Hagen geven de tuin vorm, zorgen voor privacy en delen de ruimtes in.

In veel gevallen wordt de haag alleen als erfafscheiding gebruikt om inkijk te voorkomen, maar een haag heeft veel meer waarde dan alleen een groene wand. De haag vormt een ruimte waar vogels en andere beestjes zich kunnen verschuilen of nestelen. Een haag is ook goed voor de kering van de wind, zeker als uw tuin grenst aan een open gebied. De wind wordt door een haag gefilterd en afgeremd waardoor het prettig is om te zitten achter de haag. Een muur of schutting heeft een ander effect op de wind, doordat deze vormen veel dichter zijn slaat de wind er overheen waardoor er achter de muur een hinderlijke valwind ontstaat.

Ook zorgt een groene haag voor een prettig klimaat door de schaduwwerking en de filterende werking van het blad.

open tuinen tuincursus online

 

Kleurige hagen:

Een haag hoeft niet altijd saai en groen te zijn. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een grijs-bladige haag zoals Eleagnus ebbingei die ook nog zijn blad in de winter houdt. Een bloeiende haag geeft ook kleur in de tuin, bijvoorbeeld Spiraea japonica of Potentilla fruticosa die ook een fijn grijs blad heeft. Vuurdoorn (Pyracantha) heeft als haag ook veel sierwaarde, in mei de witte bloem, in het najaar de fel gekleurde bessen en om ongenode gasten te weren hebben ze nog eens flinke stekels. Buxus sempervirens en Taxus baccata zijn de meest gebruikte haagplanten die ook voor
vormsnoei gebruikt worden.

 

Hagen geven de tuin ruimte:

Gebruik ook de haag eens als groene muur om de ruimte van de tuin in te delen. De haag kan zo geplaatst worden dat niet alles in een keer te overzien is, hierdoor is het steeds weer een verassing wat er achter de haag gebeurt. Ook kan de haag de vormgeving van de tuin versterken of juist de harde lijnen wat afzwakken. Alle vormen zijn mogelijk van een beukenboog tot een spiraal van hulst (Ilex crenata). Voor lage hagen kunt u het best ook laag blijvende soorten gebruiken, denk aan Lavendel, Santolina of een langbloeiende Fuchsia magellanica.

Een gemengde haag (ook wel engelse haag) vraagt veel ruimte omdat er stevige heesters voor gebruikt worden. Denk aan Krentenboom, Kornoelje, Cotoneaster, Liguster, Hulst en heesterrozen. Knip deze haag niet te kort maar laat hem wat golven voor een natuurlijk ogend resultaat, bloemen en bessen geven deze haag in ieder seizoen een ander aanzien.

taxus gaat dood tuincursus online

 

Bewust hagen kiezen:

* De keuze van het soort haag is belangrijk voor een duurzaam resultaat, let op de grondsoort, vochtbehoefte en zonlicht.
* Bij het planten is het aan te bevelen om compost en organische mest door het plantgat te werken zodat de haagplant direct een goede start heeft.

Meer weten over hagen: De Professionele Tuincoach Geral helpt je ook graag verder natuurlijk.