Bijen, vlinders en hun leefomgeving

Bijen, vlinders en hun leefomgeving vormen een bijzondere samenwerking.

Dag vlinders, dag bijen we zullen jullie nooit meer zien..?? dit is sneller werkelijkheid dan je verwacht.
Het gaat heel heel slecht met de bijen en andere insecten (afname van 75%) omdat we steeds meer leefruimte inpikken, bestrijdingsmiddelen gebruiken en bloemenweides op het verkeerde moment maaien en beheren.

Zonder wilde bijen geen vruchten en zonder hommels geen tomaten omdat zij van bloem naar bloem vliegen en zo voor de bestuiving zorgen. Niet alleen de bij is in gevaar maar ook de voedselvoorziening van ons zelf.

Help je de bij dan help je ook de mensen. We moeten gaan inzien dat we niet zonder de natuur kunnen leven. Dat ecosystemen bijzonder waardevol zijn voor de gehele kringloop dus ook de mens. We kunnen nu nog ecosystemen herstellen in plaats van doorgaan met slopen.

 

 

Hoe kunnen we bijen en vlinders helpen:

10 tips voor meer biodiversiteit

1. Bloemen inzaaien
Zaai op zoveel mogelijk plaatsen inheemse veldbloemen zoals korenbloem, heemst, paardenbloem, klaversoorten, kaasjeskruid en duizendblad. Laat je niet verleiden tot een pretmengsel met veel kleur omdat je daar maar een jaar plezier van hebt en de insecten hebben er weinig aan. Dat inzaaien kan op plaatsen zoals bermen, overhoeken, hellingen en gewoon in de border van je eigen tuin.

2. Geen bestrijdingsmiddelen
Laat alle middeltjes staan om plagen te bestrijden of je bestrating te reinigen. De reststoffen die in de bodem of het grondwater achterblijven zijn desastreus voor al het kostbare leven. Het heeft totaal geen zin om bloemenborders in te zaaien als je indirect de insecten weer vergiftigd.

3. Gericht onderhoud
Het juiste beheer is essentieel voor kwetsbare bijen of vlinders. Bijvoorbeeld als je in de zomer het gras maait waar klaver staat te bloeien dan haal je een voedselbron of waardplant weg voor specifieke bijensoorten die alleen op de klaver vliegen. Maai je de brandnetel (waardplant o.a. voor atalanta en kleine vos) in de zomer dan hebben de rupsen geen eten meer.

4. Kennis delen
Door gebrek aan kennis of een werkwijze van grote stappen (machines) snel klaar hebben veel specifieke bijen en vlinders geen voeding of voorplantingsmogelijkheden.
Ecologisch beheer zou onder veel meer vakmensen, beheerders en tuinbezitters verspreid moeten worden zodat we de buitenruimte en onze tuinen diervriendelijker onderhouden. Speciaal om de kennis over bijen en vlinders organiseren wij lezingen en workshops.

5. Waardplanten de kans geven
Door het toepassen van inheemse en overblijvende planten en het juiste beheer geven we ruimte aan de noodzakelijke waardplanten. Dit zijn de planten waar vlinders of bijen hun eitjes op leggen een mooi voorbeeld is de vuilboom (Rhamnus frangula) waar wel 40 soorten vlinders hun eitjes op leggen. Maar er zijn ook bijen die 1 specifieke plant nodig hebben. De kennis over waardplanten is dus ook heel waardevol.

6. Niet maaien voor de winter
Veel bermen en weides worden voor de winter (september oktober) kort gemaaid zodat het terrein er voor de winter netjes bij ligt. Deze netheidsdrang is zeer slecht voor veel insecten en andere beestjes omdat ze juist in de oude stengels of onder het afgevallen blad overwinteren. De oude bloemen bevatten ook nog eens veel zaad waar diverse vogels in de winter hun voedsel halen.

7. Lieveheersbeestje
Net als de bijen en vlinders heeft ook het lieveheersbeestje een belangrijke taak in het ecosysteem. Dit kleurrijke kevertje is de schrik voor bladluizen die hij graag eet. De larve is nog mooier gekleurd en is zo goed in het vangen van bladluizen dat je zeker blij bent met dit kleine monstertje. Zorg voor rommelhoekjes, een takkenril of een laag afgevallen blad waar ze kunnen schuilen tegen de winterkou.

8. Snoei natuurvriendelijk
De sleedoornpage is een vlinder die zijn eitjes voor de winter op de takken van de sleedoorn afzet. Na de winter het volgend seizoen komen de eitjes uit en de rupsen eten van het jonge blad tot in de zomer als ze gaan verpoppen. Wat regelmatig gebeurd is dat in de winter de sleedoornstruiken gesnoeid worden en zo helaas het nageslacht van de zeldzame sleedoornpage verloren gaat.

9. Wilde bij
De wilde bij leeft niet in grote volken of een bijenkorf maar de solitairbijen en ook de hommel is heel belangrijk voor de bestuiving van planten. Ze zijn nuttig omdat we door een goede bestuiving veel vruchten aan de planten krijgen waar weer vogels op af komen. Zo zie je dat elk dier groot of klein een belangrijk aandeel heeft in de natuurlijke kringloop.

10. Dagpauwoog
Vlinders zoals de dagpauwoog zijn geen opruimers van plaagdieren maar net als de bij zijn ze belangrijk voor de bevruchting van bloemen. De rupsen leven op de brandnetel en houden het aantal brandnetels in toom maar rupsen vormen ook een belangrijke voedselbron voor veel vogels. Vooral als de vogels jongen hebben kunnen er niet genoeg rupsen zijn om de vogeljongen zoet te houden.

 

Help de bijen en vlinders een handje zodat we nog lang kunnen genieten van bloemen en vruchten.

 

Binnenkort geef ik samen met dé specialist op het gebied van ecologisch tuinieren Wankja Ferguson een bijzondere workshop. We laten je ontdekken hoe bijzonder insecten en planten samenwerken, hoe we ze herkennen en hoe we de tuin of het terrein het beste kunnen beheren.

Wil je meedoen geef je dan snel op voor deze bijzondere dag via: workshop bijen en vlinders.

 

Ga jij voor de levende tuin?

Alle scharrelaars zijn je dankbaar en met veel diervriendelijke tuinen samen is het gewoon prettiger om te leven. Geniet van het buitenleven en alles wat er bij hoort.

Heb je nog vragen laat het me weten ik help je met plezier.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

3 gedachten over “Bijen, vlinders en hun leefomgeving”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven