
Eten uit je eigen tuin is makkelijker dan je misschien denkt. Heb je een siertuin dan is het heel eenvoudig om in plaats van sierheesters en bomen bessenstruiken of appelbomen te planten.
Kruiden tussen de bloemen misstaan ook zeker niet. Kijk net als bij gewone tuinplanten waar welke kruiden, fruit of groente het liefst groeien. Zo wil een appel of druif het liefst in de volle zon maar groeien bramen ook prima op een schaduwplek onder de bomen. Wil je echt wat productie van verse eetbare planten richt dan een zonnig deel van je tuin in als moestuin waar wortelen, radijs, rode biet, uien en aardbeien op rijen gekweekt kunnen worden.
Eetbare planten combineren
Waar vaak ook niet aan gedacht wordt is het combineren van verschillende planten. Zet je veel van dezelfde planten bij elkaar dan ontstaat er een zo genoemde monocultuur, hierdoor kunnen plagen zich snel uitbreiden omdat ze veel van hetzelfde te eten bij elkaar hebben.
Plant bijvoorbeeld knoflook tussen de kool en de lucht van de knoflook houdt de koolvlieg op afstand. Munt is bijvoorbeeld een plant die bladluizen verdrijft, plant de munt tussen de tuinbonen en je hebt geen last meer van zwarte luis. Combineer ook met bloemen dat maakt de moestuin een genot om naar te kijken en trekt ook allerlei nuttige insecten aan zoals bijen en sluipwespen.
Wij mensen bedenken dat alles netjes gerangschikt moet zijn maar in de natuur groeit alles door elkaar en heeft elke plant en dier een eigen


Wees ook lief voor de bodem
Dat regenwormen goed zijn voor de grond dat weten veel tuinliefhebbers wel maar dat er ook allerlei andere micro-organisme voor de plant aan het werk zijn in de bodem daar zijn we ons vaak niet van bewust. Het bodemleven is heel belangrijk omdat schimmels, bacteriën en nog veel meer kleine beestjes er voor zorgen dat de plantenwortels de juiste voedingsstoffen binnen krijgen om een gezonde plant te laten groeien. Het bodemleven werkt onderling en met de wortels samen als een organisch systeem zodat ze allemaal kunnen leven. Een goed gewortelde en dus gevoede plant heeft zelfs antistoffen om aanvallen van insecten of rupsen af te weren.
Gebruik daarom altijd organische meststoffen en compost om de bodem op een natuurlijke wijze te voeden, het bodemleven doet de rest. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen raden wij af omdat deze onnatuurlijke stoffen het bodemleven verstoren en zelfs doden. De planten zullen minder goed groeien en veel sneller ziek worden, dat soort planten wil je toch niet op eten?
Vers en zelf gekweekt is lekkerder
Biologisch en verantwoord gekweekte planten geven meer opbrengst, zijn minder snel ziek en veel beter van smaak omdat de plant geleidelijk en evenwichtig groeit. Een gevarieerde beplanting geeft ook nog eens een gelijkmatige opbrengst en is ook een plek waar diverse dieren ook van mee profiteren.
Heb je weinig ruimte dan kan je ook in een verticale wand of in een balkonton kruiden, aardbeien en sla kweken. Voor kinderen is het ook heel leerzaam om te zien hoe planten groeien en wormen meehelpen om blad en groenafval te verteren.
Wilde planten of kruiden zijn een rijke bron van gezonde en pure voedingsstoffen. Bekijk onkruiden in de tuin eens op een andere manier en ontdek dat brandnetel of zevenblad prima te eten zijn. Er zijn mensen die zeggen, “wat in je omgeving groeit heb je zelf nodig”.
Omdat de kennis over wilde planten behoorlijk is weggezakt organiseer ik regelmatig wildplukwandelingen. Hierbij laat ik zien wat er voor eetbare planten groeien in tuin en landschap en waar je op moet letten om verantwoord te plukken. Het leuke vind ik, is dat elke plant een verhaal heeft waar deelnemers vaak van op kijken.
We helpen je met plezier op weg
Met groene groet, Geral Overbeek