hortensia met geel blad tuincursus online

Hortensia met geel blad

Wat kan de oorzaak zijn als een hortensia geel blad heeft

Nisa vraagt:  Ik heb al 6 jaar 5 of 6 hortensia’s in een bak op het terras, samen met een enorme blauwe regen en een trompet bloem. De planten zaten eerst in een speciaal mix die met het huis is geleverd. Inmiddels heb ik turf en potgrond eraan toegevoegd. Ze zien al 3 jaar niet goed uit. De bladeren worden licht geel en drogen uit. Ik weet dat er te veel planten in het bak staan en daarom bemest ik ze regelmatig met koemest korrels 2 of 3 keer gedaan dit jaar, nieuwe turf erboven, hortensia-mest, ongeveer om de 6 weken in het voorjaar. Lijkt even te helpen maar ze blijven niet lang mooi en beginnen weer lelijk te worden. Hier hoe het nu eruit ziet. Mijn vraag: wat kan ik nog meer doen? De planten bieden beschutting en daarom willen we ze niet weg hebben. Alvast bedankt!

Oorzaak van het gele blad in de hortensia

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de slechte groei van de hortensia. Ten eerste is er een behoorlijke concurrentie van wortels met zoveel soorten in een plantenbak waar de wortelruimte zo ie zo al beperkt is. Na verloop van tijd is de bak totaal gevuld met wortels waardoor er bijna geen grond en organische stof meer over is. Het gebruik van potgrond is dus niet geschikt voor plantenbakken.

Het bodemleven activeren geeft de plant weer vitaliteit

Wat ook mee kan spelen is het feit dat de blauwe regen giftig is waar de hortensia last van kan hebben. In de tuin valt dat meestal wel mee maar in een plantenbak kan het net iets te veel worden voor de hortensia.

In koemest zitten niet zoveel voedingsstoffen en hortensia-mest is waarschijnlijk een soort kunstmest wat alleen op de korte termijn werkt zoals je aan de planten kunt zien. Het beste is om een mulch laag (5 cm dik) aan te brengen en een bodemactivator (ecostyle) of Biovin, dit zijn natuurlijke meststoffen die het bodemleven bij de wortels een flinke boost geven waardoor de planten geleidelijk voeding krijgen en minder gevoelig zijn voor droogte. Kunstmest zou ik niet meer gebruiken omdat dit juist het bodemleven dood en snel weer weg spoelt uit de plantenbak.

Waar je verder op kan letten om vergeling te voorkomen

 • Gebruik bij het vullen van plantenbakken speciaal substraat of daktuinsubstraat gemengd met cocoscompost.
 • Geef de plantenbakken ook regelmatig water, ook als het regent, in de plantenbak zelf omdat door de vele planten en al het blad het regenwater bijna niet in de plantenbak loopt.
 • 3 keer per week water geven is bij droge zomerweer in de meeste gevallen voldoende.
 • Zorg ook voor voldoende afvoergaten in de plantenbakken zodat teveel water weg kan lopen, want te veel water is zeker ook niet goed.
 • Hortensia’s hebben in de zomer veel vocht nodig en kunnen bij gebrek aan water ook sneller ziektes krijgen zoals bladluis en wolluis.
 • Door het bodemleven te optimaliseren komt eer zelfs meer water beschikbaar voor de planten omdat het bodemleven samenwerkt met de wortels.
 • Vergeling kan ook een teken van een tekort aan voedingsstoffen zijn of een te kalkrijke grond wat vaak voorkomt door het gebruik van potgrond in plantenbakken.
 • Gebruik daarom organische stof in de vorm van een goede kwaliteit compost of cocoscompost en 100% biologische meststoffen om het bodemleven te voeden die op hun beurt weer de wortels voeden.
 • Laat dus schimmels, bacteriën en andere bodemdiertjes het werk doen waardoor de planten sterker en vitaler worden.

 

Met groene groet, Geral Overbeek

1 gedachte over “Hortensia met geel blad”

 1. Ik denk dat geel blad en dan met name geel blad en groene nerven ,
  kan ook een tekort aan magnesium zijn .
  Is het blad in zijn geheel geel dan duid dat op ijzer gebrek.
  Constand voeden en uitkijken met een te hoog kali dat werkt magnesium gebrek en ijzergebrek in de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven