bloembollen geven je tuin kleur tuincursus online

Bloembollen Geven je Tuin Kleur

Met Bloembollen kleur in het vroege voorjaar

Bloembollen zijn een categorie planten die bij een tuinaanleg vaak worden vergeten. Mede ook omdat elke bloembol zijn eigen poottijd heeft. Verder zijn bloembollen in 2 groepen te verdelen namelijk de voorjaars-bloeiende en de zomer-bloeiende bollen. Mijn voorkeur gaat meestal uit naar de bloembollen die na een keer poten moeiteloos ieder jaar weer opkomen, de zogenoemde verwilderingsbollen.

Ik ga hier niet uitgebreid vertellen over elke bol maar geef ik een overzicht en wat voorbeelden hoe je meer kleur in je tuin kunt brengen, vooral in het vroege voorjaar als de meeste borderplanten net beginnen te groeien.

1. Hoe ga je dat aanpakken

Bij het maken van een beplantingsplan voor een nieuwe tuinaanleg kan het beste ook gelijk de bloembollen worden ingetekend zodat de kleur en bloeitijd moeiteloos op elkaar aansluit. Als de beplanting bijvoorbeeld in het voorjaar gepoot wordt zijn de voorjaarsbollen niet leverbaar dus die zullen dan in het daar opvolgende najaar alsnog moeten worden gepoot.

Bij een bestaande tuin is de beste manier om van het voorjaar tot het najaar op te schrijven waar,wat en wanneer bloeit. Het geheel opnemen in een beplantingsplan op schaal is dan het mooist. Hierdoor kan je altijd terugkijken wat voor planten en bollen je in de tuin hebt staan.

Een probleem is vaak, wil je wat leuke bollen kopen in oktober maar heb je geen idee meer waar er al bollen in de tuin staan. Dat kun je tijdens de poottijd niet zien omdat de meeste voorjaarsbollen al in de zomer geheel afsterven. Als je op de gok gaat poten heb je kans dat in het voorjaar de tulpen en narcissen dwars door elkaar heen staan.

2. Combineren van bladvormen

Bladvormen en contrasten zijn mooi maar het is heel eenvoudig om naderhand met bloembollen extra kleur in je tuin te brengen. Poot wat vroeg bloeiende Sneeuwklokjes, Crocus of Narcis en het voorjaar begint weken eerder. Je geeft net wat extra variatie aan je border en na 1 keer poten komen ze moeiteloos weer terug.

3. Bodembedekkers en bloembollen gaan goed samen

Tussen bodembedekkende planten kan je het beste wat kleinere bloembollen gebruiken die niet al te veel bladmassa maken. Bijvoorbeeld grote tulpen en de hogere Allium geven zoveel blad dat de bodembedekker er onder zal verstikken en afsterven. Als de bol dan afgestorven is zit je met een lelijke of kale plek in je bodembedekker.

Gebruik bijvoorbeeld Galanthus, Crocus, Chionodoxa, Scilla of de kleine Narcis.

Geranium cantabriegense is een ideale bodembedekker en groenblijvend maar de roze of witte bloem verschijnt pas eind mei begin juni. Door het toevoegen van Galanthus is er ook in het vroege voorjaar (februari) kleur in de beplanting.

Vinca minor “Getrude Jekyl” is een bodembedekker die al vroeg bloeit (maart-april). Je kan hier een bloembol met een contrastkleur van het wit toepassen maar wat ook mooi is om de Colchicum autumnallis er tussen te poten die pas in september-oktober bloeit.

4. Vroeg bloeiende bloembollen en laat bloeiende vaste planten

Veel vaste planten komen vrij laat op gang om pas in de zomer of nazomer te bloeien. Een mooie combinatie is dan te maken met voorjaars bloeiende bollen.

Neem bijvoorbeeld Hosta die pas laat zijn nieuwe blad ontwikkelt, zet er een paar mooie toeven Narcis onder en je hebt een prima combinatie. Tegen de tijd dat de Narcis is uitgebloeid wordt het oude loof bedekt door het grote blad van de Hosta. Je hoeft het niet eens op te ruimen.

Heb je nog vragen over bloembollen of andere tuinvragen plaats je vraag of opmerking hieronder en ik geef je een vakkundig en praktisch antwoord.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste Online tuintips dan stuur ik Mijn Tuingeheimen.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

17 gedachten over “Bloembollen Geven je Tuin Kleur”

  1. ik heb de indruk dat bloembollen (winterakoniet, sneeuwklok, sterhyacint) niet door maagdenpalm als bodembedekker heenkomen, heb jij daar ervaring mee? (in de tijd dat de bollen bloeien ben ik niet in die tuin, vandaar dat ik afga op t blikveld van de bewoonster, die zei geen bloemen uit bollen gezien te hebben).
    groetjes robin

    1. Beste Robin,

      Bloembollen combineren met bodembedekkers
      gaat meestal heel goed.
      Knip eventueel de maagdenpalm kort voordat de
      bollen gaan bloeien.

      Mest in het najaar met organische mest of bloedmeel
      om de bollen wat extra voeding te geven.

      Staan de bloembollen al lang op dezelfde plek in de
      tuin dan kan de bloei teruglopen en is aan te raden om
      wat verse bollen bij te planten in het najaar.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  2. Beste Robin,
    Ik wil de bloembollen nu( 6 sept.) al poten, kan dat al? En zo nee, waarom niet en wanneer dan wel?
    Vriendelijke groeten,
    Jenneke Smit

    1. Beste Jenneke,

      Bollen kunnen nu al gepoot worden, ze zijn meestal vanaf oktober leverbaar.
      Sommige soorten zijn soms al eerder leverbaar.

      Meng ook wat organische mest door de grond voor het poten.
      SiertuinAZ van Ecostyle is te bestellen in de webshop:
      https://www.gardenspecials4u.nl bij Biologische producten.

      Maak ook een aantekening waar je de bollen poot (eventueel op het tuinontwerp)
      dan weet je volgend najaar waar er al wat staat.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  3. Hi,
    Dank voor deze interessante site. Is het aan te raden om open plekken te laten tussen de groenbedekker en daar de bollen in groepjes tussen te plaatsen of kan ik de bollen gewoon willekeuring tussen de bodembedekker planten? Ik denk eraan om de verschillende bollen op elkaar te laten volgen maar dan vrees ik dat je lege plekken krijgt wanneer de ene zijn uitgebloeit?

    1. Beste Marianne,

      Bloembollen kunnen goed gebruikt worden tussen vaste planten en bodembedekkers. Let alleen op dat de bloembollen niet te veel bladmassa maken, bijvoorbeeld grootbloemige narcissen en tulpen maken veel blad waardoor een bodembedekker kan verstikken en krijg je kale plekken. Zet je de narcis tussen een Hosta of planten die pas laat opkomen dan is dit geen probleem. Kleine verwilderingsbollen kan je dus gewoon tussen de bodembedekkers planten.

      Kleinbloemige Narcis, Scilla, botanische tulpen, sneeuwklokjes of kleine Allium kan je prima tussen bodembedekkers poten. Wat ook mooi staat is Camasia tussen Nepeta faassenii, terwijl de nepeta zijn blad ontwikkelt schiet de Camasia ertussen door en daarna komt de nepeta in bloei.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  4. Hallo,

    Ik wil graag een bodembedekker (persicaria tuinkabouter) met bloembollen combineren. Doe je dan best eerst de bodembedekker en dan de bloembollen? Of wacht ik een jaar met bollen zodat de bedekker er als goed staat? Of toch maar eerst de bollen?

    Bedankt!

    Marianne

  5. Weet iemand hoe ik om moet gaan met de loof van grote narcissen,kan ik dat afsnijden of…… staat nu erg rommelig graag hiervoor een oplossing!!!!!!!!!!

    1. Beste Marinus,

      Het blad van bolgewassen zorgt na de bloei ervoor dat er weer nieuwe voedingstoffen worden gemaakt die in de bol worden opgeslagen voor het volgende seizoen.

      Daarom kan het blad beter niet worden afgeknipt. De oude bloemen kunnen er wel uit worden geknipt en eventueel kan het blad worden gehalveerd.
      laat dus altijd een deel staan totdat het geel wordt en afsterft.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  6. Ik heb nu een heel talub Getrude Jekyl staat. Echter zoals reeds vermeld zijn deze in mei uitgebloeid. Ik ben dus op zoek naar bv bloemen (liefst wit) die ergens tussen juni en augustus/september bloeien en die ik nu kan planten (april) Alle advies is welkom.

    1. Beste Jo,

      Enkele bolgewassen die het prima doen op een talud tussen de Vinca zijn:

      Acidanthera bicolor wat hogere plant met smal blad en witte bloemen van augustus tot oktober, voor de vorst rooien en droog bewaren tot mei.

      Allium neopolitanum bloeit met witte bollen van mei tot juni.

      Allium carinatum “Album” witte open bolvorminge bloem van juli tot augustus.

      Plant deze soorten in een aantal groepen en je hebt het hele seizoen bloemen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Beste Geral, wat een fijne en tips allemaal!
        Mag ik je wat vragen bij deze tip over bollen tussen maagdenpalm, kun je de allium in de grond laten?
        En de in jouw artikel genoemde Colchicum autumnallis?
        Dank alvast, hartelijke groet Anita

        1. Beste Anita,

          Bloembollen zoals Allium en Colchicum kan je rustig in de grond laten zitten dan komen ze volgend jaar weer op.

          Laat altijd wel eerst het blad afsterven, het groene blad maakt weer nieuwe reserve voor de bol. Knip het pas af als het dor en geel wordt.

          Met groene groet, Geral Overbeek.

  7. Wat een leuke site. Ik heb net onze tuin in 3 vakken verdeeld. IN 1 vak staat witte vinca minor in het middelste vak een sierappel boom met grassen (little bunny) en in 1 vak geranium azure rush. NU wil ik straks wat bolletjes gaan planten om zo in de winter wat kleur in de tuin te hebben. Ik denk dat in het vak met de sierappel en de grassen (litte bunny)niets van bolletjes komt omdat de sierappel al mooi in de winter is, maar wat raad je mij aan voor in de overige twee vakken?

    1. Beste Marielle,

      Bloembollen worden pas in oktober of november geplant die dan opkomen in het volgende voorjaar. Dit soort bollen zijn nu niet meer te koop.
      Wel zijn er nu zomerbollen zoals dahlia en gladiolen maar die moet je ieder jaar weer eruit halen en vorstvrij overwinteren. Voorjaarsbollen of verwilderingsbollen kunnen gewoon in de grond blijven en komen ieder jaar weer gewoon op.

      Tussen de grassen zou je ook wel wat bollen kunnen planten bijvoorbeeld de vroeg bloeiende Scilla sibirica met zijn blauwe klokjes.
      Hou je van geel dan kan je tussen de geranium de Narcis tete a tete gebruiken of de iets hogere Narcis traindus thalia die roomwit van kleur is
      Tussen de witte Vinca kan je sneeuwklokjes gebruiken die al in februari beginnen en eventueel gecombineerd met Iris reticulata een lage soort met blauw-paarse bloemen. Wil je wat meer hoogte dan is Camassia cusickii heel mooi, deze heeft wat grasachtig blad en bloeit in mei met prachtige blauwe aren.
      Wil je de bloei nog wat verder door trekken dan zijn er veel verschillende Allium soorten die in mei tot juli de tuin kleur geven met hun sierlijke bolbloemen in roze of wit. Wij adviseren om uitsluitend biologische bollen toe te passen van Natural bulbs Biologische-bloembollen

      Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

CONNECT OOK VIA FACEBOOK

TUINCURSUS CONTACTLINKS

Winkelwagen
Scroll naar boven