roos met mos tuincursus online

Er zit mos op mijn roos, kan dat kwaad?

Tuinvraag: Er zit mos op mijn roos, kan dat kwaad?  J. van Vugt   27-02-2009

Op mijn planten in mijn tuin komt een soort mos voor, b.v. op de rozen en de azelea’s (zie foto). Wat is dit en hoe kan ik dit bestrijden ?

Vraag beantwoord door tuinexpert Geral:

De grijze en gele begroeïng op de stam van de roos is korstmos. Deze mossoorten geven in ieder geval aan dat de lucht in uw omgeving vrij schoon is. Deze mossoorten groeien meestal op oudere (boom)stammen en takken zowel in de zon als in de schaduw, ook op stenen en rotsen kan deze mossoort zich goed handhaven.

Het mooie is dat er eerst algen groeien op plaatsen waar het langer vochtig blijft, meestal aan de schaduwkant. Op die algen kunnen dan weer de korstmossen groeien die in symbiose en de plant alleen nodig hebben om zich vast te zetten. De voedingsstoffen halen ze uit de lucht. In een later stadium als de laag korstmossen dikker begint te worden kunnen er haarmossen op gaan groeien.

Voor de plant waar het mos op groeit kan het geen kwaad omdat de korstmossen de weinige voeding die ze nodig hebben uit stof en uit de lucht opnemen.

Als u liever geen korstmos op de planten ziet is de enige manier om het kwijt de raken de plant zelf door snoei te verjongen. Op jonge groeischeuten kan korstmos zich niet zo gemakkelijk hechten omdat de takken/ scheuten nog niet zo ruw zijn.

Korstmossen groeien heel langzaam maar zullen zich in de loop der tijd langzaam uitbreiden.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

CONNECT OOK VIA FACEBOOK

TUINCURSUS CONTACTLINKS

Winkelwagen
Scroll naar boven