Snoeien in de praktijk uit de serie van Mijn Tuingeheim

Goed snoeien geeft minder werk

Met minder werk toch een verzorgde tuin

Goed snoeien geeft minder werk als je op het juiste moment heesters en bomen gaat snoeien. De periode van het jaar maakt veel uit op de reactie van beplanting maar ook op de vorming van bloemen.

haag deels geknipt tuincursus online

Voorjaarssnoei geeft groei

Als je in het voorjaar gaat snoeien meestal zo tussen begin maart en april dan krijg je een snelle groeireactie. Dit komt doordat de planten hun energie hebben opgebouwd om snel weer blad te krijgen en bloeien in het nieuwe groeiseizoen.

Jonge beplanting of een pas geplante haag kan je het beste in het voorjaar snoeien zodat de ontwikkeling snel gaat en de plant mooi vol groeit. Ook zijn er sierheesters zoals de vlinderstruik die in het voorjaar kort gesnoeid kan worden. De vlinderstruik loopt snel uit en bloeit dezelfde zomer in de toppen van de eenjarige scheut.

De Rhododendron bloeit later in het voorjaar zodat deze niet in het vroege voorjaar maar direct na de bloei het beste gesnoeid kan worden. De Rhododendron maakt ook in de zomer al nieuwe knoppen voor het volgende jaar (dikke eindknop). Snoei je op het verkeerde moment dan verlies je de bloemknoppen en heb je minder bloemen.

voorjaarssnoei struikroos tuincursus online

 

Najaarssnoei zorgt voor langer plezier

Veel groenblijvende heesters, hagen en bepaalde bomen kunnen beter in het najaar (tussen eind september en eind november) gesnoeid worden. Omdat de planten hun energie in deze periode afbouwen om in winterrust te gaan is de groeireactie beperkt.

Het grote voordeel is dat je maandenlang plezier hebt van de snoeibeurt en dat de heester of boom in het voorjaar weer rustig gaat groeien. Als je regelmatig snoeit dan blijven hagen of heesters zoals de laurierkers of de hulst mooi in model.

Wil ook jij leren hoe je door slim te snoeien minder hoeft te doen?

Kom dan naar een van onze praktische tuincursussen of reserveer een workshop op maat dan kan je het snoeien leren in je eigen tuin.

In het voorjaar en najaar organiseren we al vele jaren de populaire cursus

Tuinonderhoud en Snoeien die bestaat uit een theorieles en een praktijk ochtend in de tuin.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven