oude eik tuincursus online

Duurzaam tuinhout kiezen

Wanneer is tuinhout echt duurzaam

Duurzaam tuinhout kiezen is nog niet zo eenvoudig, kies je voor hardhout, behandeld hout of Europees hardhout soorten zoals douglashout. Hout is een sfeervol materiaal wat de tuin een bijzonder karakter en een warme uitstraling geeft.

Behandeld of verduurzaamd hout verliest in de loop van der tijd het verduurzamingsmiddel wat het milieu vervuilt. Hardhout komt uit tropische bossen die daarvoor soms massaal gekapt worden en het moet lang op transport. De beste oplossing is Europees hardhout zoals eik, kastanje, douglas of acacia. Dit zijn houtsoorten die zelfs zonder verduurzaming lang meegaan.

douglashout tuincursus-online

 

Wat is douglashout?

Douglashout is een houtsoort afkomstig uit Noordwest-Europa en staat bekend om zijn gunstige eigenschappen, zoals haar hoge duurzaamheid en robuustheid. Door deze eigenschappen is het douglashout voor diverse toepassingen in de tuin geschikt. Van palen tot planken en deuren.

Ons douglashout draagt het PEFC® en FSC® keurmerk, waardoor wij bijdragen aan verantwoord bosbeheer. Duurzaamheid en milieubewustheid spelen tegenwoordig een belangrijke rol in onze samenleving. Het gebruik van douglashout is daarom erg belangrijk. Douglashout is een zeer stevige naaldhoutsoort, waardoor impregneren overbodig is om het hout goed te laten blijven (in tegenstelling tot bijvoorbeeld vurenhout). Douglashout is daarom ook erg voordelig is en heeft een mooie uitstraling die goed past in iedere tuin.

Door de toenemende interesse in douglashout is de beschikbaarheid de afgelopen jaren toegenomen. In enkele grote bosgebieden in Noordwest-Europa is de douglasspar in grote hoeveelheden aangeplant. Ook in Nederland ligt de focus bij het Staatsbosheer op douglashout. Nederland wil steeds meer gebruik gaan maken van haar eigen hout en de douglasspar is daarvan een mooi voorbeeld.

Douglashout komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika waar het Orgeon Pine wordt genoemd. Het douglashout in Europa is door het verschil in klimaat niet meer vergelijkbaar met het Orgeon Pine uit Noord-Amerika. Door het Europese klimaat heeft het Europese douglashout een grovere houtstructuur. Douglashout wordt al ruim 150 jaar aangeplant in Europa en is in grote hoeveelheden terug te vinden in de bossen van Frankrijk en Duitsland.

 

Met groene groet, De Tuinadviseur. (gastblog)

6 gedachten over “Duurzaam tuinhout kiezen”

 1. Beste Geral, Wat een leuke blog heb je! Ik ben je website via Google tegen gekomen omdat ook wij bezig zijn met douglas hout alleen ik probeer wat meer info te verkrijgen want wij hebben 6 klein kinderen die graag hier in onze tuin spelen alleen ik ben zo bang dat ze dadelijk allemaal splinters oplopen door al onze tuinhout. hoe ervaar jij dit? Ook wil ik graag weten hoe je dat met de wind doet? Ik las namelijk dat als de wind elke keer van een kant waait dat het je bouwconstructie kan vernietigen… Ik hoor graag! mvg

  1. Beste Angele,

   Als je het hout gladgeschaafd besteld dan is er geen kans op splinters, na het plaatsen zou je de schutting ook nog na kunnen lopen met een schuurmachine of schuurpapier.
   Voor de stevigheid en duurzaamheid raad ik altijd aan om hardhouten palen te kiezen van 6×6 of 7×7 cm dik. Bij een schutting van 180 of 200 cm hoog gebruik je dan palen van 300 cm die dan 100 of 120 cm de grond in gaan.
   Dit is voldoende stevig om stormen te doorstaan, direct na het plaatsen kan je het gat eventueel aanvullen met metselzand zodat de paal direct stevig staat.

   Naast douglashout zou je ook nog lariks kunnen gebruiken dit is een vergelijkbare houtsoort.

   Laat het gerust weten als ik nog ergens mee kan helpen.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

  1. Beste Loek,

   Het is altijd een afweging. Kies je voor onbehandeld hout wat maar kort meegaat, voor hardhout waar bossen massaal voor gekapt worden en wat ook nog eens veel energie kost om te transporteren.
   Zelf vindt ik geïmpregneerd hout ook geen goede keuze omdat het impregneermiddel in het milieu terecht komt.

   De beste optie is inderdaad zoals jij aangeeft kastanje, acacia of eikenhout wat ook wel Europees hardhout wordt genoemd. Het groeit op redelijk korte afstand dus weinig milieubelasting en het gaat zonder impregnering lang mee.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 2. Goed informerend artikel! Het kan lastig zijn om voor een bepaalde houtsoort te kiezen; zeker naast alle andere dingen waar mensen aan moeten denken bij het (ver)bouwen van hun huis of tuin. Alleen al voor het kiezen van het juiste hout zijn er zoveel soorten, en dan heb je het nog niet eens gehad over de keuze voor een bepaalde houthandel.
  Groet Carla

  1. Beste Carla,

   Het is een afweging of je kiest voor een lange levensduur of een verantwoorde kap. Bewerkt en verduurzaamd hout is weer schadelijk voor het milieu.
   De meest duurzame hout soorten zijn naar mijn mening eiken, kastanje en robinia-hout, deze soorten worden ook wel Europees hardhout genoemd omdat ze onbehandeld lang mee gaan.

   Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven