bamboe in pot tuincursus online

Bamboe in de tuin

Bamboe in de tuin of plantenbak kan een waardevolle aanvulling zijn omdat bamboe sterk is goed groeit en in de winter groen blijft, ondanks dat zijn er toch vaak onduidelijkheden of misverstanden over het gebruik van bamboe in de tuin of plantenbak.

Aan de hand van een aantal vragen van Romano geef ik tips en adviezen in de antwoorden.

Ik heb een terras van 5 bij 5 op het oosten. In de zomer is er zon van ‘s ochtends vroeg tot ongeveer 15.30 uur. Het terras is op de eerste verdieping. Ik heb plantenbakken gekocht die ik rondom het terras wil zetten met bamboe daarin om een groen scherm te maken, vooral voor privacy, maar ook om leven op het terras te hebben..
Ik heb wat onderzoek gedaan en ik denk dat de Fargesia Rufa een goede keuze is, vooral omdat deze goed winterhard blijkt te zijn. Ik heb de volgende vragen:
1. Is de Fargesia Rufa de juiste keuze?

Denkt u ook dat de Fargesia Rufa een goede keuze is? Ik zoek een bamboesoort die winterhard is, sterk en die niet woekert. Bovendien moet de bamboe een haag kunnen vormen, als afscheiding. Heeft u mogelijk nog een alternatief?

*Fargesia is een polvormende groep die geen lange uitlopers vormt zoals sommige andere soorten wel doen. Fargesia is een nieuwe naam voor de bamboesoort die ook nog wel eens Arundinaria of Sinarundinaria wordt genoemd. Fargesia Rufa is een mooie dichtvertakte groene bamboe van ongeveer 2 meter hoog die zeker geschikt is als haagplant of bij gebruik in pot.

2. Zijn de plantenbakken groot genoeg?

De plantenbakken zijn 60cm lang, 50cm hoog en 30cm diep, 90 liter. Kan de Fargesia Rufa daar goed in leven?

* De plantenbakken zijn aan de ondiepe kant, bamboe in pot gekweekt heeft vaak al een kluit van 25 of 30 cm hoog dus blijft er weinig ruimte onder de kluit over. Mijn advies zou zijn om minimaal 40 of 50 cm hoge bak te gebruiken met onderin een laag van ca. 10 kleikorrels voor extra waterbuffering. Tussen de kleikorrels en de grond kan het beste een waterdoorlatend wortelvlies worden gebruikt, dit voorkomt het uitspoelen van de grond.

4. Hoeveel kluiten per bak?

Ervan uitgaande dat de bakken groot genoeg zijn. Kan ik twee kluiten van uit een pot van 26cm doorsnede in één bak doen? De kluiten zouden elkaar bijna raken in dat geval.

* 2 planten per bak kan prima als de diepte minimaal 40 cm is, bamboe wordt vaak in pot gekweekt waarbij de wortels rond gaan groeien. Snij of knip de wortels op drie plaatsen van onder iets in zodat de wortels direct goed vertakken en niet rond blijven groeien (het bloempot effect).

5. Moet ik zorgen dat onderin de bak altijd water staat?

Ik heb begrepen dat de Fargesia Rufa bij warm weer erg veel water nodig hebben en dat het daarom aan te raden is om onderin de plantenbak een bakje te zetten zodat er altijd wat water onderin blijft staan. Dien ik te zorgen voor zo een bakje onderin de plantenbak?

* Een waterbak onderin is niet nodig als de grond die je het beste kan gebruiken bestaat uit een mengsel van cocosaarde en compost dit houdt voldoende vocht vast als de planten 2 keer per week goed water krijgen of dagelijks met een druppelsysteem. Gebruik nooit gewone potgrond omdat dit veel turf bevat neemt het slecht water op als het geheel uitdroogt. Turfproducten worden gewonnen uit natuurgebieden die daardoor worden vernield.
6. Is de grond niet te nat?

Indien het veel heet geregend, maar er zitten we gaten onderin de plantenbak, loop ik dan het risico dat de grond te vochtig blijft?

* Te veel vocht is niet goed, zorg er altijd voor dat er afvoergaten onderin de pot zitten. Ook al heeft bamboe veel vocht nodig als de grond verzadigd is komt er geen zuurstof bij de wortels en gaat de plant dood.
7. Kans op succes?

Ervan uitgaande dat ik de bamboe goed verzorg. Zou het dan moeten lukken om de bamboe gezond te houden? Of  zijn er veel factoren die ik niet in de hand heb, zoals misschien de kwaliteit van de bamboe.

* Zorg er altijd voor dat je planten in pot (container) koopt en dat ze een compacte wortelkluit hebben. Trek de plant uit de pot om het te controleren, valt de kluit uit elkaar dan is de plant net opgepot en is de bamboe niet in pot opgekweekt.
Geef 2 tot 3 keer per seizoen organische meststof zoals bijvoorbeeld Siertuin-Az van Ecostyle of Biovin.
Met groene groet, Geral Overbeek.

60 gedachten over “Bamboe in de tuin”

  1. Beste Willem,

   Er zijn een aantal bamboe soorten die wandelen en ondergrondse wortelscheuten maken. Maar er zijn ook bamboe soorten zoals de Arundinaria murielae die dat niet doen en als een pol groeien.
   Wat je kan doen is de wortels afsteken en een geul graven tot 50 cm diep. In die geul plaats je speciale bamboefolie dit is een stevige gladde kunststof folie waar de wortels niet doorheen kunnen groeien. Laat het ongeveer 3 cm boven de grond uit steken anders piepen de bamboewortels er snel overheen. De bamboewortels groeien niet veel dieper dan 30 a 40 cm dus ze gaan niet onder de folie door.

   Ik vindt het leuk als je me even laten weten hoe het gegaan is en of je deze tip waardevol vindt.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

  2. Beste, ik heb 2 bakken van 1m80 lang op 60 cm breed en 60cm diep. Ik had hier graag bamboe in geplaatst als een soort haag om inkijk te verminderen. Deze zou 2 meter hoog moeten zijn. Welke raad u aan en hoe plant ik deze op de beste manier ? Bedankt.

   1. Beste Sammy,

    Mijn advies zou zijn om een polvormende soort te kiezen zoals: Arundinaria murielae ‘Simba’ deze wordt 150 – 200 cm hoog en zal ook beter groen blijven aan de onderzijde.

    Gebruik als grondmengsel geen potgrond maar een mix van 50 /50 % cocos-plantaarde gemengd met daktuinsubstraat. Dit houdt beter het vocht vast en gaat lang mee.
    Voor de bemesting zou ik geen kunstmest adviseren maar een biologische mest van bv ecostyle.

    Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    1. Bedankt voor uw reactie, na hierover gelezen te hebben denk ik dat deze juist te klein gaat blijven om zijn nut te bewijzen. Welke kan u nog aanraden die iets groter wordt ? Hij moet niet te dik worden.

     1. Beste Sammy,

      Je zou ook de Arundinaria nitida kunnen gebruiken die blijft iets smaller en kan ook wel zeker 200 cm hoog worden. De zijkant kan je ook altijd nog wat snoeien om de plant smal te houden.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 1. Ik wil bamboe graag in een bak planten als haag is een plantenbak van 120cm (lengte) x 30 cm (breedte) x 60 cm (diepte) groot, breed genoeg voor de plant. Of raad je eerder een plantenbak van: 120x50x60 aan? Ik wil liever een smallere bak, maar ik weet niet wat de bamboe nodig heeft. Ik kies wel voor een niet woekerende bamboe.

  1. Beste Linda,

   Als je een bamboe plant koopt is deze al bijna 30 cm breed dus dan is het wel krap, ik zou eerder de plantenbak van 120×50 cm kiezen.

   Gebruik in de plantenbak materiaal wat vocht vast houd zoals een mengsel van cocoscompost en daktuinsubstraat. Een bamboe laat snel zijn blad vallen als het te droog is wat met gewone grond of potgrond snel gebeurt.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 2. Ik zou in plaats van die bamboefolie, harde plastiek bakken gebruiken om wildgroei te vermijden. Heeft u hier ervaring mee? Zou dit lukken denkt u?

  1. Beste Nele,

   Dat kan in principe wel maar dan moeten de bakken wel ruim genoeg zijn, bv. 100 cm in doorsnede.
   Is de ruimte te klein dan zal de bamboe de bak kapot drukken of over de rand heen groeien en zo uit de bak ontsnappen. Een betonnen putring is ook mogelijk omdat dit sterker is dan plastic en er een betere vochtopname en drainage mogelijk is omdat de onderkant open is. Bamboe groeit niet dieper dan 50 cm met zijn wortels.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

   1. Beste

    Kan ik een fargesia als haag planten zonder begrenzer? Ik hoor toch verhalen dat ook deze soort woekert.
    Ik zou niet willen dan de buren last krijgen.
    Mvg

    1. Beste Evy,

     Fargesia nitida (Arundinaria nitida) of andere varieteiten van Fargesia is een polvormende bamboesoort en maakt geen worteluitlopers zoals andere bamboesoorten, zoals bijvoorbeeld Phylostachys.
     Dus een polvormende Fargesia kan je rustig gebruiken zonder wortelbegrenzer.

     Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 3. Ik krijg 2 grote niet woekerende bamboeplanten. Stonden in volle grond maar wil ze nu in Kuip zetten. Ze zijn denk ik wel oud. Moet ik iets van de grote wortelkluid afhalen? Verder goede grond en hydrakorrels las ik. Ik heb een kleine tuin maar alles voor de vogels. Nu nog alleen katten????

  1. Beste Corrie,
   Hieronder een aantal tips voor de bamboeplanten:

   -Hydrokorrels (10 cm) onderin is goed voor de vochthuishouding.
   -Haal zo min mogelijk van de wortelkluit af en vul de kuip verder aan met cocospotgrond of cocoscompost.
   -Bamboe planten hebben veel vocht nodig en de cocosvezels houden ook vocht vast.
   -Geef de bamboe in de zomer zeker 2 keer per week flink wat water, ook als het regent omdat grote planten veel blad hebben komt de regen niet zo goed bij de wortels.
   -Zorg ook dat er in de kuip onderin een aantal afvoergaten zijn zodat het overtollige water weg kan lopen.
   -Geef de bamboe 2 keer per jaar (voorjaar en najaar) organische mest zoals Bio Tuin-AZ van Ecostyle.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

   1. Beste,

    Ik heb 1 steigerhoutbakken van 260x60cm en 1 van 230x60cm. Diepte ong 55. Hoeveel planten heb ik nodig? En hoe kan ik de bak het beste bekleden? Met worteldoek of landbouwplastic? Ik wil graag een “groene muur” vormen. Helemaal dicht hoeft de haag niet te worden. En kleine planten zijn prima om mee te beginnen.

    Heeft u tips voor mij?

    1. Beste Ryanne,

     Gebruik in de plantenbak altijd waterdoorlatend worteldoek zodat het overtollige water altijd weg kan lopen. Wat voor soort planten wil je gebruiken?

     Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 4. Beste Geral, wanneer kan ik ze het beste planten in de grond en geven ze pollen waar je als hooikoortspatient last van hebt? We zoeken een bamboe die tussen de 2 en 3 m groot wordt en niet woekert. Heeft u een tip welke we het beste kunnen nemen? De Fargesia rufa zou kunnen. Maar zijn er nog andere? Met vriendelijke groet

  1. Beste Fernand,

   Bamboe bloeit maar eens in de 60 jaar dus heb je geen last van stuifmeel/pollen van de bamboe.
   Fargesia “Rufa” is een niet woekerende bamboesoort van ongeveer 200 cm hoog.

   Met groene groet, Tuincoach Geral Overbeek.

 5. Ik wil graag bamboo in een pot houden zag er mooie hoge maar zijn deze maten goed om bamboo in te zetten? Zoja hoeveel bamboo planten zet ik in 1 pot. Alvast bedankt voor de nuttige info
  oohja hier de afmetingen
  breedte 85 cm
  Diepte 26 cm
  hoogte 118 cm

  1. Beste Lisa,

   Op 85 cm breedte kunnen 2 of 3 bamboe’s naast elkaar gezet worden (afhankelijk van de potmaat).
   26 cm is aan de krappe kant omdat een bamboe-pol makkelijk 30 tot 40 cm breed kan worden.
   Gebruik bij het beplanten bij voorkeur een mengsel van cocosaarde en daktuinsubstraat.
   Bedenk wel dat een relatief hoge bak met een hoge bamboe erin wind gevoelig zijn en makkelijk omwaaien.

   Met groene groet, Tuincoach Geral Overbeek.

 6. Ik wil een schutting van ongeveer 4 meter lang afdekken met niet woekerende bamboe van ong 2 meter hoog. De Fargesia Jiuzhaigou
  lijkt hiervoor geschikt.
  Ik wil de haag graag zo smal mogelijk houden. Met welke breedte moet ik minimaal rekening houden? En hoeveel planten heb ik nodig voor 4 meter?
  Dank alvast voor het antwoord!

  1. Beste Carlijn,

   Een bamboe blijft redelijk smal omdat de plant opgaande stengels heeft, enige snoei is vaak wel nodig omdat de stengels aan de zijkant wel kunnen ombuigen.
   Het aantal hangt af van de plantmaat. Kies je grote planten van 150 cm of meer dan is 2 tot 3 planten voldoende, bij kleinere planten heb je er ongeveer 4 nodig per meter.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek

 7. Beste Geral,

  Ik ga langs een terras een lange bak maken van zo’n 5 meter. De hoogte van die bak zal rond de 40cm worden. De diepte die ik voor ogen heb ik ook 40cm. Nu hebben wij een prachtige, maar woekerende bamboe in de tuin gehad die we met heel vel moeite hebben weten te verwijderen. Toch zou ik graag weer een dergelijke mooie, frisgroene, hoge soort willen terugplaatsen zonder daarbij het woekerprobleem opnieuw te creëren. De border/bak is niet in het zicht en kan ik dus van ieder materiaal maken. Ik wil daarom met grindtegels de bodem en de wanden maken en met snelbeton onderin verbinden. Dat betekent een bodem en wanden die dicht zijn. Is het dan het beste om onderin 10cm korrels te doen met daar bovenop de grond? En heeft het zin om onderin de bak nog andere planten met bloemen te plaatsen of worden die vernietigd door de bamboe? Ik zou graag een beetje mixen namelijk. Hartelijke groet, Marije

  1. Beste Marije,

   In het begin is het goed mogelijk om bijvoorbeeld bodembedekkers tussen de bamboe te laten groeien. Als de bamboe verder uitgroeit zal het wel een deel van de beplanting kunnen verdringen.
   Een plantenbak met grindtegels maken houdt een woekerende bamboe waarschijnlijk niet tegen. In de bak zou je dan nog wel een rand met dikke anti-wortelfolie moeten plaatsen.
   Kleikorrels onderin is wel goed als drainagelaag, ook dient er wel een aantal afvoergaten in de plantenbak te zitten anders staat de bak vol water bij langdurige regen.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 8. Rieteke Schraven

  Mijn huis staat zo’n kleine 1,5 mtr lager dan de achterburen .op het moment heb ik achter id tuin Portugese laurier staan voor de inkijk in mijn huis . Het zijn 4 bomen . Sinds 2 jaar staat daar ook een tuinkasje . Er staat ook een regenton . De bloezem en het blad veroorzaken stank in de regenton en enorme troep op en om het kasje . Door de overhangende takken en de hoogte van de. Portugezen is er tot een uur of 2 geen zon . Ik heb er veel overlast van en een kasje heeft nu eenmaal zon nodig . Toch wil ik er iets terug zetten zodat de inkijk van de buren minimaal is . Ik vraag me af of een niet woekerende hoge groenblijvende bamboe een optie is . Ik zoek voor die hoek iets met weinig onderhoud , groenblijvend , niet woekerend al wat op hoogte ivm met inkijk en enigszins licht doorlatend . Graag zou ik uw advies hebben
  Vrgr. Rieteke

  1. Beste Rieteke,

   Bamboe (arundinaria) is er in diverse soorten en hoogtes maar blijft wel enigszins transparant. Ook een bamboe verliest regelmatig blad ondanks dat de plant groenblijvend is. Net zoals alle andere planten, dat is een natuurlijk proces.

   Om de privacy te behouden zou ik adviseren om de Portugese laurier regelmatig te snoeien zodat de struik compact blijft, snoei eventueel als de struik in knop komt dan kunnen de uitgebloeide bloemetjes er niet meer af vallen.
   Vervolgens zou de struik in het najaar nog een keer geknipt kunnen worden zodat hij lang in model blijft.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 9. dag Geral,

  klein vraagje:
  bedoel je met waterdoorlatend wortelvlies > worteldoek?
  ( Tussen de kleikorrels en de grond kan het beste een waterdoorlatend wortelvlies worden gebruikt, dit voorkomt het uitspoelen van de grond.)

 10. Bernadette De Cock

  Beste Geral,
  Ik zou plantenbakken met bamboe zetten om wat minder inkijk te hebben.Onze tuin is volledig op het zuiden gericht. Er zijn is zeer weinig schaduw. Kan een bamboeplant tegen volledige zon? Zo ja,welke soort bamboe zou ik best aankopen?

  1. Beste Bernadette,

   Bamboe kan prima in de volle zon. Omdat de bamboe in een plantenbak staat is de wortelruimte beperkt en is de kans op uitdrogen groter.
   Kies in ieder geval een ruime plantenbak met minimaal 50 cm diepte en 50 cm breed. Tevens is een druppelslang of watergeefsysteem aan te raden om de bamboe regelmatig van water te voorzien.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek

 11. Beste Geral,
  Ik heb bamboe (fargesia rufa) ondertussen ruim 10 jaar in houten bakken staan (afm. 120x40x80cm). Deze bamboe is mooi gegroeid en gezond en de volledige oppervlakte van de bakken is bedekt. Echter zijn de bakken aan vervanging toe.
  Hoe kan ik de bamboe (inclusief wortels) snoeien en overplanten in nieuwe bakken, van dezelfde afmetingen (ik heb geen ruimte voor grotere)?

  1. Beste Koen,

   Er zijn 2 optie’s: 1. de kluit in zijn geheel overzetten, onderin de bak een laag kleikorrels verder de plantenbak aanvullen met cocosaarde.
   2. de kluit in 4 stukken hakken, 3 stukken terugzetten en aanvullen met cocosaarde.

   De bamboe zal bij optie 2 wel in de groei achter kunnen blijven of een seizoen stil staan omdat de wortels opnieuw moeten uitgroeien.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 12. Beste Geral,

  ik wil graag een bamboe (fargisia) haag zetten in een bloembak.
  Moet deze bloembak gaten hebben vanonder?

  1. Beste Renee,

   Alle buitenpotten moeten buiten een drainage-gat onderin de bak hebben. Als het veel regent moet het overmatige regenwater weg kunnen lopen anders gaan de wortels rotten en sterft de plant langzaam af.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 13. Ik heb een grote reuzebamboe gekocht die woekert. Ik zou deze graag en een grote pot op het terras zetten. Hoe zorg ik ervoor dat mijn bamboeplant zeker niet mijn pot kapot kan maken met de wortels?

  1. Beste Hanne,

   Dat kan je niet voorkomen. De bamboe zal net zo lang wortels maken in de pot totdat de plant er uit barst.
   Je zou het kunnen proberen met een kunststof binnenpot en dan de tussenruimte opvullen met kleikorrels. Geef de plant wel regelmatig water omdat de bamboe sneller uitdroogt in een binnenpot.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 14. Dag Geral,

  Ik heb plantenbakken van 85 cm breed (binnenmaat) 90 liter
  Afmetingen B 88 x H 41 x D 39 cm. Hoeveel Fargesia Rufa bamboeplanten mogen erin, 2 of 3? En moet ik de bamboe met de pot waarin ze geleverd worden in de bak plaatsen of haal ik die eraf? Zoals ik lees moet ik cocosaarde en kleikorrels of daktuinsubstraat gebruiken?
  Bedankt alvast!
  Groetjes Daan

  1. Beste Daan,

   Mijn advies zou zijn om een polvormende soort te kiezen zoals: Arundinaria murielae ‘Simba’ of Fargesia ‘Rufa’ deze wordt minder hoog en zal ook beter groen blijven aan de onderzijde.
   2 planten per bak is voldoende maar ook afhankelijk van de plantmaat. Bij een kleine maat kan je wel 3 of 4 planten naast elkaar zetten als er maar wel ruimte tussen de kluiten over blijft om met grond te vullen.
   Bij alle planten moet altijd de kweekpot verwijderd worden en kan je het beste de wortels aan de onderzijde iets los trekken of knippen zodat de wortels geactiveerd worden om daar te gaan uitgroeien.

   Gebruik als grondmengsel geen potgrond maar een mix van 50 /50 % cocos-plantaarde gemengd met daktuinsubstraat, een laag kleikorrels onderin de bak kan dienen als drainagelaag. Dit mengsel houdt beter het vocht vast en gaat lang mee.
   Voor de bemesting zou ik geen kunstmest adviseren maar een biologische mest van bv ecostyle.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 15. Beste Gerald,

  Wij willen t.b.v. een bamboehaag in bakken willen wij de Semiarundinaria fastuosa Viridis gebruiken. Gelezen dat deze redelijk goed in bakken groeien. Ook hier weer hebben vrij smalle bakken, dit ivm de beperkte ruimte op ons terras. De 5 bakken zijn 100cm bij 28cm bij 50 cm (lxbxh). Dit is niet anders helaas…

  Bedoeling is een zo’n hoog mogelijk dichte haag te creëren. Gegeven het feit van de smalle bak.

  De bakken zijn uiterst sterk (1cm dik trespa/HPL), verstevigd met hoekprofielen, dus ik verwacht niet dat de wortels dit kapot zullen drukken.

  Vraag: ik wil zo lang mogelijk (liefst jaren) geen potgrond e.d. vervangen. Evt. bijmesten 2x jaarlijks kan.
  Wat voor bemeste potgrond is hier het allerbeste. Ook voor een snelle groei van de bamboe ( evt. later met extra kunstmest)

  NB. we leggen in deze bak een waterslang t.a.v. een beregeningssysteem

  Mvg
  San

  1. Beste San,

   Deze soort zou ik niet adviseren omdat het een snel groeiende bamboe is die 4 tot 6 meter hoog kan worden (in een plantenbak wel minder) en ook worteluitlopers maakt. Als de bak vol is zal hij makkelijk over de rand de bak uit willen groeien. De druk van de wortels is ongelooflijk sterk dus het is onzeker hoe lang de plantenbak het gaat houden.
   Mijn advies zou zijn om een polvormende soort te kiezen zoals: Arundinaria murielae ‘Simba’ deze wordt minder hoog en zal ook beter groen blijven aan de onderzijde.

   Gebruik als grondmengsel geen potgrond maar een mix van 50 /50 % cocos-plantaarde gemengd met daktuinsubstraat. Dit houdt beter het vocht vast en gaat lang mee.
   Voor de bemesting zou ik geen kunstmest adviseren maar een biologische mest van bv ecostyle.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 16. Beste Geral, erg bedankt voor uw reactie. Die Semiarundinaria fastuosa Viridis wil ik juist vanwege de snelle groei en de hoogte:), ik moet asap een zgn privacy scherm hebben, al zal deze een stuk minder hoog en dicht worden in een pot in tegenstelling tot de volle grond). Maar ik snap uw punt, ik heb hier in elk geval over nagedacht (en elders over gesproken).
  De bakken die ik heb gemaakt zijn echt onverwoestbaar (trespa platen).
  En ja, ik loop denk ik een een risico op een fiasco.. al vraag ik mij af de plant dan dood gaat, of dat hij enkel “iets” minder presteert in een bak.

  Nog wel een vraag, wat betreft de cocos plantaarde icm daktuinsubstraat: moet er dan niet nog compost bij? (sorry, maar las in de aanheft van dit artikel hier expliciet over). Of is het daktuinsubstraat enkel t.b.v. verlenging van de houdbaarheid van de aarde in een pot?

 17. Beste Gerlan, nog even in vervolg op mijn vorige reactie: ik neem aan, na wat zoekwerk, u qua daktuinsubstraat hier voor bamboe in een bak de “intensieve” variant bedoeld ? ( extensief is meer voor sedum)

 18. colette van neer

  Beste Geral,

  Ik heb een stukje in de tuin waar de buren zo in mijn tuin kunnen kijken. Ik wil zeer hoge bamboe gaan plaatsen (die ongeveer 6 meter hoog worden). Ik heb de mogelijkheid om ze in de grond te zetten of in bakken. Het stuk dat ik dicht wil maken is ongeveer 1, 20 meter.
  Of is een laurier haag beter om te doen?
  Derest van het gedeelte worden tegels gelegd , aangezien dit een pad is naast mijn huis.
  Welke bamboe of laurier kan ik hier het beste voor gebruiken en waar moet ik op letten?

  1. Beste Colette,

   Met een bamboe heb je sneller resultaat en bamboe kan je ook in een grotere maat kopen. Gebruik wel een Fargesia anders is er het gevaar van woekerende wortels. Fargesia is een polvormende bamboe.
   Zet de planten bij voorkeur in de volle grond, in een pot kan een bamboe sneller verdrogen.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

   1. Beste Geral,
    We dachten aan de Fargesia blue lizard in potten als afscheiding van 3m hoog tegen inkijk van buren. Kan je adviseren hoe groot de pot per bamboe plant best kan zijn en van welk materiaal? Indien een andere bamboe beter zou zijn horen we het graag. Alvast bedankt.

    1. Beste Walter,

     In verhouding tot de plant zou ik zeker uitgaan van een bak van 50 x50 x50 cm. Bamboe kan naar verloop van tijd de gehele pot vullen met wortels en te zijner tijd ook de pot laten barsten. Een betonnen bak is dan wel het sterkste.
     Door de bamboe op tijd over te zetten in een grotere bak kan je het kapotdrukken voorkomen. Kies voor een bak met rechte wanden dan is de plant er altijd weer makkelijk uit te halen. Een bolvorm is mooi maar valt sneller om en als de pot gevuld is met wortels krijg je de plant er niet uit zonder de pot te slopen of de wortels te beschadigen.

     Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 19. Jeroen de Tuinman

  Hallo,

  ik wil graag Bamboe Fragesia (Super) Jumbo in een plantenbak plaatsen. Ik heb helaas geen mogelijkheid om de Bamboe in de grond te zetten. Ik wil graag een lelijk aanzicht verbergen, de bamboe moet daarom ongeveer 250/270cm hoog zijn en 150/180cm breed. Vooral aan de bovenkant wil ik dicht en groen bamboe zodat ik niet tegen het minder mooie bouwwerk van de buren aan hoef te kijken.

  Hoeveel Bamboe Superjumbo planten moet ik kopen, welke hoogte (wil best even jaartje wachten op meer groei van de plant als dat de kosten drukt) en welke afmetingen moet de plantenbak hebben? Ze komen in de tuin op het zuiden te staan.
  Dank!!!

  1. Beste Jeroen,

   De fargesia is wel te koop in een hoogte maat van ca. 150 tot 180 cm. Als de plant goed groeit kan er zomaar 60 tot 100 cm in een jaar bij komen.
   Zet de bamboes ongeveer 40 cm van elkaar in plantenbakken van 60 x 60 cm (breedte x hoogte).

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

   1. Beste Geral,

    Ik wil graag een dichte hoge bamboehaag van 5-6 meter hoog en 50 meter lang. Het liefst niet woekerend. Welke soort kan ik het beste hebben?

    Groeten

    1. Beste Gerrit,

     Een niet woekerende soort is fargesia of arundinaria (feitelijk dezelfde soort met een andere naam).
     Voor een hoge soort zou ik aanbevelen Fargesia robusta Campbell die wel 5 tot 6 meter hoog kan worden.

     Meng bij het planten cocosaarde door de grond dan groeien de bamboe’s het beste.

     Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 20. Jeroen de Tuinman

  Oh, aanvulling op hierboven. De Bamboe zou een paar jaar (max. 4) in de pot/bak blijven, daarna zal ik hem verhuizen naar een “gewone” tuin waar deze in de grond kan staan…

 21. Beste Jeroen,

  Ik heb 4 plantenbakken gekocht (122x38x81) voor ons balkon. Ik ben aan het uitzoeken welke bamboe geschikt is en hoeveel er in elke bak gaan. De planten staan in de volle zon en vanuit een open veld kan het heel hard waaien.
  Is het noodzakelijk voor drainage gaten in de bak te maken? Het is namelijk een houten balkon en ben bang dat het gaat rotten naar verloop van tijd.
  Bij voorbaat dank,

  1. Beste Monique,

   In plantenbakken buiten moeten altijd afvoergaten, boor eventueel gaten aan de zijkant zodat het water sneller van het balkon af loopt naar buiten. Zonder afvoergaten zullen de planten verzuipen als het een lange periode regent of als je meer water geeft dan de plant op neemt.
   Gebruik onderin de bakken kleikorrels die houden het water langer vast waardoor er minder onderuit loopt.
   Voor plantenbakken kan je Arundinaria Jumbo gebruiken, geef wel regelmatig water omdat de plant meer verdampt op een winderige plek.
   3 stuks per bak is voldoende.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 22. Beste Geral,

  Zoveel duidelijke info hier. Maar toch kunnen we niet kiezen. We willen bamboe als haag plaatsen tussen ons en onze buren. We twijfelen tussen de fargesia Jiu en de fargesia Rufu Wat zijn de meest opvallende/ belangrijke verschillen tussen beiden of waar moeten we zeker opletten?

  Vriendelijke groeten,
  An

  1. Beste An,

   Beide soorten zijn geschikt als haag en lijken sterk op elkaar waarbij Rufa 250 tot 300 cm hoog wordt en Jui 300 tot 350 cm hoogte.
   De laatste groeit dus iets sneller.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

 23. Thierry vanbesien

  Beste Geral,

  Zoveel duidelijke info hier. Maar toch kunnen we niet kiezen. We willen bamboe als haag plaatsen tussen ons en onze buren. We twijfelen tussen de fargesia en de fargesia Rufu Wat zijn de meest opvallende verschillen tussen fargesia en fargesia Rufu.

  1. Beste Thierry,

   Beide soorten zijn sterk, winterhard en geschikt voor gebruik in een plantenbak.
   Rufa blijft iets lager (200 tot 300 cm) en Jui kan 300 tot 350 cm hoog worden dus groeit iets sneller.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven