Hoe pak je dat snoeien slim aan

Bij het snoeien van het Amandelboompje gaat er nog al eens wat mis, ook krijg ik regelmatig Tuinvragen over dit onderwerp. Daarom heb ik hier een uitgebreid artikel over gemaakt. Hoe en wanneer kan je het beste snoeien en waar moet je verder nog op letten.

Het gaat dus niet over een Amandelboom maar het Amandelboompje wat in het latijns Prunus triloba heet. Naar aanleiding van onderstaande Tuinvraag beschrijf ik waar je op moet letten om lang van dit mooie boompje te genieten.

 

De Tuinvraag over het Amandelboompje snoeien:

Ik heb 4 jaar geleden een amandelboomje gekocht en dat bloeide niet en ging zelfs dood. Dachten we. Tot er in het seizoen erop een loot uit de grond zagen komen en die is nu uitgegroeid tot een klein boompje.

Er zat geen bloem in en dus ook geen vrucht. Wat kan ik er nu mee doen? Ik zou het leuk vinden als er bloem en vrucht in komt. Ik heb loten aan de zijkant van de stam nu steeds weggehaald tot ongeveer een meter van de grond. Kunnen jullie mij adviseren?     

Met vriendelijke groet, Miriam

Beste Miriam,

Leuk dat je die vraag stelt,  ik zal je uitleggen hoe het in elkaar steekt. Het amandelboompje (Prunus  triloba)word meestal gekweekt als halfstam-boompje. Dit betekent dat de boom  is geënt op ongeveer 1 meter van de grond.

De ent is dus de gewenste  soort die mooie roze bloesem in het voorjaar geeft, waarschijnlijk is de  ent afgestorven waardoor de onderstam (een wilde pruim) is gaan uitgroeien, dit  kan op de stam gebeuren onder de knot/ent of vanuit de wortels.

De  onderstam is altijd sterker dan de ent dus als deze de kans krijgt om uit te  groeien zal de ent ook afsterven. Ik heb in een oudere tuin wel eens een pruimenboom gezien die bij het rooien onderin nog een klein stammetje bleek  te hebben, dit was dus oorspronkelijk ook een amandelboompje…

Normaal snoei je de takken van het amandelboompje  direct na de bloei eraf zodat er een soort knot ontstaat. Vervolgens  loopt het boompje in de zomer weer uit met lange takken waarop in het voorjaar weer de roze bloemen verschijnen, daarna weer snoeien, enz  enz.

Als het boompje op de onderstam (onder de knot/ent) gaat uitlopen moet je deze scheuten zo snel mogelijk weghalen, wegtrekken is eigenlijk nog beter. Ook scheuten vanuit de wortel kan je het beste  wegtrekken voordat de takken gaan verhouten.

Wil je toch een pruimenboom dan kan je de oude knot (wat toch al dood is) wegzagen en een of meer hoofdtakken door laten groeien. Op de driejarige takken komen er meestal wel bloemen en vruchten. Besef  wel dat een pruimenboom flink groot kan worden en als je teveel snoeit  heb je geen bloem.

 

Waar moet je op letten als je het Amandelboompje gaat snoeien: 

  • Gebruik een scherpe snoeischaar bij het snoeien.
  • Gebruik eventueel een snoeizaag of takkenschaar voor de dikkere takken.
  • Snoei de lange takken direct na de bloei terug.
  • Maak na het snoeien het snoeigereedschap schoon met spiritus.
  • Snoei geen takken in de zomer weg dit gaat ten koste van de bloei.
  • Snoei echt ieder jaar anders worden de takken erg wild en de bloei minder.
  • Trek de scheuten op de stam direct weg waardoor ze minder snel terugkomen.
  • Steek grondscheuten uit de wortels zo snel mogelijk weg met een scherpe spa.
  • Verwijder bij het snoei ook zoveel mogelijk dood en kruisend hout.
  • Geef 2 keer per jaar organische mest (tuin AZ Ecostyle)

Ik hoop dat je met dit advies uit de voeten kan  en laat het gerust horen als je nog Tuinvragen hebt.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Online tuintips?? Gratis Tuintips

Met groene groet, Geral Overbeek.