mol ploegt gazon om tuincursus online

Effectief bestrijden van mollen.

Wat is een effectieve methode om mollen te verjagen:

Er zijn allerlei methoden om mollen te verjagen, de ene meer humaan dan de andere methode. Het vol laten lopen van de gangen met water of uien en knoflook in de gang strooien is een manier. Ook mollenschrik van Ecostyle is een milieu vriendelijk middel. Dan zijn er ook nog de apparaten die een ultrasone toon of trilling geven waardoor de mol het hazenpad kiest. Een ingegraven fles die fluit in de wind is ook te proberen. Het ene middel werkt soms wel, soms niet.

Heeft u een mooi gazon maar verschijnen er steeds van die grondhopen die uw groene tapijt verpesten?
Dan is er een mol actief onder de grond. Deze kleine zwarte gravers kunnen bij het zoeken naar voedsel flink wat grond verzetten. Ze graven gangen om zich makkelijk te kunnen bewegen onder de grond, om regenwormen en andere bodemdiertjes te zoeken.

Het graven van de gangen is niet direct een probleem maar de uitgegraven grond duwen ze omhoog door het gazon heen. De hopen kunnen soms flink groot zijn en het vervelendste is dat ze steeds op een andere plek verschijnen. Dat de mol uw tuin bezoekt is een goed teken, u heeft een gezonde bodem met regenwormen. De mol houdt ook het aantal regenwormen en andere beestjes op een aanvaardbaar peil, maar toch ziet u de mol liever gaan dan komen. Ondanks zijn gegraaf is een mol ook nuttig hij verslindt naast regenwormen ook: Engerling, Emelt, Veenmol en Ritnaalden.

molshopen in het gazon tuincursus online
Molshoop in een nieuw gazon.

Hoe leeft een mol:

Om een mol te bestrijden is het handig om te weten hoe een mol leeft. Mollen leven solitair en hebben een eigen territorium wat ze heel fel beschermen. Na de paring werpt de vrouwtjes mol in mei-juni 3-4 jongen na een week of 10 staan ze op eigen benen en zoeken ze een eigen territorium.
Als een mol gevangen of gedood wordt zal er (vooral in de zomer en nazomer) vrij snel weer een nieuwe mol het plekje innemen. Vangt u de mol levend en laat u hem los in een naburig weiland dan zal de mol in een mum van tijd weer terug zijn op zijn oude stek. Komt een mol in een andere mol zijn territorium dan zal deze hem zeker verjagen en komt de mol uiteindelijk weer terug in zijn eigen gebied. Een mol kan ook zwemmen en flink lopen ook al ziet hij niet zo veel. Het meest actief zijn ze in de nacht en vroeg in de morgen.

Planten waar een mol door verjaagd wordt:

De keizerskroon Fritilaria imperialis is een bolgewas wat een geur heeft waar mollen en muizen niet van houden. Ook wolfsmelk (Euphorbia) en tuingloxinia (Incarvillea) geven een geur in de bodem af waar mollen niet van houden waardoor ze een andere tuin zoeken om voedsel te vinden. Een ander huismiddel wat ook effectief kan zijn is wat bolletjes knoflook in de gangen stoppen of een speciaal knoflook preparaat in de molshoop gieten.

Milieu vriendelijke olie:

Een milieu vriendelijke methode die wij soms toepassen is door middel van een rookpatroon met natuurlijke oliën (zie de foto’s). Het is belangrijk om eerst de rit goed vrij te maken en het rookpatroon diep in de gang te plaatsen. Vervolgens steekt u de patroon aan met een lucifer of aansteker. Het patroon produceert al snel een flinke witte rook, dek de gang af met een tegel zodat de rook zich in de gang kan verspreiden. Effectief bestrijden van mollen met rook zorgt ervoor dat er een oliefilm op de gang komt waardoor de mol niet meer bij zijn eten kan en het voor de mol een nare lucht is. Omdat de mol toch wil eten zal hij een andere tuin opzoeken om te graven, de werking is vrij lang zodat er ook geen andere mollen in uw tuin komen graven. Het is soms wel nodig om meerdere patronen te plaatsen voordat de mol er vandoor gaat.     

 

Met groene groet, Geral Overbeek

2 gedachten over “Effectief bestrijden van mollen.”

 1. Mollen in de tuin wat kan je er aan doen

  Natascha stelde de volgende vraag over mollen in de tuin: wat jij ervan denkt om een grasmat om te ploegen/spitten ter bestrijding van mollen. Is dat schadelijk voor de mollen? En daarnaast de vraag helpt dat tegen de mollen en voor hoe lang?

  Is spitten of ploegen schadelijk voor mollen

  Het bewerken van de grond is niet echt schadelijk voor de mollen. Mollen hebben een perfect ontwikkeld gehoor en zullen snel de benen nemen als er onraad dreigt of ze vluchten naar gangen dieper in de grond. Het omspitten van de grond zal eerder de mol aantrekken omdat in de losse grond veel voeding vrijkomt wat weer allerlei beestjes en wormen aantrekt waar de mol weer zijn buikje mee vult.

  Aan de andere kant is een mol een belangrijke schakel in het totale bodemleven. In een gezonde bodem zijn er veel wormen en dat trekt weer mollen aan die het aantal wormen op een gezond evenwicht houden. Al is het vervelend als je hopen in je gazon hebt, het is een goed teken voor het biologische evenwicht in de bodem als er mollen actief zijn.

  Wat kan je doen om mollen te verlagen

  Er zijn een aantal vriendelijke (biologische) manieren om mollen uit je tuin / gazon weg te houden.
  Gebruik nooit geen giftige producten of producten die schadelijk zijn voor het milieu, ook al is een mol vervelend hij doet wel belangrijk werk voor een voedzame bodem.

  Het wegvangen of verplaatsen van mollen heeft geen zin. Omdat ze een eigen territorium hebben zullen ze verjaagd worden, terugkomen of de plek wordt ingenomen door een andere (jonge) mol.

  Plaats flessen in de gangen met de hals omhoog, door de wind gaat het fluiten waardoor de mollen een deurtje verder gaan graven
  Plant rondom keizerskronen in de tuin, de scherpe geur zal de mol verjagen
  Gebruik mollenschrik van Ecostyle dit is een biologisch product wat alleen mollen verjaagt
  Leg knoflook teentjes in de mollengang, de mol heeft een hekel aan deze lucht en zal liever iets verderop gaan graven
  Plaats rookpatronen van natuurlijke etherische oliën, door de olie op de wanden van de mollengangen zal de mol zijn eten niet meer goed smaken en gaat hij ergens anders op jacht
  Bij nieuwe gazonaanleg kan je ongeveer 10 cm onder de grasmat fijn gaas plaatsen waardoor de mol niet omhoog kan komen en ook minder makkelijk grond omhoog kan duwen

  Met groene groet, Geral Overbeek.

 2. Ada Sellemans

  Dank voor jouw tips, Hoewel een klus staat de gaasmethode mij wel aan. Wij hebben na onze verhuizing drie jaar geleden gezien onze leeftijd een kunstgrasveld neergelegd en zo mooi als deze lag loop je nu over een midgetgolf baan in het totale donker, moest 9meter overbruggen voordat hij boven kon komen. De andere opties zijn bij mij moeilijk toe te passen, alleen bij het begin en eind van 1gang de knoflook. De andere gangen verdwijnen onder grote gemaakte plantenbakken van 1.80m.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven