gazon zonder onkruid tuincursus online

Gazon zonder onkruid

Hoe krijg ik een gazon zonder onkruiden

Een gazon zonder onkruid begint bij een evenwichtige wortelgroei, als het gazon goed groeit krijgt het onkruid geen kans om tussen het gras te groeien maar waar moet je dan op letten om dat voor elkaar te krijgen.

Janny Spaargaren heeft een vraag over onkruid in het gazon:

Graag zou ik uw advies willen vragen over het (onkruid) plantje wat in mijn grasmat groeit. Vorig jaar heb ik plantje voor plantje er uit gehaald maar dit jaar kwam het weer vrolijk te voorschijn. Ik wil mijn mooie grasmat weer terug!!! Wat kan ik hiertegen doen, bestrijdingsmiddel of zo?

gazon zonder onkruid tuincursus online

Goed bemest gazon zonder onkruid

Gazon zonder onkruid is dat mogelijk

Een gazon is een verzameling van bodem-bedekkende grassen die regelmatig gemaaid kunnen worden waardoor er een egale mat ontstaat. Als alle grassen optimaal groeien dan zal alle ruimte benut worden en ontstaat een dichte mat van grassen. De voorwaarde is dat de omstandigheden voor de grassen ideaal zijn. Maar wat zijn dan de ideale omstandigheden:

  • In ieder geval voldoende zonlicht, er zijn wel schaduwgrassen maar over het algemeen groeit een gazon het beste in de zon of halfschaduw.
  • Voldoende vocht is zeker in de zomer belangrijk omdat grassen bij gebrek aan vocht verdrogen en bruin worden waardoor het gras verzwakt.
  • Goede ontwatering is zeker ook belangrijk, je kunt beter een doorlatende bodem hebben die je wat vaker moet besproeien als een ondoorlatende bodem waar het water blijft staan. Ook al kan het gras er wel tegen om tijdelijk onder water te staan, als de bodem te lang verzadigd is met water sterven de wortels af waardoor er gaten in het gazon vallen waar weer onkruid kan gaan groeien.
  • Regelmatig maaien is ook vaak minder makkelijk dan men vooraf denkt. In het zomerseizoen kan je beter 1 of 2 keer per week maaien zodat het gras voldoende kort en compact blijft. Maai je maar eens in de 2 weken (wat vaak wel kan) dan kost het meer tijd voordat het gazon weer opnieuw uitgroeit en wordt het gras ook minder vol.
  • Een gazon heeft veel energie nodig omdat de grasplanten steeds weer worden afgemaaid en het maaisel vaak wordt afgevoerd. Hierdoor wordt de kringloop verarmt omdat het gras niet kan verteren om nieuwe voeding te vormen.
  • Het gras zeer regelmatig maaien en het afgemaaide gras laten liggen kan deze verarming enigszins beperken maar daarnaast is ook bemesting nodig waar ik zo nog meer over vertel.

Gazon zonder onkruid en de bemesting

Wortels van planten dus ook van het gazon zijn de belangrijkste schakel van een gezonde groei. Als het gazon goed groeit en gezond blijft krijgt het onkruid geen kans om tussen de grassen te groeien. De wortels zorgen voor opname van water en voedingsstoffen uit de bodem en kunnen wel 100 cm diep groeien ook al zou je dat niet verwachten bij een gazon. Wortels werken samen met het bodemleven zoals schimmels en bacteriën om de beschikbare voedingstoffen in de bodem vast te houden of door te geven. Zonder dit bodemleven is het veel moeilijker om een vitaal gazon te krijgen daarom is het gebruik van organische bemesting zo belangrijk.

Als er voldoende zon is en voldoende vocht dan zijn de basisvoorwaarden van een gazon aanwezig maar hoe moet je dan bemesten. Omdat gras veel bladmassa maakt wat we steeds weer afmaaien heeft een gazon veel kalk nodig voor de opbouw van het blad, gebruik dan natuurlijke kalk zoals zeewierkalk omdat dat beter oplosbaar is in de bodem. Verder is drie keer per jaar een bemesting nodig, in het voorjaar, in de zomer en in het najaar. Bio Gazon azet (ecostyle) is 100% biologisch en is ook nog verrijkt met speciale bacteriën, gebruik deze mest in maart en in juli om het gazon gelijkmatig te voeden. In het najaar gebruiken we een ander soort mest die meer gericht is op de wortelgroei en om het gazon sterk door de winter heen te krijgen. Najaars AZ (ecostyle) is zeer geschikt omdat het meer kalium bevat en minder stikstof waardoor de wortelgroei en de weerstand wordt bevordert. Doordat het gazon sterk de winter in gaat wordt ook mosgroei voorkomen.

Bestrijding met chemische onkruidbestrijdingsmiddelen raden wij af omdat dit schadelijk is voor het milieu en het bodemleven. Als het gazon een slechte conditie heeft zal ook na een behandeling het onkruid weer snel terug komen. Pluk of steek het onkruid met de hand weg en verbeter de conditie van het gazon voor een duurzaam resultaat.

Gazon zonder onkruid hoe pak je dat aan

  • Regelmatig maaien
  • Goede ontwatering of drainage
  • Voldoende zonlicht
  • Zorg voor voldoende vocht in de zomer
  • 100 % Organische bemesting gebruiken
  • Geen chemische bestrijdingsmiddelen
  • Bodemleven verbeteren voor betere wortelgroei
  • Zeewierkalk toepassen
  • Beluchten en bezanden
  • Afstrooien met cocos-compost
  • Teveel aan blad regelmatig afharken

 

“In een goed verzorgt en bemest gazon krijgt onkruid en mos geen kans”

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

2 gedachten over “Gazon zonder onkruid”

    1. Graag gedaan Fokke, de natuur in de tuin is zo boeiend maar wordt vaak niet begrepen of verkeerd ingeschat met een teleurstellend resultaat.
      Hoop dat door het delen van mijn kennis er weer wat mensen geholpen zijn en de natuur beter begrijpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven