je de planten kunnen beschermen tegen de wind door er rietmatten tegenaan te plaatsen. Hiermee wordt de wind wat gebroken.
      Een groenblijvend alternatief zou kunnen zijn Lonicera henry (soort kamperfoelie) of de groenblijvende Clematis armandii “Snowdrift”.
      Op de beschutte delen zou je de Toscaanse jasmijn nog kunnen laten staan voor zijn heerlijke geur.

      De groei zou je eventueel kunnen verbeteren door het bodemleven te voeden met een biologische compost of Biovin.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven