Wil je weten wat bladluizen doen en hoe je ze makkelijk onder de duim houdt?

De bladluis zuigt de plantensappen uit de plant waardoor de plant verzwakt en beschadigd. Vaak zal het blad gaan krullen door de aantasting en voelt ook plakkerig aan door de afscheiding van de bladluis.

 


Natuurlijke vijanden van de bladluis.

Wat doet een bladluis:

Een bladluis heeft verschillende soorten, de meest voorkomende zijn de groene bladluis, zwarte luis, bloedluis, wolluis en dopluis. Doordat de luis zich heel snel kan voortplanten (ook ongeslachtelijk) zal de plant in een korte tijd geheel bedekt worden.

Een bespuiting moet daarom een aantal malen worden herhaald voor een goed resultaat. Iedere plant kan door luis worden aangetast, vaak is de plant verzwakt of staat niet op een ideale standplaats waardoor de plant eerder belaagd wordt. Het probleem ontstaat vaak door een verstoring van het bodemleven waardoor de wortels minder goed groeien en niet de juiste voedingsstoffen en antistoffen kunnen opnemen.

Bij rozen worden vaak de jonge knoppen en bladeren in het voorjaar belaagd. Ook zijn er planten die gevoeliger zijn voor bladluis dan andere planten, bijvoorbeeld lindebomen, lupine en boeren jasmijn.

Een schimmel die het gevolg is van een aantasting van bladluis is roetdauw. Deze schimmel lijkt op zwart poeder en komt alleen voor op het plakkerige blad wat de bladluis achterlaat. Mieren zijn ook vaak te vinden bij bladluizen, zij maken gebruik van het zoete sap wat de bladluis uitscheidt. Dit wordt melken van de luis genoemd.

 

Natuurlijke vijanden in je tuin helpen mee

Luizen worden ook weer gegeten door lieveheersbeestjes en ook mezen zijn gek op bladluis. Het is dus aan te raden om deze luizeneters te lokken en te koesteren. Mezen houden van gevarieerde begroeiing en gebruiken ook graag een nestkast voor het uitbroeden van nog meer mezen.

Het lieveheersbeestje eet graag bladluis maar het is vooral de larve van het lieveheersbeestje wat de meeste luizen verorbert. Deze kleine beestjes verblijven graag in een natuurlijk beplante tuin, ook een tuin met veel schuilplekjes en bijvoorbeeld een takkenwal waar ze in de winter kunnen schuilen.

Over het algemeen heb je het meeste last van bladluizen in het voorjaar. De jonge knoppen en bladpunten worden direct belaagd door de luis. Tegen de zomer zijn de natuurlijke vijanden op volle sterkte en word de aantasting meestal snel minder.

 

Bladluizen bestrijden, effectief en milieuvriendelijk

Om de schade te beperken is het aan te raden om met een milieuvriendelijk middel de bladluizen te bestrijden. Bijvoorbeeld Ecostyle heeft een diervriendelijk
middel “Spruzit” wat de bladluizen aantasting in de hand houdt. Van Ecostyle kan je ook “Plantschoon” gebruiken dit is puur biologisch. Bij tuincentra zijn ook kant-en klare spuitflessen te verkrijgen die u direct kunt gebruiken.

Gebruik zeker geen agressieve (giftige)middelen en spuitbussen met drijfgassen, deze bevatten vaak stoffen die ook indirect bijen en hommels doden en dat is vast niet je bedoeling? Let ook op met de biologische producten want het dood alle insecten ook de nuttige. Spuit dus zo voorzichtig mogelijk zodat je alleen de bladluizen raakt.

  • Behandel de plant zeker niet in de volle zon maar bij voorkeur s’morgens vroeg of in de avond.
  • De behandeling om de 3 tot 5 dagen herhalen en bij voorkeur met droog weer.
  • Waarom zo snel achter elkaar? Als de zichtbare luizen zijn bestreden dan blijven er vaak nog eitjes achter die na een aantal dagen uitkomen en dan
    beginnen ze weer met baren en vreten.
  • Wat ook werkt om bladluizen op afstand te houden is het planten van bijvoorbeeld Lavendel of Allium–soorten in de beurt van een gevoelige plant.
  • Bladluizen houden niet van de kruidige geur en gaan liever een andere plant belagen.
  • In een natuurlijke tuin zijn er meer natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en oorwormen.

Handige tip voor wol- en dopluis

Als je wolluis en dopluis direct bespuit zal het weinig of geen effect hebben door de beschermlaag die ze om zich heen hebben. Spuit de plant daarom eerst met water nat met een zachte nevelspuit, ook de onderkant van het blad waar de luizen meestal zitten. Wacht een aantal minuten en spuit dan met Plantschoon of Spruzit van Ecostyle op de luizen.

Door het water word de beschermlaag week en kan het bestrijdingsmiddel beter zijn werk doen.

  • Zijn er toch nog (tuin) vragen laat het gerust weten en ik help je graag verder je kunt je vragen onder dit bericht invullen.
  • Wil je liever een persoonlijk advies over het natuurvriendelijk inrichten van de tuin? Maak dan een afspraak voor een Online Adviesgesprek.

Met groene groet, Geral Overbeek