mijn tuingeheim bloem van klimop

De bij en de klimop zijn dikke vrienden.

Bij-tanken op de klimop!

De bij en de klimop zijn dikke vrienden omdat ze elkaar nodig hebben. Klimop of hedera is een plant die in vele tuinen groeit, zowel in de stedelijke omgeving als in het buitengebied. Ondanks dat veel tuinliefhebbers een haat- liefde verhouding met de klimop hebben heeft deze klimmer een aantal bijzondere eigenschappen die je misschien niet zou verwachten bij zo’n wilde jongen.

In een korte video laat ik je zien hoe je de klimop het beste kan snoeien.

De 7 pluspunten van de klimop.

 

  1. Klimop is een sterke plant die op een plek in de zon of schaduw prima vind
  2. Klimop blijft in de winter groen
  3. Klimop geeft bessen waar vogels na de vorst graag van snoepen
  4. Klimop kan zonder hulpmiddelen tegen een muur of in een boom klimmen
  5. Klimop is tevens een prima bodembedekker
  6. Klimop kan zelfs als bolvormige struik groeien
  7. De klimop bloeit pas in oktober of november

Bij die laatste eigenschap komt het bijtanken om de hoek. De klimop bloemen zijn klein maar talrijk en zitten vol nectar, daarom snoei ik mijn klimop naast het terras pas in het voorjaar. Deze late bloemen zijn de belangrijkste voedselbron voordat de bijen aan hun winterslaap gaan beginnen.

 

De klimop heeft nog meer vrienden.

Het grappige is dat de klimop past bloeit boven de 1.50 tot 2 meter, let maar eens op de bloemen zitten altijd aan de bovenkant van de schutting.

Op een zonnige herfstdag gonst het rond de klimopbloemen van de bijen en zweefvliegen die nog snel even wat energie inslaan.  Ook vlinders weten de klimop te vinden zo dartelen al weken enkele zandoogjes rond mijn klimop om daar eitjes te leggen voor hun winterslaap.

De gehakkelde aurelia, kleine vos en dagpauwoog komen ook af en toe buurten en proberen ook een hapje nectar te scoren tussen al dat gezoem. Het tuinseizoen is bijna ten einde maar er is nog genoeg te doen.

Stel het snoeien dus nog even uit tot de klimop is uitgebloeid en de bijen aan hun winterslaap zijn begonnen. Of als het echt een wildernis is geworden laat dan een aantal bloemtakken staan dat zal de bij zeker waarderen.

Meer weten over bijen, vlinders en hun leefomgeving?

Regelmatig verzorgen wij workshops over natuurvriendelijk tuinieren en binnenkort zelfs speciaal over bijen en vlinders

 

Met groene groet en veel tuinplezier, Geral Overbeek.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven