Wildplukwandeling in het groene hart

Het Groene Hart ontdekken tijdens een wildplukwandeling

logo tekst duurzame week utrecht

Tuinontwerper Geral Overbeek organiseert regelmatig een wildplukwandeling in het groene hart. Bekijk hieronder het fotoverslag van de wildplukwandeling tijdens De Duurzame Week Utrecht in het Maximapark.

Tijdens het wildplukken vertelt Geral hoe je wilde kruiden en struiken herkent maar ook welke delen je kunt eten en hoe je ze kunt gebruiken.

Fotoverslag van de wildplukwandeling tijdens het event De Duurzame Week Utrecht

Fotografie: Met dank aan Anne Naomi Brassien

Planten die besproken zijn tijdens deze wildplukwandeling:

Het Maximapark in de nieuwe wijk van Utrecht is nog niet zo oud maar er zijn al veel soorten planten te vinden. We beginnen met de smalle weegbree die in het gras groeit en ik geef tips waar je wel of juist niet zou moeten plukken. Toen ik vertelde dat de Romeinen deze plant in hun schoen deden, om te voorkomen dat ze vermoeide voeten kregen, trokken de kinderen direct hun schoenen uit (wat je op een van de foto’s ziet) en legde ze bladeren van de weegbree in hun schoen.
Het najaar is de tijd voor bessen zoals de vlier en de Gelderse roos die wel eerst gekookt moet worden om een lekkere jam mee te maken.
Ook voor kinderen is het heel leuk om mee te doen en ze deden enthousiast mee ook toen ik ze van de gele bloemen van de daglelie liet proeven die ik uit mijn tuin had meegenomen.

Om lekkere vruchten te krijgen moeten de bloemen wel eerst bestoven worden door insecten. Daarom vertel ik over de vuilboom die niet eetbaar is maar wel veel nectar geeft en een waardplant is voor meer dan 40 soorten vlinders. Ook dit soort planten is dus belangrijk om op te nemen in de beplanting. Op de foto laat ik zien dat de citroenvlinder en het boomblauwtje speciaal de vuilboom nodig hebben voor hun rupsen.

Van planten zoals de paardenbloem zijn alle delen eetbaar maar er zijn ook planten waarvan alleen de bloem of alleen de wortels zijn te gebruiken.
Het wilgenroosje is alleen in het voorjaar lekker als de jonge groeischeuten nog mals zijn en vroeg in de zomer is het merg van de stengel nog eetbaar wat smaakt naar komkommer. De indianen noemen het “fireweed” omdat het groeit na bosbranden maar ook omdat het blad bestanddelen bevat die brandwonden genezen.

Na de wandeling ontvangen de deelnemers een verslag met de besproken planten maar ook met veel achtergrond informatie en recepten.
Door het mooie weer was het een heerlijke wandeling en de deelnemers gingen voldaan naar huis met nieuwe wildpluktips.

Met gezonde groene groet, Geral Overbeek.

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven