Helleborus atrorubens tuincursus online

Sterke planten voor de schaduw

De sterkste planten voor de schaduw op de noordkant

Els stelde mij de volgende vraag: verlenging stukje tuin geadopteerd van gemeente en dat stukje is 5 meter lang en 3 meter breed om dat te breken heb ik een schuin paadje gemaakt van kleisteentjes. de tuin op het noorden middag zon. wat zijn sterke planten voor de schaduw, ik hou ook van kleur. hoop dat u mij kan helpen vr gr els.

Hieronder een aantal sterke plantensoorten die het op een normale tuingrond goed doen onder deze omstandigheden. Gaat het om natte klei of droge zandgrond dan zijn andere soorten planten beter geschikt.

Sterke planten voor de schaduw die Els zou kunnen gebruiken in het gemeentegroen.

1) Alchemilla mollis (vrouwenmantel) met Liriope muscarii “Moneymaker” (leliegras – herfstbloei en groenblijvend), Aster divaricatus (witte bloem in juli) en Helleborus “Atrorubens” met rode bloemen vanaf januari.

 

Alchemilla mollis tuincursus online

liriope muscarii tuincursus online

Aster divaricatus tuincursus online

Helleborus atrorubens tuincursus online

 



 

 

 

2) Euonymus fortunei “Emerald Gaiety” (witbont blad en groenblijvend struikje) met Geranium “Zsakor” (sterke zomerbloeiende bodembedekker) en Anemone hybrida “Serenade” (japanse annemoon- herfstbloeier)

 

Euonymus Emerald Gaiety tuincursus online

Geranium Szakor tuincursus online

 

Anemone hupensis tuincursus online

 

3) Vul deze beplanting aan met verwilderingsbollen zoals Scilla sibirica (blauw klokje), sneeuwklokjes en Narcis Tete a Tete (geel).

Scilla sibirica tuincursus online

Narcis tete a tete tuincursus online

 

4) Herhaal de plantgroepen eventueel. In de schaduw is er over het algemeen minder rijke bloei maar door de combinatie van bladkleuren en bladvormen krijg je met
bovenstaande soorten een mooi geheel.

5) Wil je er wat hoogte in hebben gebruik dan de niet woekerende bamboe Arundinaria nitida “Simba” met zijn fijne groenblijvende blad.

 

Arundinaria nitida tuincursus online

 

Hoe zou jij het vinden om je eigen beplantingsplan samen te stellen? Ga voor meer info dan snel naar: Masterclass Beplantingsplan

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

 

ps: Heb je nog een tuinvraag laat het ons gerust weten.

23 gedachten over “Sterke planten voor de schaduw”

  1. A van der Horn

    Welke planten op balkon die een harde noordoosten wind kunnen doorstaan.Ik vind mijn geraniums er niet mooi bij staan.Misschien iets anders?

    1. Beste Aly,

      Sterke planten zijn; Cotoneaster “Coral Beauty”, Alchemilla mollis, Geranium cantabriegense “Biokovo” en Phuopsis stylosa.
      Gebruik in de plantenbakken bij voorkeur cocospotgrond, daar wortelen de planten beter in en het houd ook extra water vast.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  2. Hallo Geral,
    ik heb niet echt groene vingers maar wel een geveltuin van 3 meter op het noordoosten. Kan je me adviseren over de plantensoorten? alvast bedankt.

    1. Beste Bianca,

      Wat bedoel je precies met een geveltuin? Gaat het om een muur die je wil laten begroeien met klimplanten (wortels in de volle grond) of heb je een systeem met plantvakken en een druppelsysteem tegen de muur gemaakt (gevelbegroeiing) waar bloeiende vaste planten in moeten komen?

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek

  3. Adriana Luns-de Jongh

    Wat een gave site dit!
    Graag post ik mijn eerste vraag. Ik lees hier over planten voor in een schaduwtuin / op het noorden, maar je schrijft dat je op een zandgrond andere planten zou voorschrijven. Wij hebben in ons met aangekochte huis Brabantse Kempen-zandgrond op het noorden en zijn dol op natuurlijke borders, struiken, hebben al eikenbomen en natuurlijke bossages en willen zo veel mogelijk bodem gaan bedekken. Help????

    1. Beste Adriana,

      Op zandgrond is het belangrijk om zoveel mogelijk water vast te houden in de bodem. Het belangrijkste is daarbij veel organische stof door middel van compost of een mulchlaag.

      De beplanting kies je op de plek en welke functie de beplanting moet vervullen. Voor een geslaagde beplanting kan ik eventueel helpen met een beplantingsplan of de workshop op maat. Dan kom ik naar je toe en gaan we samen een beplantingsplan maken waar je mee aan de slag kunt.

      Kijk voor meer info op: workshop op maat

      Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

  4. Wij hebben een bloembak van 280 cm lengte onder het raam op het noorden. De breedte is 37 cm.
    Ik wil vaste beplanting hierin maar niet hoog zodat we anders niet naar buiten kunnen kijken.
    Wat raad je ons aan en welke potgrond moeten we hiervoor gebruiken?
    Kan er nu nog geplant worden?

    1. Beste Dorit,

      Gebruik voor een plantenbak bij voorkeur grond of compost op basis van cocosvezel. Dit houdt langer vocht vast en is minder milieubelastend dan potgrond ook de wortelgroei is beter in deze cocosgrond.
      Geranium cantabriegense blijft laag en is groenblijvend, de vroeg bloeiende Epimedium rubrum is ook een plant die het goed doet op drogere schaduwplekken. Daarbij zou je ook nog Cyclamen coum kunnen gebruiken voor de vroege bloei in januari en Dicentra formosa voor zijn mooie varenachtige blad en lange bloei in de zomer.

      Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. Goedemorgen, ik heb idd de zelfde soort vraag alleen willen wij hoge vaste planten in een bak op de noordkant plaatsen om een minder inkijk te hebben.
        Welke hoge planten zijn geschikt?
        Dachten zelf aan bamboe maat men zegt dat dat niet kan om dat stenen bloempotten kunnen knappen, ook bij niet woekerende bamboe.
        Ik kijk uit naar de reactie.
        Met vriendelijke groeten, Ilse

        1. Beste Ilse,

          Naast bamboe kan je ook Miscanthus sinensis (vele verschillende soorten) gebruiken of Eupatorium purpureum die wel 200 cm hoog kan worden.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  5. Goedemiddag,

    Wij hebben een voortuin op het noorden. Graag zou ik deze willen beplanten met winterharde planten, die hommels, bijen en vlinders aantrekken.
    Wat kan ik het beste planten?

    Groet Astrid en alvast bedankt.

    1. Beste Astrid,

      Om schuilplekjes te creëren is het goed om stapelmuurtjes, takken en eventueel enkele boomstammen in de tuin te plaatsen. Ook insectenhotels kunnen goed helpen om nest en schuilplekjes te krijgen. Kies dan wel een voldoende diep insectenhotel zoals bijenhuis eco
      In het volgende blogbericht vindt je praktische info en planten die je kan toepassen: schaduwplanten voor vlinders en bijen.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. Goedemorgen,

        Heel erg bedankt voor deze, voor ons zeer waardevolle tips. Gaan we zeker gebruiken.

        We zijn er heel blij mee.

        Groet, Astrid

  6. Voor op het noorden wil ik een plantenbak 50 x 50 cm en 45 cm hoog plaatsen en ik wil het vullen met een groenblijvend sterke plant en liefst niet buxus of taxus, met een maximale hoogte van rond 50 cm. Welk andere planten kan ik gebruiken en wat voor aarde hoort erbij?
    Alvast bedankt

    1. Beste Lisa,

      Voor een plantenbak is een mengsel van 50 / 50% cocosaarde en daktuinsubstraat aan te bevelen omdat het goed vocht en voeding vasthoud. Het gaat ook veel langer mee dan potgrond.
      Groenblijvende heesters zou je kunnen denken aan de groenblijvende en winterbloeiende Mahonia media “Wintersun” of de besdragende en sierlijke Nandina domestica.
      Osmanthus burkwoodii heeft in het voorjaar heerlijk geurende witte bloemen en kan je in model knippen en Hedera helix “Arborescens” heeft een bolvormige groeiwijze late bloei en zwarte bessen in de winter.

      Deze planten zijn te koop of te bestellen bij: Plantencentrum Esveld of directplant.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. Nicola De Groote

        Beste Geral,

        Ook wij hebben een gevel op het noorden. We zouden er vanop het dakterras planten naar beneden laten groeien. We zijn dus op zoek naar ‘hangende planten’ voor op het noorden. Aanraders? Alvast bedankt!

        1. Beste Nicola,

          Je zou dan kunnen gebruiken: een wingerd (parthenocissus quinquefolia)
          een kamperfoelie (lonicera henry)
          of klimop (hedera helix)

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  7. Hoi Geral, wat een leuke, informatieve site heb je!
    Ik zou graag een geveltuintje willen maken met planten in de volle grond, ik denk aan een klimmer tegen de gevel aan, het liefst bladhoudend in de winter en wat planten tot 50 cm met veel kleur en groen in de winter. De straat is enorm winderig en ronduit guur, vooral in herfst en winter en alleen in de ochtend is er wat zon tussen 8 en 9 uur. Tot nu toe heb ik enkele malen geprobeerd iets in potten en/of bakken te kweken, maar niets is bestand tegen deze omstandigheden. En welke planten kan ik in pot houden op het winderige noorden zonder zon? Veel vragen, hooelijk kan je me helpen. Dankbare groet, Co

    1. Beste Co,

      Beplanting in de volle grond is wel beter dan planten in pot. Het kan beter wortelen en droogt minder snel uit.
      Schep wat zand weg en meng een paar zakken cocospotgrond door de bovenste laag zand.
      Planten die sterk zijn en geschikt voor die plek: Aster divaricatus, Alchemilla mollis, Geranium endressii, Cotoneaster Coral Beauty, Carex morrowii.
      Ook bloembollen kan je toepassen zoals Narcis, Crocus, Scilla sibirica en sneeuwklokjes.

      De latijnse namen kan je naar vragen bij een tuincentrum, kweker of plantencentrum.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  8. Beste Geral, wat is dit een leerrijke site. Toch had ik zelf nog een vraagje. Wij hebben een rij lindebomen staan. Onder die lindebomen is een boord van 1,5m x 20m. Ervoor stonden er Annabella’s. Prachtige heesters, doch hebben inderdaad veel water nodig (en die lindebomen nemen veel weg), en als het regent vallen al die mooie zware witte bollen op de grond, wat dus niet meer zo mooi is. We hebben een aantal Jaren geprobeerd om die planten te ondersteunen met touw, met zelfgemaakte hekjes, doch de bloembol brak vaak af door het gewicht van de regen. Met pijn in het hart hebben we ze uiteindelijk verwijderd. Nu pennisetum geplant, maar die grassen doen het niet. Volgens de tuinier hebben die te weinig licht. We zijn dus op zoek naar een heester/struik, bij voorkeur wintergroen en die een beetje in de hoogte gaat (max 1,5m) om wat privacy te hebben (straatkant). Wat kan u mij aanraden aub ? Alvast bedankt.

    1. Beste Lyne,

      Voor nieuwe aanplant onder bestaande bomen is het wel nodig om flink wat cocoscompost te gebruiken om de nieuwe planten een goede start te geven. Graaf een ruim plantgat en meng de compost met de uitgegraven grond, vul het plantgat weer aan met het mengsel van compost en grond.

      Groenblijvende heesters die ongeveer 150 cm hoog worden zijn bijvoorbeeld: Mahonia media “Wintersun” heeft mooi verkleurend blad in het najaar met gele bloempluimen van november tot april. Een andere optie is Nandina domestica (de meeste varieteiten blijven kleiner en bloeien meestal niet) ook deze groenblijvende heester heeft mooi fijn blad wat in het najaar en bij het uitlopen rood kleurt. In de zomer heeft de plant kleine witte bloempluimen die later fel rode bessen vormen die er de gehele winter in blijven zitten (de vogels eten ze niet).
      De Pennisetum zou je voor deze sierheesters kunnen plaatsen zodat ze wat meer licht krijgen (ook met cocoscompost erbij).

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven