architectuur in duurzame tuin

De Duurzame Tuin

Duurzaam tuinieren net zo belangrijk!

Bij duurzaamheid denken de meeste mensen eerst aan energiebesparing of het gebruik van materialen in het huis die lang meegaan of verantwoord geproduceerd zijn. Het meest duurzame om ons heen is buiten, de tuin, de buitenruimte of beter gezegd de natuur.

In de natuur wordt niets verspild, in de natuur wordt geen energie gelekt en in de natuur heeft alles een speciale functie. Zo dient een boomstam voor de stevigheid maar is tegelijk een transportkanaal voor water en voeding. Aan het eind van zijn leven is het hout van de stam weer eten voor schimmels, bacteriën en andere beestjes die het omzetten in nieuwe voedingsstoffen voor nieuwe planten en bomen.

De tuin zou je eigenlijk ook moeten zien als een natuurlijke kringloop waar we als bewoner van kunnen genieten. Het is meer dan genieten, wat vaak niet beseft wordt is dat we een groene leefomgeving hard nodig hebben om gezond te kunnen leven.

Maar niet iedere tuin is even duurzaam daarom wil ik je hierbij een aantal ideeën geven om je tuin van optimale duurzaamheid te voorzien.  Zo kan je nog meer van het buitenleven genieten met zorg voor ons milieu.

paardenbloem in duurzame tuin

Duurzame tuin-inrichting

Een duurzame tuininrichting begint met een goed uitgedacht plan of tuinontwerp, neem in je wensenlijst voor de tuin ook de duurzaamheid mee. Denk aan een bewuste plantenkeuze, verstandige materiaalkeuze voor verharding of tuinhout maar ook hoe het regenwater kan worden afgevoerd in je tuin.

Voor de aanleg van de tuin ben je in de mogelijkheid om direct goed aan de slag te gaan en voorzieningen te treffen die bij voorkeur in een bepaalde volgorde moeten worden verwerkt. Als je het toch goed wil aanpakken kan je dat beter in het plan meenemen dan achteraf de tuin weer overhoop te halen.

In de volgende onderwerpen ga ik dieper in op bepaalde onderwerpen.

Duurzame tuin-beplanting

Wat is er duurzaam aan beplanting? Beplanting is een van de lastigste onderdelen in een tuin. Ten eerste welke planten kan je het beste kiezen en dan gaat het vooral om welke planten zet je op welke plaats in de tuin. Als je naar een tuincentrum gaat wordt je misschien al duizelig van het aantal planten wat daar staat en dat is nog maar een fractie van de duizenden soorten die er zijn.

Duurzaam is een beplanting als je de juiste plant op de juiste plaats zet. De plant heeft dan extra zorg nodig zoals sproeien in de zomer. De plant gaat vele jaren mee en wordt steeds mooier in plaats van ieder jaar opnieuw eenjarige te planten.

Nog duurzamer is beplanting die spontaan ontstaat of een bloemenmengsel van wilde bloemen. Met bomen gaat het vaak mis omdat een boom te groot wordt voor het plekje wat hij krijgt in de tuin. Kies dus bewust een boom die past bij de afmeting en plaats zodat je er lang plezier aan kunt beleven. Een boom geeft onvergelijkbare koelte in de zomer en eindeloze hoeveelheid zuurstof om te ademen we kunnen eigenlijk niet eens zonder..

Planten en bomen geven ons nog zoveel meer, we hebben minder stress, voelen ons prettig in het groen, kunnen schonere lucht in ademen, genezen sneller bij ziekte en worden zelfs creatiever door groene planten. Als laatste wil ik het volgende zeggen over planten: zonder planten kan er geen bodemleven zijn en zonder bodemleven geen planten.

Duurzame tuin-planten kwekerij

Koop je planten voor de tuin dan staat er meestal geen biolabel op of op welke manier de plant is opgekweekt. Planten worden vaak in grote aantallen gekweekt en daarbij zijn ze ook kwetsbaar voor allerlei plaagdieren. Om dit te voorkomen worden er in kwekerijen vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt maar dat is niet goed voor ons milieu, de bijen, de vlinders, het bodemleven en andere dieren.

Als je duurzaam je planten wilt inkopen ga dan op zoek naar een biologische kweker of plantencentrum waar ze de planten met liefde en zorg kweken in plaats van allerlei kunstgrepen. Een goede kweker werkt met biologishe potgrond en natuurlijke compost. Zorgt voor een optimaal bodemleven en gebruikt lokplanten of waardplanten om bijvoorbeeld de natuurlijke vijand voor bladluizen aan te trekken zodat er niet gespoten hoeft te worden.

Ook in de traditionele bloembollenkwekerij worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Om biologische bloembollen te vinden heb ik heel wat kwekers benaderd en dan hadden ze vaak maar kleine aantallen beschikbaar. Uiteindelijk vondt ik Naturalbulbs, dit is een bedrijf wat eerlijke biologisch gekweekte bloembollen levert van diverse kwekers.

Duurzaam tuin met dakgroen

Groen op het dak, kan dat zomaar? Ja in veel gevallen is het mogelijk om groene planten op het dak te laten groeien met als groot voordeel dat het dak veel duurzamer wordt. Op platte daken werkt dat het beste en zijn er speciale matten of cassettes met voor-gekweekte planten te koop om het dak snel groen te maken.

Een dakbegroeiing zorgt ervoor dat het dak langer meegaat omdat door de bedekking de temperatuurverschillen veel kleiner zijn. Dakbegroeiing zorgt voor isolatie, vooral tegen zomerse hitte zodat er in de ruimte daaronder geen airco nodig is en zo het energieverbruik beperkt.

  • Bij scholen wordt dit al steeds meer toegepast omdat een airco vaak niet gewenst is in scholen.
  • Een ander voordeel is het dempen van hinderlijke geluiden.
  • Verhogen van de biodiversiteit en het is natuurlijk een mooi gezicht om op uit te kijken.

Architecten zouden eigenlijk bij het ontwerp van een gebouw of huis een groen dak standaard mee moeten nemen om het gebouw nog duurzamer te maken er is vaak ook subsidie voor beschikbaar.

Vergroening van onze leefomgeving biedt alleen maar voordelen, bekijk de aflevering van “Groen Goud” voor meer inspiratie:

 

De duurzame tuin heeft veel te bieden

De duurzame tuin is heel natuurlijk omdat er in een tuin groene planten thuis horen, we zorgen voor onze leefomgeving door het gebruik van natuurlijke grondstoffen en milieuvriendelijke producten die de natuur helpen in plaats van vergiftigen. Het toepassen van nieuwe technieken voorkomt overstromingen en bespaart kostbaar drinkwater. Goed gekozen beplanting blijft ook gezonder als we de natuurlijke processen verbeteren in plaats van schadelijke kunstgrepen die vaak maar kortstondig werken.

Groene wanden en groene daken zorgen voor isolatie en voorkomen hittestress in de zomer maar kunnen ook een perfecte manier zijn om kleine ruimtes met voldoende groen in te richten.

Voor meer informatie of een deskundig advies denken we graag mee om een natuurlijke en duurzame buitenruimte te creëren. Plaats een reactie hieronder of neem contact op met Tuinspecialist Geral Overbeek.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven