katten in de tuin tuincursus online

Katten in de Tuin

Hoe ga je om met katten in de tuin

Katten in de tuin houden of juist uit de tuin weren, dat laatste is vaak een probleem voor tuinliefhebbers. Omdat veel tuinliefhebbers het niet op prijs stellen als hun tuin wordt omgewoeld of gebruikt als kattenbak.

In de loop der jaren heb ik heel wat tuinbezitters gesproken  die met dit probleem te maken hebben en zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te pakken.

10 manieren om katten uit de tuin te houden

1. Hebben katten een hekel aan peper

Katten hebben een hekel aan bepaalde luchtjes, ook peper vinden ze niet lekker. Een klant heeft goede resultaten door regelmatig peper te strooien onder struiken waar het meestal wel droog blijft. Regelmatig herhalen is noodzakelijk

2. Stekelige oplossing met satéprikkers

Door op plaatsen waar kattenin de tuin graven of hun ontlasting doen satéprikkers met de punt omhoog in de grond te steken zullen de katten liever een andere plek zoeken. Laat de punt van de prikkers net boven de grond uit steken.

Ze prikken zich meestal geen twee keer op dezelfde plaats. Let wel op dat je zelf niet geprikt wordt als je op die plek in de tuin werkt.

Wat ook werkt is: verdeel stekelige takken van roos of vuurdoorn over de grond, gebruik hier bijvoorbeeld afgeknipte takken voor.

3. Koffiedik door de tuin

Koffiedik strooien op plaatsen waar de kat zijn behoefte doet helpt vaak maar voor een korte periode, regelmatig herhalen is dus noodzakelijk voor de goede werking.

De katten vinden het waarschijnlijk vervelend als de plakkerige prut tussen hun pootjes komt.

4. Planten die katten in de tuin niet lekker vinden

Een van de weinige planten waar katten echt niet van houden is de Wijnruit (Ruta gravaeolens ) maar alleen als de plant bloeit lopen ze er in een boog omheen omdat deze plant een bijzonder onaangename geur heeft.

Dictamnus, Geranium en Aloysia zijn planten waar katten ook een hekel aan hebben omdat deze planten een citroengeur afgeven waar katten niet van houden.

Je kan ook katten op een dwaalspoor zetten, gebruik planten waar ze juist wel van houden op die plaatsen in de tuin waar het niet erg is als de katten daar verblijven. De bekendste is natuurlijk kattenkruid (Nepeta) waar ze vaak languit in gaan liggen. Verder vinden ze Teucrium, Dianthus, Sagina, Alyssum en kattengras onweerstaanbaar.

5. Losse grond is vaak het probleem

Waar vaak niet aan gedacht wordt is dat de losse grond tussen de planten erg aanlokkelijk is voor katten en poezen. Hun behoefte willen ze het liefst begraven dus doen ze dat in de losse aarde of zand.

Heb je een tuin waar steeds de grond los geschoffeld wordt dan is de kans groot dat de katten op bezoek komen. Is de tuin net aangelegd dan sluit de beplanting nog niet de grond af en is de kans op overlast groter.

Probeer dus de beplanting zo te kiezen dat de bodem zo snel mogelijk begroeid is. Zelf heb ik geen open grond in de tuin en is er geen ruimte voor katten om te graven, als ze in de tuin komen dan lopen ze direct door naar een andere tuin waar ze wel losse grond kunnen vinden.

6. Azijn werkt soms goed

Een scheut azijn zou ook goed werken omdat de scherpe geur niet prettig is. Gebruik dit beslist niet tussen de beplanting omdat azijn mos, algen en beplanting dood.

Het is eventueel te gebruiken op verharding, muren of andere materialen waar katten soms tegenaan plassen.

7. Speciaal hekwerk om kat binnen of buiten te houden

Een hekwerk of muur kan een kat niet zo makkelijk tegenhouden, katten zijn zeer lenig en kunnen hoog springen dus je houdt ze niet zomaar tegen.

Wat wel werkt is een extra rand boven de schutting die onder een hoek van 45 graden wordt geplaatst. Het beste is om flexibel gaas te gebruiken wat wiebelt als een kat er op wil lopen. Dit kan de kat zowel binnen de tuin als buiten de tuin houden.

8. Vraag medewerking van de eigenaar

Als je weet van wie de kat of poes is zou je kunnen vragen of ze mee willen denken hoe het probleem is op te lossen. Over het algemeen moet je daar niet te veel van verwachten. Vaak is het ook niet zo makkelijk na te gaan van wie de kat is en lopen er soms wel tientallen in de buurt rond.

9. Katten verjagen met electronica

Er zijn in de handel verschillende apparaten die dieren kunnen verjagen met onzichtbare en onhoorbare geluidsgolven. Dieren zoals katten, honden, konijnen, hazen, ratten en reigers zijn gevoelig voor dit ultrasone geluid en blijven hierdoor op afstand.

De apparaten zijn meestal in te stellen op afstand of beweging en werken dag en nacht. Soms kan er wel gewenning optreden maar dat kan ook aan de kwaliteit van het gebruikte apparaat liggen.

Een speciaal schrikdraad (laagspanning) bovenop de schutting of muur kan ook effectief zijn. Dit is ook te koop als reigerschrik om reigers bij de vijver weg te houden. Het is niet schadelijk maar de kat zal zich maar een keer aan deze draad stoten…

10. Andere middelen waar katten niet van houden

Kattenschrik, kattenkwaad of andere middelen die katten vies vinden helpen vaak maar tijdelijk zodat je het steeds moet herhalen (na een regenbui) en zijn de resultaten wisselend. Gebruik bij voorkeur middelen met natuurlijke bestanddelen.

Tenslotte over katten verjagen:

Er zijn dus vele mogelijkheden en de ene methode werkt beter als de andere. Wat ook goed werkt is een hond in je tuin laten rondlopen dan gaan katten toch liever een blokje om. Ook heb ik wel eens gehoord dat poep van een grotere kat zoals een leeuw de katten zou verjagen (moet je wel steeds bij Artis langs).

In de praktijk is de tuin laten begroeien met beplanting de meest betrouwbare en duurzame oplossing, hou daar dus rekening mee als je de tuin gaat aanleggen of herinrichten.

mijntuingeheim katten in de tuin sporen

graafsporen van katten

Katten en poezen zijn lieve beestjes maar kunnen knap hinderlijk zijn als ze hun behoefte komen doen in jouw tuin. Ook al is het heel vervelend probeer altijd een humane oplossing te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

Succes en geniet van een katvrije tuin, Geral Overbeek.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

13 gedachten over “Katten in de Tuin”

 1. Een opmerking over Wijnruit, die zou katten de tuin houden, wij hebben daar niet veel van gemerkt. Wel is het zo dat de balderen van de plant lelijke blaren veroorzaken bij mensen met aanraking van de huid. Die blaren lijken veel op die je krijgt aanraking met berenklauw.
  Kinderen lopen ze snel op en ook bij het verwijderen van de wijnruit, moet je je huid goed beschermen.

  1. Beste Ineke,

   De wijnruit verspreid een vervelende geur voor katten maar dan alleen als deze in bloei staat. Met alle middelen geldt dat de ene kat er in een wijde boog omheen loopt en een andere kant zich er niets van aantrekt. Het is dus een kwestie van proberen.

   Zelf heb ik geen last van huidirritatie door de wijnruit maar het zou kunnen als je er gevoelig voor bent. Bedankt voor de tip dat is wel iets om rekening mee te houden als je bv kinderen hebt.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 2. Ik heb niet zo zeer last in mijn border maar wel op mijn gazon. Theorie van dat begraven van de ontlasting gaat daar niet op. De drollen worden keurig boven op het gras gelegd.

  1. Beste Wim,

   In dat geval is een sproeier met sensor misschien een goede optie dat wordt ook gebruikt om reigers bij vijvers weg te jagen.
   Als het plaagdier in de buurt van de sensor komt gaat de sproeier aan en zal het beest wegvluchten van de schrik. Katten hebben meestal ook een hekel aan water.

   Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

 3. Wij hebben van alles geprobeerd,cacaudoppen,katten schrik helpt allemaal niet. Kennissen ons hebben een apparaat met een hoge toon Dat helpt ook niet. Wij zijn van mening dat kattenbezitters hun kat of in huis of aangelijnd moeten houden.

  1. Beste Esther,

   Het is heel vervelend dat katten in je tuin rondlopen en zeker als ze gaan graven of hun behoefte doen.
   Heb je satéprikkers al geprobeerd? Wat ook werkt is stekelige takken van vuurdoorn of rozen op de grond neerleggen daar hebben ze ook een hekel aan.

   Heb je een nieuwe tuin of veel losse aarde dan komen ze meestal ook graag graven. Als de beplanting dicht is gegroeid heb je daar niet zo snel last meer van.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

  1. Beste Koos,

   Helaas is het een kwestie van proberen wat wel of niet werkt. De ene kat heeft een hekel aan peper en een andere weer aan koffieprut.

   Satéprikkers of stekelige takken van roos of vuurdoorn tussen de planten werkt vaak wel goed om de kat op die plek te weren. Kijk wel uit als je zelf in de tuin bezig bent.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 4. Vraag van Miryam: Wij hebben onze tuin helemaal omheind en onze katten komen dus niet uit de tuin. Niemand heeft last van onze katten. Maar wij hebben wel veel last van andermans katten die aan de andere kant van het hek komen zitten loeien en proberen in onze tuin te komen. Onze katten raken ervan overstuur en het zorgt voor veel onrust. Wat kan ik doen aan dit probleem, wat kan ik op het platte dak van onze berging strooien, want ook daar zitten vaak andermans katten te gillen. Echt heel erg vervelend. Laat iedereen zijn eigen katten in eigen tuin houden, dat is voor iedereen prettiger, ook voor andere kattenbezitters!

  Beste Miryam,

  Kunnen de katten buiten je tuin naar binnen kijken? Het kan misschien helpen als ze elkaar niet kunnen zien. Je zou kunnen denken aan heidematten of beplanting als afscherming.

  Op het dak zou je af en toe wat knoflookwater kunnen sproeien daar houden de meeste dieren niet van, hopelijk de buurkatten ook niet. Doe 3 teentjes in 1 of 2 liter water en laat het 48 uur trekken.

  Laat het mij weten als het werkt maar ook als het niet de juiste oplossing is. Ik denk graag met je mee voor een oplossing.

  Met groene groet, Geral Overbeek

  Beste Geral,

  Erg bedankt voor de reactie. Het is een vervelend probleem. In de nacht komen er katten aan de straatkant ook onder de ramen in de voortuin loeien en springen soms zelfs tegen de ramen op! Onze katten worden daar uiteraard erg gestressd door en aangezien ik af en toe kittens en een zwangere poes heb wil ik dat uiteraard niet. Heb nu de voorramen aan de onderkant afgeplakt met folie, zodat onze katten niet meer naar buiten kunnen kijken. Ook wel jammer maar het lijkt wel geholpen. In de voortuin heb ik koffie onder de ramen gestrooid.

  Ik heb nu voor op het tuinhuisje een apparaat gekocht dat via een zender kan zien of er een kat in zicht is en die geeft dan lichtflitsen af…..moet nog komen. Dus ik moet het uitproberen. Ik heb ook duivenpinnen gekocht die ik op de dakrand wil zetten zodat ze hopelijk niet op het dakje kunnen springen.

  Ik kan niet de gehele omheining blinderen. Bovendien gaan ze dan misschien juist erover heen klimmen en komen in de tuin. Je kan met veel moeite wel in onze tuin komen maar je komt er als kat nooit meer uit. Knoflookwater ga ik zeker proberen.

  Ik haal mijn katten nu in elk geval binnen zodra het donker wordt. Eerder mochten ze tot ik naar bed ging buiten zijn. Het is erg jammer want een paar jaargeleden had ik mijn katten dag en nacht buiten met een kattenluik. Door de overlast kan dat nu niet meer en dat vind ik echt heel jammer.

  Het feit dat ik open katers en open poezen heb die krols worden trekt natuurlijk buurkatten aan…..

  Hartelijk dank, vriendelijk groet, Miryam

 5. Een kleine toevoeging nog op het advies richting Miryam. Een kattenneus is echt ontzettend gevoelig. Denk aan de orde van 10 to 20 keer zo goed als wat wij waarnemen. Vrouwlijke katten zenden in de vruchtbare periode een feromoon uit, wat echt over grote afstanden geroken kan worden, dat hou je niet even tegen.
  De afstand die katten dit soort luchtjes kunnen waarnemen is echt richting de 100m!
  Het handigst zou dan ook zijn om de katten de steriliseren / castreren. Sterkte ermee!

    1. Beste Kees,

     Het kan per kat verschillen wat ze lekker vinden maar er zijn een paar favorieten. Natuurlijk het kattengras(Cyperus Alternifolius ‘Zumula’) waar ze van eten maar ook wel andere grassen waar ze graag mee spelen of er in gaan liggen, het kattenkruid(Nepeta faasenii) maar ook gewone munt en valeriaan(Valeriana officinalis) vinden ze zeer aantrekkelijk.

     Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven