egel op pad in de tuin tuincursus online

10 Harde werkers in je Tuin

Harde werkers die jouw tuin nog mooier maken

Het onderhouden van een tuin is vaak hard werken! Hoe zou jij het vinden als minimaal 10 harde werkers jouw helpen met het onderhouden van de tuin.

De volgende 10 harde werkers staan voor je klaar:

1. Koolmees
De koolmees is een veel voorkomende tuinhulp die graag komt helpen in tuinen waar veel rommelhoekjes zijn. Veel variatie in beplanting zodat hij (en zij) veel spinnen, rupsen, bladluizen en nog meer insecten kan eten.
Biedt deze kleurrijke vogel een villa (nestkast) aan en hij komt je elke dag helpen om plagen in bedwang te houden. Bij gezinsuitbreiding vangen ze wel 8000 tot 10.000 rupsen dat is nog eens hard werken.

2. Regenworm
De regenworm is een stille werker die niet graag in de belangstelling staat maar die zomer en winter doorwerkt. Hij zorgt dat de bodem los blijft waardoor het water beter weg kan zakken en de planten beter wortelen. Maar wist je dat het een doorgewinterde opruimer is en dat de regenwormen in de winter al 80% van het afgevallen blad heeft opgeruimd? Het oude blad trekt hij in de grond en eet het op zodat het makkelijker kan verteren tot compost. Al dat organisch materiaal vormt weer voeding voor de tuinplanten.

3. Egel
De egel wil ook niet zo graag gezien worden maar hij gaat allerminst geruisloos te werk. Als je in de avond een hoop geritsel tussen de planten hoort is de egel op strooptocht in je tuin. Egels eten van alles zoals slakken, muizen, kevers en in het najaar eten ze ook nog bessen. De egel is een nachtdier wat struikgewas en in de winter een dikke laag blad nodig heeft om de winter door te komen. Is jouw tuin egelvriendelijk?

4. Merel
Een vaste gast in groene tuinen is de merel die overal rondscharrelt om wormen te scoren. Het is niet erg dat hij de nuttige wormen eet, hij houdt de wormenstand in balans. Zo heeft ieder dier groot of klein een belangrijk taak in het ecosysteem.
De merel is geen liefhebber van kunstgras omdat hij daar niets te eten kan vinden, daarom zijn grasveldjes en natuurlijke tuinen veel diervriendelijker.

5. Schimmel
Wat moet ik met een schimmel in mijn tuin hoor ik je denken. Wist je dat schimmels heel bijzonder zijn en belangrijke schakel vormen in het ecosysteem onder en boven de grond. Schimmels zijn niet echt mooi maar als ze veranderen in een paddenstoel (het voortplantingsorgaan van de schimmel) dan laten ze maar een klein stukje van deze harde werker zien. De schimmel kan houtachtige materialen omzetten in voedingsstoffen en is onmisbaar in de kringloop. Het schijnt dat schimmeldraden zelfs dienen als communicatie tussen planten.

6. Pad
Vaak vinden mensen de pad eng of vies maar als je eens de tijd neemt om dit beestje te volgen ga je hem vast grappig vinden. De pad heeft in tegenstelling tot de kikker niet direct water nodig (alleen voor het eitjes leggen) maar houdt wel van vochtige plekjes. In een natuurlijke tuin kruipen ze overdag vaak weg in holletjes tussen stenen of onder een boomstronk. Ze vangen voornamelijk muggen, vliegen en soms ook een slak.

7. Lieveheersbeestje
Dit kleurrijke kevertje is de schrik voor bladluizen die hij graag eet. De larve is nog mooier gekleurd en is zo goed in het vangen van bladluizen dat je zeker blij bent met dit kleine monstertje. Zorg voor rommelhoekjes, een takkenril of een laag afgevallen blad waar ze kunnen schuilen tegen de winterkou.

8. Oorworm
De oorworm zie je niet zo vaak maar ook dit kleine beestje is een luizeneter die je naar elke roos of klimop wil lokken. Zo voorkom je dat de plant bedekt wordt met een plakkerige laag. Een handig trucje is een bloempot met stro die je op hangt bij de plant waar vaker bladluizen in zitten. De oorworm kruipt overdag in dat potje met stro en gaat s’nachts op strooptocht naar bladluis.

9. Wilde bij
De wilde bij leeft niet in grote volken of een bijenkorf maar de solitairbijen en ook de hommel is heel belangrijk voor de bestuiving van planten. Ze zijn nuttig omdat we door een goede bestuiving veel vruchten aan de planten krijgen waar weer vogels op af komen. Zo zie je dat elk dier groot of klein een belangrijk aandeel heeft in de natuurlijke kringloop.

10. Dagpauwoog
Vlinders zoals de dagpauwoog zijn geen opruimers van plaagdieren maar net als de bij zijn ze belangrijk voor de bevruchting van bloemen. De rupsen leven op de brandnetel en houden het aantal brandnetels in toom maar rupsen vormen ook een belangrijke voedselbron voor veel vogels. Vooral als de vogels jongen hebben kunnen er niet genoeg rupsen zijn om de vogeljongen zoet te houden.

Deze 10 harde werkers komen je graag helpen als je tuin aan een of meer van de volgende voorwaarden voldoet:

·       Veel variatie aan beplanting

·       Gebruik geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen

·       Laat het afgevallen blad in de winter liggen

·       Knip oude afgestorven planten pas in het voorjaar af

·       Plant of zaai vlinderbloemen en bijenplanten

·       Zorg voor minimaal 1 vogelboom in je tuin

·       Plant heesters en klimplanten waar vogels hun nest kunnen bouwen

·       Gebruik als erfscheiding een natuurlijke haag in plaats van schuttingen

·       Hang nestkasten op voor holenbroeders zoals de koolmees

·       Gebruik heesters met bessen voor de vogels

·       Laat af en toe een brandnetel groeien

·       Maak een takkenril van snoeihout

·       Zorg voor water in de tuin in de vorm van een vijver of waterschaal

Ga jij voor de levende tuin?

Alle scharrelaars zijn je dankbaar en met veel diervriendelijke tuinen samen is het gewoon prettiger om te leven. Geniet van het buitenleven en alles wat er bij hoort.

Heb je nog vragen laat het me weten ik help je met plezier.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven