boom wil niet groeien tuincursus online

Boom wil niet groeien

Als een boom niet wil groeien, waar komt dat door

Ineke vraagt: Op 30 april een Syringa vulgaris “Pink” gekocht en in onze tuin geplant. Staat er goed bij maar maakt geen nieuwe blaadjes en is nog precies hetzelfde. Waarom groeit dit boompje niet? Er zaten geen bloemen in.

Waarom een boom niet wil groeien

 • De wortels zijn nog niet voldoende uitgegroeid om voldoende vocht en voedingsstoffen op te nemen.
 • De grond is te nat, wortels hebben zuurstof nodig en ook het bodemleven wat met de wortels samenwerkt.
 • De potkluit is sterk uitgedroogd waardoor deze geen water meer opneemt, potgrond kan na het sterk indrogen inreversibel waardoor het slecht water opneemt en de wortels niet groeien. Dompel de kluit voor het planten even in een emmer water om dit te voorkomen.
 • De wortels zijn niet los gemaakt en blijven in de potvorm rond groeien (bloempot-effect). Bij het planten kan je het beste de wortelkluit iets beschadigen zodat de wortels beter uitgroeien.
 • Er is weinig bodemleven waardoor de wortels niet groeien.
 • Van veel water geven gaat de plant niet sneller groeien maar zullen de wortels verdrinken en verrotten (zie ook punt 2). Alleen als het een hittegolf is en de plant staat in de volle zon dan kan meer water nodig zijn.
 • Haal de plant eventueel uit de grond als je een van bovenstaande aanwijzingen herkent en plant de sering terug. Vermeng de grond van de tuin met cocospotgrond waar de wortels makkelijk in kunnen groeien. Normaal gesproken gaat de plant pas groeien als de wortels zich goed ontwikkelen en dat kan soms wel even duren.
 • Bomen kunnen wel een jaar stil staan voordat ze goed gaan groeien dus soms moet je wat geduld hebben.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

28 gedachten over “Boom wil niet groeien”

 1. Goedendag, mijn oude bomen van 25 jaar oud beginnen tekenen van droogte te geven, de bladeren vallen af of zien er verlept uit. Het gaat om Essen, Elzen ,Berken, Populieren en kastanje. Mijn vraag is :Is het nu verstandig om deze bomen toch maar water te geven?We zitten op de Veluwe met zandgrond.

  Ik zie met belangstelling uw eventuele reactie tegemoet,

  Mvg.Jan Lantink

  1. Beste Jan,

   Als bomen wat blad laten vallen is dat om de verdamping te voorkomen, dat is op zich niet zo erg. Nu de droogte best wel lang aanhoud is het goed om de bodem wel af en toe vochtig te maken zodat de wortels wel in leven blijven.
   Mijn advies zou zijn om 2 keer per week in de avond te sproeien onder de bomen zodat in ieder geval de wortels en het bodemleven door deze periode heen komen.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 2. Ik heb een boom prunus-lusitanica en die groeit bijna niet. Krijgt wel scheuten en bloeit en krijgt kleine rode bessen welke meststoffen kan ik die geven om hem toch te laten groeien

  1. Beste Kris,

   Slechte groei heeft altijd te maken met het bodemleven of meer een gebrek of verstoring van het bodemleven. Mijn advies zou zijn om regelmatig compost of cocoscompost onder de plant te strooien eventueel met een laag blad.
   Om het bodemleven een boost te geven zou ik Biovin aanbevelen, dit is een organische bodemverbeteraar met goede bacteriën en schimmels die het bodemleven activeren.
   Meer info vind je via: https://www.tuincursus-online.nl/product/biovin-bodemactivator/

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 3. Ik heb een aantal jaar geleden leibomen geplant in mijn voortuin, maar er zit nog steeds niet veel blad aan. Wellicht heeft het met de bodem van mijn voortuin te maken. Ik ga er binnenkort een hovenier naar laten kijken. Wellicht kan ik de grond wat voeding geven.

  1. Beste Vincent,

   Misschien kan de hovenier iets ontdekken door het maken van een proefboring.
   wij hebben goede ervaring met biovin een wortelactivator die het bodemleven een boost geeft, kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen kan je beter niet gebruiken omdat die het bodemleven doden.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

   1. Alewaeters Marc

    Beste Vincent, ik heb een Canadese Es staan. Deze krijgt vele scheuten rond stam en zit met veel kleine gaatjes op zijn/haar bast . Mijn vraag, Is de Es nog oké? Iemand zij dat ik deze daar om zou moeten verwijderen, klopt dit? Groeten Marc

    1. Beste Marc,

     Op basis van deze omschrijving kan ik geen zinnig advies geven.
     Probeer te achterhalen wat de aantasting veroorzaakt, stuur ons eventueel wat foto’s.

     Met groene groet, Geral Overbeek.

 4. Vorige zomer is er een gumball boom geplant. Deze deed het ondanks de droogte prima. Alleen nu in het voorjaar (half mei) zit er nog steeds geen blad aan de boom. Je ziet een klein begin van blad, maar het lijkt wel of deze niet willen groeien. Wat kan de oorzaak zijn?

  1. Beste Lieke,

   Het enige wat je kan doen is 1 of 2 x per week wat water geven. Bij een jonge boom is de wortelgroei het belangrijkste, je zou die kunnen verbeteren door biovin te gebruiken zodat het bodemleven beter functioneert.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 5. Wij hebben dit jaar een appelboom geplant (gloster). Samen met nog een aantal andere fruitbomen. Alle andere fruitbomen hebben blad behalve de appelboom gloster.
  Hij is niet dood..
  Hoe kan dat?
  Bedankt ????????

  1. Beste Ale,

   Dit kan een aantal oorzaken hebben:
   1. de wortels zijn tijdens het transport of bij het planten teveel uitgedroogd
   2. de plant steekt eerst zijn energie in de wortelvorming en gaat pas later weer uitlopen
   3. de appelboom heeft niet genoeg haarwortels zodat het opnemen van water beperkt is, hierdoor laat de plant ter bescherming zijn blad vallen of loopt nog niet uit.

   Geef af en toe wat water en wacht nog even af op de boom later nog gaat uitlopen. Meldt eventueel bij de leverancier dat 1 boom nog niet uitloopt dan kan je later makkelijker een beroep doen op garantie.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek

 6. benoni bosman

  ik heb zo 2 maanden een pereboom gepland en die wil maar niet groeien maar er was zijn kopjes waren een beetje verbrand de andere 2 apelboom zijn goet in de groei hebben alle 3 de zelfde grond

  1. Beste Benoni,

   Dat kan een aantal oorzaken hebben.
   1. het blad is nat geweest en daarna felle zon erop waardoor het blad last heeft van zonnebrand.
   2. er zit een beestje of bladluis in waardoor het blad omkrult
   3. het is een teken dat de plant (met nog beperkte wortels) last heeft van droogte, de plant laat uit bescherming blad vallen als de wortels niet genoeg vocht kunnen opnemen.

   Af en toe wat water geven en nog even geduld hebben is waarschijnlijk het enige wat je kan doen.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 7. Wij hebben twee jaar geleden een bijenboom gepland samen met verschillende andere loofbomen. Alle bomen ( meer dan duizend in totaal) zijn intussen meer dan verdubbeld in grootte. Alleen de bijenboom heeft al twee jaar heel mooie scheuten gemaakt van een paar centimeter en daar blijft het dan bij. Wat is hier fout?

  1. Beste Hugo,

   Tetradium daniellii of bijenboom heeft bij voorkeur een goed ontwaterende bodem en een zonnige plek. De bodem dient voldoende voedselrijk te zijn.
   Waarschijnlijk blijft de wortelgroei achter wat meestal te wijten is aan een beperkt bodemleven.
   Mijn advies zou zijn om compost en houtsnippers rond de boom te verspreiden en het bodemleven een extra boost te geven met de bodemactivator Biovin.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 8. Van Thuyne Gert-Jan

  Beste,

  Ik heb twee jaar geleden een Chinese vernisboom geplant in mijn tuin.
  Deze groeit goed en kreeg in het eerste jaar ook mooie grote bloempluimen.
  Dit jaar is de bloei uit gebleven. Kan dit dan door te veel aan water zijn gezien ik water bij geef in deze droge periode? Of kan dit komen door de opvallende groei in dikte van de stam (alle kracht van de boom naar de stam?)

  Alvast bedankt voor de hulp!

  mvg,

  Gert-Jan

  1. Beste Gert-Jan,

   Dat kan diverse oorzaken hebben zoals droogte, verstoring van het bodemleven, teveel snoeien op het verkeerde moment of de boom zit in een groeifase waardoor de bloei achterblijft.
   Waarschijnlijk zal de boom volgend jaar weer gewoon bloeien.

   Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

 9. In april van dit jaar hebben wij 4 bomen geplant waarvan 3 goed aansloegen. 1 boom bleef echter staan zoals deze geplant is, dwz geen nieuw blad en de aanwezige blaadjes bleven wel in stand maar groeiden niet.
  We hebben regelmatig water gegeven omdat het zo’n droog voorjaar en zomer was. Uiteindelijk heb ik het opgegeven en stopte ik met water geven. Alle blaadjes vielen eraf en de boom leek dood. De kweker beloofde ons kosteloos een nieuwe boom. Nu eind oktober verschijnen er opeens kleine nieuwe groene blaadjes.
  Mag ik er vanuit gaan dat het goed komt met de boom of is het beter om deze toch maar te vervangen?

  1. Beste Inge,

   Het probleem heeft te maken met de wortelgroei. Een boom kan lang in leven blijven op zijn reserves, ook als hij al het blad laat vallen.
   Dat de boom nu begint uit te lopen kan een teken zijn dat er nieuwe wortelgroei is ontwikkelt. Het komt wel vaker voor dat een pas geplante boom een jaar lang stil staat maar kan het volgende seizoen beginnen met groeien.

   Vraag de kweker of je het nog even mag afwachten tot het voorjaar en dat je een nieuwe boom krijgt als de achterblijver niet normaal uitloopt zoals de andere bomen.

   Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

 10. Beste,

  eind april dit jaar hebben we 8 voorgeleide sierperen geplant (Pyrus calleryana ‘Chanticleer’).
  Op heden komen er aan 2 van de 8 bomen al blaadjes, de rest komt er niets van verandering aan.
  Moet ik me zorgen maken om die 6 bomen? of vragen ze extra behandeling?

  1. Beste Pieter,

   Waren het planten met een draadkluit, kale wortel of in pot?

   Het zou kunnen dat de planten eerst hun energie steken in het vormen van nieuwe wortels en daardoor later uitlopen. Normaal gesproken moeten de bomen in de loop van de zomer zeker nieuw blad krijgen.
   Een plant in pot gekweekt heeft de beste kans om aan te slaan, planten met kale wortel kunnen beter in het najaar of in de winter (als de boom in rust is) geplant worden.

   Het enige wat je kan doen is de bomen wekelijks een paar flinke gieters water geven zodat de bodem vochtig blijft rond de wortels. Geef niet overmatig veel dat werkt juist averechts omdat boomwortels ook zuurstof (lucht) nodig hebben.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 11. alexander buyck

  Goedemorgen,
  Ik heb 6 maanden geleden 16 leibomen geplant. Enkele bomen hebben eerst blad aangemaakt, maar blad is afgestorven. Sommige zijtakken zijn ook afgestorven. Niet de hoofdstam, want deze is nog voldoende groen aan binnenkant schors. Hoe komt dit, en komt dit nog goed?
  Groet, Alexander.

  1. Beste Alexander,

   Bomen hebben soms wat langer de tijd nodig om voldoende wortels te maken. Aanplanten van bomen in het najaar is daarom ook beter omdat de bomen dan al voor de winter (als de grond nog warm is) voldoende wortels hebben gevormd.
   Gaat de boom in het voorjaar gewoon uitlopen dan gaat het blad ook water verdampen, blijft de wortelgroei achter dan ontstaat er een tekort en zal het blad verdorren. Dit is op zich nog geen probleem maar een beschermingsmechanisme waardoor de verdroging beperkt wordt.
   Teveel water is ook niet goed voor de wortelgroei omdat de wortels en de noodzakelijke microorganisme zuurstof nodig hebben wat er niet is als de grond constant verzadigd is met water. Geef daarom bij droogte eens in de week een flinke gieter water in plaats van elke dag een beetje waardoor de grond te nat blijft.

   Wacht het nog even af en bekijk volgend jaar in het voorjaar hoe de bomen uitlopen, het is niet ongewoon als een boom een jaar stil staat in de groei. Als de boom ondertussen een goed wortelgestel vormt dan komt het uiteindelijk wel goed.
   Geef je als tip nog wel mee dat je de leverancier op de hoogte brengt van de situatie zodat hij al weet dat de bomen in het eerste jaar nog niet optimaal zijn aangeslagen. Zelf verleng ik soms de garantie met een extra jaar om de boom de kans te geven om goed te wortelen.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 12. Goedendag, wat een mooi artikel. Ik heb een krentenboom begin maart verplant, maar het is nu eind mei en er zit nog geen blad aan. Als ik kras zie ik wel de lichtgroene kleur onder de bast. Ik blijf het water geven 2x in de week. Wat kan ik nog doen? Kan hij het nog gaan doen als hij dit jaar geen blad maakt?

  1. Beste Esther,

   Zolang de boom voldoende vochtig blijft (1 a 2 keer per week een gieter) kan de plant nieuwe wortels maken en kan dan na een aantal weken weer nieuw blad gaan geven. Vochtig houden en geduld hebben is het enige wat je kan doen.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 13. Hi! Ik zou graag willen weten hoe het kan dat onze 6 (net een maand geleden geplante) Italiaanse Populieren maar weinig blaadjes geven. Sommige takken vol kleine blaadjes maar sommige takken helemaal kaal. 4 meter hoog zijn de bomen!
  Kunnen we evt terug graven naar de wortel en extra voeding nog geven?

  1. Beste Julia,

   1 keer per week een gieter water geven per boom zodat de wortelgroei goed op gang komt. De plant kan als bescherming al het blad laten vallen maar loopt gewoon weer uit als de wortels goed gegroeid zijn. Het kan nog wel een aantal weken duren voordat de boom weer nieuw blad gaat maken. Vochtig houden en geduld hebben.
   Om de wortelgroei en het bodemleven te optimaliseren zou je nog compost en een wortelactivator (zoals Biovin) kunnen strooien.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven