zweefvlieg op schermbloem tuincursus online

Insecten zijn onmisbaar in de tuin!

Zonder insecten is de natuurlijke kringloop als een mens zonder ledematen.

In recent onderzoek is gebleken dat we al 75% minder insecten hebben dan 30 jaar geleden. Dat terwijl met de opwarming van het klimaat je eerder meer insecten zou verwachten.

De natuurlijke kringloop dreigt in rap tempo vleugellam te raken, maar hoe kan dat

Als natuurliefhebber en bewonderaar van alle leven wat de aarde ons te bieden heeft wil ik graag een beroep doen op jouw oer-genen. Als mensen zijn we nog steeds verbonden met de natuur en een onderdeel van de natuurlijke kringloop. Ook al denken we vaak van niet en dat we de natuur niet nodig hebben. Het is hoog tijd dat echt iedereen wakker wordt geschud en beseft dat we niet langer de aarde ongestraft kunnen uitputten en vergiftigen.

Wil jij de wonderen van onze planeet aan de volgende generaties doorgeven of verkwisten we de natuurlijke bronnen en storten we ons in een regelrechte ramp. Het klinkt heel negatief maar helaas is dat de werkelijkheid en kan ik het niet meer aanzien hoe de mensheid onverschillig doorleeft.

lieveheersbeestje en larve tuincursus online

Waarom zijn insecten zo belangrijk?

Veel insecten vinden we eng, vies, lastig of irritant en geven we liefst een klap op zijn kop.

Maar waar we ons niet van bewust zijn is dat Insecten een onmisbare functie vervullen in ons ecosysteem en houden vele processen in beweging. Insecten zijn een rijke bron van eiwitten maar elk insect heeft ook een belangrijke taak in de natuurlijke kringloop. Veel vogels zijn afhankelijk van een rijkdom aan insecten om zelf te eten of om hun jongen groot te brengen. Zonder insecten sterven veel vogels uit omdat ze gespecialiseerde insecteneters zijn die niet zomaar overstappen op zaden.
Insecten houden elkaar in bedwang. Zo eten lieveheersbeestjes bladluizen en vangen spinnen veel muggen en vliegen. Die spin is weer een lekker hapje voor vogels zoals de koolmees. Zonder spinnen en rupsen verdwijnt ook dat vrolijk vogeltje uit onze tuinen.

“Maar ook voor ons eigen voedsel zijn we afhankelijk van het nuttige werk wat insecten belangeloos voor ons doen”.

Fruit en andere vruchten groeien alleen als eerst de bijen, hommels of zweefvliegen de bloemen van de gewassen bevruchten. Zonder insecten hebben we geen vruchten meer. Dat is een serieus probleem wat niet met een technisch apparaatje is op te lossen.

Maar waardoor hebben insecten het zo slecht?

De grootste boosdoener is de grootschalige landbouw waar op grote schaal insecticiden en onkruidbestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Meestal spreekt men dan over gewasbeschermingsmiddelen om de nadruk te leggen op het feit dat de gewassen beschermt moeten worden maar het is gewoon gif voor ons ecosysteem.

Deze chemische middelen doden niet allen het beestje of onkruid op de plek waar het gespoten wordt. Maar er blijven resten in bodem en water achter die als een sluipmoordenaar in ons hele ecosysteem te keer gaan. De schadelijke stoffen komen overal terecht via de lucht of het water, ook in ons drinkwater.

Bijen sterven omdat ze via de bloemen resten van dat gif binnenkrijgen. Er wordt dan vaak alleen maar gekeken naar de gekweekte honingbijen maar voor de bestuiving zijn wilde bijen nog belangrijker en die verdwijnen ongemerkt.

Dit zijn nog de enigszins zichtbare insecten maar erger nog is het verdwijnen van het bodemleven wat onder de grond ongelooflijk belangrijk is in de natuurlijke kringloop.

Als de bodem sterft kunnen planten simpelweg niet meer groeien en hebben wij mensen geen voedsel meer. We belanden in een regelrechte ramp die vele malen erger is dan de klimaatverandering.

Wat kan je zelf doen.

We kunnen als individu ook een steentje bijdragen door geen gif meer te gebruiken in de tuin. De tuin met meer groen in te richten in plaats van tegels en zoveel mogelijk biologisch producten te eten. Of beter nog zelf (wild)plukken of kweken dan weet je ook zeker dat je eten puur en onbespoten is. Dat is niet alleen lekkerder maar ook nog eens veel gezonder. Ook producten uit de winkel bevatten restanten van gifstoffen en ook al blijven ze onder de vastgestelde “norm” het lijkt me toch niet gezond.

De grootste winst moet echter komen van de land- en tuinbouw die echt in een rap tempo zal moeten veranderen voordat het te laat is. Herstellende landbouw kan ervoor zorgen dat de bodem weer tot leven komt en levert ook nog eens gezondere producten op voor ons allemaal.

Help jij de insecten ook een handje?

  • Geef insecten ook de ruimte in jouw tuin door het gebruik van een gevarieerde beplanting
  • Gebruik ook wilde kruiden die kunnen dienen als waardplant
  • Plaats of maak een insectenhotel
  • Maak rommelhoekjes waar stenen (gestapeld) kunnen liggen
  • Gebruik boomstammen of dikke takken die kunnen dienen als schuilplaats
  • Maak van snoeihout een takkenwal waar weer allerlei beestjes in kunnen schuilen
  • Door het toepassen van water kunnen vogels en insecten komen drinken
  • Laat in het najaar zoveel mogelijk blad in de tuin liggen als voeding voor het bodemleven
  • Zaai of plant bijen en vlinderplanten
  • Bewerk de bodem zo min mogelijk om het bodemleven niet te verstoren
  • Bemest met plantaardige bodemverbeteraars of zelf gemaakte compost

Deel dit blogbericht met zoveel mogelijk vrienden zodat we samen een positief effect in gang kunnen zetten.

Zou je de tuin natuurvriendelijk willen inrichten maar kan je daarbij wel wat deskundig advies gebruiken? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek dan kan ik je veel praktische tips geven: adviesgesprek met de Tuincoach

 

Met groene groet, Geral Overbeek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven