regenwater over molensteen tuincursus online

Hoe kan ik regenwater in de tuin opvangen?

Tuinvraag : op welke manier kan ik regenwater opvangen of infiltreren in mijn tuin?

Antwoord: Regenwater is een kostbaar goed.

In een stedelijke omgeving kan veel regenwater niet geleidelijk in de grond zakken maar wordt via afvoeren en riolen weggevoerd waardoor de bodem in de omgeving uitdroogt. Er zijn diverse infiltratietechnieken om regenwater tijdelijk vast te houden zodat het geleidelijk kan wegzakken. Een grindverharding is ook goed waterdoorlatend en met een goede onderlaag ook nog eens heel stabiel als verharding. Het voegen met een water doorlatende bestrating-voegmortel of waterdoorlatende stenen zorgen ervoor dat het regenwater niet wegstroomt naar het riool maar op de plaats waar het valt wegzakt in de ondergrond. Als meer mensen regenwater in de tuin opvangen is de kans op het overstromen van het riool veel kleiner.

Het afkoppelen wordt door veel gemeentes bevorderd door middel van een subsidie. Informeer bij uw gemeente wat de mogelijkheden zijn om de regenpijp af te koppelen.

Om water tijdelijk te bufferen kan er gewerkt worden met infiltratie kratten of absorberende schuimblokken zoals Hydroblob. Blokken van Hydroblob kunnen ruim 90% van hun volume aan water opnemen en zijn ook nog eens eenvoudig toe te passen. Infiltratie-voorzieningen houden tijdelijk het water vast en vervolgens kan het water geleidelijk in de bodem wegzakken.

Groen is beter voor de waterhuishouding

Een groene tuin is de meest eenvoudige manier om het regenwater beter in de tuin te laten infiltreren. Zorg je dat de tuin voor minimaal 50% is ingericht met groene planten dan houden de planten al veel water vast. Tussen de planten kan het overtollige regenwater ook nog geleidelijk weg zakken en dit geeft ook nog eens verkoeling in de zomer.

Heb je een kleine tuin en is er weinig ruimte voor beplanting bekijk dan eens de mogelijkheid van klimplanten of een groene wand. Dat neemt weinig ruimte in maar kan wel een deel van het regenwater opvangen.

Het ingraven van een reservoir is een optie waarmee het water weer kan worden hergebruikt om te spoelen of sproeien zodat u ook nog eens op het drinkwater bespaart. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden om bovengronds regenwater op te slaan zoals de veel gebruikte rainwinner, deze regenwaterschuttingen zijn makkelijk te installeren zonder veel graafwerk. Informeer naar de mogelijkheden door middel van een adviesgesprek of kijk op de website voor desbetreffende artikelen.

note: Meer info over het systeem dat wij adviseren: rainwinner

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

2 gedachten over “Hoe kan ik regenwater in de tuin opvangen?”

 1. Bedankt voor de heldere informatie over het opvangen van regenwater in de tuin. Op dit moment is onze regenpijp rechtstreeks aangesloten op het riool. Laatst was het riool verstopt, wat voor veel wateroverlast zorgde in onze tuin. Om dit te voorkomen wordt in de buurt gestimuleerd dat mensen een natuurvriendelijke tuin aanleggen. Het ingraven van een reservoir is ook een slim idee, daar zullen we ons eens in verdiepen.

  1. Beste Emma,

   Infiltreren is de beste optie voor mens en milieu, goed om te bekijken wat geschikte opties zijn voor jouw situatie. Het hoeft ook niet ingewikkeld te zijn, vind je infiltratiematerialen te duur dan kan je ook gewoon een grindput maken en die deels vullen met puin (afval) van oude bakstenen of tegels.
   Kan je het water hergebruiken dan is een regenton van 100 of 200 liter ook een eenvoudige optie.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven