boeren landhek tuincursus online

Het Boerenhek Icoon van het Landschap

Waarom het boerenhek icoon is van het landschap.

De vooruitgang heeft goede maar ook slechte gevolgen. Ze zijn zo gewoon dat ze niet iedereen opvallen, toch is het een landschapelement wat het behouden waard is. In Nederland wordt het boerenhek (houten landhek) vaak geplaatst op een dam of om een weide af te sluiten. Doordat de landbouwmachines steeds groter  worden verdwijnen er steeds meer houten landhekken en worden ze vervangen door kil staal..

houten tuinpoort tuincursus online

Boerenhek in iedere streek anders

Opvallend is ook dat in elke streek van het Nederlandse boerenland het boerenhek  er anders uit ziet. De ene keer bestaat het boerenhek uit meer horizontale planken en bijvoorbeeld het Friese model heeft weer meer diagonale delen.

In Noord Holland is de omgekeerde-V gebruikelijk, het voordeel van deze constructie is dat het houten landhek naar 2 zijden open kan draaien zonder door te zakken.

Hoe ouder het boerenhek hoe mooier het wordt, verweerd door de weersinvloeden of bedekt met een zachte laag groen van algen. Het komt ook vaak voor dat het vee aan de planken knaagt waardoor er allemaal happen uit het hout verdwijnen ook wel “knabbelhek” genoemd.

Boerenhek nieuw of hergebruiken

Landschapsbeheer Utrecht heeft een actie opgezet om het houten boerenhek te behouden en/ of weer nieuw te plaatsen, hiervoor zijn ook subsidies mogelijk.

Informatie en subsidie voor boerenhekken via De 12 Landschappen

Ben je een beetje handig dan kan je aan de hand van een tekening makkelijk een houten landhek maken, boeren deden dat vroeger natuurlijk ook meestal zelf of ze lieten het hek maken door de plaatselijke timmerman.
Houten hekken worden gemaakt van grenen, kastanjehout of eikenhout.

Ben je niet zo handig dan is het ook mogelijk om via Landschaps-beheer of een houthandel een nieuw landhek te kopen.

Verhalen over het boerenhek

Cor van Sliedrecht is gek op deze landhekken en heeft er al veel gefotografeerd. Ook heeft hij 2 leuke boeken uit gegeven:

“Het houten hekken verhaal” 
“Noord-Hollandse Boerenhekken”

 

Is er landschappelijke beplanting gewenst rondom het hek of op het erf van de boerderij dan kunnen wij daar ook in adviseren door middel van een ontwerp, voedselbosplan of beplantingsplan.
Ga voor meer informatie naar: Contact – Tuincursus Online 

 

Met groene Groet,  Geral Overbeek.

1 gedachte over “Het Boerenhek Icoon van het Landschap”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven